
Versterking samenwerking dwarslaesierevalidatie
De bestuurders van acht centra voor dwarslaesierevalidatie hebben afspraken gemaakt om hun samenwerking te versterken met als doel: dwarslaesierevalidatie goed, toegankelijk én betaalbaar houden op de lange termijn. De samenwerking krijgt in 2024 concreet vorm en sluit aan op de opgaven uit het Integraal Zorgakkoord (IZA).
De acht in dwarslaesie gespecialiseerde revalidatiecentra zijn: Adelante, Heliomare, De Hoogstraat Revalidatie, Reade centrum voor revalidatie & reumatologie, Rijndam Revalidatie, Roessingh – Centrum voor Revalidatie, Sint Maartenskliniek en UMCG – Centrum voor Revalidatie.
Investering in onderzoek en samenwerkingDe acht revalidatiecentra bieden kwalitatief hoogwaardige zorg aan een brede doelgroep patiënten met (hoog) complexe problematiek. De verschillende centra hebben specifieke expertises en investeren in onderzoek en samenwerking. Jaarlijks komen circa 650 nieuwe patiënten voor gespecialiseerde en klinische dwarslaesierevalidatie in behandeling. Bij hen is sprake van (hoog) complexe zorg. Deze relatief kleine groep patiënten is aangewezen op deze vorm van specialistische revalidatie. De acht centra zien het behoud van betaalbare kwaliteit van zorg van dwarslaesierevalidatie als gezamenlijke belofte aan de patiënt. Om dit te kunnen bieden is intensievere samenwerking nodig.
Vier pijlers in samenwerking
De vernieuwde samenwerking bestaat uit vier pijlers: kwaliteit van zorg, regionale samenwerking, kennisuitwisseling en intercollegiale visitatie. Het uitgangspunt voor kwaliteit van zorg is de richtlijn, behandelkader en zorgstandaard Dwarslaesie. Elk centrum beoordeelt waar nog mogelijkheden tot verbetering liggen en kijkt wat er vanuit de gezamenlijkheid mogelijk is om te versnellen.
Beter benutten zorgcapaciteit en specifieke expertises
Regionaal gaan centra mét en zonder dwarslaesie-specialisatie intensief samenwerken. Door de samenwerking kan gemakkelijker worden doorverwezen binnen de regio of tussen regio’s. Daarnaast worden competenties en zorgcapaciteit doelmatiger benut. Een samenwerkingsmodel dat in Noordoost Nederland al succesvol functioneert dient hierbij als voorbeeld. De acht centra helpen elkaar actief om de kwaliteit van zorg hoog te houden. Tot slot wordt een nieuw systeem van intercollegiale visitatie opgezet om de kwaliteit van zorg te toetsen en om van elkaar te leren.
Belofte patiënten en partners zorgnetwerk
Deze versterkte samenwerking dient niet alleen als een belofte aan patiënten, maar biedt ook duidelijkheid aan partners in het zorgnetwerk, zoals traumacentra, ziekenhuizen, huisartsen en eerstelijns paramedici.
De centra willen deze vernieuwde samenwerking binnen een jaar volledig operationeel hebben.
De samenwerking vindt plaats onder de naam ‘Bestuurlijk overleg 8 dwarslaesiecentra’. Het Nederlands Vlaamse Dwarslaesie Genootschap (NVDG) en patiëntenvereniging DON (Dwarslaesie Organisatie Nederland) zijn partners in de uitvoering.
Meer informatie nodig? Neem dan contact op met een van de volgende gespecialiseerde revalidatiecentra in uw regio.
- Adelante, Hoensbroek: afdeling communicatie, 06 – 5109 7792
- De Hoogstraat Revalidatie, Utrecht: Marieke Veldman, M.veldman@dehoogstraat.nl, 030-2561394 of 06-52021586
- Heliomare, Wijk aan Zee: Karin de Ruiter, 088 – 920 8006
- Reade, Amsterdam: afdeling Communicatie, 020 – 242 1050
- Rijndam, Rotterdam: Mariëlle den Heijer, 06 – 4132 7369
- Roessingh, Enschede: M. Bode, 06 – 4235 4546
- Sint Maartenskliniek, Nijmegen: rmt_secr@maartenskliniek.nl, 024 – 365 9188
- UMCG, Centrum voor revalidatie, Groningen: Prof dr. Jan H.B. Geertzen, j.h.b.geertzen@umcg.nl
Meer nieuws

Donderdag 12 juni geen röntgenfoto's mogelijk
- 12 jun. 2025
Vandaag 12 juni kunnen er geen röntgenfoto’s worden gemaakt in verband met onderhoud.

Prik tegen Gordelroos voor mensen met reuma
- 28 mrt. 2025
Mensen met reuma die een biological of een JAK remmer gebruiken hebben een verhoogde kans op een gordelroosinfectie. Dat risico neemt toe met de leeftijd. De overheid heeft besloten om vaccinatie (prik) met het gordelroosvaccin te vergoeden voor deze mensen.

Neem ruim de tijd voor parkeren op locatie Jan van Breemen
- 26 mrt. 2025
Er is momenteel beperkte parkeergelegenheid.

Let op: E-mailspoofing met Reade als vervalst afzenderadres
- 27 feb. 2025
Wat is E-mailspoofing?Via E-mailspoofing sturen oplichters een e-mail waarvan het lijkt of die uit naam van Reade verzonden wordt. De afzender van de e-mail wordt dus vervalst. Op deze manier worden vaak valse facturen of phishing-mails verspreid. Door het sturen van deze e-mails wordt geprobeerd om geld of inloggegevens te stelen of je computer te hacken.

Vergoeding voor zorg bij chronische (aanhoudende) pijn blijft voorlopig hetzelfde
- 23 jan. 2025
Er was de afgelopen tijd veel onzekerheid over de vergoeding van zorg voor mensen met aanhoudende pijn. Het Zorginstituut Nederland (ZIN) twijfelde of deze zorg goed genoeg helpt. Dit bericht gaf veel onrust. Na overleg tussen het ZIN en verschillende partijen, waaronder de VRA, zijn de belangrijkste zorgen weggenomen: de vergoeding blijft voorlopig bestaan en er is ruimte voor verder onderzoek en gesprekken over de effectiviteit van deze zorg.

Overstappen zorgverzekering
- 9 jan. 2025
Heb je per 1 januari 2025 een nieuwe zorgverzekeraar? Geef dit dan door aan Reade! Dit kan via MijnReade of via een e-mail aan de afdeling Service & Planning.

Radiologie-afspraken nu zichtbaar in MijnReade
- 10 dec. 2024
Goed nieuws! Vanaf nu kun je de radiologie-afspraken bekijken in MijnReade - Reade, ons cliëntenportaal. Hier vind je alle relevante informatie over jouw afspraken op één plek.

Lonneke de Lau nieuwe bestuurder bij Reade
- 8 nov. 2024
Met ingang van 1 februari 2025 is Lonneke de Lau benoemd als bestuurder bij Reade. Samen met Suzan Vernie zal zij de nieuwe raad van bestuur vormen. Deze benoeming volgt op het vertrek van Katja Hoorn, die in september afscheid nam van Reade.

Reade en AVL versterken samenwerking op het gebied van oncologische revalidatie
- 22 okt. 2024
Reade en het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AVL) verlengen hun samenwerking op het gebied van revalidatiezorg voor mensen met kanker. De komende vijf jaar zullen beide organisaties hun krachten bundelen om mensen tijdens of na een kankerbehandeling nog beter te ondersteunen in hun revalidatieproces.
