PDF

Botscan

Een botscan is een onderzoek waarbij afwijkingen in jouw botten en gewrichten kunnen worden opgespoord. Dit wordt gedaan door een heel klein beetje radioactieve stof in jouw bloed te injecteren. Deze stof wordt binnen een paar uur door jouw botweefsel opgenomen.

Daarna ga je in een scanner. Door de radioactieve stof kunnen alle botten en gewrichten goed in beeld gebracht worden. Er zijn geen bijwerkingen: de radioactieve stof is niet schadelijk en plas je gewoon weer uit.

Hoe verloopt mijn afspraak?

In dit stappenplan leggen we uit hoe de afspraak bij Reade verloopt.

 • Voor je afspraak
  • Tijdens de voorbereiding van het onderzoek houd je je kleren aan. Voor de scan moet echter alle metaal verwijderd worden, inclusief kleding waar metaal aan zit. Als je zwanger bent (of dit vermoedt) of borstvoeding geeft, meldt dit aan de behandelende arts.

  • Tijdens je afspraak
   • Ongeveer 3 uur voor de botscan spuit de nucleair geneeskundige of de medisch nucleair werker de radioactieve stof in een bloedvat in jouw bovenarm. Je moet veel drinken, want dat zorgt ervoor dat de stof beter door jouw botten wordt opgenomen. Vlak voordat je door de scanner gaat, moet je zoveel mogelijk uitplassen. Radioactieve stof in jouw blaas verstoort het beeld, waardoor het moeilijker te beoordelen is.

   • Voor de scan zelf moet je 15 minuten zo stil mogelijk liggen op een smalle tafel in de scan. Afhankelijk van wat we zien, maken we mogelijk nog extra beelden. Dit kan de duur van de scan met 5 tot 15 minuten verlengen. Het stil liggen tijdens de scan is misschien wat ongemakkelijk en de injectie kan wat gevoelig zijn. Je wordt tijdens het hele onderzoek begeleid door een medisch nucleair werker.

   • Na je afspraak
    • De radioactieve stof wordt snel door het lichaam afgevoerd. Door veel te drinken gaat dit nog sneller. Je hoeft verder niets te doen en er zijn geen bijwerkingen. De uitslag ontvang je van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

    • Wanneer je de afspraak hebt gemaakt met het Antoni van Leeuwenhoek, kan je contact opnemen met het afsprakenbureau voor het maken van een vervolgafspraak met jouw arts. Ons streven is om de uitslag binnen 14 dagen te realiseren.

Waar moet ik zijn?

Je afspraak is op locatie Antoni van Leeuwenhoek.
Bekijk hieronder meer informatie over deze locatie of klik door naar de locatiepagina.

Netwerklocatie Antoni Van Leeuwenhoek

Plesmanlaan 121

1066 CX Amsterdam

Meer over deze locatie

Reade Service & Planning

Heb je een vraag? Stuur ons een e-mail.
Wij streven ernaar je mail binnen 3 werkdagen te beantwoorden.
Telefonisch (020 - 242 10 00) zijn we bereikbaar op maandag tot en met vrijdag. Van 8 uur 's ochtends tot 12 uur 's middags. (08.00 - 12.00 uur).

Heb je acute pijn en daarom direct contact nodig?
Bel dan tussen 08.00 en 17.00 uur naar 020 - 242 10 00.

Wil je je afspraak verzetten of annuleren?
Kan je echt niet naar de afspraak komen en wil je deze verzetten of annuleren? Wees bewust dat het enkele weken tot maanden duurt voor een afspraak kan worden gemaakt. Als je zonder geldige reden niet op je afspraak verschijnt of je niet op tijd afmeldt, kunnen wij kosten in rekening brengen voor de gemiste behandeling (no show tarief).

Al onze adressen vind je op de contactpagina.

Tips voor de website?