
Dankzij onderzoek stap dichter bij persoonlijke behandeling voor mensen met gewrichtsreuma
Dankzij een mooie samenwerking tussen Reade (Amsterdam), Amsterdam UMC en de Sint Maartenskliniek (Nijmegen) is onderzocht hoe sneller bepaald kan worden of iemand met reuma baat gaat hebben bij het geneesmiddel methotrexaat. Fijn voor de cliënt en efficiënt voor de zorgverleners.
Hogere spiegels in witte bloedcellen
Voorheen waren de methotrexaat-spiegels alleen te meten in de rode bloedcellen, terwijl de witte bloedcellen (ontstekingscellen) juist betrokken zijn bij reuma. Renske Hebing, apotheker en onderzoeker/promovendus: “Wij waren als eersten in staat om de methotrexaat-spiegels te meten in witte bloedcellen. Mede daarom is dit inmiddels gepubliceerd in The Annals of Rheumatic Diseases, het belangrijkste reumatologische tijdschrift.” De onderzoekers zagen in de rode én witte bloedcellen (ontstekingscellen) hogere bloedspiegels bij mensen bij wie methotrexaat effectief was.
Injecties en tabletten even effectief na 6 maanden
Bij het onderzoek is ook vastgesteld dat mensen die injecties kregen in het begin hogere spiegels hadden dan mensen die tabletten gebruikten. Dit verschil verdween na 6 maanden. Waarschijnlijk werken injecties en tabletten uiteindelijk dus even goed op de ontstekingen.
Samenwerking
Het onderzoek is tot stand gekomen dankzij een samenwerking tussen Reade, Amsterdam UMC en de Sint Maartenskliniek. Door de krachten te bundelen kunnen we de zorg voor mensen met reuma nóg beter en innovatiever maken.