Annelies Blanken 2

Promotie Annelies Blanken

Annelies Blanken is 21 december gepromoveerd met haar proefschrift "Arthritis and vascular inflammation made visible".

Reumatoïde artritis is de bekendste en meest voorkomende vorm van ontstekingsreuma. Het komt voor bij ongeveer 0,5-1% van de populatie en in verhouding vaker bij vrouwen dan bij mannen. Reumatoïde artritis wordt gekenmerkt door ontstekingen in de gewrichten. Kenmerkend hiervoor zijn roodheid, zwelling en pijn. Op de lange termijn kunnen deze ontstekingen leiden tot ernstige vergroeiingen.

Daarnaast kan reumatoïde artritis ook een effect hebben op andere delen van het lichaam, zoals de longen, huid, ogen, zenuwen en hart- en bloedvaten. Het is bekend dat reumatoïde artritis patiënten twee keer zoveel kans hebben op hart- en vaatziekten. Dit komt omdat dat de ontsteking niet alleen in de gewrichten zit, maar ook lokaal de (hart)vaten aantast. Met name in de vaatwand van de slagaderen, waar het mogelijk leidt tot slagaderverkalking.

In dit proefschrift is onderzocht wat de waarde is van beeldvormende technieken voor de klinische praktijk van reumatoïde artritis. Zo is er gekeken naar de HandScan, een nieuw apparaat dat ontsteking in de handen zou kunnen meten. Daarnaast is het gebruik van echo en HandScan onderzocht om te kijken of het mogelijk is te voorspellen welke personen reumatoïde artritis ontwikkelden en wie niet. Ook is er naar PET gekeken, dit is een beeldvormende methode waarbij ontsteking in het lichaam zichtbaar gemaakt wordt door middel van een radioactieve stof in het bloed. Met deze PET scans hebben we onderzocht of er ontsteking in de vaatwanden bij reumatoïde artritis patiënten zit, en of dit na adequate behandeling van de reumatoïde artritis verbetert. Al met al heeft dit proefschrift waardevolle inzichten gegeven, waar niet alleen de onderzoekers bij Reade en andere onderzoekscentra in de wereld weer verder mee kunnen, maar welke ook van waarde zijn voor de dagelijkse reumatologische praktijk.

 • Promotoren: Prof.dr. M.T. Nurmohamed & prof.dr R.F. van Vollenhoven
 • Copromotoren: prof. dr. C.J. van der Laken en dr. A.W.R. van Kuijk


Annelies Blanken 4
Annelies Blanken 1
Annelies Blanken 3
Foto's door Bart Achterhof.

Meer nieuws

Laura 4

Cum laude promotie Laura Boekel

 1. 2024-02-28

COVID-19 bij patiënten met immuungemedieerde inflammatoire aandoeningen

2021 Fotografie Reade Overtoom SJ RE 883 0006

Versterking samenwerking dwarslaesierevalidatie

 1. 2024-02-19

De bestuurders van acht centra voor dwarslaesierevalidatie hebben afspraken gemaakt om hun samenwerking te versterken met als doel: dwarslaesierevalidatie goed, toegankelijk én betaalbaar houden op de lange termijn. De samenwerking krijgt in 2024 concreet vorm en sluit aan op de opgaven uit het Integraal Zorgakkoord (IZA).

Foto Laura Boekel

Promotie Laura Boekel

 1. 2024-02-08

Op woensdag 28 februari promoveert Laura Boekel met haar proefschrift getiteld: 'COVID-19 in patients with immune-mediated inflammatory diseases'. Laura promoveert in het Auditorium van de Vrije Universiteit om 09:45 uur.

Aangepaste telefonische bereikbaarheid Klantenservice

 1. 2024-02-08

We houden de telefoonlijn vanaf 12.00 uur open voor spoedgevallen en verwijzers. Klantenservice is en blijft 's middags beschikbaar via de e-mail. Stuur ons gerust een e-mail.

OC Jet en Jill

Verbeterde communicatie: OC-Kernwoordenkaarten helpt kinderen hun stem te vinden

 1. 2024-02-07

Verschillende logopedisten van het kinderteam maken regelmatig gebruik van Ondersteunende Communicatie, kortweg OC. Dit delen zij graag om ouders en andere zorgverleners te inspireren.

Suzan vernie

Suzan Vernie gestart als Lid Raad van Bestuur Reade

 1. 2024-02-01

Suzan Vernie is op 1 februari 2024 gestart als Lid van de Raad van Bestuur van Reade, waar ze samen met bestuursvoorzitter Katja Hoorn de Raad van Bestuur zal vormen. Petra van Dam nam op 31 januari afscheid als interim bestuurslid.

2022 HERO revalidatie reumazorg overtoom amsterdam

UPDATE: Stroomstoring Overtoom is verholpen

 1. 2024-01-22

De stroomstoring op locatie Overtoom is verholpen.

VIPP

Digitale uitwisseling van cliëntgegevens tussen zorginstellingen is nu mogelijk!

 1. 2024-01-18

Bij Reade hebben we succesvol de derde fase van VIPP 5 afgerond, dat inhoudt dat de digitale uitwisseling van medische gegevens tussen verschillende zorginstellingen nu mogelijk is! Hierdoor zijn gezondheidsgegevens niet meer verspreid over verschillende plekken, maar bewegen ze mee met de verschillende zorginstellingen van de cliënt.

Het gebruik van het medicijn Hydroxychloroquine/Plaquenil bij reuma is veilig

 1. 2024-01-12

Deze week is er bericht geweest in de media over de extreme onveiligheid van het gebruik van Hydroxychloroquine gedurende de Covid pandemie. Deze studie is alleen gerelateerd aan Hydroxychloroquine gebruik bij covid. En gaat niet over het gebruik bij reuma.

Tijdelijk langere wachttijden bij onze klantenservice

 1. 2023-12-01

Momenteel zullen de wachttijden via onze klantenservice, door omstandigheden, langer zijn dan je van ons gewend bent. Zowel via de e-mail als telefonisch.

Toon meer nieuws over promotie annelies blanken Toon minder nieuws

Klantenservice

Heb je een vraag? Stuur ons een e-mail.
Wij streven ernaar je mail op werkdagen binnen 24 uur te beantwoorden.
Telefonisch (020 - 242 10 00) zijn we bereikbaar op maandag tot en met vrijdag. Van 8 uur 's ochtends tot 12 uur 's middags. (08.00 - 12.00 uur).


Wil je je afspraak verzetten of annuleren?
Kan je echt niet naar de afspraak komen en wil je deze verzetten of annuleren? Wees bewust dat het enkele weken tot maanden duurt voor een afspraak kan worden gemaakt. Als je zonder geldige reden niet op je afspraak verschijnt of je niet op tijd afmeldt, kunnen wij kosten in rekening brengen voor de gemiste behandeling (no show tarief).

Al onze adressen vind je op de contactpagina.

Tips voor de website?