
Up-LIFT
Het effect van niet-invasieve ruggenmergstimulatie op de hand- en armfunctie bij personen met een dwarslaesie. Helpt externe ruggenmergstimulatie bij het verbeteren van de arm- en handfunctie van mensen met een dwarslaesie?
Bij een dwarslaesie is door een beschadiging van het ruggenmerg de communicatie die nodig is om te bewegen verstoord. Een relatief nieuwe methode waarmee wordt geprobeerd de communicatie in het ruggenmerg te verbeteren is ruggenmerg- of neurostimulatie.
Eerder onderzoek liet al zien dat stimulatie met geïmplanteerde elektroden de zenuwcellen in het ruggenmerg inderdaad kan activeren. Een andere methode is het gebruik van oppervlakte-elektroden, waarbij dus geen operatie nodig is. Onderzoek bij dieren en mensen suggereert dat met dit soort elektrische stimulatie van het ruggenmerg ook verbeteringen in onder meer de hand- of armfunctie kunnen optreden. Maar zeker is dit nog niet. Daarom wordt er momenteel onder de titel Up-LIFT een grote internationale studie uitgevoerd naar ruggenmergstimulatie met oppervlakte-elektroden. Hierbij wordt gebruikgemaakt van het ARC-EX systeem van het bedrijf Onward Medical N.V. Aan de studie doen ziekenhuizen en revalidatiecentra mee uit de VS, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. In Nederland doen Reade en de Sint Maartenskliniek mee.
Tijdens de studie zal worden gekeken of externe ruggenmergstimulatie kan helpen om de kracht en het verdere functioneren van de armen en handen van mensen met een hoge dwarslaesie te verbeteren. Deelnemers zullen vier maanden ergo- en fysiotherapie krijgen, met en zonder ruggenmergstimulatie.