2022 HERO revalidatie reuma behandelaar client fysiotrainen sterk

Dwarslaesie

Kinderen, jongeren en volwassenen met een acute of chronische dwarslaesie komen in aanmerking voor een revalidatiebehandeling bij Reade. Wij bieden behandeling voor zowel een incomplete als complete dwarslaesie als ook secundaire problematiek.

Bij een dwarslaesie zijn de zenuwbanen in het ruggenmerg geheel of gedeeltelijk beschadigd. Het contact tussen hersenen, zenuwen, spieren en organen is verstoord. Hierdoor kan bewegen en voelen van je lichaam moeilijk zijn. Een dwarslaesie kan ontstaan door een ongeval, ontsteking, tumor of bloeding.

Dwarslaesie revalidatie is maatwerk

De gevolgen van een dwarslaesie zijn verschillend. Dit is afhankelijk van de plaats (hoogte) in het ruggenmerg. Maar ook de ernst van de beschadiging. Hoe hoger de dwarslaesie, hoe meer zenuwen er uitvallen. Bij een complete dwarslaesie zijn de zenuwen in het ruggenmerg geheel beschadigd. Er is geen gevoel en beweging meer mogelijk. Bij een incomplete (partiële) dwarslaesie is het ruggenmerg gedeeltelijke beschadigd. Bepaalde functies zijn nog te gebruiken en de kans op (gedeeltelijk) herstel is groter. De arts en het behandelteam kijken samen met jou naar wat de mogelijkheden, wensen, behoeften en beperkingen zijn.

Bij Reade krijg je geen standaard behandelmethode, maar een behandeling die aansluit bij de persoon met een dwarslaesie. Gebaseerd op de laatste (wetenschappelijke) inzichten. Een team van experts staat voor jou klaar en werkt vanuit de gedachte ‘geen mens is hetzelfde, geen laesie is hetzelfde, geen proces is hetzelfde’.

Dit betekent dat onze benaderingswijze aansluit bij de persoon met een aandoening van het ruggenmerg en zijn/haar omgeving. Vanuit een open houding, met humor en respect, bewegen we mee en zoeken we samen naar mogelijkheden om tot maximaal resultaat te komen.

Een beschadiging van het ruggenmerg bij een dwarslaesie kan zich op verschillende manieren presenteren. Voor elke persoon heeft dit een ander effect op het algeheel functioneren. Met een onderzoekende houding, mede op basis van de laatste (wetenschappelijke) ontwikkelingen en meetbare resultaten, geven we een behandeling vorm. Zo verdiepen wij ons in het herstelvermogen van het zenuwstelstel en de toepassing hiervan in de behandeling.

Iedereen komt bij Reade met een eigen verhaal, waarbij verschillende processen horen. Herstel, rouw, leren omgaan met de nieuwe situatie en werken aan mentale- en lichamelijke bewustwording. Ieder proces is natuurlijk en uniek. Ieder proces begeleiden wij dan ook met respect, empathie en toewijding.

Behandelprogramma

Het dwarslaesieteam is een multidisciplinair behandelteam dat werkt onder leiding van de revalidatiearts. De arts kijkt samen met jou naar wat de mogelijkheden, wensen, behoeften en beperkingen zijn. Op basis hiervan stelt de arts een voorlopig behandelplan op. Samen met jou en jouw naasten wordt het definitieve behandelprogramma vastgesteld. Hierin staan de behandeldoelen beschreven en de behandelaars vermeld die jou gaan begeleiden. Je krijgt te maken met verschillende disciplines. Zoals een fysiotherapeut, ergotherapeut, psycholoog, maatschappelijk werker en sporttherapeut. Ook kan er een geestelijke verzorger en ervaringsdeskundige worden ingeschakeld om je extra te ondersteunen tijdens jouw revalidatie behandeling.


Wachttijden

Tot 1e consult Van 1e consult tot behandeling

Dwarslaesie

Revalidatie Volwassenen, Kliniek Overtoom1
Peildatum: 30 september 2024
3-10 dagen
Revalidatie Volwassenen, Polikliniek Overtoom
Peildatum: 1 oktober 2024
21 dagen 35 dagen
1 Voor wachttijden van mensen met een hoge dwarslaesie bel 06 - 1312 2770.

Klinische revalidatie betekent dat je naast de behandeling en training ook blijft slapen in het revalidatiecentrum. Daar wordt meestal voor gekozen als je door de aandoening nog niet zelfstandig je dagelijkse dingen kan doen.
Lees verder

Als je poliklinisch revalideert, kom je regelmatig naar Reade toe. Na een polibezoek ga je weer naar huis. Hoe vaak je naar Reade komt, verschilt per persoon. Net als hoe lang je op een dag bij Reade bent. Dit kan een hele dag zijn of enkel voor één therapiesessie.

Behandeling starten?

Regel je verwijzing of bekijk de actuele wachttijden

Locatie Dwarslaesie

Reade overtoom revalidatie reumazorg

Overtoom

Amsterdam

Nieuws over deze diagnose

Handbikebattle 2022

Handbiketeam Capital wordt 3e bij Handbikebattle!

  1. 28 jun. 2022

Op armkracht de Kaunertaler Gletscher in Tirol beklimmen. Over een lengte van 20 km en met maar liefst 867 meter hoogteverschil: ons team deed het!

Maaike blom

Intimiteitsverpleegkundige Maaike Blom in Dwarslaesie Magazine

  1. 5 sep. 2022

Door een dwarslaesie of caudalaesie verandert er veel, ook op het gebied van seksualiteit. Het kan moeilijk of onmogelijk zijn om een orgasme te bereiken en bij mannen een erectie. Door verlamming of spasme kan het lastiger zijn om goede houdingen te vinden. Maaike Blom, verpleegkundige bij Reade met aandachtsveld seksualiteit, vertelt in Dwarslaesie Magazine wat kan helpen bij het vrijen.

Ruggenmerg stimulatie 510x295x1

Deelname aan veelbelovende studie voor mensen met een dwarslaesie

  1. 2 dec. 2021

Reade gaat deelnemen aan Up-LIFT, een grote internationale studie naar transcutane ruggenmergstimulatie bij dwarslaesiepatiënten.

Toon meer nieuws over dwarslaesie Toon minder nieuws

Reade Service & Planning

Heb je een vraag? Stuur ons een e-mail.
Wij streven ernaar je mail binnen 3 werkdagen te beantwoorden.
Telefonisch (020 - 242 10 00) zijn we bereikbaar op maandag tot en met vrijdag. Van 8 uur 's ochtends tot 12 uur 's middags. (08.00 - 12.00 uur).

Heb je acute pijn en daarom direct contact nodig?
Bel dan tussen 08.00 en 17.00 uur naar 020 - 242 10 00.

Wil je je afspraak verzetten of annuleren?
Kan je echt niet naar de afspraak komen en wil je deze verzetten of annuleren? Wees bewust dat het enkele weken tot maanden duurt voor een afspraak kan worden gemaakt. Als je zonder geldige reden niet op je afspraak verschijnt of je niet op tijd afmeldt, kunnen wij kosten in rekening brengen voor de gemiste behandeling (no show tarief).

Al onze adressen vind je op de contactpagina.

Tips voor de website?