Reuma tegel

Reumatoïde artritis (RA)

Reumatoïde artritis (RA) wordt ook wel chronische gewrichtsreuma genoemd. Je hebt dan een of meerdere ontstoken gewrichten. Bijvoorbeeld de handen, polsen, enkels of voeten. De ontsteking wordt veroorzaakt door het eigen afweersysteem (auto-immuunziekte). Het kan sluipend beginnen of plotseling ontstaan. De ziekte gaat in principe niet over. Soms is de ziekte actief en heb je veel klachten, soms is er een rustige periode. Artritis komt op alle leeftijden voor, vaker bij vrouwen dan bij mannen.

Als gewrichten chronisch ontstoken zijn, kan dit het bot en kraakbeen beschadigen. Deze beschadiging is onherstelbaar. Ook pezen en slijmbeurzen die in buurt van de ontstoken gewrichten zitten, kunnen gaan ontsteken. Het zorgt voor beperkingen in het dagelijks leven.

Onze behandeling heeft als doel de ontsteking zo snel mogelijk te remmen. Hierdoor nemen pijn, stijfheid en andere beperkingen af. Belangrijk is dat je weer zo normaal mogelijk kunt functioneren. Als de ontsteking rustig is, ontstaat er ook geen gewrichtsschade.

Wat gebeurt er?

Het afweersysteem raakt ontregelt door een samenspel van erfelijke aanleg en omgevingsfactoren, zoals roken. Het afweersysteem raakt 'op hol'. De afweercellen vergissen zich en ruimen niet alleen indringers van buiten op, maar gaan ook de eigen gewrichten te lijf.

De ontsteking kan zich ook voordoen in pezen, spieren, organen en soms ook in bloedvaten of rond zenuwen. De ontstekingen zijn meestal chronisch. De ziekte kan gepaard gaan met ontstekingsverschijnselen, zoals een verhoogde lichaamstemperatuur, pijn, zwelling en warm worden van het gewricht. Daardoor kun je het gewricht niet meer goed bewegen.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld naar aanleiding van jouw verhaal in combinatie met lichamelijk onderzoek. De reumatoloog kijkt en voelt of er gewrichten ontstoken zijn. Daarnaast kan de uitslag van bloedonderzoek de diagnose ondersteunen. Soms is gewrichtsbeschadiging zichtbaar op een röntgenfoto.

Reumamedicijnen

Behandelaars

  • reumatoloog
  • biopoli-arts
  • reumaverpleegkundige
  • doktersassistente

Partners

Locatie Reumatoïde artritis (RA)

Locatie jvb reade

Jan van Breemen

Amsterdam

Reade Amstelland

Ziekenhuis Amstelland

Amstelveen

Boven IJ gevel1

BovenIJ ziekenhuis

Amsterdam

Netwerklocatie Zaans Medisch Centrum

Zaans Medisch Centrum

Zaandam

Reade Waterlinie

Gezondheidscentrum Waterlinie

Uithoorn

Olvg west 2

OLVG, locatie West

Amsterdam

Olvg gevel

OLVG, locatie oost

Amsterdam

Relevant onderzoek

Nieuws over deze diagnose

2022-HERO-reumazorg-radiologie-bloedbank-1

Minder reumaklachten door lage dosis prednisolon (GLORIA studie)

  1. 21 jul. 2022

Mensen met reumatoïde artritis (RA) kunnen gerust dagelijks een lage dosering prednisolon in aanvulling op de standaard medicatie nemen. “Prednisolon vermindert significant de ziekteactiviteit en de bijwerkingen van het middel vallen erg mee”, aldus reumatoloog en hoogleraar Klinische Epidemiologie Maarten Boers van Amsterdam UMC en Reade.

Reade Service & Planning

Heb je een vraag? Stuur ons een e-mail.
Wij streven ernaar je mail binnen 3 werkdagen te beantwoorden.
Telefonisch (020 - 242 10 00) zijn we bereikbaar op maandag tot en met vrijdag. Van 8 uur 's ochtends tot 12 uur 's middags. (08.00 - 12.00 uur).

Heb je acute pijn en daarom direct contact nodig?
Bel dan tussen 08.00 en 17.00 uur naar 020 - 242 10 00.

Wil je je afspraak verzetten of annuleren?
Kan je echt niet naar de afspraak komen en wil je deze verzetten of annuleren? Wees bewust dat het enkele weken tot maanden duurt voor een afspraak kan worden gemaakt. Als je zonder geldige reden niet op je afspraak verschijnt of je niet op tijd afmeldt, kunnen wij kosten in rekening brengen voor de gemiste behandeling (no show tarief).

Al onze adressen vind je op de contactpagina.

Tips voor de website?