2021 Fotografie Reade Overtoom SJ RE 883 0006

Versterking samenwerking dwarslaesierevalidatie

De bestuurders van acht centra voor dwarslaesierevalidatie hebben afspraken gemaakt om hun samenwerking te versterken met als doel: dwarslaesierevalidatie goed, toegankelijk én betaalbaar houden op de lange termijn. De samenwerking krijgt in 2024 concreet vorm en sluit aan op de opgaven uit het Integraal Zorgakkoord (IZA).

De acht in dwarslaesie gespecialiseerde revalidatiecentra zijn: Adelante, Heliomare, De Hoogstraat Revalidatie, Reade centrum voor revalidatie & reumatologie, Rijndam Revalidatie, Roessingh – Centrum voor Revalidatie, Sint Maartenskliniek en UMCG – Centrum voor Revalidatie.

Investering in onderzoek en samenwerking

De acht revalidatiecentra bieden kwalitatief hoogwaardige zorg aan een brede doelgroep patiënten met (hoog) complexe problematiek. De verschillende centra hebben specifieke expertises en investeren in onderzoek en samenwerking. Jaarlijks komen circa 650 nieuwe patiënten voor gespecialiseerde en klinische dwarslaesierevalidatie in behandeling. Bij hen is sprake van (hoog) complexe zorg. Deze relatief kleine groep patiënten is aangewezen op deze vorm van specialistische revalidatie. De acht centra zien het behoud van betaalbare kwaliteit van zorg van dwarslaesierevalidatie als gezamenlijke belofte aan de patiënt. Om dit te kunnen bieden is intensievere samenwerking nodig.

Vier pijlers in samenwerking
De vernieuwde samenwerking bestaat uit vier pijlers: kwaliteit van zorg, regionale samenwerking, kennisuitwisseling en intercollegiale visitatie. Het uitgangspunt voor kwaliteit van zorg is de richtlijn, behandelkader en zorgstandaard Dwarslaesie. Elk centrum beoordeelt waar nog mogelijkheden tot verbetering liggen en kijkt wat er vanuit de gezamenlijkheid mogelijk is om te versnellen.

Beter benutten zorgcapaciteit en specifieke expertises
Regionaal gaan centra mét en zonder dwarslaesie-specialisatie intensief samenwerken. Door de samenwerking kan gemakkelijker worden doorverwezen binnen de regio of tussen regio’s. Daarnaast worden competenties en zorgcapaciteit doelmatiger benut. Een samenwerkingsmodel dat in Noordoost Nederland al succesvol functioneert dient hierbij als voorbeeld. De acht centra helpen elkaar actief om de kwaliteit van zorg hoog te houden. Tot slot wordt een nieuw systeem van intercollegiale visitatie opgezet om de kwaliteit van zorg te toetsen en om van elkaar te leren.

Belofte patiënten en partners zorgnetwerk
Deze versterkte samenwerking dient niet alleen als een belofte aan patiënten, maar biedt ook duidelijkheid aan partners in het zorgnetwerk, zoals traumacentra, ziekenhuizen, huisartsen en eerstelijns paramedici.

De centra willen deze vernieuwde samenwerking binnen een jaar volledig operationeel hebben.
De samenwerking vindt plaats onder de naam ‘Bestuurlijk overleg 8 dwarslaesiecentra’. Het Nederlands Vlaamse Dwarslaesie Genootschap (NVDG) en patiëntenvereniging DON (Dwarslaesie Organisatie Nederland) zijn partners in de uitvoering.

Meer informatie nodig? Neem dan contact op met een van de volgende gespecialiseerde revalidatiecentra in uw regio.

  • Adelante, Hoensbroek: afdeling communicatie, 06 – 5109 7792
  • De Hoogstraat Revalidatie, Utrecht: Marieke Veldman, M.veldman@dehoogstraat.nl, 030-2561394 of 06-52021586
  • Heliomare, Wijk aan Zee: Karin de Ruiter, 088 – 920 8006
  • Reade, Amsterdam: afdeling Communicatie, 020 – 242 1050
  • Rijndam, Rotterdam: Mariëlle den Heijer, 06 – 4132 7369
  • Roessingh, Enschede: M. Bode, 06 – 4235 4546
  • Sint Maartenskliniek, Nijmegen: rmt_secr@maartenskliniek.nl, 024 – 365 9188
  • UMCG, Centrum voor revalidatie, Groningen: Prof dr. Jan H.B. Geertzen, j.h.b.geertzen@umcg.nl

Meer nieuws

Ondertekening AVL Reade 20241014 03

Reade en AVL versterken samenwerking op het gebied van oncologische revalidatie

  1. 22 okt. 2024

Reade en het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AVL) verlengen hun samenwerking op het gebied van revalidatiezorg voor mensen met kanker. De komende vijf jaar zullen beide organisaties hun krachten bundelen om mensen tijdens of na een kankerbehandeling nog beter te ondersteunen in hun revalidatieproces.

2022-HERO-app-Reade-MijnReade-mobiel

Nieuw: e-consult in MijnReade

  1. 12 sep. 2024

Online een vraag stellen aan de zorgverlener

Foto Reade intentieverklaring 230724 tweeineen 1

Reade en Sint Maartenskliniek werken samen in reumatologie

  1. 26 aug. 2024

Reade en de Sint Maartenskliniek hebben de handen ineengeslagen om de digitale reumazorg in Nederland naar een hoger niveau te tillen. Met de ondertekening van een intentieovereenkomst zetten beide organisaties een belangrijke stap in hun samenwerking om mensen met reuma door het hele land betere, toekomstbestendige zorg te bieden.

Amsterdamse sport en beweegweek banner website

Amsterdamse sport- en beweegweek 2024

  1. 29 jul. 2024

Doe mee aan één van de gratis activiteiten bij jou in de buurt tijdens de Amsterdamse Sport- en beweegweek van vrijdag 20 t/m zondag 29 september 2024. Bewegen gaat over plezier maken en goed in je lijf zitten. Bewegen is voor iedereen, zelfs als het voor jou niet vanzelfsprekend lijkt om te bewegen. Iedereen is welkom om deel te nemen en te genieten van de activiteiten die worden georganiseerd. Of je nou boksen wil uitproberen of lekker buiten wil toeren op een aangepaste fiets; boost jezelf!

2022 HERO kinder jongeren revalidatie kracht

Jaaroverzicht 2023

  1. 2 jul. 2024

Met trots presenteren wij ons jaaroverzicht 2023. Waar het afgelopen jaar, bij Reade, in beeld wordt gebracht. Zorg, Wetenschap en Onderwijs komen hierin weer mooi samen.

Kinderteam6

Meld je aan voor de NExTpertise netwerkavond

  1. 18 jun. 2024

Ben jij fysio-, ergo- of oefentherapeut en werk jij met kinderen met jeugdreuma, niet-aangeboren hersenletsel en/of DCD? Meld je dan nu aan voor de gratis NExTpertise netwerkavond op dinsdag 25 juni!

Tuin opknappen1

Vrijwilligers knappen tuin Reade Overtoom op!

  1. 18 jun. 2024

Afgelopen donderdag mochten we op de Overtoom een groep vrijwilligers ontvangen die via Stichting Zin Reade had gevonden en de handen uit de mouwen stak onder de noemer van een “zinvol bedrijfsuitje”. En zinvol was het zeker!

Voeten lijntekening

E-learning Reumapodotherapie

  1. 4 jun. 2024

Ben je een reumaverpleegkundige en wil je cliënten met voetklachten op een juiste wijze adviseren en doorverwijzen? De Nederlandse Health Professionals in de Reumatologie (NHPR) heeft in samenwerking met Saxion, Fontys en Reade een e-learning ontwikkeld. Vraag de e-learning hier aan: https://lnkd.in/em4AwjwN

Esaote news eular 2024

ARC vertegenwoordiging op EULAR Congres 2024

  1. 30 mei 2024

Van 12 t/m 15 juni vindt het EULAR Congres plaats in Wenen. EULAR is een Europese samenwerking tussen wetenschappelijke verenigingen, zorgorganisaties en nationale patiëntenorganisaties. Tijdens dit grootse internationale congres wisselen wetenschappers, artsen, behandelaars en patiënten de nieuwste inzichten en ontwikkelingen met elkaar uit over de bestrijding en behandeling van de diverse vormen van reuma.

Toon meer nieuws over versterking samenwerking dwarslaesierevalidatie Toon minder nieuws

Reade Service & Planning

Heb je een vraag? Stuur ons een e-mail.
Wij streven ernaar je mail binnen 3 werkdagen te beantwoorden.
Telefonisch (020 - 242 10 00) zijn we bereikbaar op maandag tot en met vrijdag. Van 8 uur 's ochtends tot 12 uur 's middags. (08.00 - 12.00 uur).

Heb je acute pijn en daarom direct contact nodig?
Bel dan tussen 08.00 en 17.00 uur naar 020 - 242 10 00.

Wil je je afspraak verzetten of annuleren?
Kan je echt niet naar de afspraak komen en wil je deze verzetten of annuleren? Wees bewust dat het enkele weken tot maanden duurt voor een afspraak kan worden gemaakt. Als je zonder geldige reden niet op je afspraak verschijnt of je niet op tijd afmeldt, kunnen wij kosten in rekening brengen voor de gemiste behandeling (no show tarief).

Al onze adressen vind je op de contactpagina.

Tips voor de website?