
Hersenbeschadiging CP
Hersenbeschadiging vóór, bij de geboorte of in het eerste levensjaar noemen we Cerebrale parese (CP). CP is de meeste voorkomende oorzaak voor fysieke beperkingen bij kinderen in Nederland. Er zijn ook ruim 200.000 volwassenen met CP in Nederland. Als de hersenbeschadiging na het eerste levensjaar is ontstaan noem je dit Niet aangeboren hersenletsel (NAH).
Bij Reade werken we bij kinderen en jongeren ontwikkelingsgericht. We vragen goed uit wat belangrijk is voor het kind en systeem. En zorgen ervoor dat ondanks beperkingen iemand het maximale uit het leven kan halen.
CP veroorzaakt houdings- en bewegingsstoornissen. Het meest voorkomend is de spastische vorm van CP, waar spierstijfheid een rol speelt. Daarnaast zijn er nog andere typen CP met bewegingsstoornissen, zoals dyskinesie (bijvoorbeeld onwillekeurige bewegingen) en ataxie (problemen in evenwicht en coördinatie). Bij alle vormen van CP kunnen bijkomende beperkingen optreden zoals problemen in emoties en gedrag, leren, communicatie, slikken, visuele verwerkingsproblemen en soms epilepsie.
Het kind met CP zal van jongs af aan begeleiding, therapie, training, of medicijnen nodig hebben. Om het bereikte niveau vast te houden, blijft revalidatie ook op volwassen leeftijd vaak noodzakelijk.
Behandelingen
Kinderen, jongeren en volwassenen met CP komen in aanmerking voor medisch specialistische revalidatie bij Reade. De behandeling bieden we poliklinisch aan, in verschillende settingen. De behandeling is vaak multidisciplinair en wordt uitgevoerd onder leiding van een revalidatiearts.
Wij bieden:
- Poliklinische controles op onze hoofdlocaties en netwerkziekenhuizen.
- Diverse poliklinische revalidatieprogramma’s.
- Samenwerking met speciaal onderwijs en kinderdagcentra.
- Voor kinderen (1,5 -12 jaar), jongeren (12 - 18 jaar) en jongvolwassenen (16-25 jaar) is er een speciaal CP-NAH jongerenteam.
- Voor volwassenen werken we met disciplinaire teams.
Als je poliklinisch revalideert, kom je regelmatig naar Reade toe. Na een polibezoek ga je weer naar huis. Hoe vaak je naar Reade komt, verschilt per persoon. Net als hoe lang je op een dag bij Reade bent. Dit kan een hele dag zijn of enkel voor één therapiesessie.
Wachttijden
Tot 1e consult Van 1e consult tot behandelingArtrose
Behandelmodules in groepsvorm
- Therapeutische peutergroep, vroegbehandeling (1,5-4 jaar);
- MegaPower groep (4-12 jaar);
- CIMT-BIT groepen Kind & Jeugd:
- Beestenfeest CIMT-BIT (2-8 jaar);
- Bit Module Zelf doen (4-18 jaar);
- EmPowerUP groep (12 jaar en ouder);
- Dit ben ik groep (8-10 jaar).
Kinderbehandelingen
Ondersteunende zorg
Locatie Hersenbeschadiging CP

Jan van Breemen
Amsterdam

De Parel Haarlem
Haarlem

Drostenburg
Amsterdam

Orion College Drostenburg
Amsterdam

Kinderdagcentrum Stichting Omega
Amsterdam

Kinderdienstencentrum Nifterlake
Amstelveen

ZigZag Verpleegkundige kinderzorg
Amsterdam