Annelies Blanken 2

Promotie Annelies Blanken

Annelies Blanken is 21 december gepromoveerd met haar proefschrift "Arthritis and vascular inflammation made visible".

Reumatoïde artritis is de bekendste en meest voorkomende vorm van ontstekingsreuma. Het komt voor bij ongeveer 0,5-1% van de populatie en in verhouding vaker bij vrouwen dan bij mannen. Reumatoïde artritis wordt gekenmerkt door ontstekingen in de gewrichten. Kenmerkend hiervoor zijn roodheid, zwelling en pijn. Op de lange termijn kunnen deze ontstekingen leiden tot ernstige vergroeiingen.

Daarnaast kan reumatoïde artritis ook een effect hebben op andere delen van het lichaam, zoals de longen, huid, ogen, zenuwen en hart- en bloedvaten. Het is bekend dat reumatoïde artritis patiënten twee keer zoveel kans hebben op hart- en vaatziekten. Dit komt omdat dat de ontsteking niet alleen in de gewrichten zit, maar ook lokaal de (hart)vaten aantast. Met name in de vaatwand van de slagaderen, waar het mogelijk leidt tot slagaderverkalking.

In dit proefschrift is onderzocht wat de waarde is van beeldvormende technieken voor de klinische praktijk van reumatoïde artritis. Zo is er gekeken naar de HandScan, een nieuw apparaat dat ontsteking in de handen zou kunnen meten. Daarnaast is het gebruik van echo en HandScan onderzocht om te kijken of het mogelijk is te voorspellen welke personen reumatoïde artritis ontwikkelden en wie niet. Ook is er naar PET gekeken, dit is een beeldvormende methode waarbij ontsteking in het lichaam zichtbaar gemaakt wordt door middel van een radioactieve stof in het bloed. Met deze PET scans hebben we onderzocht of er ontsteking in de vaatwanden bij reumatoïde artritis patiënten zit, en of dit na adequate behandeling van de reumatoïde artritis verbetert. Al met al heeft dit proefschrift waardevolle inzichten gegeven, waar niet alleen de onderzoekers bij Reade en andere onderzoekscentra in de wereld weer verder mee kunnen, maar welke ook van waarde zijn voor de dagelijkse reumatologische praktijk.

 • Promotoren: Prof.dr. M.T. Nurmohamed & prof.dr R.F. van Vollenhoven
 • Copromotoren: prof. dr. C.J. van der Laken en dr. A.W.R. van Kuijk


Annelies Blanken 4
Annelies Blanken 1
Annelies Blanken 3
Foto's door Bart Achterhof.

Meer nieuws

Marijn Mulder op Neurorehabilitation and Neuro Repair congres (NNR)

Reade op het Neurorehabilitation and Neuro Repair congres (NNR)

 1. 2023-06-01

Het internationale Neurorehabilitation and Neuro Repair congres (NNR) in Maastricht is in volle gang. Het congres is bedoeld om het gat te dichten tussen neuro-wetenschap en revalidatie. Tijdens dit congres komen de meest recente ontwikkelingen in neurorevalidatie onderzoek aan bod. Het programma richt zich op het omgaan met veel voorkomende problemen zoals loopvaardigheid en balans, cognitieve problemen, het begrijpen en voorspellen van herstel, en over manieren om bewijs uit onderzoek op het gebied van CVA, Parkinson en MS te implementeren in zorg.

Eerste voorlichting “Goed Gewicht bij een Dwarslaesie”

Samenwerking voor een beter gewicht bij revalidanten met een dwarslaesie

 1. 2023-06-01

4 mei heeft de eerste voorlichting “Goed Gewicht bij een Dwarslaesie” plaats gevonden voor alle nieuwe revalidanten met een dwarslaesie. Deze voorlichting wordt gegeven door een diëtist samen met de ervaringsdeskundige en is een van de resultaten van de werkgroep ‘Goed Gewicht’ die het afgelopen jaar bezig is geweest om met elkaar uit te werken hoe – vanuit alle disciplines samen – meer aandacht kan komen voor een goed gewicht en een gezonde leefstijl bij deze doelgroep.

Laura Boekel met prijs op EULAR 2023

Laura Boekel wint prijs op EULAR 2023!

 1. 2023-06-01

Deze week heeft Laura Boekel, onderzoeker bij Reade, op het Europese congres voor reumatologie (EULAR - European Alliance of Associations for Rheumatology) de studentenprijs gewonnen met een onderzoek naar lange termijn gevolgen van COVID-19. Bovendien zijn de resultaten gepubliceerd in de Lancet Rheumatology, het grootste blad binnen de reumatologie. Van harte gefeliciteerd Laura!

Eular

Eular 2023

 1. 2023-05-31

Van 31 mei t/m 3 juni vindt het EULAR Congres plaats in Milaan. EULAR is een Europese samenwerking tussen wetenschappelijke verenigingen, zorgorganisaties en nationale patiëntenorganisaties. Tijdens dit grootse internationale congres wisselen wetenschappers, artsen, behandelaars en patiënten de nieuwste inzichten en ontwikkelingen met elkaar uit over de bestrijding en behandeling van de diverse vormen van reuma.

20230516 134057

Informatiemiddag Aangepast Fietsen was groot succes

 1. 2023-05-17

De Informatiemiddag Aangepast Fietsen op 16 mei was weer een groot succes! Veel bezoekers kwamen langs om de fietsen te bewonderen en te proberen. Dank aan alle leveranciers dit dit mogelijk hebben gemaakt!

CardioRheumatology Course

CardioRheumatology Course op 24 augustus

 1. 2023-05-04

We organiseren de CardioRheumatology Course op donderdag 24 augustus 2023 in het Auditorium van Reade. Dit is één dag voor de ESC-conferentie die van 25 tot en met 28 augustus in Amsterdam plaatsvindt.

Reade-tuinkant-overtoom-poli-klinkiek

Reade gesloten op feestdagen

 1. 2023-04-26

Let op. Onze poliklinieken, afsprakenbureaus, laboratoria, röntgenafdeling, klantenservice, planning en secretariaten zijn gesloten op de volgende feestdagen:

Reade Foundation Event 2023 9

Terugblik Reade Foundation event

 1. 2023-04-25

Hartelijk dank aan alle aanwezigen voor een geweldig Reade Foundation event! In het bijzonder aan de host van de dag, onze ambassadeur en bekende cabaretière Carolien Borgers, die het programma aan elkaar praatte. Mede dankzij haar een wel heel leuk programma, met onder andere:

Scholing Dwarslaesie 2

Scholing 'Ergotherapie en fysiotherapie bij dwarslaesie' voor eerstelijns ergo- en fysiotherapeuten

 1. 2023-04-18

Vorige week was de eerste sessie van de scholing 'Ergotherapie en fysiotherapie bij dwarslaesie' voor eerstelijns ergo- en fysiotherapeuten. Het was een geslaagde sessie met gemotiveerde deelnemers. Op naar de volgende sessie in Wijk aan Zee!

Goedevoeding

Reade zet duurzaam voedingsconcept neer

 1. 2023-04-12

Bij Reade, centrum voor revalidatie en reumatologie wordt aan cliënten, medewerkers en bezoekers gezonde voeding aangeboden. Dit draagt bij aan herstel en een goede vitaliteit. Met aandacht voor variatie, volkoren, meer plantaardig, onbewerkte en verse producten zetten we een gezond en duurzaam voedingsconcept neer.

Toon meer nieuws over promotie annelies blanken Toon minder nieuws

Klantenservice

Telefonisch zijn we bereikbaar op maandag tot en met vrijdag. Van 8 uur 's ochtends tot 5 uur 's middags. (08.00 - 17.00 uur). Of
stuur ons een e-mail. Wij streven ernaar je mail op werkdagen binnen 24 uur te beantwoorden.
Al onze adressen vind je op de contactpagina.

Tips voor de website?