Seksuele gezondheid

Week van de seksuele gezondheid

Vandaag - maandag 4 september - is het World Sexual Health Day. Deze dag - in het leven geroepen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) - staat in het teken van seksuele gezondheid. Over de hele wereld wordt deze dag aangegrepen om sociale en culturele taboes rond seksualiteit te doorbreken en positieve aandacht te besteden aan seksuele gezondheid. Dit is een missie waar we bij Reade graag bij aansluiten! Want een goede seksuele gezondheid is onlosmakelijk verbonden met een goede algemene gezondheid en met welzijn. Seksuele gezondheid is bovendien relevant in alle stadia van het leven: van de adolescentie tot de oude dag, voor gezonde mensen maar óók voor mensen met een chronische ziekte, aandoening of beperking.

Onze seksuele gezondheid wordt beïnvloed door onze relaties en de mate van veiligheid, respect en kwaliteit daarbinnen. Dat geldt voor de relatie met onszelf maar ook voor die met anderen: met een partner, met familie en vrienden en met de maatschappij waarin we leven. Deze relaties kunnen onder druk komen te staan wanneer we te maken krijgen met een ziekte of beperking. Het aangaan en onderhouden van intieme relaties kan dan een uitdaging zijn. Voor jongeren met een aangeboren aandoening kost het vaak meer tijd en inspanning om hun sociaal seksuele identiteit te ontdekken. Bij Reade willen we mensen in staat stellen om meer uit het leven te halen en dat geldt nadrukkelijk ook op het vlak van participatie in intieme relaties en activiteiten. Seks is bewegen en aanraken, het is beminnen en bemind worden, het is plezier beleven en delen. Met een positieve en respectvolle benadering van seksualiteit en seksuele relaties willen we onze revalidanten ondersteunen om ook op dit vlak (weer) volwaardig te participeren.

Bij Reade is World Sexual Health Day het startschot van de ‘Week van de Seksuele Gezondheid’. Tijdens deze week besteden we extra aandacht aan seksueel welzijn. Zo willen we bijdragen aan een betere bespreekbaarheid van dit onderwerp en willen we taboes rond seksualiteit doorbreken. Praten over seksualiteit is niet voor iedereen even vanzelfsprekend en vaak moeten revalidanten een drempel over om hierover vragen te durven stellen aan hun arts of behandelaar. Toch kan zorg op het gebied van seksuele gezondheid veel opleveren. Hoe dat eruit kan zien, tonen we aan de hand van een aantal (anonieme) ervaringen van cliënten over hoe zij de zorg op dit gebied bij Reade hebben ervaren:

“Ik was eerst terughoudend om in gesprek te gaan over dit onderwerp want in de cultuur waar ik vandaan kom, is praten over seksualiteit taboe. Maar ik had een goede band met mijn revalidatiearts en ik vertrouwde haar, dus heb ik geluisterd toen zij mij voorstelde om eens met de seksuoloog te gaan praten. Dat vond ik in het begin heel lastig maar gaandeweg ging het beter. Met de seksuoloog heb ik gewerkt aan het accepteren van het feit dat ik seksueel niet meer kan functioneren zoals vóór mijn dwarslaesie, maar dat dit niet betekent dat ik als partner niks te bieden heb. Langzaam groeit mijn zelfvertrouwen en durf ik mij weer open te stellen voor een mogelijke relatie.”
Jonge man met een complete dwarslaesie
“Door mijn aandoening had ik veel minder zin in seks dan vroeger en ik beleefde er veel minder plezier aan. Daarover voelde ik me erg schuldig tegenover mijn partner, maar het bleek lastig om daar met z’n tweeën over te praten. Samen met de seksuoloog lukte dat wel en daar ben ik heel blij om. Ik heb niet meer het gevoel dat ik móet vrijen en juist daardoor is er ruimte ontstaan waarin er toch van alles kan gebeuren… Ook al ziet dat er misschien anders uit dan vroeger. Ik voel me in alle aspecten van mijn leven goed gehoord door Reade en de onderdelen van mijn revalidatiebehandeling vielen als puzzelstukjes in elkaar: de fysio- en ergotherapie, maatschappelijk werk, de psychologische én de seksuologische ondersteuning.”
Man van middelbare leeftijd met neuromusculaire aandoening
“Ik heb het onderwerp seksualiteit met mijn maatschappelijk werker besproken omdat ik hierin met mijn echtgenoot na verloop van tijd helemaal was vastgelopen. Seks was een beladen onderwerp geworden in onze relatie. Toen ben ik doorverwezen naar de seksuoloog en daar werd aandacht besteed aan gevoelens van rouw en verdriet om wat we zijn kwijtgeraakt: een spontaan en ontspannen seksueel leven zonder pijn. Voor mijn partner was het heel fijn dat er ook ruimte was voor zijn verhaal. Mijn ziek zijn vraagt ook van hem een grote aanpassing. Samen met de seksuoloog hebben we gewerkt aan duidelijker en opener communiceren over seksualiteit. Dat bracht lucht: we kunnen het er nu gewoon over hebben samen.”
Vrouw van middelbare leeftijd met pijn- en vermoeidheidsklachten
“Mijn echtgenote begon over het onderwerp seksualiteit, op de valreep tijdens een gesprek bij de revalidatiearts. Het deed haar veel verdriet dat het vrijen zo lastig was geworden. We zijn doorverwezen naar de seksuoloog voor een aantal gesprekken met z’n tweeën. Achteraf zeiden we tegen elkaar: ‘dit was een geluk bij een ongeluk’. Door het openlijk bespreken van seksualiteit en door de oefeningen die we meekregen voor thuis is onze manier van omgaan met seks veranderd. Het is minder doelgericht en meer pleziergericht geworden. We maken ruimte om gewoon te ‘spelen’ met elkaar. De ergotherapeut heeft ons daarnaast geadviseerd over andere houdingen in bed, dat was ook heel helpend. We zijn blij dat we over dit onderwerp begonnen zijn!”
Oudere man met neurologische pijn en bewegingsbeperking
“Met mijn aandoening heb ik mijn hele leven al te maken met mensen die (professioneel) aan mijn lichaam zitten. Hierdoor is de verstandhouding van mij met mijn lichaam anders dan bij mensen zonder beperking. Denk bijvoorbeeld aan het aangeven van grenzen. Dit inzicht hebt ik pas onlangs gekregen. Toen ik met mijn maatschappelijk werker sprak over wat (seksuele)problemen die ik ervaarde in de relatie met mijn vriend, wees zij mij op de mogelijkheid die er in Reade is om gesprekken te hebben met professionals op dit vlak. Zo kwam ik bij de consulent seksuele gezondheid. Hier heb ik veel gesproken over de relatie die ik heb met mijn lichaam en hoe dit doorwerkt in mijn (seksuele) relatie met mijn vriend. Pijn is hierin o.a. een belangrijke boosdoener. Mijn vriend heeft bij een aantal gesprekken gezeten, wat hem veel inzicht heeft gegeven over mijn spina en de gevolgen hiervan op zowel seksueel vlak als de invloed op andere onderdelen van het leven. Zo was het bijvoorbeeld fijn dat de consulent seksuele gezondheid mijn vraag over zit- en lighoudingen samen met de ergotherapeut en fysiotherapeut ook vertaalde naar het op een prettige manier intiem kunnen zijn met mijn vriend. Ik ben er nog niet hoor, helaas heb ik ook negatieve ervaringen opgedaan in het verleden. Hiervoor ben ik doorverwezen voor een behandeltraject buiten Reade. Maar door deze begeleiding heb ik er wel meer vertrouwen in gekregen.”
Jonge vrouw met een spina bifida
“Na mijn klinische revalidatie ging ik door in een poliklinische traject. Bij de eerste controle afspraak bij de revalidatiearts heb ik zelf aangegeven dat ik veranderingen bemerkt had op het seksuele vlak. Ik vond het niet gemakkelijk om aan te geven, maar ben blij dat ik het toch gedaan heb. De revalidatiearts heeft mij toen doorgestuurd naar de consulent seksuele gezondheid. De gesprekken met haar hebben mij geholpen om de betekenis die ik gaf aan mijn seksualiteit en intimiteit te herwaarderen. In dit proces kwamen mijn partner en ik weer dichter bij elkaar te staan in onze communicatie, waardoor de lading van dit thema afviel. Ook het bespreken en inzetten van hulpmiddelen zijn heel helpend geweest. Maar zeker ook de inzet van de bekkenfysiotherapeut, zij heeft er o.a. voor gezorgd dat ik meer ontspannen ben, meer zicht heb op de veranderingen van mijn lijf en de invloed die ik hier zelf op heb, wat positief bijdraagt aan mijn zelfwaardering.”
Man van middelbare leeftijd met een CVA

Meer nieuws

Whats App Image 2024 04 09 at 08 07 26

Reade Abroad verbetert revalidatiezorg in Nepal

  1. 22 apr. 2024

Echt een verschil maken, dat is wat Ria, Mireille, Karin en Sjoeke van Reade Abroad hebben gedaan. Eind maart vertrokken zij naar Nepal om in het Greenpastures Hospital 15 zorgprofessionals te trainen op het gebied van revalidatiezorg.

Foto Reinder

Promotie Reinder Raadsen

  1. 16 apr. 2024

Reinder Raadsen gaat op maandag 17 juni om 11:45 uur zijn proefschrift 'Epidemiology and predictors of cardiovascular diseases in rheumatoid arthritis' verdedigen in het Auditorium van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Readefoundation

Ambassadeurs Reade Foundation op bezoek

  1. 9 apr. 2024

Afgelopen week mocht Reade Foundation Job Cohen, Viggo Waas en Peter Heerschop bij Reade op de Overtoom verwelkomen om hier wat meer te delen over diverse indrukwekkende projecten.

Aangepast fietsen1

Informatiemiddag om aangepaste fietsen uit te proberen

  1. 9 apr. 2024

Kom jij ook verschillende aangepaste fietsen (met uitzondering van handbikes) in onze sporthal bekijken en uitproberen? Je bent van harte welkom! Aanmelden is niet nodig.

Radiologie 2

Verwerkingstijd aanvragen radiologie beelden

  1. 2 apr. 2024

Het opvragen van radiologie beelden duurt momenteel langer dan je gewend bent. We streven ernaar om aanvragen binnen 5 werkdagen te verwerken.

Radiologie 2

Verwerkingstijd aanvragen radiologie beelden

  1. 2 apr. 2024

Het opvragen van radiologie beelden duurt momenteel langer dan je gewend bent. We streven ernaar om aanvragen binnen 5 werkdagen te verwerken.

Heading voorjaarsfeestdagen

Deze voorjaarsfeestdagen is Reade gesloten

  1. 28 mrt. 2024

De poliklinieken, röntgenafdeling, apotheek, laboratoria en de afdeling service en planning zijn gesloten op de voorjaarsfeestdagen:

Schermafbeelding 2024 03 26 om 16 50 55

Werkzaamheden A7, brug bij Purmerend

  1. 26 mrt. 2024

Vanaf 5 april a.s. start Rijkswaterstaat met het versterken van de brug in de A7 bij Purmerend. De werkzaamheden zullen tot 1 september duren.

Foto 1 symposium

Workshop ‘Infecties en vaccinatie bij immuungecompromitteerden’ bij Reade

  1. 26 mrt. 2024

Afgelopen vrijdag 22 maart vond in het Auditorium van Reade de workshop ‘Infecties en vaccinatie bij immuungecompromitteerden’ plaats, die georganiseerd werd in het kader van de recente promotie van Laura Boekel. Prof. Mike Nurmohamed fungeerde als dagvoorzitter en leidde de discussies die aansluitend op de presentaties en tijdens de paneldiscussies van het ochtend- en middagprogramma.

Reade Abroad Nepal

Reade Abroad vertrekt naar Nepal!

  1. 20 mrt. 2024

Mireille, Sjoeke, Karin en Ria van Reade Abroad vertrokken 20 maart om een 2-weekse training te geven in Green Pastures Hospital in Nepal aan 15 zorgprofessionals.

Toon meer nieuws over week van de seksuele gezondheid Toon minder nieuws

Reade Service & Planning

Heb je een vraag? Stuur ons een e-mail.
Wij streven ernaar je mail binnen 3 werkdagen te beantwoorden.
Telefonisch (020 - 242 10 00) zijn we bereikbaar op maandag tot en met vrijdag. Van 8 uur 's ochtends tot 12 uur 's middags. (08.00 - 12.00 uur).


Wil je je afspraak verzetten of annuleren?
Kan je echt niet naar de afspraak komen en wil je deze verzetten of annuleren? Wees bewust dat het enkele weken tot maanden duurt voor een afspraak kan worden gemaakt. Als je zonder geldige reden niet op je afspraak verschijnt of je niet op tijd afmeldt, kunnen wij kosten in rekening brengen voor de gemiste behandeling (no show tarief).

Al onze adressen vind je op de contactpagina.

Tips voor de website?