PDF

Barbotage

Er is bij jou een verkalking in een pees (meestal in de schouder) vastgesteld. Een methode om dit te verhelpen is barbotage. Hierbij wordt onder echogeleide de verkalking in beeld gebracht. Daarna prikt een radioloog de verkalking aan met een naald. Zo wordt geprobeerd de verkalking te fragmenteren, in zoveel mogelijk kleine stukjes te verdelen. Dit wekt een ontstekingsreactie op waarbij het lichaam zelf de kalkdeeltjes moet opruimen.

Hoe verloopt mijn afspraak?

In dit stappenplan leggen we uit hoe de afspraak bij Reade verloopt.

 • Voor de afspraak
  • Na de behandeling adviseren we je niet zelf een voertuig te besturen, laat je daarom ophalen of begeleiden.

  • Graag melden aan de behandelend arts of radioloog indien je het Syndroom van Cushing, Diabetes Mellitus (suikerziekte), of astma hebt of bloedverdunners / antistollingsmedicatie, antibiotica, of HIV medicatie of medicatie voor epilepsie gebruikt.

  • Ben je allergisch voor corticosteroïden/prednison of lidocaïne? Laat dit aan de behandelend arts weten of geef dit aan bij de afdeling Radiologie.

  • Tijdens de afspraak
   • Het onderzoek wordt uitgevoerd op de afdeling Radiologie. Hier word je begeleid door een laborant. Je neemt plaats op de onderzoekstafel. Als eerste kijken we met behulp van echografie waar in de schouder de kalk zich precies bevindt.

   • De radioloog ontsmet en verdoofd vervolgens de huid op die plek. Door meerdere malen de kalk aan te prikken met een naald, halen we de kalk zoveel mogelijk weg. Er kan wat kalk achterblijven, maar die restjes neemt jouw lichaam vrijwel geheel op. Aan het eind van de behandeling krijg je nog een ontstekingsremmend middel, Kenacort, ingespoten.

   • Hoewel het te behandelen gebied zoveel mogelijk verdoofd is, kan het aanprikken van de kalk toch pijnlijk zijn. Je kunt altijd aangeven wanneer je teveel pijn voelt. De radioloog dient dan wat meer verdovingsvloeistof toe.

   • Bij een meerderheid van de mensen heeft de behandeling een goed resultaat.

   • Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

   • Na de afspraak
    • De verdoving is na ongeveer een uur uitgewerkt. Wij raden je aan om direct te beginnen met pijnstillers, zodat de napijn niet te hevig zal zijn.

    • Hiervoor mag je paracetamol 500 mg. nemen, maximaal 6 tabletten per dag.

    • De eerste dagen na de behandeling kan de pijn sterker zijn dan voor de behandeling. In deze periode is het verstandig de pijnmedicatie op vaste tijden in te nemen.

    • Deze pijn kan een aantal dagen aanhouden en zelfs erger worden. Na 2 of 3 dagen moet de pijn langzaam afnemen. In de loop van enkele weken word de pijn minder.

    • Je kunt wat kleine opvliegers krijgen de eerste dagen.

    • Indien je diabetes mellitus (suikerziekte) hebt en daarvoor insuline spuit dien je na de corticosteroïden injectie de bloedsuikers de eerste vijf dagen frequenter te controleren.

    • Een infectie na barbotage komt zelden voor, wanneer de plek waar behandeld is warm, rood en dik wordt, of bij koorts, neem dan contact op met de dienstdoende reumatoloog van Reade of in het weekend de dienstdoende reumatoloog van het Amsterdam UMC.

    • Wanneer is de uitslag bekend?

     De uitslag ontvang je van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

     Wanneer je de afspraakbevestiging hebt ontvangen voor de barbotage, kun je contact opnemen met het afsprakenbureau voor het maken van een vervolgafspraak met de behandelende arts. Ons streven is om de uitslag binnen 14 dagen te realiseren.

Nog even dit.... Voor jou is een bepaalde tijd gereserveerd. Het is dus van belang dat je op de afgesproken tijd komt. Als je een gemaakte afspraak niet kunt nakomen, bel dan even af op telefoonnummer: (020)2421900. In die tijd kunnen wij iemand anders onderzoeken.

Vragen?
Indien je nog vragen hebt kan je contact opnemen met de afdeling Radiologie van Reade: (020) 2421900. Heb je in de weken na de behandeling meer pijn of andere klachten neem dan contact op met jouw behandelend arts.

Waar moet ik zijn?

Je afspraak is op locatie Jan van Breemen.
Bekijk hieronder meer informatie over deze locatie of klik door naar de locatiepagina.

Locatie jvb reade

Admiraal Helfrichstraat 1

1056 AA Amsterdam

Meer over deze locatie

Reade Service & Planning

Heb je een vraag? Stuur ons een e-mail.
Wij streven ernaar je mail binnen 3 werkdagen te beantwoorden.
Telefonisch (020 - 242 10 00) zijn we bereikbaar op maandag tot en met vrijdag. Van 8 uur 's ochtends tot 12 uur 's middags. (08.00 - 12.00 uur).

Heb je acute pijn en daarom direct contact nodig?
Bel dan tussen 08.00 en 17.00 uur naar 020 - 242 10 00.

Wil je je afspraak verzetten of annuleren?
Kan je echt niet naar de afspraak komen en wil je deze verzetten of annuleren? Wees bewust dat het enkele weken tot maanden duurt voor een afspraak kan worden gemaakt. Als je zonder geldige reden niet op je afspraak verschijnt of je niet op tijd afmeldt, kunnen wij kosten in rekening brengen voor de gemiste behandeling (no show tarief).

Al onze adressen vind je op de contactpagina.

Tips voor de website?