PDF

Echogeleide injectie

Bij dit onderzoek worden geneesmiddelen (meestal corticosteroïden-prednison) lokaal in een slijmbeurs, peesschede of gewricht geïnjecteerd.

Hoe verloopt mijn afspraak?

In dit stappenplan leggen we uit hoe de afspraak bij Reade verloopt.

 • Voor de afspraak
  • Graag melden aan de behandelend arts of radioloog indien je het Syndroom van Cushing, Diabetes Mellitus (suikerziekte), of asthma hebt of bloedverdunners / antistollingsmedicatie, antibiotica, of HIV medicatie of medicatie voor epilepsie gebruikt.

   Ben je allergisch voor corticosteroïden/prednison of lidocaïne? Laat dit aan de behandelend arts weten of geef dit aan bij de afdeling Radiologie.

  • Tijdens de afspraak
   • De radioloog voert het onderzoek uit. Je wordt gevraagd het betreffende lichaamsdeel te ontbloten. Dan neem je plaats op een onderzoekstafel of stoel.

   • Allereerst zal een echo onderzoek plaatsvinden om te bepalen of een injectie mogelijk is. Dit wordt met je besproken. Als er, in overleg met jou, besloten wordt tot injectie, ontsmetten we de huid. Daarna prikt de radioloog deze plaats onder echogeleiding aan. Op deze manier kan de radioloog precies zien waar de naald zich bevindt.

    Het onderzoek duurt 15 tot 30 minuten

   • Na de afspraak
    • De corticosteroïden kunnen soms na 6-8 uur een plaatselijke ontstekingsreactie geven.

    • Na afloop van de behandeling kan er napijn optreden. Hiervoor mag je paracetamol 500 mg, maximaal 6 tabletten, per dag nemen.

    • Probeer het gewricht minder te belasten. Sterke belasting wordt in de eerste week afgeraden.

    • Je kunt een kleine opvlieger hebben tijdens de eerste week.

    • Indien je insuline spuit vanwege suikerziekte, dien je na de Corticosteroïden injectie de bloedsuikers de eerste vijf dagen vaker te controleren.

    • Een infectie na injectie komt zelden voor. Heb je koorts of is de behandelde plek warm, rood en dik? Neem dan contact op met je huisarts, de dienstdoende reumatoloog of revalidatiearts van Reade of in het weekend de dienstdoende reumatoloog van het Amsterdam UMC.

    • Je ontvangt leefregels van de radioloog.

    • Wanneer is de uitslag bekend?
     • Ons streven is om de uitslag binnen 14 dagen te realiseren. Wanneer je de afspraak bevestiging hebt ontvangen voor de echo injectie, neem je contact op met het afsprakenbureau om een vervolgafspraak te maken. De arts die het onderzoek heeft aangevraagd bespreekt dan de uitslag met jou.

Nog even dit.... Voor jou is een bepaalde tijd gereserveerd. Het is dus van belang dat je op de afgesproken tijd komt. Als je een gemaakte afspraak niet kunt nakomen, bel dan even af op telefoonnummer: (020)2421900. In die tijd kunnen wij iemand anders onderzoeken.

Vragen?
Indien je nog vragen hebt kan je contact opnemen met de afdeling Radiologie van Reade: (020) 2421900. Heb je in de weken na de behandeling meer pijn of andere klachten neem dan contact op met jouw behandelend arts.

Waar moet ik zijn?

Je afspraak is op locatie Jan van Breemen.
Bekijk hieronder meer informatie over deze locatie of klik door naar de locatiepagina.

Locatie jvb reade

Admiraal Helfrichstraat 1

1056 AA Amsterdam

Meer over deze locatie

Reade Service & Planning

Heb je een vraag? Stuur ons een e-mail.
Wij streven ernaar je mail binnen 3 werkdagen te beantwoorden.
Telefonisch (020 - 242 10 00) zijn we bereikbaar op maandag tot en met vrijdag. Van 8 uur 's ochtends tot 12 uur 's middags. (08.00 - 12.00 uur).

Heb je acute pijn en daarom direct contact nodig?
Bel dan tussen 08.00 en 17.00 uur naar 020 - 242 10 00.

Wil je je afspraak verzetten of annuleren?
Kan je echt niet naar de afspraak komen en wil je deze verzetten of annuleren? Wees bewust dat het enkele weken tot maanden duurt voor een afspraak kan worden gemaakt. Als je zonder geldige reden niet op je afspraak verschijnt of je niet op tijd afmeldt, kunnen wij kosten in rekening brengen voor de gemiste behandeling (no show tarief).

Al onze adressen vind je op de contactpagina.

Tips voor de website?