Wimhof RM okt2022 3 1024x683

Wim Hof Methode bij een dwarslaesie

In 2015 heeft Frank Ettema, fysiotherapeut binnen het dwarslaesieteam van Reade, in de Poolse winter de cursus van Wim Hof gevolgd. In de methode van Wim Hof, ook bekend als The Iceman, staan ademhalingsoefeningen, mindset en concentratie trainingen en graduele (opgebouwde) blootstelling aan kou, centraal. Frank vroeg zich af of deze methode iets zou kunnen betekenen voor mensen met een dwarslaesie.

In 2017 heeft Wim Hof bij Reade twee sessies gehouden voor mensen met een dwarslaesie. In deze sessies werd alleen gefocust op de ademhaling en mindset/concentratie. Opvallend was dat iedereen de techniek kon toepassen en dat deelnemers zeer enthousiast en nieuwsgierig waren naar wat er gebeurde in hun lichaam. Vanwege deze eerste positieve ervaringen is vervolgens een pilot gestart, die bestond uit viermaal een wekelijkse trainingssessie met Wim Hof en zijn team. De training was weer gericht op ademhaling en mindset. De deelnemers oefenden hier ook dagelijks zelf op met de Wim Hof-methode-app.

In totaal volgden 11 personen met een dwarslaesie en 1 persoon met MS de training. Voor en na de trainingssessies zijn testen uitgevoerd om het effect te evalueren. Op groepsniveau werd vooruitgang gevonden in longfunctie, stemming en ademhalingsklachten gerelateerd aan stress. Er was een afname in ongemak als gevolg van spasticiteit. Daarnaast gaven individuele deelnemers aan positieve effecten te ervaren zoals weer kunnen hoesten, meer controle over pijn, minder medicijngebruik, meer energie en een zekerder gevoel.

Gezien de positieve resultaten van de pilot wordt nu een grotere studie opgezet waarbij ook het effect van blootstelling aan kou wordt onderzocht. Het streven is om begin 2023 deze studie te starten.

Onderzoekers

24112022 JDJ 8105337 Max van der Bijll
Drs. M. van der Bijll (Max)

Medewerker Onderzoek en Klinimetrie

2022-Reade-Sonja-de-Groot-staand
Dr. S. de Groot (Sonja)

Senior onderzoeker

Over dit onderzoek

Wimhof RM okt2022 3 1024x683

Wim Hof-methode geeft Nico meer vertrouwen in zijn gekwetste lichaam

  1. 2022-10-18

Een grotere longfunctie, minder stress, pijn met minder pieken. Het zijn opmerkelijke resultaten van een pilot bij Reade. Vier weken trainden revalidanten met een dwarslaesie, waaronder Nico Jonk daar hun ademhaling. ‘Dit heeft mijn herstel een enorme boost gegeven.’

Klantenservice

Heb je een vraag over Reade? Onze klantenservice helpt je verder.
Telefonisch zijn we bereikbaar van 8 uur 's ochtends tot 5 uur 's middags. (08.00 - 17.00 uur).

Tips voor de website?