Gangbeeldanalayses

Expertiseteam Gangbeeld

Door een Gangbeeldanalyse zien we wat jouw manier van lopen is. Het laat zien hoe jouw spieren samenwerken als ze een loopbeweging maken. Op basis van deze analyse geven we een passend behandeladvies.

Met de gangbeeldanalyse bekijken we de verschillende onderdelen van het lopen. Zo kijken we naar de samenwerking van de spieren. Of de krachten die rond een gewricht werken. Op basis van de analyse krijg je een optimaal behandeladvies voor het lopen.

De Gangbeeldanalyse is er voor mensen die problemen hebben met lopen en hiervoor behandeladvies nodig hebben. We bieden de analyse klinisch als poliklinisch aan.

Het onderzoek

Elke gangbeeldanalyse wordt uitgevoerd door 1 fysiotherapeut van ons Loop Expertise Team en een medewerker van het bewegingslab. Het onderzoek bestaat uit een combinatie van de volgende onderdelen:

  • Lichamelijk onderzoek;
  • Videoregistratie;
  • Meten van de grondreactiekracht;
  • EMG (elektromyografie = meten van spieractiviteit).

De fysiotherapeut vertelt bij de start van de gangbeeldanalyse welke onderdelen voor jou van belang zijn. De duur van het onderzoek varieert en is afhankelijk van de loophulpvraag en van het aantal bewegingen en/of spieren die we onderzoeken.

Tijdens dit onderzoek kijken we naar de bewegingsuitslagen van de verschillende gewrichten in de benen. Ook de spierkracht en eventuele spasticiteit van de benen worden bepaald. Het lichamelijk onderzoek vindt plaats op een behandelbank.

Tijdens de gangbeeldanalyse vragen we je enkele keren heen en weer te lopen in de onderzoeksruimte. Eerst op blote voeten, als dit voor jou mogelijk is. Daarna ga je, afhankelijk van jouw hulpvraag of de vraag van de verwijzer, met schoenen en/of spalken aan lopen. Als je normaal gesproken met stokken of een rollator loopt, is het de bedoeling dat je dit bij het onderzoek ook doet.

Bij het onderzoek maken we gebruik van videoregistratie. Drie camera’s registeren vanuit drie verschillende positie de loopbeweging. Zo kan de loopbeweging samen met de andere meetresultaten in samenhang worden bestudeerd. Daarnaast maken we een 3D opname van het lopen met geavanceerde apparatuur (De interactive Walkway).

De kracht waarmee je jouw voet op de grond zet, meten we met behulp van een krachtplaat in de vloer. Tijdens het lopen stap je per meting één keer op deze plaat. Dit oefenen we van te voren.

Om de activiteit van de spieren tijdens een beweging vast te leggen, plakken we EMG-sensoren op de te onderzoeken spieren. Het aanbrengen van een sensor (een soort kastje) dient heel precies te gebeuren en dit neemt dan ook enige tijd in beslag. De kastjes zenden de spieractiviteit draadloos naar de computer. Het opplakken van en het meten met deze kastjes doet geen pijn.

Locatie Expertiseteam Gangbeeld

Reade overtoom revalidatie reumazorg

Overtoom

Amsterdam

Reade Service & Planning

Heb je een vraag? Stuur ons een e-mail.
Mailadres vind je onderaan elke pagina. Wij streven ernaar je mail binnen 3 werkdagen te beantwoorden.
Telefonisch (020 - 242 10 00) zijn we bereikbaar op maandag tot en met vrijdag. Van 8 uur 's ochtends tot 12 uur 's middags. (08.00 - 12.00 uur).


Heb je acute pijn en daarom direct contact nodig?
Bel dan tussen 08.00 en 17.00 uur naar 020 - 242 10 00.


Wil je je afspraak verzetten of annuleren?
Kan je echt niet naar de afspraak komen en wil je deze verzetten of annuleren? Wees bewust dat het enkele weken tot maanden duurt voor een afspraak kan worden gemaakt. Als je zonder geldige reden niet op je afspraak verschijnt of je niet op tijd afmeldt, kunnen wij kosten in rekening brengen voor de gemiste behandeling (no show tarief).

Al onze adressen vind je op de contactpagina.

Tips voor de website?