Annelies Blanken 2

Promotie Annelies Blanken

Annelies Blanken is 21 december gepromoveerd met haar proefschrift "Arthritis and vascular inflammation made visible".

Reumatoïde artritis is de bekendste en meest voorkomende vorm van ontstekingsreuma. Het komt voor bij ongeveer 0,5-1% van de populatie en in verhouding vaker bij vrouwen dan bij mannen. Reumatoïde artritis wordt gekenmerkt door ontstekingen in de gewrichten. Kenmerkend hiervoor zijn roodheid, zwelling en pijn. Op de lange termijn kunnen deze ontstekingen leiden tot ernstige vergroeiingen.

Daarnaast kan reumatoïde artritis ook een effect hebben op andere delen van het lichaam, zoals de longen, huid, ogen, zenuwen en hart- en bloedvaten. Het is bekend dat reumatoïde artritis patiënten twee keer zoveel kans hebben op hart- en vaatziekten. Dit komt omdat dat de ontsteking niet alleen in de gewrichten zit, maar ook lokaal de (hart)vaten aantast. Met name in de vaatwand van de slagaderen, waar het mogelijk leidt tot slagaderverkalking.

In dit proefschrift is onderzocht wat de waarde is van beeldvormende technieken voor de klinische praktijk van reumatoïde artritis. Zo is er gekeken naar de HandScan, een nieuw apparaat dat ontsteking in de handen zou kunnen meten. Daarnaast is het gebruik van echo en HandScan onderzocht om te kijken of het mogelijk is te voorspellen welke personen reumatoïde artritis ontwikkelden en wie niet. Ook is er naar PET gekeken, dit is een beeldvormende methode waarbij ontsteking in het lichaam zichtbaar gemaakt wordt door middel van een radioactieve stof in het bloed. Met deze PET scans hebben we onderzocht of er ontsteking in de vaatwanden bij reumatoïde artritis patiënten zit, en of dit na adequate behandeling van de reumatoïde artritis verbetert. Al met al heeft dit proefschrift waardevolle inzichten gegeven, waar niet alleen de onderzoekers bij Reade en andere onderzoekscentra in de wereld weer verder mee kunnen, maar welke ook van waarde zijn voor de dagelijkse reumatologische praktijk.

 • Promotoren: Prof.dr. M.T. Nurmohamed & prof.dr R.F. van Vollenhoven
 • Copromotoren: prof. dr. C.J. van der Laken en dr. A.W.R. van Kuijk


Annelies Blanken 4
Annelies Blanken 1
Annelies Blanken 3
Foto's door Bart Achterhof.

Meer nieuws

Kinderteam6

Meld je aan voor de NExTpertise netwerkavond

 1. 18 jun. 2024

Ben jij fysio-, ergo- of oefentherapeut en werk jij met kinderen met jeugdreuma, niet-aangeboren hersenletsel en/of DCD? Meld je dan nu aan voor de gratis NExTpertise netwerkavond op dinsdag 25 juni!

Tuin opknappen1

Vrijwilligers knappen tuin Reade Overtoom op!

 1. 18 jun. 2024

Afgelopen donderdag mochten we op de Overtoom een groep vrijwilligers ontvangen die via Stichting Zin Reade had gevonden en de handen uit de mouwen stak onder de noemer van een “zinvol bedrijfsuitje”. En zinvol was het zeker!

Wimhof RM okt2022 3 1024x683

Deelnemers gezocht voor onderzoek naar de Wim Hof Methode bij mensen met een dwarslaesie

 1. 4 jun. 2024

De eerste pilot met de Wim Hof Methode was veelbelovend. Deelnemers merkten verbetering in longfunctie, stemming, stressgerelateerde klachten en een afname in ongemak als gevolg van spasticiteit. Gezien de resultaten van de pilot is een grotere studie opgezet waarbij ook het effect van blootstelling aan de kou wordt onderzocht. We zoeken nog nieuwe deelnemers.

Voeten lijntekening

E-learning Reumapodotherapie

 1. 4 jun. 2024

Ben je een reumaverpleegkundige en wil je cliënten met voetklachten op een juiste wijze adviseren en doorverwijzen? De Nederlandse Health Professionals in de Reumatologie (NHPR) heeft in samenwerking met Saxion, Fontys en Reade een e-learning ontwikkeld. Vraag de e-learning hier aan: https://lnkd.in/em4AwjwN

Esaote news eular 2024

ARC vertegenwoordiging op EULAR Congres 2024

 1. 30 mei 2024

Van 12 t/m 15 juni vindt het EULAR Congres plaats in Wenen. EULAR is een Europese samenwerking tussen wetenschappelijke verenigingen, zorgorganisaties en nationale patiëntenorganisaties. Tijdens dit grootse internationale congres wisselen wetenschappers, artsen, behandelaars en patiënten de nieuwste inzichten en ontwikkelingen met elkaar uit over de bestrijding en behandeling van de diverse vormen van reuma.

Rapenburgrace

Zwem je ook mee met team Reade voor dwarslaesie-onderzoek?

 1. 23 mei 2024

Zaterdag 14 september is het weer zover: de Rapenburg Race. Onder het motto “dwars door Leiden” zwemmen honderden mensen 800 meter door de mooiste gracht van Leiden. Dit alles is om geld op te halen om de levenskwaliteit van mensen met een dwarslaesie te verbeteren.

Schermafbeelding 2024 05 20 om 17 26 46

NOS nieuws: Dwarslaesie-cliënten krijgen meer kracht en controle met elektrische stimulans

 1. 20 mei 2024

Doorbraak in dwarslaesieonderzoek: innovatief onderzoek voor mensen met een hoge dwarslaesie laat bemoedigende resultaten zien in verbetering van de hand- en armfunctie dankzij de revolutionaire ARC-EX® therapie.

Readeabroad ZA10

Kinderproject Reade Abroad in Zuid-Afrika

 1. 16 mei 2024

Eind april vertrokken Eva, Ingrid, Lia en Liesbeth voor Reade Abroad naar het Rehabilitation Centre in Bloempoort, Zuid-Afrika. De Ndlovu Care Group heeft in het township Bloempoort een Rehabilitation Centre opgezet voor kinderen met een handicap. Hier komen kinderen met een Cerebrale Parese en jongeren met een verstandelijke en/of lichamelijke handicap.

20240423 140353

Pilot ervaringsdeskundigheid met Dwarslaesie Organisatie Nederland (DON)

 1. 30 apr. 2024

De inzet van ervaringsdeskundigen tijdens het klinische revalidatietraject is ontzettend waardevol. Maar hoe zit dat als je weer thuis bent? Ondersteuning van een ervaringsdeskundige kan ook dan van grote betekenis zijn. We zijn daarom vorige week gestart met een pilot in samenwerking met Dwarslaesie Organisatie Nederland (DON).

Toon meer nieuws over promotie annelies blanken Toon minder nieuws

Reade Service & Planning

Heb je een vraag? Stuur ons een e-mail.
Wij streven ernaar je mail binnen 3 werkdagen te beantwoorden.
Telefonisch (020 - 242 10 00) zijn we bereikbaar op maandag tot en met vrijdag. Van 8 uur 's ochtends tot 12 uur 's middags. (08.00 - 12.00 uur).

Heb je acute pijn en daarom direct contact nodig?
Bel dan tussen 08.00 en 17.00 uur naar 020 - 242 10 00.

Wil je je afspraak verzetten of annuleren?
Kan je echt niet naar de afspraak komen en wil je deze verzetten of annuleren? Wees bewust dat het enkele weken tot maanden duurt voor een afspraak kan worden gemaakt. Als je zonder geldige reden niet op je afspraak verschijnt of je niet op tijd afmeldt, kunnen wij kosten in rekening brengen voor de gemiste behandeling (no show tarief).

Al onze adressen vind je op de contactpagina.

Tips voor de website?