Annelies Blanken 2

Promotie Annelies Blanken

Annelies Blanken is 21 december gepromoveerd met haar proefschrift "Arthritis and vascular inflammation made visible".

Reumatoïde artritis is de bekendste en meest voorkomende vorm van ontstekingsreuma. Het komt voor bij ongeveer 0,5-1% van de populatie en in verhouding vaker bij vrouwen dan bij mannen. Reumatoïde artritis wordt gekenmerkt door ontstekingen in de gewrichten. Kenmerkend hiervoor zijn roodheid, zwelling en pijn. Op de lange termijn kunnen deze ontstekingen leiden tot ernstige vergroeiingen.

Daarnaast kan reumatoïde artritis ook een effect hebben op andere delen van het lichaam, zoals de longen, huid, ogen, zenuwen en hart- en bloedvaten. Het is bekend dat reumatoïde artritis patiënten twee keer zoveel kans hebben op hart- en vaatziekten. Dit komt omdat dat de ontsteking niet alleen in de gewrichten zit, maar ook lokaal de (hart)vaten aantast. Met name in de vaatwand van de slagaderen, waar het mogelijk leidt tot slagaderverkalking.

In dit proefschrift is onderzocht wat de waarde is van beeldvormende technieken voor de klinische praktijk van reumatoïde artritis. Zo is er gekeken naar de HandScan, een nieuw apparaat dat ontsteking in de handen zou kunnen meten. Daarnaast is het gebruik van echo en HandScan onderzocht om te kijken of het mogelijk is te voorspellen welke personen reumatoïde artritis ontwikkelden en wie niet. Ook is er naar PET gekeken, dit is een beeldvormende methode waarbij ontsteking in het lichaam zichtbaar gemaakt wordt door middel van een radioactieve stof in het bloed. Met deze PET scans hebben we onderzocht of er ontsteking in de vaatwanden bij reumatoïde artritis patiënten zit, en of dit na adequate behandeling van de reumatoïde artritis verbetert. Al met al heeft dit proefschrift waardevolle inzichten gegeven, waar niet alleen de onderzoekers bij Reade en andere onderzoekscentra in de wereld weer verder mee kunnen, maar welke ook van waarde zijn voor de dagelijkse reumatologische praktijk.

 • Promotoren: Prof.dr. M.T. Nurmohamed & prof.dr R.F. van Vollenhoven
 • Copromotoren: prof. dr. C.J. van der Laken en dr. A.W.R. van Kuijk


Annelies Blanken 4
Annelies Blanken 1
Annelies Blanken 3
Foto's door Bart Achterhof.

Meer nieuws

Drostenburg12

Drostenburg bestaat tien jaar

 1. 2023-01-25

Drostenburg, de enige school voor kinderen met een lichamelijke, meervoudige beperking of een chronische ziekte uit Amsterdam en omstreken, bestaat 10 jaar!

Dankzij onderzoek stap dichter bij persoonlijke behandeling voor mensen met gewrichtsreuma

Dankzij onderzoek stap dichter bij persoonlijke behandeling voor mensen met gewrichtsreuma

 1. 2023-01-24

Dankzij een mooie samenwerking tussen Reade (Amsterdam), Amsterdam UMC en de Sint Maartenskliniek (Nijmegen) is onderzocht hoe sneller bepaald kan worden of iemand met reuma baat gaat hebben bij het geneesmiddel methotrexaat. Fijn voor de patiënt en efficiënt voor de zorgverleners.

Magnet bij reade

Magnet bij Reade

 1. 2023-01-18

Bij Reade is de afgelopen jaren hard gewerkt aan het verbeteren van de positie van verpleegkundigen. Meer regie over je loopbaan, meer zeggenschap in de organisatie en meer ruimte voor je professionele ontwikkeling. In de video neemt Katja Hoorn, voorzitter Raad van Bestuur, je mee de organisatie in om te laten zien hoe het Magnet concept in de praktijk werkt.

Promotie nicki

Promotie Nicki J.F. Verweij

 1. 2023-01-18

Nicki Verweij is 16 januari 2023 gepromoveerd met haar proefschrift: "Visualizing rheumatic diseases. Positron Emission Tomography with novel tracers for early diagnosis and therapy monitoring."

NZA op bezoek over Magnet

Bezoek Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aan Reade over Magnet principe

 1. 2023-01-17

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bracht gisteren een bezoek aan Reade. Zij wilden graag meer horen over het Magnet principe bij Reade.

Locatie overtoom

Update coronamaatregelen - bezoekersregeling versoepelt

 1. 2022-12-23

In de buitenwereld zijn de coronamaatregelen bijna allemaal afgeschaft. Ook in Reade hebben we voor een groot deel versoepeld. Maar we blijven voorzichtig. Er blijven enkele coronamaatregelen gelden. Dit doen wij omdat er nog steeds besmettingen zijn en we onze kwetsbare cliënten tegen het virus willen blijven beschermen. Wat dit betekent, lees je in dit bericht.

Rolstoel in beweging

Stand van zaken contractering zorgverzekeraars 2023

 1. 2022-12-23

Reade is al langere tijd in gesprek met zorgverzekeraars over de contracten voor 2023. Er is nog veel onzekerheid over de financiële steun, die zorginstellingen nodig hebben in verband met de stijgende kosten. Op landelijk niveau worden gesprekken gevoerd over deze financiële steun.

Locatie overtoom

Corona maatregelen aangepast - terug naar reguliere bezoekersregeling

 1. 2022-12-23

In Reade gelden een aantal corona gerelateerde maatregelen. Dit doen we om onze kwetsbare cliënten te beschermen.

Cva

Symposium 'Passende zorg voor mensen met een CVA/NAH'

 1. 2022-11-21

Afgelopen vrijdag waren meerdere collega's van Reade aanwezig op het symposium 'Passende zorg voor mensen met een CVA/NAH' van het kennisnetwerk CVA.

Liesbeth van vulpen

Subsidie voor de Power2Walk studie

 1. 2022-11-15

Samen met het Amsterdam UMC, Adelante revalidatie en Maastricht UMC hebben we subsidie gekregen voor de Power2Walk studie van de KNGF en de Hersenstichting. Harm van Ormel, KNGF, kwam de cheque persoonlijk overhandigen waarna hij enthousiast heeft meegetraind met de kinderen van de Mega Power groep. Liesbeth van Vulpen, fysiotherapeut en onderzoeker, ontving de cheque namens Reade.

Toon meer nieuws over promotie annelies blanken Toon minder nieuws

Klantenservice

Heb je een vraag over Reade? Onze klantenservice helpt je verder.

Tips voor de website?