2022 HERO revalidatie behandelaar client chronische pijn

Osteoporose

Osteoporose is een aandoening waarbij de botten zodanig verzwakt zijn dat er een verhoogde kans is op botbreuken. Osteoporose is een gevolg van het uit balans raken van de botopbouw en de botafbraak.

Mensen met reumatische aandoeningen en mensen die prednison gebruiken hebben een verhoogd risico op osteoporose.

Onderzoeken DEXA en VFA

Bij het vermoeden op osteoporose zal altijd een DEXA (= botdichtheidsmeting) van de wervelkolom en de heupen plaatsvinden en, tegelijkertijd, een VFA (wervelhoogtemeting). Bij een verlaagde botdichtheid en/ of wervelbreuken is er een verhoogd risico op toekomstige fracturen. Een DEXA/VFA onderzoek is pijnloos.

Daarnaast zal er een inschatting worden gemaakt van het valrisico en wellicht bloedonderzoek worden gedaan naar eventuele andere oorzaken van osteoporose.

Behandeling

De behandeling van osteoporose bestaat enerzijds uit leefregels (voldoende calcium, vitamine D en lichaamsbeweging) en anderzijds uit medicijnen die het bot sterker maken. Eerste keus zijn de zogenaamde bisfosfonaten (vooral alendronaat en risedronaat), pillen die je 1x per week moet nemen. Als je deze medicijnen niet mag hebben of niet verdraagt, zijn er injecties mogelijk (zoledronaat of denosumab, of alendronaat drank). Meestal is het nodig om deze medicijnen 3 tot 5 jaar te gebruiken, soms langer.

Voor mensen met heel ernstige osteoporose zijn ook medicijnen beschikbaar die echt de botopbouw stimuleren: teriparatide en romosozumab .

Tijdens jouw behandeling krijg je te maken met een:

  • Reumatoloog

En mogelijk ook met de volgende professionals:

  • Radioloog
  • Fysiotherapeut
  • Orthopedisch chirurg

Locatie Osteoporose

Locatie jvb reade

Jan van Breemen

Amsterdam

Klantenservice

Telefonisch zijn we bereikbaar op maandag tot en met vrijdag. Van 8 uur 's ochtends tot 5 uur 's middags. (08.00 - 17.00 uur). Of
stuur ons een e-mail. Wij streven ernaar je mail op werkdagen binnen 24 uur te beantwoorden.
Al onze adressen vind je op de contactpagina.

Tips voor de website?