Foto 1 symposium

Workshop ‘Infecties en vaccinatie bij immuungecompromitteerden’ bij Reade

Afgelopen vrijdag 22 maart vond in het Auditorium van Reade de workshop ‘Infecties en vaccinatie bij immuungecompromitteerden’ plaats, die georganiseerd werd in het kader van de recente promotie van Laura Boekel. Prof. Mike Nurmohamed fungeerde als dagvoorzitter en leidde de discussies die aansluitend op de presentaties en tijdens de paneldiscussies van het ochtend- en middagprogramma.

Foto 2 symposium

Internist-infectioloog prof. Erik van Gorp beet in de ochtend het spits af met een presentatie over (tropische) infectieziekten en de zorgwekkende dalende trend in de vaccinatiegraad van het Rijksvaccinatieprogramma. Laura Boekel ging vervolgens in op mogelijkheden en uitdagingen omtrent de methodologie van onderzoek naar infectierisico’s bij immuungecompromitteerden.

De laatste twee sprekers van het ochtendprogramma, dr. Theo Rispens en Prof. Sander Tas, gaven een overzichtelijke uiteenzetting van de belangrijkste resultaten van COVID-19 onderzoek van het Target-2-B! Consortium, met respectievelijk een focus op de humorale en cellulaire immuunrespons na COVID-19 infecties en vaccinaties.

Foto 3 symposium

Als afsluiter van het ochtendprogramma werd tijdens de paneldiscussie het nut van analyses van neutraliserende antistoffen ter discussie gesteld, en werd er gebrainstormd over mogelijkheden om cellulaire immuniteit te meten via serum verzameld door middel van vingerprikken.

Het middagprogramma stond in het teken van omgaan met infectierisico’s. Na de lunchpauze gaf Dr. Bram Goorhuis, internist-infectioloog in het Amsterdam UMC, een enerverende presentatie over de uitdagingen en overwegingen bij immuungecompromitteerde patiënten die op reis zouden willen gaan, aan de hand van een (fictieve) casus.

Foto 4 symposium

De tweede presentatie werd verzorgd door de 20-jarige UvA studente Mischa Pier die onlangs haar bachelorscriptie over Herpes Zoster heeft gepubliceerd in de Lancet Rheumatology. Zij zette op indrukwekkende wijze uiteen wat de risico’s van herpes zoster zijn voor patiënten met reumatische aandoeningen, welke vaccinatiemogelijkheden er zijn en hoe huidige richtlijnen en vergoedingen hierop aansluiten. Om de discussie over dit onderwerp op gang te brengen sloot ze haar presentatie af met heldere adviezen ten aanzien van Herpes Zoster vaccinatie voor reumatologen.

Foto 5 symposium

Dr. Hilal Ince-Askan, reumatoloog in opleiding, ging vervolgens verder over het belang van pneumokokkenvaccinaties voor patiënten met inflammatoire aandoeningen, met extra aandacht voor patiënten onder behandeling van anti-CD20 therapie (zoals Rituximab). (Soon to be professor) Gertjan Wolbink ging verder met een korte presentatie over screening naar verschillende infectieziekten en het ter discussie stellen voor welke infecties en patiëntgroepen dit relevant is. De laatste presentatie van de dag werd verzorgd door Marc Kok, reumatoloog in het Maasstad ziekenhuis, die infrastructuur van het vergoeden van vaccinaties en de moeilijkheden daarin belichtte.

Al met al was het een succesvol symposium met mooie verhalen van de sprekers en, dankzij actieve betrokkenheid van het publiek, leerzame discussies!

Meer nieuws

2022 HERO kinder jongeren revalidatie kracht

Jaaroverzicht 2023

  1. 2 jul. 2024

Met trots presenteren wij ons jaaroverzicht 2023. Waar het afgelopen jaar, bij Reade, in beeld wordt gebracht. Zorg, Wetenschap en Onderwijs komen hierin weer mooi samen.

Kinderteam6

Meld je aan voor de NExTpertise netwerkavond

  1. 18 jun. 2024

Ben jij fysio-, ergo- of oefentherapeut en werk jij met kinderen met jeugdreuma, niet-aangeboren hersenletsel en/of DCD? Meld je dan nu aan voor de gratis NExTpertise netwerkavond op dinsdag 25 juni!

Tuin opknappen1

Vrijwilligers knappen tuin Reade Overtoom op!

  1. 18 jun. 2024

Afgelopen donderdag mochten we op de Overtoom een groep vrijwilligers ontvangen die via Stichting Zin Reade had gevonden en de handen uit de mouwen stak onder de noemer van een “zinvol bedrijfsuitje”. En zinvol was het zeker!

Wimhof RM okt2022 3 1024x683

Deelnemers gezocht voor onderzoek naar de Wim Hof Methode bij mensen met een dwarslaesie

  1. 4 jun. 2024

De eerste pilot met de Wim Hof Methode was veelbelovend. Deelnemers merkten verbetering in longfunctie, stemming, stressgerelateerde klachten en een afname in ongemak als gevolg van spasticiteit. Gezien de resultaten van de pilot is een grotere studie opgezet waarbij ook het effect van blootstelling aan de kou wordt onderzocht. We zoeken nog nieuwe deelnemers.

Voeten lijntekening

E-learning Reumapodotherapie

  1. 4 jun. 2024

Ben je een reumaverpleegkundige en wil je cliënten met voetklachten op een juiste wijze adviseren en doorverwijzen? De Nederlandse Health Professionals in de Reumatologie (NHPR) heeft in samenwerking met Saxion, Fontys en Reade een e-learning ontwikkeld. Vraag de e-learning hier aan: https://lnkd.in/em4AwjwN

Esaote news eular 2024

ARC vertegenwoordiging op EULAR Congres 2024

  1. 30 mei 2024

Van 12 t/m 15 juni vindt het EULAR Congres plaats in Wenen. EULAR is een Europese samenwerking tussen wetenschappelijke verenigingen, zorgorganisaties en nationale patiëntenorganisaties. Tijdens dit grootse internationale congres wisselen wetenschappers, artsen, behandelaars en patiënten de nieuwste inzichten en ontwikkelingen met elkaar uit over de bestrijding en behandeling van de diverse vormen van reuma.

Rapenburgrace

Zwem je ook mee met team Reade voor dwarslaesie-onderzoek?

  1. 23 mei 2024

Zaterdag 14 september is het weer zover: de Rapenburg Race. Onder het motto “dwars door Leiden” zwemmen honderden mensen 800 meter door de mooiste gracht van Leiden. Dit alles is om geld op te halen om de levenskwaliteit van mensen met een dwarslaesie te verbeteren.

Schermafbeelding 2024 05 20 om 17 26 46

NOS nieuws: Dwarslaesie-cliënten krijgen meer kracht en controle met elektrische stimulans

  1. 20 mei 2024

Doorbraak in dwarslaesieonderzoek: innovatief onderzoek voor mensen met een hoge dwarslaesie laat bemoedigende resultaten zien in verbetering van de hand- en armfunctie dankzij de revolutionaire ARC-EX® therapie.

Toon meer nieuws over workshop ‘infecties en vaccinatie bij immuungecompromitteerden’ bij reade Toon minder nieuws

Reade Service & Planning

Heb je een vraag? Stuur ons een e-mail.
Wij streven ernaar je mail binnen 3 werkdagen te beantwoorden.
Telefonisch (020 - 242 10 00) zijn we bereikbaar op maandag tot en met vrijdag. Van 8 uur 's ochtends tot 12 uur 's middags. (08.00 - 12.00 uur).

Heb je acute pijn en daarom direct contact nodig?
Bel dan tussen 08.00 en 17.00 uur naar 020 - 242 10 00.

Wil je je afspraak verzetten of annuleren?
Kan je echt niet naar de afspraak komen en wil je deze verzetten of annuleren? Wees bewust dat het enkele weken tot maanden duurt voor een afspraak kan worden gemaakt. Als je zonder geldige reden niet op je afspraak verschijnt of je niet op tijd afmeldt, kunnen wij kosten in rekening brengen voor de gemiste behandeling (no show tarief).

Al onze adressen vind je op de contactpagina.

Tips voor de website?