
Dankzij onderzoek stap dichter bij persoonlijke behandeling voor mensen met gewrichtsreuma
Dankzij een mooie samenwerking tussen Reade (Amsterdam), Amsterdam UMC en de Sint Maartenskliniek (Nijmegen) is onderzocht hoe sneller bepaald kan worden of iemand met reuma baat gaat hebben bij het geneesmiddel methotrexaat. Fijn voor de cliënt en efficiënt voor de zorgverleners.
Hogere spiegels in witte bloedcellen
Voorheen waren de methotrexaat-spiegels alleen te meten in de rode bloedcellen, terwijl de witte bloedcellen (ontstekingscellen) juist betrokken zijn bij reuma. Renske Hebing, apotheker en onderzoeker/promovendus: “Wij waren als eersten in staat om de methotrexaat-spiegels te meten in witte bloedcellen. Mede daarom is dit inmiddels gepubliceerd in The Annals of Rheumatic Diseases, het belangrijkste reumatologische tijdschrift.” De onderzoekers zagen in de rode én witte bloedcellen (ontstekingscellen) hogere bloedspiegels bij mensen bij wie methotrexaat effectief was.
Injecties en tabletten even effectief na 6 maanden
Bij het onderzoek is ook vastgesteld dat mensen die injecties kregen in het begin hogere spiegels hadden dan mensen die tabletten gebruikten. Dit verschil verdween na 6 maanden. Waarschijnlijk werken injecties en tabletten uiteindelijk dus even goed op de ontstekingen.
Samenwerking
Het onderzoek is tot stand gekomen dankzij een samenwerking tussen Reade, Amsterdam UMC en de Sint Maartenskliniek. Door de krachten te bundelen kunnen we de zorg voor mensen met reuma nóg beter en innovatiever maken.
Meer nieuws

Prik tegen Gordelroos voor mensen met reuma
- 28 mrt. 2025
Mensen met reuma die een biological of een JAK remmer gebruiken hebben een verhoogde kans op een gordelroosinfectie. Dat risico neemt toe met de leeftijd. De overheid heeft besloten om vaccinatie (prik) met het gordelroosvaccin te vergoeden voor deze mensen.

Reade en Sint Maartenskliniek werken samen in reumatologie
- 26 aug. 2024
Reade en de Sint Maartenskliniek hebben de handen ineengeslagen om de digitale reumazorg in Nederland naar een hoger niveau te tillen. Met de ondertekening van een intentieovereenkomst zetten beide organisaties een belangrijke stap in hun samenwerking om mensen met reuma door het hele land betere, toekomstbestendige zorg te bieden.

E-learning Reumapodotherapie
- 4 jun. 2024
Ben je een reumaverpleegkundige en wil je cliënten met voetklachten op een juiste wijze adviseren en doorverwijzen? De Nederlandse Health Professionals in de Reumatologie (NHPR) heeft in samenwerking met Saxion, Fontys en Reade een e-learning ontwikkeld. Vraag de e-learning hier aan: https://lnkd.in/em4AwjwN

ARC vertegenwoordiging op EULAR Congres 2024
- 30 mei 2024
Van 12 t/m 15 juni vindt het EULAR Congres plaats in Wenen. EULAR is een Europese samenwerking tussen wetenschappelijke verenigingen, zorgorganisaties en nationale patiëntenorganisaties. Tijdens dit grootse internationale congres wisselen wetenschappers, artsen, behandelaars en patiënten de nieuwste inzichten en ontwikkelingen met elkaar uit over de bestrijding en behandeling van de diverse vormen van reuma.

Promotie Reinder Raadsen
- 16 apr. 2024
Reinder Raadsen gaat op maandag 17 juni om 11:45 uur zijn proefschrift 'Epidemiology and predictors of cardiovascular diseases in rheumatoid arthritis' verdedigen in het Auditorium van de Vrije Universiteit Amsterdam.