PDF

PET-CT-scan

PET-CT-scan is een onderzoek waarmee we met een radioactieve stof kunnen kijken hoe weefsels of organen werken. De afkorting ‘PET’ staat voor ‘positron emissie tomografie'. De afkorting ‘CT’ staat voor ‘computer tomografie’.

Het Amsterdam UMC (locatie VUmc) neemt telefonisch contact met je op voor het maken van een afspraak. Dit kan een aantal dagen duren. De stoffen worden speciaal voor jou klaargemaakt en zijn maar kort houdbaar. De afspraken zijn voor ieder onderzoek weer anders daarom luistert het schema erg nauw. Omdat het onderzoek kostbaar is, stellen wij het op prijs dat je ons tijdig op de hoogte brengt als de afspraak onverhoopt niet door kan gaan. Alleen dan kunnen wij andere cliënten nog inplannen of het bestelde materiaal tijdig afzeggen. Meer informatie

Duur onderzoek

In totaal duurt het onderzoek 2 uur. Dit is inclusief de inwerktijd van de radioactieve stof. Het maken van de scan alleen duurt gemiddeld 45 tot 60 minuten.

Hoe verloopt mijn afspraak?

In dit stappenplan leggen we uit hoe de afspraak bij Reade verloopt.

 • Voor je afspraak
  • Tijdens de voorbereiding van het onderzoek houd je de kleren aan. Voor de scan moet wel alle metaal verwijderd worden, inclusief kleding waar metaal aan zit.

  • Als je zwanger bent (of dit vermoedt) of borstvoeding geeft, meldt dit aan de behandelende arts. Jouw arts zal je eventueel vragen om met bepaalde medicijnen (tijdelijk) te stoppen. Je kunt in het algemeen geneesmiddelen blijven gebruiken. Als je medicijnen gebruikt voor diabetes, neem dan contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde en PET research. Je krijgt dan waarschijnlijk andere instructies.

  • Vanaf zes uur voor het afgesproken tijdstip van het onderzoek mag je niets meer eten. Wel mag je water, koffie en thee drinken, beide zonder suiker, zoetjes en melk.

  • Thuis of op weg naar het ziekenhuis drinkt je, in de twee uur voor aankomst op de afdeling Nucleaire Geneeskunde en PET research, ongeveer een liter water.

  • Tijdens je afspraak
   • Als voorbereiding op het onderzoek krijg je een infuus in jouw arm. Door dit infuus wordt eerst de radioactieve stof FDG ingespoten. De stof die we inspuiten, heeft geen bijwerkingen. Enige uren na het onderzoek is de radioactiviteit uit jouw lichaam verdwenen. Tijdens de scan wordt door hetzelfde infuus eventueel nog contrastmiddel ingespoten.

   • Ongeveer één uur na de injectie van het FDG wordt de scan gemaakt. Tot die tijd wacht je in een gemakkelijke stoel. Voor een goed verloop van het onderzoek is het de bedoeling dat je het eerste half uur zo ontspannen mogelijk ligt en niet praat.

   • Tijdens het maken van de scan lig je op een bed. Dit bed schuift aan het begin van de scan een aantal keer in en uit de scanner. Wanneer jouw hals en hoofd gescand worden, lig je enkele minuten met jouw gezicht in de scanner. Tijdens het maken van de scan blijf je zo stil mogelijk liggen. Het apparaat maakt geen hard geluid.

   • Na je afspraak
    • De uitslag ontvang je van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Wanneer je de afspraak hebt gemaakt met VUmc, kan je contact opnemen met het afsprakenbureau van Reade voor het maken van een vervolgafspraak met jouw arts. Ons streven is om de uitslag binnen 14 dagen te realiseren.

Waar moet ik zijn?

Je afspraak is op locatie Amsterdam UMC, locatie VUmc.
Bekijk hieronder meer informatie over deze locatie of klik door naar de locatiepagina.

Netwerklocatie Amsterdam V Umc

De Boelelaan, Zuid 1117

1081 HV Amsterdam

Meer over deze locatie

Reade Service & Planning

Heb je een vraag? Stuur ons een e-mail.
Wij streven ernaar je mail binnen 3 werkdagen te beantwoorden.
Telefonisch (020 - 242 10 00) zijn we bereikbaar op maandag tot en met vrijdag. Van 8 uur 's ochtends tot 12 uur 's middags. (08.00 - 12.00 uur).

Heb je acute pijn en daarom direct contact nodig?
Bel dan tussen 08.00 en 17.00 uur naar 020 - 242 10 00.

Wil je je afspraak verzetten of annuleren?
Kan je echt niet naar de afspraak komen en wil je deze verzetten of annuleren? Wees bewust dat het enkele weken tot maanden duurt voor een afspraak kan worden gemaakt. Als je zonder geldige reden niet op je afspraak verschijnt of je niet op tijd afmeldt, kunnen wij kosten in rekening brengen voor de gemiste behandeling (no show tarief).

Al onze adressen vind je op de contactpagina.

Tips voor de website?