Promotie laurette van boheemen 1 510x295x1

Promotie Laurette van Boheemen

Vandaag promoveerde Laurette van Boheemen, arts-onderzoeker bij Reade, met haar proefschrift: Getting grip on preclinical rheumatoid arthritis.

Dit proefschrift richt zich op voorspelling en preventie van reumatoïde artritis (RA). We onderzochten de aanloopfase van RA, waarin al risicofactoren aanwezig zijn maar nog geen ziekte. Personen met deze risicofactoren hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van RA. Door het zoeken naar nieuwe risicofactoren kunnen we bij deze personen de voorspelling van RA verbeteren, zodat we nauwkeuriger kunnen bepalen wie er wel en wie er geen RA zullen ontwikkelen. In het eerste deel van dit proefschrift hebben wij enkele bekende risicofactoren beter in kaart gebracht en hebben we de voorspellende waarde van enkele nieuwe risicofactoren onderzocht, zoals zelf gerapporteerde klachten, waaronder gewrichtszwelling, gewrichtspijn die van links naar rechts, of rechts naar links beweegt en tintelingen in de gewrichten, en een nieuwe beeldvormingstechniek die gebruik maakt van lichtgolven om gewrichtsontsteking aan te tonen.

In het tweede deel van dit proefschrift bestudeerden we mogelijkheden voor preventief ingrijpen ter voorkoming van RA. Wij lieten zien dat onderzoek naar RA preventie wordt bemoeilijkt doordat personen met een verhoogd risico hierop veelal onwelwillend staan tegenover deelname aan studies waarbij preventieve medicatie wordt onderzocht. Dit proefschrift biedt enkele handvatten om de deelname van deze personen aan preventie onderzoek te verbeteren.

Een betere voorspelling van RA ontwikkeling gekoppeld met een verbeterde instroom van deelnemers aan preventie studies zal verder onderzoek naar een behandeling ter preventie van RA mogelijk maken.

Van harte gefeliciteerd, Laurette!

Meer nieuws

SJ RE 883 0656

Minder reumaklachten door lage dosis prednisolon (GLORIA studie)

Mensen met reumatoïde artritis (RA) kunnen gerust dagelijks een lage dosering prednisolon in aanvulling op de standaard medicatie nemen. “Prednisolon vermindert significant de ziekteactiviteit en de bijwerkingen van het middel vallen erg mee”, aldus reumatoloog en hoogleraar Klinische Epidemiologie Maarten Boers van Amsterdam UMC en Reade.

Rapenburg race 510x295x1

Zwem jij ook mee met Team Reade bij de Rapenburg Race?

Zaterdag 17 september is het weer zover: de Rapenburg Race! Onder het motto 'dwars door Leiden' zwemmen honderden mensen 800 meter door de mooiste gracht van Leiden. Dit alles om geld op te halen om de levenskwaliteit van mensen met een dwarslaesie te verbeteren. Team Reade - bestaande uit medewerkers en (oud)cliënten - is er ook weer bij. Zwem jij mee? Meld je nu aan!

Team afasie event

3 september Inspiratiedag: Samen leven met afasie

Elkaar ontmoeten, van elkaar leren, inspiratie opdoen en genieten: 3 september is de Inspiratiedag 'Samen leven met afasie'. Voor mensen met afasie en hun naasten.

Netwerkbijeenkomst kinderen jongeren NAH

Versterken van het netwerk om de zorg rondom kinderen met NAH nog beter te organiseren

Het kinderteam van Reade investeert in het netwerk rondom kinderen en jongeren met NAH. Deze doelgroep met uiteenlopende problematiek heeft logischerwijs vaak op meerdere domeinen van het functioneren uitdagingen. Het inrichten van de hulpverlening rondom deze kinderen en jongeren is dus vaak uitdagend!

Symposium nah 2

Behandeling van de paretische arm bij NAH; kennisuitwisseling tussen Reade en de 1e, 2e en 3e lijn

Afgelopen donderdag organiseerden collega's Nynke Haze (fysiotherapeut) en Anja Duijn (ergotherapeut) het symposium "Behandeling van de paretische arm bij NAH; kennisuitwisseling tussen Reade en de eerste, tweede en derde lijn". Zij willen al jaren hun kennis delen en uitwisselen op het gebied van bovenste extremiteit bij NAH met het netwerk, keten Groot Amsterdam. Na het winnen van de talentenbeurs was dit nu mogelijk!

Geef het dooor Jacqueline en Vroukje

Reade Foundation Nieuwsbrief zomer 2022

En toen was er weer van alles mogelijk!

Hha02 team groepsfotos 041

Hacking Health Amsterdam 2022

We kijken terug op 3 geweldige dagen Hacking Health Amsterdam!

Cursus Mijke en Ruth

Cursus Revalideren doe je zelf, maar niet alleen

Altijd spannend, iets nieuws aangaan. Voor Mijke Ulrich, sociaal pedagogisch hulpverlener en ervaringsdeskundige hersenletsel en Ruth Wobma, ergotherapeut en onderzoeker die samen deze nieuwe cursus geven. Maar vooral voor een aantal dappere revalidanten die op zoek waren naar een extra aanvulling op hun revalidatie bij Reade.

Handbikebattle 2022

Handbiketeam Capital wordt 3e bij Handbikebattle!

Op armkracht de Kaunertaler Gletscher in Tirol beklimmen. Over een lengte van 20 km en met maar liefst 867 meter hoogteverschil: ons team deed het!

Lector jasmijn holla 09 400px

Lectorale rede "Iedereen kan meedoen" van Jasmijn Holla

"Hoe kunnen we groepen die achterblijven in hun sport- en beweegdeelname ondersteunen om de kracht van sport en bewegen te benutten?"

Toon meer nieuws over promotie laurette van boheemen Toon minder nieuws

Klantenservice

Heb je een vraag over Reade? Onze klantenservice helpt je verder.

Tips voor de website?