Reuma tegel

Reumatoïde artritis (RA)

Reumatoïde artritis (RA) wordt ook wel chronische gewrichtsreuma genoemd. Je hebt dan meerdere ontstoken gewrichten. Bijvoorbeeld de handen, polsen, enkels of voeten. De ontsteking wordt veroorzaakt door het eigen afweersysteem (auto-immuunziekte).

Als gewrichten chronisch ontstoken zijn, kan dit het bot en kraakbeen beschadigen. Deze beschadiging is onherstelbaar. Ook pezen en slijmbeurzen die in buurt van de ontstoken gewrichten zitten, kunnen gaan ontsteken. Het zorgt voor beperkingen in het dagelijks leven.

Onze behandeling heeft als doel de ontsteking zo snel mogelijk te remmen. Hierdoor nemen pijn, stijfheid en andere beperkingen af. Belangrijk is dat je weer zo normaal mogelijk kunt functioneren. Als de ontsteking rustig is, ontstaat er ook geen gewrichtsschade.

Reumaremmers

Meestal wordt gestart met een reumaremmer, een zogenaamde DMARD (afkorting van disease modifying antirheumatic drug). Er bestaan verschillende conventionele DMARD’s. Het meest bekende medicijn is methotrexaat (MTX) dat wordt voorgeschreven in een opbouwschema vaak in het begin gecombineerd met prednisolon. Als DMARD’s, eventueel in combinatie, onvoldoende werken of er te veel bijwerkingen optreden wordt een biological toegevoegd. Een biological remt een specifieke onderdeel van het afweersysteem zodat ontstekingen alsnog afnemen.

Biologicals worden via (zelf)injectie of infuus toegediend. Indien de verschillende biologicals niet effectief blijken, kan een synthetische DMARD (JAK remmer) worden overwogen. Als de reumatoloog een biological voorstelt zal je door een biopoli-arts van Reade (locatie Jan van Breemenstraat) gezien worden voor controle screening en voorlichting. Diezelfde dag krijg je uitleg van de apotheek en prikinstructie (voor zelfinjectie met pen) van de doktersassistente. Of je krijgt een afspraak voor de dagbehandeling als het gaat om medicatie via het infuus.

Een maand na de start word je gebeld om te vragen hoe het met je gaat en of er bijwerkingen zijn. Drie tot vier maanden na de start van nieuwe medicatie volgt een controle afspraak om te beoordelen of het medicijn aanslaat.

Behandelaars

  • reumatoloog
  • biopoli-arts
  • reumaverpleegkundige
  • doktersassistente

Partners

Locatie Reumatoïde artritis (RA)

Locatie jvb reade

Reade, locatie Dr. Jan van Breemen

Amsterdam

Reade Amstelland

Ziekenhuis Amstelland

Amstelveen

Boven IJ gevel1

BovenIJ ziekenhuis

Amsterdam

Netwerklocatie Zaans Medisch Centrum

Zaans Medisch Centrum

Zaandam

Reade Waterlinie

Gezondheidscentrum Waterlinie

Uithoorn

Olvg west 2

OLVG, locatie West

Amsterdam

Olvg gevel

OLVG, locatie oost

Amsterdam

Relevant onderzoek

Nieuws over deze diagnose

2022-HERO-reumazorg-radiologie-bloedbank-1

Minder reumaklachten door lage dosis prednisolon (GLORIA studie)

  1. 2022-07-21

Mensen met reumatoïde artritis (RA) kunnen gerust dagelijks een lage dosering prednisolon in aanvulling op de standaard medicatie nemen. “Prednisolon vermindert significant de ziekteactiviteit en de bijwerkingen van het middel vallen erg mee”, aldus reumatoloog en hoogleraar Klinische Epidemiologie Maarten Boers van Amsterdam UMC en Reade.

Klantenservice

Heb je een vraag over Reade? Onze klantenservice helpt je verder.
Telefonisch zijn we bereikbaar van 8 uur 's ochtends tot 5 uur 's middags. (08.00 - 17.00 uur).

Tips voor de website?