Jaar in beeld 2023

Maak kennis met onze organisatie en haar highlights in 2023.

Zorg

Bezoek Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aan Reade over Magnet principe NZA op bezoek over Magnet

Bezoek Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aan Reade over Magnet principe

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bracht gisteren een bezoek aan Reade. Zij wilden graag meer horen over het Magnet principe bij Reade.

Voedingscentrum op bezoek bij Reade Voedingscentrum op bezoek bij Reade

Voedingscentrum op bezoek bij Reade

Gisteren was het Voedingscentrum bij ons op bezoek. In het netwerk Goede Zorg Proef Je was Reade vorig jaar een van de sprekers over het veranderingsproces van de voedingsconcepten van Reade. Hierbij was het Voedingscentrum ook aanwezig. Vanuit het Voedingscentrum houden ze zich ook bezig om zoveel mogelijk ondersteuning te geven aan zorg, onderwijs en bedrijven op het gebied van voeding en gedrag. Ze bezoeken hiervoor in de zorg diverse instellingen voor best practises en learnings. Het veranderingsproces naar goede voeding bij Reade is een mooi voorbeeld voor andere zorgorganisaties.

Dankzij onderzoek stap dichter bij persoonlijke behandeling voor mensen met gewrichtsreuma Dankzij onderzoek stap dichter bij persoonlijke behandeling voor mensen met gewrichtsreuma

Dankzij onderzoek stap dichter bij persoonlijke behandeling voor mensen met gewrichtsreuma

Dankzij een mooie samenwerking tussen Reade (Amsterdam), Amsterdam UMC en de Sint Maartenskliniek (Nijmegen) is onderzocht hoe sneller bepaald kan worden of iemand met reuma baat gaat hebben bij het geneesmiddel methotrexaat. Fijn voor de cliënt en efficiënt voor de zorgverleners.

Viggo Waas en Peter Heerschop presenteren boek 'Infarct' bij Reade Image00064

Viggo Waas en Peter Heerschop presenteren boek 'Infarct' bij Reade

Viggo Waas en Peter Heerschop presenteerden dinsdag hun nieuwe boek 'Infarct'. Een eerlijk en ontroerend verslag van Viggo en Peter over de weg terug na een herseninfarct en een weergave van een prachtige vriendschap.

Expertiseteam Seksuele Gezondheid in Dwarslaesie Magazine Team seksuele gezondheid1

Expertiseteam Seksuele Gezondheid in Dwarslaesie Magazine

Reade heeft een team van specialisten die vanuit hun eigen disciplines met allerlei verschillende vragen op seksueel gebied te maken krijgen. Het team bestaat uit bekkenfysiotherapeut Ellen van Binsbergen, verpleegkundige met aandachtsveld seksualiteit Maaike Blom, ervaringsdeskundige Reda Haouam, seksuoloog Mirjam Hemker en consulent seksuele gezondheid Floor van Lambalgen.

MOOI in beweging bij Reade Zon Mw MOOI bijeenkomst

MOOI in beweging bij Reade

Als groot promotor van een gezonde leefstijl, bewegen & sporten, openden we op 22 maart jl. maar al te graag de deuren van ons auditorium op JvB voor een waardevolle bijeenkomst van ZonMw. Hier werd gepassioneerd gesproken over sport en bewegen als onderdeel van (preventieve) behandeling en zorg.

Start pilot ‘Gezamenlijk zorgpad amputatie’ Reade en Zorggroep Amsterdam Oost Pilot gezamelijk zorgpad amputatie Reade en Zorggroep Amsterdam Oost

Start pilot ‘Gezamenlijk zorgpad amputatie’ Reade en Zorggroep Amsterdam Oost

Dinsdag 21 maart is de pilot 'Gezamenlijk zorgpad voor amputatie revalidanten' van start gegaan. Dit is een samenwerking tussen Reade, Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO biedt revalidatiezorg in het centrum voor Revalidatie & Herstel in het Flevohuis en in OLVG Oost) en Zilveren Kruis met als doel de zorg voor deze cliënten te verbeteren en zorg te kunnen leveren die passend is bij de fase van revalidatie voor de cliënt op dat moment.

Verpleegkundigen Ines en Marije in vakblad FLOOR over verpleegkundig zeggenschap Floor magazine

Verpleegkundigen Ines en Marije in vakblad FLOOR over verpleegkundig zeggenschap

Verpleegkundige zeggenschap om de zorg te verbeteren. Daar is de afgelopen jaren hard aan gewerkt binnen Reade, met groot succes. In 2016 introduceerden verpleegkundigen het Magnet principe binnen Reade. Voor het vakblad FLOOR, een uitgave van NU'91 werden verpleegkundigen Ines Samouco en Marije Van Capel hierover geïnterviewd. Lees het interview in het artikel hieronder.

Reade zet duurzaam voedingsconcept neer Goedevoeding

Reade zet duurzaam voedingsconcept neer

Bij Reade, centrum voor revalidatie en reumatologie wordt aan cliënten, medewerkers en bezoekers gezonde voeding aangeboden. Dit draagt bij aan herstel en een goede vitaliteit. Met aandacht voor variatie, volkoren, meer plantaardig, onbewerkte en verse producten zetten we een gezond en duurzaam voedingsconcept neer.

Terugblik Reade Foundation event Reade Foundation Event 2023 9

Terugblik Reade Foundation event

Hartelijk dank aan alle aanwezigen voor een geweldig Reade Foundation event! In het bijzonder aan de host van de dag, onze ambassadeur en bekende cabaretière Carolien Borgers, die het programma aan elkaar praatte. Mede dankzij haar een wel heel leuk programma, met onder andere:

Eular 2023 Eular

Eular 2023

Van 31 mei t/m 3 juni vindt het EULAR Congres plaats in Milaan. EULAR is een Europese samenwerking tussen wetenschappelijke verenigingen, zorgorganisaties en nationale patiëntenorganisaties. Tijdens dit grootse internationale congres wisselen wetenschappers, artsen, behandelaars en patiënten de nieuwste inzichten en ontwikkelingen met elkaar uit over de bestrijding en behandeling van de diverse vormen van reuma.

Verpleegkundige Marije van Capel in Medical Motion magazine Foto Marije medical motion

Verpleegkundige Marije van Capel in Medical Motion magazine

In de nieuwste uitgave van het Medical Motion magazine vertelt vepleegkundige Marije van Capel over een belangrijke verandering binnen het medicatieproces die zij samen met andere verpleegkundigen heeft doorgevoerd.

Reade experimenteert met nieuwe behandelmethode: de Hololens Holomoves

Reade experimenteert met nieuwe behandelmethode: de Hololens

Maaike Bosboom - ergotherapeut i.o. - is druk bezig geweest met een vraagstuk voor een van onze cliënten. Hij ervaart problemen met balans en uithoudingsvermogen en welke interactieve methode is het meest geschikt voor het trainen van juist deze onderdelen?

Een vernieuwd MijnReade Mijn Reade home landingspage zorgportaal

Een vernieuwd MijnReade

MijnReade heeft een nieuw fris jasje. Alles ziet er dus net even anders uit en het kan zijn dat een knop op een andere plek staat dan je gewend bent.

Samenwerking rond seksuele gezondheid Rachel Ines Klaartje en Egbert

Samenwerking rond seksuele gezondheid

Op maandag 19 juni vond er een bijzondere studiedag plaats bij Reade. Vanuit het hele land kwamen experts in revalidatieseksuologie samen rond het thema ‘seksuele gezondheid van jongeren met een (aangeboren) beperking’.

HiX 6.3 met standaard content is live! Livegang Hi X 6 3

HiX 6.3 met standaard content is live!

De afgelopen maanden is hard gewerkt door veel collega's binnen Reade om de overgang naar ons nieuwe systeem HiX 6.3 Standaard Content te realiseren. Vandaag werd het harde werk beloond en is de livegang een feit! Grote dank aan iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt.

Bergen verzet tijdens de HandbikeBattle 2023 Handbiketeam Capital 2023 finish

Bergen verzet tijdens de HandbikeBattle 2023

Donderdag 22 juni versloegen Stefan, Jules, Job en Martin samen met buddies Katja, Ludwine, Rosa, Jim, Marloes en Guido van Handbiketeam Capital de HandbikeBattle in Oostenrijk.

VIPP5 module 1 & 2 positief afgrond! Module 1 en 2 behaald VIPP 5

VIPP5 module 1 & 2 positief afgrond!

Er is binnen en buiten Reade hard gewerkt aan het Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional (VIPP5). Daardoor is Reade sinds september 2022 in staat gegevens (Basisgegevensset Zorg, correspondentie en radiologieverslagen) aan een PGO beschikbaar te stellen. Afgelopen maand hebben we nu ook de audit positief afgerond voor het infomeren van medewerkers en cliënten over PGO’s en het stimuleren van het gebruik ervan. Plus het beschikbaar stellen van ingevulde vragenlijsten en uitkomsten van eHealth aan een cliënt via een PGO. Oftewel, module 1 & 2 ✅!

Stichting Rapenburg Race op bezoek bij Reade! IMG groepsfotozonder PC

Stichting Rapenburg Race op bezoek bij Reade!

Vorige week kwamen Isabel, Marit, Babs en Mies van de Rapenburg Race op bezoek bij Reade om te kijken wat we allemaal doen in het revalidatiecentrum. Om een goed beeld te krijgen van ons multidisciplinaire team kregen ze een rondleiding door Reade, waarin ze de kliniek, de loopruimte, de ergotherapie en fysiotherapie en het bewegingslab hebben gezien.

Viggo Waas is de nieuwste ambassadeur van Reade Foundation Viggo waas

Viggo Waas is de nieuwste ambassadeur van Reade Foundation

We zijn bijzonder blij dat Viggo onze nieuwste ambassadeur is en trots op alle ambassadeurs die helpen aandacht te vragen voor de mooie initiatieven, projecten en onderzoeken binnen Reade die niet gefinancierd kunnen worden vanuit het reguliere zorgbudget.

"Ik gun elke jongere een plek middenin de maatschappij" SJ RE 883 0354

"Ik gun elke jongere een plek middenin de maatschappij"

Sinds juni 2022 is Reade member van Emma at Work. Rachel Zalmijn, kinderrevalidatiearts, is altijd groot voorstander geweest van deze samenwerking en heeft zich hier hard voor gemaakt. "Ik sta ontzettend achter hun missie, en gun elke jongere een mooie plek middenin de maatschappij."

Zorgafvalberg te lijf met herbruikbare isolatiejassen Herbruikbare isolatiejassen duurzaam ondernemen nl

Zorgafvalberg te lijf met herbruikbare isolatiejassen

Als alternatief voor plastic wegwerpjassen in de zorg is een herbruikbare isolatiejas van biologisch afbreekbaar katoen met waterafstotende finish ontwikkeld en succesvol getest.

Amsterdamse sport- en beweegweek 2023 Amsterdamse sport en beweegweek banner website

Amsterdamse sport- en beweegweek 2023

Bewegen geeft je een boost! De boost die je krijgt van bewegen zit niet alleen op fysieke aspecten zoals gezondheid, uithoudingsvermogen, spiermassa en kracht. Bewegen stimuleert ook positieve emoties zoals blijdschap, tevredenheid en trots. Sport maakt je mentaal sterker door een toenemend zelfvertrouwen, een betere focus en leren omgaan met druk. Door samen te bewegen geeft sport je een sociale boost, je leert nieuwe mensen kennen en bouwt vriendschappen op.

Laat een belletje rinkelen bij nieuw gediag­nosti­ceerde RA-cliën­ten Arts onderzoeker Reinder Raadsen 300 300

Laat een belletje rinkelen bij nieuw gediag­nosti­ceerde RA-cliën­ten

Mannen met reumatoïde artritis hebben een hoger cardiovasculair risico dan vrouwen. Een betere samenwerking tussen reumatologen en huisartsen kan dit risico mitigeren, zegt arts-onderzoeker Reinder Raadsen. “Ondanks de richtlijnen wordt er nog steeds te weinig gescreend op hart- en vaatziekten binnen deze cliëntengroep.”

Kwaliteitsprijs Reade 2022 gaat naar het kinderrevalidatieteam Kwaliteitsprijs kinderteam 2022

Kwaliteitsprijs Reade 2022 gaat naar het kinderrevalidatieteam

Op 14 september 2023 reikte Katja Hoorn, lid Raad van Bestuur, en Krista Bongers, manager strategische programma’s, de Kwaliteitsprijs 2022 uit aan het kinderrevalidatieteam. Zij kregen de prijs voor het ontwikkelen van een introductiemodule voor ouders van jonge kinderen binnen de kinderrevalidatie.

RAAK-subsidie voor project VIVENDI: Vitaal verder na dwarslaesierevalidatie Project VIVENDI

RAAK-subsidie voor project VIVENDI: Vitaal verder na dwarslaesierevalidatie

Mensen met een dwarslaesie hebben andere voedings- en beweegadviezen nodig. Leefstijlcoaching is hier een belangrijk onderdeel van. Daarom is het goed nieuws om te melden dat het project VIVENDI een RAAK-publiek-subsidie krijgt.

Reade wint de Sigra Diversiteitsaward met initiatief voor inclusief speelgoed Reade wint Sigra Diversiteitsaward

Reade wint de Sigra Diversiteitsaward met initiatief voor inclusief speelgoed

Bij de Sigra Conferentie Diversiteit & Inclusie 2023 op donderdag 19 oktober werd de Sigra Diversiteitsaward uitgereikt aan revalidatiearts Rachel Zalmijn. Zij mocht de award, een mooie geldprijs en een inclusietraining in ontvangst nemen voor haar initiatief om inclusief speelgoed aan te bieden binnen de kinderafdeling van Reade.

Suzan Vernie benoemd tot Lid Raad van Bestuur Reade Suzan vernie

Suzan Vernie benoemd tot Lid Raad van Bestuur Reade

Suzan Vernie is met ingang van 1 februari 2024 benoemd tot lid van de Raad van Bestuur van Reade, waar ze samen met bestuursvoorzitter Katja Hoorn de Raad van Bestuur zal vormen. Deze benoeming volgt op het vertrek van interim bestuurslid Petra van Dam, die op 31 januari afscheid neemt.

Samen meer mogelijk maken | een video reportage over de HandbikeBattle 2023 HBBB

Samen meer mogelijk maken | een video reportage over de HandbikeBattle 2023

Sinds 2012 staat Reade met Handbiketeam Capital aan de start van het spectaculaire event, de HandbikeBattle in Oostenrijk.

Digitale uitwisseling van cliëntgegevens tussen zorginstellingen is nu mogelijk! VIPP

Digitale uitwisseling van cliëntgegevens tussen zorginstellingen is nu mogelijk!

Bij Reade hebben we succesvol de derde fase van VIPP 5 afgerond, dat inhoudt dat de digitale uitwisseling van medische gegevens tussen verschillende zorginstellingen nu mogelijk is! Hierdoor zijn gezondheidsgegevens niet meer verspreid over verschillende plekken, maar bewegen ze mee met de verschillende zorginstellingen van de cliënt.

Onderwijs

Drostenburg bestaat tien jaar Drostenburg12

Drostenburg bestaat tien jaar

Drostenburg, de enige school voor kinderen met een lichamelijke, meervoudige beperking of een chronische ziekte uit Amsterdam en omstreken, bestaat 10 jaar!

Themadag: Jij doet er toe, de krachtige invloed van de verpleegkundige en verzorgende in de revalidatie Mitchel Cliënt revalidatie verpleegkundige

Themadag: Jij doet er toe, de krachtige invloed van de verpleegkundige en verzorgende in de revalidatie

Op vrijdag 22 september 2023 organiseren Studio GRZ, V&VN, Amstel Academie, Reade en Klimmendaal de Themadag: Jij doet er toe, de krachtige invloed van de verpleegkundige en verzorgende in de revalidatie.

Scholing 'Ergotherapie en fysiotherapie bij dwarslaesie' voor eerstelijns ergo- en fysiotherapeuten Scholing Dwarslaesie 2

Scholing 'Ergotherapie en fysiotherapie bij dwarslaesie' voor eerstelijns ergo- en fysiotherapeuten

Vorige week was de eerste sessie van de scholing 'Ergotherapie en fysiotherapie bij dwarslaesie' voor eerstelijns ergo- en fysiotherapeuten. Het was een geslaagde sessie met gemotiveerde deelnemers. Op naar de volgende sessie in Wijk aan Zee!

Onderzoek

Promotie Annelies Blanken Annelies Blanken 2

Promotie Annelies Blanken

Annelies Blanken is 21 december gepromoveerd met haar proefschrift "Arthritis and vascular inflammation made visible".

Promotie Nicki J.F. Verweij Promotie nicki

Promotie Nicki J.F. Verweij

Nicki Verweij is 16 januari 2023 gepromoveerd met haar proefschrift: "Visualizing rheumatic diseases. Positron Emission Tomography with novel tracers for early diagnosis and therapy monitoring."

Promotie Yiming Ma Promotie Yiming Ma

Promotie Yiming Ma

Yiming Ma heeft op 22 februari zijn proefschrift op de Vrije Universiteit Amsterdam verdedigd. De afgelopen 5 jaar heeft Yiming binnen Reade onderzoek gedaan naar de lichaamssamenstelling en het energieverbruik van mensen met een dwarslaesie. De resultaten zijn beschreven in het proefschrift: “Weight management after spinal cord injury: How to monitor and improve body composition & energy expenditure in rehabilitation practice”.

Voorgedragen onderzoeken Wetenschaps- en innovatieprijs 2023 Wetenschaps en innovatieprijs bokaal zonder jaartal 611x406px

Voorgedragen onderzoeken Wetenschaps- en innovatieprijs 2023

Trots vermelden we dat bij twee van de voorgedragen onderzoeken voor de Wetenschaps- en innovatieprijs 2023 collega's van Reade betrokken zijn!

Grote subsidie voor onderzoek naar een beter herstel na een beroerte Brains

Grote subsidie voor onderzoek naar een beter herstel na een beroerte

De Hartstichting en Hersenstichting hebben € 4 miljoen geïnvesteerd in een groot onderzoek om de kans op goed herstel na een beroerte te vergroten. Het CONTRAST-consortium is een unieke samenwerking tussen alle Nederlandse ziekenhuizen.

Eular 2023 Eular

Eular 2023

Van 31 mei t/m 3 juni vindt het EULAR Congres plaats in Milaan. EULAR is een Europese samenwerking tussen wetenschappelijke verenigingen, zorgorganisaties en nationale patiëntenorganisaties. Tijdens dit grootse internationale congres wisselen wetenschappers, artsen, behandelaars en patiënten de nieuwste inzichten en ontwikkelingen met elkaar uit over de bestrijding en behandeling van de diverse vormen van reuma.

Laura Boekel wint prijs op EULAR 2023! Laura Boekel met prijs op EULAR 2023

Laura Boekel wint prijs op EULAR 2023!

Laura Boekel, onderzoeker bij Reade, heeft op het Europese congres voor reumatologie (EULAR - European Alliance of Associations for Rheumatology) de studentenprijs gewonnen met een onderzoek naar lange termijn gevolgen van COVID-19. Bovendien zijn de resultaten gepubliceerd in de Lancet Rheumatology, het grootste blad binnen de reumatologie. Van harte gefeliciteerd Laura!

Promotie Bart Seppen Promotie Bart Seppen - voorblad - 'Patient-initiated Care and Self-Monitoring in Rheumatoid Arthritis: Feasibility, Safety & Effectiveness, Adherence and Patient Identification'

Promotie Bart Seppen

19 juni promoveert Bart Seppen Seppen aan de Vrije Universiteit met zijn proefschrift genaamd 'Patient-initiated Care and Self-Monitoring in Rheumatoid Arthritis: Feasibility, Safety & Effectiveness, Adherence and Patient Identification'.

Afscheidsrede prof. dr. Dirkjan van Schaardenburg Dirkjan van Schaardenburg Reade

Afscheidsrede prof. dr. Dirkjan van Schaardenburg

Dirkjan van Schaardenburg heeft als reumatoloog lang bij Reade heeft gewerkt en hoogleraar was bij het Amsterdam UMC. Op 11 mei 2023 ging hij met pensioen. Ter ere daarvan vond er een bijzonder symposium en afscheidsrede plaats in de Oude Lutherse Kerk.

Promotie Renske Hebing Reade portret Renske Hebing

Promotie Renske Hebing

Vrijdag 15 september om 11.45 uur promoveert Renske Hebing aan de VU met haar proefschrift: “Optimisation of methotrexate treatment in rheumatoid arthritis: current reflections on a personalised approach” Kan je met behulp van methotrexaat-bloedspiegels preciezer bepalen hoeveel methotrexaat iemand nodig heeft en of iemand er überhaupt baat bij heeft? En in welke cellen moet je dan meten, rode of witte bloedcellen? Zegt de hoeveelheid methotrexaat in het bloed iets over therapietrouw? En hoe zit het met de therapietrouw van andere reumaremmers zoals biologische geneesmiddelen? Is die therapietrouw te beïnvloeden door feedback te geven? Deze vragen zijn in dit proefschrift beantwoord.

Promotie Jim Wiegel Drs Jim Wiegel

Promotie Jim Wiegel

Woensdag 1 november om 09.45 uur promoveert Drs. Jim Wiegel aan de VU met zijn proefschrift: "Telemonitoring disease activity with electronic patient reported outcomes in patients with inflammatory arthritis: can we assure adherence, safety, and efficacy?"

Promoties en publicaties Publicaties promoties

Promoties en publicaties

Met promoveren bedoelen we het verdedigen van het proefschrift voor een commissie. Dit proefschrift heeft de promovendus (diegene die gaat promoveren) geschreven na het doen van een promotieonderzoek. Daarna mag de promovendus zich gepromoveerd noemen en de titel 'doctor' (dr. of PhD) voeren.

Reade Service & Planning

Heb je een vraag? Stuur ons een e-mail.
Wij streven ernaar je mail binnen 3 werkdagen te beantwoorden.
Telefonisch (020 - 242 10 00) zijn we bereikbaar op maandag tot en met vrijdag. Van 8 uur 's ochtends tot 12 uur 's middags. (08.00 - 12.00 uur).

Heb je acute pijn en daarom direct contact nodig?
Bel dan tussen 08.00 en 17.00 uur naar 020 - 242 10 00.

Wil je je afspraak verzetten of annuleren?
Kan je echt niet naar de afspraak komen en wil je deze verzetten of annuleren? Wees bewust dat het enkele weken tot maanden duurt voor een afspraak kan worden gemaakt. Als je zonder geldige reden niet op je afspraak verschijnt of je niet op tijd afmeldt, kunnen wij kosten in rekening brengen voor de gemiste behandeling (no show tarief).

Al onze adressen vind je op de contactpagina.

Tips voor de website?