PDF

Echogeleide punctie

Bij dit onderzoek wordt via een dunne naald (gewrichts)vloeistof afgenomen. Dit wordt vervolgens naar het laboratorium gezonden en daar onderzocht.

Hoe verloopt mijn afspraak?

In dit stappenplan leggen we uit hoe de afspraak bij Reade verloopt.

 • Voor de afspraak
  • Graag melden aan de behandelend arts of radioloog indien je het Syndroom van Cushing, Diabetes Mellitus (suikerziekte), of astma hebt of bloedverdunners/ antistollingsmedicatie, antibiotica, of HIV medicatie of medicatie voor epilepsie gebruikt.

  • Ben je allergisch voor corticosteroïden/prednison of lidocaïne? Laat dit aan de behandelend arts weten of geef dit aan bij de afdeling Radiologie.

  • Tijdens de afspraak
   • De radioloog voert het onderzoek uit.

    Je wordt gevraagd het betreffende lichaamsdeel te ontbloten en plaats te nemen op een onderzoekstafel of stoel.

   • Allereerst zal een echo onderzoek plaatsvinden om te bepalen of een punctie mogelijk is. Dit zal met jou besproken worden.

   • Als er, in overleg met jou, besloten wordt tot punctie, ontsmetten we de huid. Daarna prikt de radioloog deze plaats onder echogeleiding aan. Op deze manier kan de radioloog precies zien waar de naald zich bevindt. Het verkregen materiaal wordt opgestuurd voor verder onderzoek.

   • Hoe lang duurt het onderzoek?

    Het onderzoek duurt 15 tot 30 minuten.

   • Na de afspraak
    • De kans klein dat je na- of bijwerkingen ondervindt van een punctie om gewrichtsvloeistof op te zuigen.

    • De uitslag ontvang je van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

    • Een infectie na punctie komt zelden voor, wanneer de plek waar behandeld is warm, rood en dik wordt, of bij koorts, neem dan contact op met de dienstdoende reumatoloog van Reade of in het weekend de dienstdoende reumatoloog van het Amsterdam UMC.

Nog even dit.... Voor jou is een bepaalde tijd gereserveerd. Het is dus van belang dat je op de afgesproken tijd komt. Als je een gemaakte afspraak niet kunt nakomen, bel dan even af op telefoonnummer: (020)2421900. In die tijd kunnen wij iemand anders onderzoeken.

Vragen?
Indien je nog vragen hebt kan je contact opnemen met de afdeling Radiologie van Reade: (020) 2421900. Heb je in de weken na de behandeling meer pijn of andere klachten neem dan contact op met jouw behandelend arts.

Waar moet ik zijn?

Je locatie voor de afspraak is terug te vinden in MijnReade. In het locatieoverzicht vind je gegevens van alle locaties.

Reade Service & Planning

Heb je een vraag? Stuur ons een e-mail.
Wij streven ernaar je mail binnen 3 werkdagen te beantwoorden.
Telefonisch (020 - 242 10 00) zijn we bereikbaar op maandag tot en met vrijdag. Van 8 uur 's ochtends tot 12 uur 's middags. (08.00 - 12.00 uur).

Heb je acute pijn en daarom direct contact nodig?
Bel dan tussen 08.00 en 17.00 uur naar 020 - 242 10 00.

Wil je je afspraak verzetten of annuleren?
Kan je echt niet naar de afspraak komen en wil je deze verzetten of annuleren? Wees bewust dat het enkele weken tot maanden duurt voor een afspraak kan worden gemaakt. Als je zonder geldige reden niet op je afspraak verschijnt of je niet op tijd afmeldt, kunnen wij kosten in rekening brengen voor de gemiste behandeling (no show tarief).

Al onze adressen vind je op de contactpagina.

Tips voor de website?