Handbikebattle 2022

Het effect van trainen voor de HandbikeBattle op fitheid en dagelijkse activiteiten

Sinds 2013 vindt jaarlijks de HandbikeBattle plaats op de Kaunertaler Gletscherstrasse in Oostenrijk.

De HandbikeBattle is een wedstrijd tussen handbiketeams van 14 Nederlandse revalidatiecentra. De teams bestaan uit (oud-)revalidanten met een lichamelijke beperking. Er wordt getraind om in juni de Weisseespitze via de Kaunertaler Gletscherstrasse (Oostenrijk) te beklimmen in een handbike. Het gaat om een beklimming van 20 km met bijna 900 hoogtemeters.

Het belangrijkste doel van deze HandbikeBattle is om de handbiker uit te dagen om zijn of haar grenzen te verleggen en het zelfvertrouwen te vergroten. Graag willen we hier onderzoek aan koppelen om te bestuderen wat trainen voor een dergelijke sportieve uitdaging lichamelijk voor een effect heeft en hoe dat samenhangt met het uitvoeren van activiteiten in het dagelijks leven.

Uit eerder HandbikeBattle onderzoek weten we inmiddels dat een deel van de deelnemers echt fitter wordt tijdens de trainingsperiode. We weten echter niets over de effecten hiervan in het dagelijks leven. Daarnaast weten we ook niet goed welke training hiertoe heeft geleid en hoe eventuele blessures en ziekten een mogelijk negatieve invloed hebben gehad tijdens de trainingsperiode. Dit zouden we graag beter in kaart brengen om advies te kunnen geven over goede trainingsschema’s tijdens en na de revalidatie.

Subsidiegever: Ministerie van Defensie, Amerika

Foto Handbike Classificatie onderzoek Reade website

Het doel van dit onderzoek is om uit te zoeken wat het effect is van trainen voor de HandbikeBattle op de fitheid en hoe dit samenhangt met het uitvoeren van activiteiten in het dagelijks leven. Hierbij kun je denken aan zelfzorg, het maken van transfers en mobiliteit. Daarnaast proberen we inzicht te krijgen in de trainingsperiode en onderzoeken we welke kenmerken van de training leiden tot vooruitgang in fitheid met geen tot weinig blessures. Voor dit onderzoek benaderen we alle teamdeelnemers van de HandbikeBattle in de hoop dat ze vrijwillig willen deelnemen en we antwoorden op deze vragen kunnen krijgen.

Alle deelnemers ondergaan aan het begin en eind van de trainingsperiode een inspanningstest en vullen vragenlijsten in.

Deelnemen is mogelijk. Neem contact op met de HandbikeBattle contactpersoon van jouw revalidatiecentrum. De inclusie sluit op 1 februari 2025.

Meer over dit onderzoek

Reade Service & Planning

Heb je een vraag? Stuur ons een e-mail.
Wij streven ernaar je mail binnen 3 werkdagen te beantwoorden.
Telefonisch (020 - 242 10 00) zijn we bereikbaar op maandag tot en met vrijdag. Van 8 uur 's ochtends tot 12 uur 's middags. (08.00 - 12.00 uur).

Heb je acute pijn en daarom direct contact nodig?
Bel dan tussen 08.00 en 17.00 uur naar 020 - 242 10 00.

Wil je je afspraak verzetten of annuleren?
Kan je echt niet naar de afspraak komen en wil je deze verzetten of annuleren? Wees bewust dat het enkele weken tot maanden duurt voor een afspraak kan worden gemaakt. Als je zonder geldige reden niet op je afspraak verschijnt of je niet op tijd afmeldt, kunnen wij kosten in rekening brengen voor de gemiste behandeling (no show tarief).

Al onze adressen vind je op de contactpagina.

Tips voor de website?