Kinderen tegel

CIMT (BIT) groep Kind & Jeugd

In de groepen werken we volgens de CIMT-methode (Constraint Induced Movement Therapie), aangevuld met BIT (Bilateraal= tweehandig). Hierbij wordt de 'aangedane' arm van jouw kind zeer intensief geoefend. Tijdens de oefeningen wordt de ‘beste’ arm in een mitella (sling) gedaan en tijdelijk niet gebruikt. Uit onderzoek blijkt dat deze manier van oefenen, onder begeleiding, zeer goede resultaten oplevert.

De groepen draaien op de Reade locatie Dr. Jan van Breemen in Amsterdam in de ruimte van de therapeutische peutergroep en omliggende kinderrevalidatie ruimtes. Als het weer het toelaat, gaan we ook naar buiten.

Hoe gaat de behandeling?

Jouw kind oefent 12 weken lang bij ons in een groep van maximaal 5 kinderen. Deze groep komt twee dagdelen naar de locatie Dr. Jan van Breemen dinsdag- en donderdagmiddag van 13:30 uur tot 16:30 uur.

 • Intake
 • CIMT
  • De eerste 8 weken wordt met een mitella (sling) om geoefend. Het doel is dat na deze 8 weken de arm/hand motoriek van de ‘aangedane’ arm is verbeterd en de arm/hand meer wordt gebruikt.

  • BIT
   • De laatste 4 weken oefenen we uitgebreid met 2 handen (BIT = bilateraal= tweehandig). Hierbij oefenen we ook de specifieke vaardigheden die ouders, het dagverblijf of de school en het kind aangeven. Denk bijvoorbeeld aan tweehandig de broek omhoog trekken, jas aandoen, potjes openen, knippen en plakken of klimmen in een speelrek. Het eten en drinken met de aangedane hand is een vast onderdeel van de oefeningen.

De groep ‘Beestenfeest’ is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 2 tot 8 jaar met CP die één van beide armen en handen minder goed kan gebruiken. Hierdoor doet het kind veel handelingen met één arm/ hand, die eigenlijk tweehandig zouden kunnen zijn. In de groep ‘Beestenfeest’ leert het kind op plezierige en speelse wijze meer gebruik te maken van hun aangedane arm.

De groep ‘Zelf doen, maar hoe?!’ is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 5 tot 18 jaar met

 • de diagnose unilaterale spastische Cerebrale Parese (CP) of een verminderde arm- en handfunctie bij een bilaterale spastische CP
 • de diagnose OBPL (Obstetrisch Plexus Brachialis Letsel) ook wel Erbse parese genoemd
 • een verminderde arm-hand functie als gevolg van Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH). De verminderde functie moet tenminste 1 jaar bestaan na het hersenletsel.
 • hemisfeer-aanleg afwijking en hemisferectomie.

die een stap vooruit willen in zelfstandigheid (nieuwe handelingen leren in verschillende situaties, meer finesse en vloeiendheid) bij bimanuele vaardigheden.

‘Zelf doen, maar hoe?!’ kan een vervolg zijn op de basismodule CIMT-Bit (Beestenfeest) of er kan rechtstreeks worden deelgenomen door kinderen die die na een screening van de armhandfunctie over voldoende capaciteiten van de aangedane arm en hand blijken te beschikken om deze toe te kunnen passen in bimanuele ADL-vaardigheden (geen mCIMT-Bit interventie noodzakelijk).

Behandeling starten?

Regel je verwijzing of bekijk de actuele wachttijden

“Het leukst vonden we de liedjes, de kinderen zwaaien enthousiast met een afwaskwast in hun hand en storten zich dan ineens allemaal op “het Nijlpaard”, één van de begeleiders, om die eens flink te borstelen. Zo leuk en ongemerkt als ze dan hun hand aan het oefenen zijn!”

Locatie CIMT (BIT) groep Kind & Jeugd

Locatie jvb reade

Jan van Breemen

Amsterdam

Meer over deze kinderbehandeling

Reade Service & Planning

Heb je een vraag? Stuur ons een e-mail.
Wij streven ernaar je mail binnen 3 werkdagen te beantwoorden.
Telefonisch (020 - 242 10 00) zijn we bereikbaar op maandag tot en met vrijdag. Van 8 uur 's ochtends tot 12 uur 's middags. (08.00 - 12.00 uur).

Heb je acute pijn en daarom direct contact nodig?
Bel dan tussen 08.00 en 17.00 uur naar 020 - 242 10 00.

Wil je je afspraak verzetten of annuleren?
Kan je echt niet naar de afspraak komen en wil je deze verzetten of annuleren? Wees bewust dat het enkele weken tot maanden duurt voor een afspraak kan worden gemaakt. Als je zonder geldige reden niet op je afspraak verschijnt of je niet op tijd afmeldt, kunnen wij kosten in rekening brengen voor de gemiste behandeling (no show tarief).

Al onze adressen vind je op de contactpagina.

Tips voor de website?