Participant Photo 1 Sherown

Up-LIFT

Het effect van niet-invasieve ruggenmergstimulatie op de hand- en armfunctie bij personen met een dwarslaesie. Helpt externe ruggenmergstimulatie bij het verbeteren van de arm- en handfunctie van mensen met een dwarslaesie?

Bij een dwarslaesie is door een beschadiging van het ruggenmerg de communicatie die nodig is om te bewegen verstoord. Een relatief nieuwe methode waarmee wordt geprobeerd de communicatie in het ruggenmerg te verbeteren is ruggenmerg- of neurostimulatie.

Grote internationale studie Up-LIFT

Eerder onderzoek liet al zien dat stimulatie met geïmplanteerde elektroden de zenuwcellen in het ruggenmerg inderdaad kan activeren. Een andere methode is het gebruik van oppervlakte-elektroden, waarbij dus geen operatie nodig is. Onderzoek bij dieren en mensen suggereert dat met dit soort elektrische stimulatie van het ruggenmerg ook verbeteringen in onder meer de hand- of armfunctie kunnen optreden. Maar zeker is dit nog niet. Daarom wordt er momenteel onder de titel Up-LIFT een grote internationale studie uitgevoerd naar ruggenmergstimulatie met oppervlakte-elektroden. Hierbij wordt gebruikgemaakt van het ARC-EX systeem van het bedrijf Onward Medical N.V. Aan de studie doen ziekenhuizen en revalidatiecentra mee uit de VS, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. In Nederland doen Reade en de Sint Maartenskliniek mee.

Tijdens de studie zal worden gekeken of externe ruggenmergstimulatie kan helpen om de kracht en het verdere functioneren van de armen en handen van mensen met een hoge dwarslaesie te verbeteren. Deelnemers zullen vier maanden ergo- en fysiotherapie krijgen, met en zonder ruggenmergstimulatie.

Hoopgevende resultaten in verbetering van de hand- en armfunctie

Het onderzoek toont aan dat deze ARC-EX therapie zorgt voor significante verbetering van de arm- en handfunctie van mensen met een hoge dwarslaesie.

De resultaten zijn op 20 mei in Nature Medicine gepubliceerd door de sponsor ONWARD Medical, het medische technologiebedrijf dat innovatieve therapieën voor ruggenmergstimulatie ontwikkelt om beweging, functie en onafhankelijkheid te herstellen bij mensen met een dwarslaesie.

Wij zijn op dit moment niet meer op zoek naar nieuwe deelnemers.

Reade Service & Planning

Heb je een vraag? Stuur ons een e-mail.
Wij streven ernaar je mail binnen 3 werkdagen te beantwoorden.
Telefonisch (020 - 242 10 00) zijn we bereikbaar op maandag tot en met vrijdag. Van 8 uur 's ochtends tot 12 uur 's middags. (08.00 - 12.00 uur).


Wil je je afspraak verzetten of annuleren?
Kan je echt niet naar de afspraak komen en wil je deze verzetten of annuleren? Wees bewust dat het enkele weken tot maanden duurt voor een afspraak kan worden gemaakt. Als je zonder geldige reden niet op je afspraak verschijnt of je niet op tijd afmeldt, kunnen wij kosten in rekening brengen voor de gemiste behandeling (no show tarief).

Al onze adressen vind je op de contactpagina.

Tips voor de website?