2022-HERO-Expertiseteam-elektrostimulatie

Expertiseteam Elektrostimulatie

Het team bestaat uit een revalidatiearts, fysiotherapeuten en bewegingswetenschappers. Reade heeft sinds 2015 zeer veel ervaring met het toepassen van elektrostimulatie bij mensen met een dwarslaesie, caudalaesie en andere aandoeningen met verlamde spieren. Bij Reade is er veel specialistisch apparatuur aanwezig om verschillende vormen van (functionele) elektrostimulatie te proberen.

Het elektrostimulatie adviesteam is bedoeld voor alle mensen met (gedeeltelijk) verlamde spieren die elektrostimulatie willen toepassen. Vraag een verwijzing bij jouw huisarts of medisch specialist.

Bij de eerste afspraak is er een gesprek met de revalidatiearts over jouw medische geschiedenis, doelen en mogelijkheden. Direct erna een afspraak bij een fysiotherapeut en bewegingswetenschapper waar we testen of elektrostimulatie werkt. Dan wordt er een samen met jou een behandelplan gemaakt wat past bij jouw doelen en mogelijkheden.

Na de eerste afspraak krijg je minimaal drie behandelingen bij Reade. Tijdens deze behandelingen wordt er gekeken welk apparaat geschikt is en oefen je samen met de therapeut hoe je het zelf kunt doen met behulp van een handleiding, foto’s en instructies.

Het doel van elektrostimulatie is bijna altijd complicaties voorkomen en de algemene gezondheid verbeteren. Dat betekent dat je niet gelijk effect merkt behalve dat je spieren aanspannen. Het activeren van spieren die je zelf niet kunt bewegen is heel goed voor je gezondheid en helpt om complicaties te voorkomen. Elektrostimulatie is voor de lange termijn en daarom moet je het ook altijd blijven toepassen om het effect te hebben.

Door middel van elektrostimulatie proberen we decubitus te voorkomen of wonden sneller te laten genezen. Door het gebied rondom de wond te activeren, neemt de doorbloeding en spiermassa toe. Hierdoor zal een wond minder snel ontstaan omdat de huid beter beschermd is door de spierlaag. Een wond zal sneller genezen door een betere doorbloeding.

Onderzoek heeft aangetoond dat elektrostimulatie spasticiteit tijdelijk kan verminderen. Door 30-60 minuten per dag ES toe te passen, kan de spasticiteit tot wel 24 uur verminderd worden.

Spieren verbruiken altijd energie ook als u niet beweegt. Iemand met een dwarslaesie verbruikt in rust minder energie dan mensen zonder lichamelijk beperking, omdat de spiermassa is afgenomen. Ook bij bewegen verbruik je minder energie omdat de armspieren 2 tot 3 keer kleiner zijn dan de beenspieren. Hierdoor kun je minder kracht leveren en ook minder calorieën verbranden door je arm- en schouderspieren te gebruiken in plaats van je been- en bilspieren. Door het langdurige toepassen van elektrostimulatie kunnen de been- en bilspieren geactiveerd worden om zo het energieverbruik te vergroten.

Lichamelijke fitheid is de samenhang tussen uithoudingsvermogen, kracht, lenigheid en coördinatie. Binnen de revalidatie is fitheid een voorwaarde om mobiliteit en zelfstandigheid te herwinnen. Bij een grotere lichamelijke fitheid ben je meer belastbaar en kan je de dagelijkse activiteiten beter aan. Elektrostimulatie kan helpen om de spieren van benen en armen te activeren en zo de fysieke fitheid te verbeteren.

Naast de fysieke fitheid heeft elektrostimulatie ook invloed op de mentale fitheid. Het zien van bewegingen van het eigen lichaam door elektrostimulatie kan een voldaan gevoel geven. Dit heeft een positieve invloed op de mentale fitheid.

Het beste is om twee keer per dag elektrostimulatie te doen. Alleen is dit voor de meeste mensen niet haalbaar. Daarom adviseren wij het zo vaak mogelijk toe te doen als wat mogelijk is. De duur van de behandeling is minimaal 30 minuten.

Vergoeding

Mocht u thuis elektrostimulatie gaan toepassen, wordt u aangeraden een eigen apparaat te kopen. Helaas zit een elektrostimulatieapparaat niet in de basis- of aanvullende zorgverzekering waardoor het meestal niet vergoed wordt door de zorgverzekeraar. U kunt wel een motivatiebrief schrijven en dan sturen wij deze samen met de medische informatie en wetenschappelijke literatuur op naar uw zorgverzekeraar om vergoeding aan te vragen.

Nieuws over behandelaanbod

Handbikebattle 2022

Handbiketeam Capital wordt 3e bij Handbikebattle!

  1. 28 jun. 2022

Op armkracht de Kaunertaler Gletscher in Tirol beklimmen. Over een lengte van 20 km en met maar liefst 867 meter hoogteverschil: ons team deed het!

Lector jasmijn holla 09 400px

Lectorale rede "Iedereen kan meedoen" van Jasmijn Holla

  1. 28 jun. 2022

"Hoe kunnen we groepen die achterblijven in hun sport- en beweegdeelname ondersteunen om de kracht van sport en bewegen te benutten?"

Sam Noten Expositie Overtoom

Expositie Overtoom 'Draw the line' van Sam Noten

  1. 28 jun. 2022

Tot 4 september is de expositie 'Draw the line' van kunstenaar Sam Noten te bewonderen op locatie Overtoom. Lees hieronder de brief van Sam over deze expositie:

Teslasuit symposium workshops

Symposium Elektrostimulatie & Teslasuit

  1. 23 jun. 2022

Het Symposium Elektrostimulatie & Teslasuit op 17 juni - georganiseerd door Max van der Bijll - was zeer geslaagd. Naast presentaties van Thomas Janssen, Tamsyn Street, Andrei Pyko, Bob Koomen en Simone Berkelmans was er de mogelijkheid om workshops en demo's te volgen om het Teslasuit zelf te ervaren!

Toon meer nieuws over expertiseteam elektrostimulatie Toon minder nieuws

Reade Service & Planning

Heb je een vraag? Stuur ons een e-mail.
Wij streven ernaar je mail binnen 3 werkdagen te beantwoorden.
Telefonisch (020 - 242 10 00) zijn we bereikbaar op maandag tot en met vrijdag. Van 8 uur 's ochtends tot 12 uur 's middags. (08.00 - 12.00 uur).


Wil je je afspraak verzetten of annuleren?
Kan je echt niet naar de afspraak komen en wil je deze verzetten of annuleren? Wees bewust dat het enkele weken tot maanden duurt voor een afspraak kan worden gemaakt. Als je zonder geldige reden niet op je afspraak verschijnt of je niet op tijd afmeldt, kunnen wij kosten in rekening brengen voor de gemiste behandeling (no show tarief).

Al onze adressen vind je op de contactpagina.

Tips voor de website?