Echogeleide punctie
-
Voor de afspraak
Graag melden aan de behandelend arts of radioloog indien je het Syndroom van Cushing, Diabetes Mellitus (suikerziekte), of astma hebt of bloedverdunners/ antistollingsmedicatie, antibiotica, of HIV medicatie of medicatie voor epilepsie gebruikt.
Ben je allergisch voor corticosteroïden/prednison of lidocaïne? Laat dit aan de behandelend arts weten of geef dit aan bij de afdeling Radiologie.
-
Tijdens de afspraak
De radioloog voert het onderzoek uit.
Je wordt gevraagd het betreffende lichaamsdeel te ontbloten en plaats te nemen op een onderzoekstafel of stoel.
Allereerst zal een echo onderzoek plaatsvinden om te bepalen of een punctie mogelijk is. Dit zal met jou besproken worden.
Als er, in overleg met jou, besloten wordt tot punctie, ontsmetten we de huid. Daarna prikt de radioloog deze plaats onder echogeleiding aan. Op deze manier kan de radioloog precies zien waar de naald zich bevindt. Het verkregen materiaal wordt opgestuurd voor verder onderzoek.
Hoe lang duurt het onderzoek?
Het onderzoek duurt 15 tot 30 minuten.
-
Na de afspraak
De kans klein dat je na- of bijwerkingen ondervindt van een punctie om gewrichtsvloeistof op te zuigen.
De uitslag ontvang je van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.
Een infectie na punctie komt zelden voor, wanneer de plek waar behandeld is warm, rood en dik wordt, of bij koorts, neem dan contact op met de dienstdoende reumatoloog van Reade of in het weekend de dienstdoende reumatoloog van het Amsterdam UMC.