2022 HERO gezondevoeding

Gezonde leefstijl

Naast de behandeling met medicijnen kan ook jij iets doen aan het verminderen van de ziekte.

Een gezonde leefstijl betekent goed en voldoende bewegen, gevarieerd eten en een goede balans tussen activiteiten en ontspannen. Hieronder geven we enkele tips.

Uit onderzoek blijkt dat verantwoord bewegen is voor mensen met reuma vaak dé manier om reumaklachten te verminderen. Het zorgt ervoor dat gewrichten soepel blijven, spieren sterker worden en het uithoudingsvermogen verbetert.

Denk aan het nemen van pauzes. Wissel werkzaamheden, bewegingen en houdingen af en bouw steeds korte pauzes in. Hierdoor kunt u uw energie beter over de dag verdelen. Voorkom te veel doen in korte tijd. Bij langdurige belasting raakt het lichaam oververmoeid. Het duurt dan lang voor het zich weer heeft hersteld. Ook afwisseling tussen lichte en zwaardere activiteiten is belangrijk. Doe niet al het zware werk achter elkaar. Wissel inspanning en ontspanning af.

Gebruik gewrichten en spieren bij normale dagelijkse activiteiten zodanig dat het gewricht de belasting aankan. Het niet gebruiken van een gewricht is geen juiste gewrichtsbescherming. De spieren rondom een gewricht worden zwakker, de beweeglijkheid van een gewricht neemt af en er treedt stijfheid op.

Er is geen specifiek dieet dat ontstekings-reuma voorkomt. Wel is uit veel onder-zoeken gebleken dat gezonde voeding kan helpen bij de behandeling van deze ziekte. Onder gezonde voeding wordt onbewerkt, vers bereid voedsel verstaan. Bestaande uit volkoren granen, veel groente, peulvruchten of fruit en een klein aandeel dierlijke producten met name vette vis.

Het drinken van alcohol gaat vaak niet goed samen met medicijnen. Medicatie kan negatieve gevolgen hebben voor het functioneren van de lever. Het gebruik van alcohol kan dit versterken.

Mensen die stoppen met roken, reageren beter op de medicatie dan mensen die blijven roken. Bovendien geeft roken meer kans op reumaknobbels (reumanoduli). Ten slotte verhoogt roken de kans op hart- en vaatziekten, en deze kans is bij het hebben van artritis al verhoogd.

Omgaan met pijn

Een ontstoken gewricht kan al zonder te bewegen of te belasten pijn doen door de ontsteking zelf. Ook kan bewegen zorgen voor pijn. Ondanks pijnklachten kunt u rustig blijven bewegen. Dit zorgt niet voor extra schade aan de gewrichten. Wel moet u de ontstoken gewrichten qua belasting wat ontzien (niet te zwaar belasten).

Omgaan met vermoeidheid

Vermoeidheid is een veel voorkomende klacht dat kan ontstaan door een hoge ziekteactiviteit, maar kan ook een bijwerking zijn van de medicatie die u gebruikt. Daarnaast bestaan er ook vermoeidheidsklachten die we niet goed kunnen verklaren.

Behandeling starten?

Regel je verwijzing of bekijk de actuele wachttijden

Meer over behandelaanbod

Klantenservice

Heb je een vraag over Reade? Onze klantenservice helpt je verder.
Telefonisch zijn we bereikbaar van 8 uur 's ochtends tot 5 uur 's middags. (08.00 - 17.00 uur).

Tips voor de website?