PDF

Echo

Echografie is een onderzoeksmethode waarbij met hoogfrequente (niet hoorbare) geluidsgolven de weke delen in het lichaam kunnen worden beoordeeld. Bijvoorbeeld een pees of gewricht maar ook van de buik, bijvoorbeeld de lever. Er wordt echogel aangebracht op de huid om de geluidsgolven te geleiden. Tijdens het onderzoek worden met het echoapparaat beelden vastgelegd om later in detail te kunnen beoordelen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd echolaborant of radioloog. Het onderzoek duurt ongeveer 15 - 20 minuten.

Hoe verloopt mijn afspraak?

In dit stappenplan leggen we uit hoe de afspraak bij Reade verloopt.

 • Voor de afspraak
  • Alleen voor een echografie van de bovenbuik of onderbuik zijn er voorbereidingen nodig.

   Echografie bovenbuik
   Voor dit onderzoek is het van belang nuchter te zijn. Dit betekent: Op de avond voor het onderzoek vanaf 22.00 uur niets meer eten, drinken of roken. Op de ochtend van het onderzoek mag je ook niet eten (ook geen kauwgom), drinken of roken.
   Medicijnen kunnen wel worden ingenomen met een slokje water.

   Echo onderbuik
   Voor dit onderzoek is het van belang een volle urineblaas te hebben. Twee uur voorafgaand aan het onderzoek drink je vier bekers water. De laatste beker uiterlijk 1 uur voor het onderzoek. Hierna mag je niet meer plassen!

  • Tijdens de afspraak
   • Er wordt gevraagd om het betreffende lichaamsdeel te ontbloten.

   • Het onderzoek kan zittend of liggend op de onderzoekstafel plaatsvinden. Er zijn geen bijwerkingen bij dit onderzoek te verwachten.

   • Na de afspraak
    • De echografie wordt beoordeeld door de radioloog.

    • De volledige uitslag ontvang je van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Nog even dit....Voor jou is een bepaalde tijd gereserveerd. Het is dus van belang dat je op de afgesproken tijd komt. Als je een gemaakte afspraak niet kunt nakomen, bel dan even af op telefoonnummer: (020)2421900. In die tijd kunnen wij iemand anders onderzoeken.

Vragen?
Indien je nog vragen hebt kan je contact opnemen met de afdeling Radiologie van Reade: (020) 2421900. Heb je in de weken na de behandeling meer pijn of andere klachten neem dan contact op met jouw behandelend arts.

Waar moet ik zijn?

Je afspraak is op locatie Jan van Breemen.
Bekijk hieronder meer informatie over deze locatie of klik door naar de locatiepagina.

Locatie jvb reade

Admiraal Helfrichstraat 1

1056 AA Amsterdam

Meer over deze locatie

Reade Service & Planning

Heb je een vraag? Stuur ons een e-mail.
Wij streven ernaar je mail binnen 3 werkdagen te beantwoorden.
Telefonisch (020 - 242 10 00) zijn we bereikbaar op maandag tot en met vrijdag. Van 8 uur 's ochtends tot 12 uur 's middags. (08.00 - 12.00 uur).


Wil je je afspraak verzetten of annuleren?
Kan je echt niet naar de afspraak komen en wil je deze verzetten of annuleren? Wees bewust dat het enkele weken tot maanden duurt voor een afspraak kan worden gemaakt. Als je zonder geldige reden niet op je afspraak verschijnt of je niet op tijd afmeldt, kunnen wij kosten in rekening brengen voor de gemiste behandeling (no show tarief).

Al onze adressen vind je op de contactpagina.

Tips voor de website?