
Kinderteam Reade op Joint Conference on Brain Injury in New York
Een delegatie van het kinderteam vloog onlangs naar New York om kennis te halen op een congres over niet aangeboren hersenletsel (NAH) bij kinderen en jongeren. Wilma Hogenbirk (orthopedagoog), Lynnette Spits (kinderfysiotherapeut) en Rulanne Berendsen (revalidatiearts) delen graag een aantal belangrijke takeaways.
Hersenletsel op kinderleeftijd
Hersenletsel bij kinderen wordt vaak gemist. Met name bij licht hersenletsel worden klachten/symptomen op de lange termijn vaak niet meer gekoppeld aan het letsel. Op de lange termijn is er risico op ‘growing into deficit’. De beperkingen die eerder niet opvallend waren, worden bij het ouder worden steeds meer beperkend. Na het verstrijken van de tijd wordt de connectie naar het vroegere letsel vaak niet meer gemaakt en liggen mis-diagnoses op de loer.
Neuroplasticiteit
Wat de paramedische behandelaren van de doelgroep NAH veel bezighoudt is de intensiteit en frequentie van training en behandeling. Wat is het beste recept voor het kind of de jongere met NAH? Aan de basis liggen de principes van neuroplasticiteit. Het beschrijft de trainingsprikkels die het jonge brein nodig heeft om tot herstel te kunnen komen. Een aantal studies beschrijven het effect van intensief trainen, een trend die we de laatste jaren op zien komen. Men durft daarbij de grenzen van de belastbaarheid op te zoeken en hoog in te zetten op zowel fysieke als cognitieve training.
Return to school
Terugkeren naar school. Het is voor veel kinderen en ouders een van de belangrijkste hulpvragen na hersenletsel. Op school lopen kinderen vaak tegen problemen aan. Het is essentieel dat scholen kennis hebben van de gevolgen van hersenletsel en begeleiding krijgen bij het maken van een zorgplan voor deze leerlingen. In Pennsylvania, Amerika loopt al vele jaren een succesvol project waar ziekenhuizen en gemeenten samenwerken om educatie op scholen te geven als een van de leerlingen kampt met hersenletsel. Die kans is vrij groot; ieder jaar lopen 19.000 kinderen en jongeren (onder 24 jaar) hersenletsel op. Iedere school zal ze (onopgemerkt) lesgeven.
Tijd voor actie dus!
Meer nieuws
Tijdelijk langere wachttijden bij onze klantenservice
- 2023-12-01
Momenteel zullen de wachttijden via onze klantenservice, door omstandigheden, langer zijn dan je van ons gewend bent. Zowel via de e-mail als telefonisch.

Vrijdag 1 december: NERASS Najaarscongress bij Reade!
- 2023-11-23
Op vrijdag 1 december vindt het NERASS Najaarscongres plaats op de Reade locatie Jan van Breemen, met als thema 'Zorg(en) voor de toekomst'. Een evenement waar dieper wordt ingegaan op vraagstukken die zowel de reumatologie als de revalidatietak aangaan.
Samen meer mogelijk maken | een video reportage over de HandbikeBattle 2023
- 2023-11-16
Sinds 2012 staat Reade met Handbiketeam Capital aan de start van het spectaculaire event, de HandbikeBattle in Oostenrijk.

Suzan Vernie benoemd tot Lid Raad van Bestuur Reade
- 2023-11-06
Suzan Vernie is met ingang van 1 februari 2024 benoemd tot lid van de Raad van Bestuur van Reade, waar ze samen met bestuursvoorzitter Katja Hoorn de Raad van Bestuur zal vormen. Deze benoeming volgt op het vertrek van interim bestuurslid Petra van Dam, die op 31 januari afscheid neemt.

Promotie Jim Wiegel
- 2023-10-31
Woensdag 1 november om 09.45 uur promoveert Drs. Jim Wiegel aan de VU met zijn proefschrift: "Telemonitoring disease activity with electronic patient reported outcomes in patients with inflammatory arthritis: can we assure adherence, safety, and efficacy?"

Reumatoloog Dr. A.W. van Kuijk nieuw bestuurslid bij NVR
- 2023-10-24
Op 28 september is reumatoloog Dr. Arno van Kuijk toegetreden tot het bestuur van de NVR, de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie. Hier gaat hij zich richten op de portefeuille kwaliteit.

Reade wint de Sigra Diversiteitsaward met initiatief voor inclusief speelgoed
- 2023-10-20
Bij de Sigra Conferentie Diversiteit & Inclusie 2023 op donderdag 19 oktober werd de Sigra Diversiteitsaward uitgereikt aan revalidatiearts Rachel Zalmijn. Zij mocht de award, een mooie geldprijs en een inclusietraining in ontvangst nemen voor haar initiatief om inclusief speelgoed aan te bieden binnen de kinderafdeling van Reade.

Expositie Overtoom Don Duyns
- 2023-10-10
Vanaf 4 oktober exposeert kunstenaar Don Duyns op de Overtoom op de begane grond zijn schilderijen en tekeningen.

Week van de afasie
- 2023-10-09
Wat als praten, lezen en schrijven opeens lastig is? Communiceren wordt een uitdaging als je te maken krijgt met afasie na hersenletsel. Des te belangrijker om in verbinding te blijven met je omgeving. Ter ere van de week van de afasie vroegen we onze ervaringsdeskundigen Siemon en Jiri en hun beste vriend(in) Ferry en Barbara hoe de afasie hun vriendschap heeft beïnvloed en hoe ze met elkaar in verbinding blijven als spreken niet meer goed lukt. Bekijk de openhartige gesprekken hieronder.

Gert-Jan Wolbink ontvangt Nederlandse Reumatologiepenning
- 2023-10-05
Op donderdag 28 september 2023 ontving onze reumatoloog en onderzoeker dr. Gert-Jan Wolbink de Nederlandse Reumatologiepenning als waardering voor zijn jarenlange verdienste voor de Reumatologie. Deze erepenning werd uitgereikt tijdens de Najaarsdagen van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR) en werd overhandigd door de voorzitter van de NVR, prof. dr. Margreet Kloppenburg.