Radiologie

Radiologie

Voor een goede diagnose of behandeling is vaak aanvullend onderzoek nodig bij de afdeling Radiologie. Op onze afdeling kan je terecht voor verschillende onderzoeken zoals de röntgenfoto, CT-scan, DEXA-scan en echografie. De radioloog beoordeelt de beelden. De behandelaar bespreekt met jou de uitslag.

We hebben ruime ervaring in radiologische interventies. In opdracht van jouw behandelaar kunnen we jouw klachten tijdens echografie heel gericht behandelen door echogeleide toediening van medicatie. Ook kunnen we, indien noodzakelijk, gericht lichaamsvocht opzuigen (punctie) om tot een juiste diagnose te komen.

Zorgverleners Radiologie

Bij de afdeling Radiologie kan je met de volgende zorgprofessionals te maken krijgen:

  • Radioloog
  • Echolaborant
  • Radiodiagnostisch laborant


Beeldvormendonderzoek

Voor het maken van beeldvormendonderzoek is een verwijsformulier nodig. Het verwijsformulier kan worden verstrekt door de medisch specialist, physician assistant (PA) of door je huisarts.


Opvragen van beeldmateriaal

Als je bij onze afdeling Radiologie gemaakt beeldmateriaal nodig hebt, kan je dit opvragen via het secretariaat Radiologie. Laat hiervoor jouw legitimatiebewijs zien. De beelden worden op een cd-rom meegegeven.

Aanvragen kan ook via radiologie@reade.nl. Voeg dan dit formulier ingevuld en ondertekend toe aan de e-mail.


Uitleg radiologisch verslag voor cliënten

Radiologische verslagen zijn gemaakt voor een behandelend arts. Hierdoor kan het lezen en begrijpen van zo een verslag soms moeilijk te begrijpen zijn.


Openingstijden Reade Radiologie

Maandag tot en met vrijdag van 8:30 tot 16:30 uur

Onderzoeken

Bij Reade verrichten we op afdeling radiologie de volgende onderzoeken:

Röntgenfoto

Met behulp van röntgenstraling wordt een digitale opname gemaakt van een deel van uw lichaam. Botten zijn daarop bijvoorbeeld goed zichtbaar waardoor slijtage of andere afwijkingen goed in beeld gebracht kunnen worden.

Echografie

Echografie is een onderzoeksmethode waarbij met hoogfrequente (niet hoorbare) geluidsgolven de weke delen in het lichaam kunnen worden beoordeeld.

DEXA-scan

DEXA-scan (Dual-Energy X-ray absorptiometrie), is een onderzoek waarbij met behulp van een zeer lage dosis röntgenstraling verschillende metingen kunnen worden gedaan, onder andere om de mate van botontkalking te bepalen.

CT-scan (Computer Tomografie)

Bij een CT-scan (Computer Tomografie scan) wordt met behulp van röntgenstralen een serie foto’s van een lichaamsdeel gemaakt. Het te beoordelen lichaamsdeel kan vervolgens in 3D worden weergegeven.

Behandelingen

Bij pijnklachten in een gewricht, slijmbeurs, pees of gewricht kan in overleg met de behandelaar een lokale echogeleide behandeling worden gedaan. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een radioloog.

Er zijn verschillende behandelingen bij Reade:

  • Echogeleide injectie of infiltratie met medicatie (veelal met corticosteroïden oftewel prednison of Kenacort)
  • Echogeleide punctie, vocht wordt uit het beoordeelde gebied gehaald voor verder onderzoek.
  • Barbotage, echogeleide behandeling van kalkafzetting in een pees
  • Nettoyage Epicondylitis via Percutane behandeling (Treatment) (NEPT). Dit is een peesirritatie behandeling waarbij we door aanprikken van de aanhechting van de pezen de doorbloeding verbeteren, zodat het sneller kan herstellen.
  • Hydrodilatatie, frozen shoulder behandeling waarbij we het schouderkapsel oprekken met vloeistof. Er komt daardoor meer ruimte in het schoudergewricht, waardoor de beweeglijkheid verbetert en de pijn zal afnemen.

Echogeleide punctie

Bij dit onderzoek wordt via een dunne naald (gewrichts)vloeistof afgenomen. Dit wordt vervolgens naar het laboratorium gezonden en daar onderzocht.

Echogeleide injectie of infiltratie met medicatie

Bij dit onderzoek worden geneesmiddelen (meestal corticosteroïden-prednison) lokaal in een slijmbeurs, peesschede of gewricht geïnjecteerd.

Echogeleide behandelingen

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij pijnklachten van een gewricht, mogelijk veroorzaakt door peesirritatie, kalkafzetting in de pees of slijmbeursirritatie zoals bij een frozen shoulder

Onderzoeken die extern worden verricht

Botscan (Skeletscintigrafie)

Tijdens deze scan maken we beelden van je botten en gewrichten.

MRI (Magnetic Resonance Imaging)

Door gebruik van een sterk magneetveld worden bepaalde ziekten en afwijkingen zichtbaar. MRI afspraak wordt gemaakt door onze netwerk partner Annatommie.

PET-CT scan

Met een radioactieve stof zien we hoe jouw weefsels of organen werken. PET-CT wordt gemaakt in het Amsterdam UMC (locatie VUmc) .

Belangrijke informatie

Ben je allergisch voor corticosteroïden/prednison of lidocaïne? Laat dit aan de behandelend arts weten of geef dit aan bij de afdeling Radiologie.

Ook kan na een injectie een allergische reactie ontstaan. Dit komt zelden voor. Denk je dat je een allergische reactie hebt gekregen, meld dit bij jouw behandelend arts of de huisarts.

Graag melden aan de behandelend arts of radioloog indien je het Syndroom van Cushing, Diabetes Mellitus (suikerziekte), of astma hebt of bloedverdunners/ antistollingsmedicatie, antibiotica, of HIV medicatie of medicatie voor epilepsie gebruikt.

Bij diabetes mellitus kan de bloedsuikerspiegel ontregeld raken door het inspuiten van het medicijn (corticosteroïd). Na gebruik van corticosteroïden wordt geadviseerd de suikerspiegel in de gaten te houden. Bij vragen hierover kun je contact opnemen met jouw huisarts, internist of diabetesverpleegkundige.

Als het onderzoek plaatsvindt terwijl je bloedverdunners gebruikt, meld dit bij de aanvragend arts en de radioloog. Je mag de bloedverdunners aspirine of ascal (Acetylsalicylzuur/Carbasalaatcalcium) blijven gebruiken. Bij gebruik van bloedverdunners kan de prikplaats langer blijven bloeden en zullen wij daar rekening mee houden. Indien er een injectie of punctie van het schouder- of heupgewricht plaatsvindt is bij sommige soorten bloedverdunners speciale voorbereiding noodzakelijk. In die specifieke gevallen wordt er overlegd met de arts die jou deze medicijnen heeft voorgeschreven.

Een infectie na injectie of punctie komt zelden voor, wanneer de plek waar behandeld is warm, rood en dik wordt, of bij koorts, neem dan contact op met de dienstdoende reumatoloog van Reade of in het weekend de dienstdoende reumatoloog van het Amsterdam UMC.

Veelgestelde vragen

• Beelden kunnen bij de radiologie afdeling opgehaald worden. Laat hiervoor jouw legitimatiebewijs zien. De beelden worden op een cd-rom meegegeven.

• Aanvragen kan ook via radiologie@reade.nl. Voeg dan dit formulier ingevuld en ondertekend toe aan de e-mail.

Ja dat kan aangevraagd worden. Dit kan enkele weken in beslag nemen.
Vraag een digitaal kopie van uw medisch dossier aan.

locatie Dr. Jan van Breemenstraat

• Openbare ruimte (centrale hal) van locatie Dr. Jan van Breemenstraat is geopend van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17:00 uur.

• Afdeling radiologie is dagelijks geopend van 08:30 tot 16:30 uur.

• Laboratorium is geopend van 08:00 tot 16:15 uur.

• Afdeling dagbehandeling is geopend van 08:30 tot 16:30 uur op dinsdag, woensdag en donderdag.

• Apotheek Reade is dagelijks geopend van 08:30 tot 17:00 uur.

Koffie- en theebar Boon & Blad is elke dag geopend van 09:00 tot 15:30 uur.

Locatie Radiologie

Locatie jvb reade

Reade, locatie Dr. Jan van Breemen

Amsterdam

Klantenservice

Heb je een vraag over Reade? Onze klantenservice helpt je verder.
Telefonisch zijn we bereikbaar van 8 uur 's ochtends tot 5 uur 's middags. (08.00 - 17.00 uur).

Tips voor de website?