Laura boekel

Laura Boekel wint onderzoeksprijs voor haar covid onderzoek

Trots! Laura Boekel wint de onderzoeksprijs op het Nicolaes Tulp Symposium voor haar covid onderzoek 'Samen Testen Tegen Corona'. Toen duidelijk werd dat COVID-19 een pandemie zou worden, startte Reade binnen no time een nieuw onderzoek. Het onderzoek geeft antwoord op de vraag of een corona-infectie anders verloopt bij mensen met een reumatische aandoening.

Naast de vele publicaties roemde de jury het interactieve aspect van het onderzoeksplatform. Een opsteker ook voor alle andere onderzoekers en deelnemers aan het ARC-covid onderzoek.


Meer over het onderzoek

De manier waarop dit onderzoek tot stand kwam, is in vele opzichten uniek te noemen. Normaal begint een onderzoek met een lang traject van voorbereidingen en het bij elkaar brengen van onderzoeksgeld. “Nu moesten we juist razendsnel handelen,” vertelt Gertjan Wolbink, onderzoekersleider en reumatoloog bij Reade. “Bovendien moest het onderzoek uitgevoerd worden in een tijd van social distancing. Dat was voor iedereen een hele nieuwe uitdaging. We formuleerden een onderzoeksvraag en stelden in zeer korte tijd een team van ongeveer 15 man samen. We brengen in kaart hoeveel van onze cliënten met reumatoïde artritis, artritis psoriatica en de ziekte van Bechterew, het coronavirus hebben doorgemaakt. Ook onderzoeken we de effecten van reuma-medicatie op de corona-infectie. Maar de belangrijkste vraag die we willen beantwoorden is of een corona-infectie anders verloopt bij mensen met een reumatische aandoening.”

Responsgraad
Het was al snel duidelijk dat Samen Testen tegen Corona voor het grootste deel online uitgevoerd moet worden. Hiervoor ging Reade een samenwerkingsverband aan met de ICT-ers van Brightfish. Zij bouwden een platform waarop deelnemers digitale vragenlijsten in kunnen vullen. Ook de reumatologie-afdelingen van Amsterdam UMC en Sanquin, een grote bloedbank met een immunologisch laboratorium, werden bij het onderzoek betrokken. Wolbink is trots op de behaalde resultaten. “Dit onderzoek is natuurlijk ook voor ons een leerproces, maar een responsgraad van ruim 65% is geweldig. Binnen 24 uur vulden bijna 1000 patiënten de vragenlijst in en inmiddels staat de teller op 2000. Dat geeft aan dat het onderzoek enorm leeft en dat onze inspanningen zich lonen.”

Vingerprik
Drieduizend cliënten van Reade kregen een uitnodiging om mee te doen aan het digitale onderzoek Samen Testen Tegen Corona. Aan deelnemers werd gevraagd om iemand uit de directe omgeving van ongeveer dezelfde leeftijd, van hetzelfde geslacht en zonder een reumatische aandoening, aan te melden als controlepersoon. Het onderzoek bestaat uit het invullen van vragenlijsten op drie momenten, verdeeld over een half jaar. Daarnaast zullen deelnemers op twee verschillende momenten zelf thuis een bloedtest doen met een vingerprik, waarmee antistoffen tegen het coronavirus kunnen worden vastgesteld. “Deze manier van onderzoek doen, op afstand maar met grote betrokkenheid, is iets dat we in de toekomst steeds vaker gaan zien,” voorspelt Wolbink. “Digitale onderzoeken bieden veel mogelijkheden om zaken snel in kaart te brengen en dus ook snel te kunnen handelen als dat nodig is.”

Eerste resultaten
De eerste resultaten van het onderzoek zijn in augustus 2021 al gepubliceerd in een belangrijk internationaal tijdschrift voor de reumatologie; The Lancet Rheumatology. In het kort laten deze resultaten zien dat reumapatiënten zichzelf strikter isoleren ten opzichte van gezonde controledeelnemers. Daardoor is de reumapopulatie de afgelopen maanden minder blootgesteld aan het coronavirus. Dit is relevante informatie voor alle onderzoeken wereldwijd die een uitspraak willen doen over het besmettingsrisico van corona voor kwetsbare groepen, waaronder reumapatiënten.

Reade Foundation
Het bestuur van Reade Foundation heeft een donatie gedaan om de opstart van dit onderzoek mogelijk te maken. Meer informatie hierover vindt u op de projectpagina 'Samen testen tegen corona'.

Meer nieuws

2022 HERO kinder jongeren revalidatie kracht

Jaaroverzicht 2023

  1. 2 jul. 2024

Met trots presenteren wij ons jaaroverzicht 2023. Waar het afgelopen jaar, bij Reade, in beeld wordt gebracht. Zorg, Wetenschap en Onderwijs komen hierin weer mooi samen.

Kinderteam6

Meld je aan voor de NExTpertise netwerkavond

  1. 18 jun. 2024

Ben jij fysio-, ergo- of oefentherapeut en werk jij met kinderen met jeugdreuma, niet-aangeboren hersenletsel en/of DCD? Meld je dan nu aan voor de gratis NExTpertise netwerkavond op dinsdag 25 juni!

Tuin opknappen1

Vrijwilligers knappen tuin Reade Overtoom op!

  1. 18 jun. 2024

Afgelopen donderdag mochten we op de Overtoom een groep vrijwilligers ontvangen die via Stichting Zin Reade had gevonden en de handen uit de mouwen stak onder de noemer van een “zinvol bedrijfsuitje”. En zinvol was het zeker!

Wimhof RM okt2022 3 1024x683

Deelnemers gezocht voor onderzoek naar de Wim Hof Methode bij mensen met een dwarslaesie

  1. 4 jun. 2024

De eerste pilot met de Wim Hof Methode was veelbelovend. Deelnemers merkten verbetering in longfunctie, stemming, stressgerelateerde klachten en een afname in ongemak als gevolg van spasticiteit. Gezien de resultaten van de pilot is een grotere studie opgezet waarbij ook het effect van blootstelling aan de kou wordt onderzocht. We zoeken nog nieuwe deelnemers.

Voeten lijntekening

E-learning Reumapodotherapie

  1. 4 jun. 2024

Ben je een reumaverpleegkundige en wil je cliënten met voetklachten op een juiste wijze adviseren en doorverwijzen? De Nederlandse Health Professionals in de Reumatologie (NHPR) heeft in samenwerking met Saxion, Fontys en Reade een e-learning ontwikkeld. Vraag de e-learning hier aan: https://lnkd.in/em4AwjwN

Esaote news eular 2024

ARC vertegenwoordiging op EULAR Congres 2024

  1. 30 mei 2024

Van 12 t/m 15 juni vindt het EULAR Congres plaats in Wenen. EULAR is een Europese samenwerking tussen wetenschappelijke verenigingen, zorgorganisaties en nationale patiëntenorganisaties. Tijdens dit grootse internationale congres wisselen wetenschappers, artsen, behandelaars en patiënten de nieuwste inzichten en ontwikkelingen met elkaar uit over de bestrijding en behandeling van de diverse vormen van reuma.

Rapenburgrace

Zwem je ook mee met team Reade voor dwarslaesie-onderzoek?

  1. 23 mei 2024

Zaterdag 14 september is het weer zover: de Rapenburg Race. Onder het motto “dwars door Leiden” zwemmen honderden mensen 800 meter door de mooiste gracht van Leiden. Dit alles is om geld op te halen om de levenskwaliteit van mensen met een dwarslaesie te verbeteren.

Schermafbeelding 2024 05 20 om 17 26 46

NOS nieuws: Dwarslaesie-cliënten krijgen meer kracht en controle met elektrische stimulans

  1. 20 mei 2024

Doorbraak in dwarslaesieonderzoek: innovatief onderzoek voor mensen met een hoge dwarslaesie laat bemoedigende resultaten zien in verbetering van de hand- en armfunctie dankzij de revolutionaire ARC-EX® therapie.

Toon meer nieuws over laura boekel wint onderzoeksprijs voor haar covid onderzoek Toon minder nieuws

Reade Service & Planning

Heb je een vraag? Stuur ons een e-mail.
Wij streven ernaar je mail binnen 3 werkdagen te beantwoorden.
Telefonisch (020 - 242 10 00) zijn we bereikbaar op maandag tot en met vrijdag. Van 8 uur 's ochtends tot 12 uur 's middags. (08.00 - 12.00 uur).

Heb je acute pijn en daarom direct contact nodig?
Bel dan tussen 08.00 en 17.00 uur naar 020 - 242 10 00.

Wil je je afspraak verzetten of annuleren?
Kan je echt niet naar de afspraak komen en wil je deze verzetten of annuleren? Wees bewust dat het enkele weken tot maanden duurt voor een afspraak kan worden gemaakt. Als je zonder geldige reden niet op je afspraak verschijnt of je niet op tijd afmeldt, kunnen wij kosten in rekening brengen voor de gemiste behandeling (no show tarief).

Al onze adressen vind je op de contactpagina.

Tips voor de website?