Kinderteam ny

Kinderteam Reade op Joint Conference on Brain Injury in New York

Een delegatie van het kinderteam vloog onlangs naar New York om kennis te halen op een congres over niet aangeboren hersenletsel (NAH) bij kinderen en jongeren. Wilma Hogenbirk (orthopedagoog), Lynnette Spits (kinderfysiotherapeut) en Rulanne Berendsen (revalidatiearts) delen graag een aantal belangrijke takeaways.


Hersenletsel op kinderleeftijd

Hersenletsel bij kinderen wordt vaak gemist. Met name bij licht hersenletsel worden klachten/symptomen op de lange termijn vaak niet meer gekoppeld aan het letsel. Op de lange termijn is er risico op ‘growing into deficit’. De beperkingen die eerder niet opvallend waren, worden bij het ouder worden steeds meer beperkend. Na het verstrijken van de tijd wordt de connectie naar het vroegere letsel vaak niet meer gemaakt en liggen mis-diagnoses op de loer.

Neuroplasticiteit

Wat de paramedische behandelaren van de doelgroep NAH veel bezighoudt is de intensiteit en frequentie van training en behandeling. Wat is het beste recept voor het kind of de jongere met NAH? Aan de basis liggen de principes van neuroplasticiteit. Het beschrijft de trainingsprikkels die het jonge brein nodig heeft om tot herstel te kunnen komen. Een aantal studies beschrijven het effect van intensief trainen, een trend die we de laatste jaren op zien komen. Men durft daarbij de grenzen van de belastbaarheid op te zoeken en hoog in te zetten op zowel fysieke als cognitieve training.

Return to school

Terugkeren naar school. Het is voor veel kinderen en ouders een van de belangrijkste hulpvragen na hersenletsel. Op school lopen kinderen vaak tegen problemen aan. Het is essentieel dat scholen kennis hebben van de gevolgen van hersenletsel en begeleiding krijgen bij het maken van een zorgplan voor deze leerlingen. In Pennsylvania, Amerika loopt al vele jaren een succesvol project waar ziekenhuizen en gemeenten samenwerken om educatie op scholen te geven als een van de leerlingen kampt met hersenletsel. Die kans is vrij groot; ieder jaar lopen 19.000 kinderen en jongeren (onder 24 jaar) hersenletsel op. Iedere school zal ze (onopgemerkt) lesgeven.

Tijd voor actie dus!

Meer nieuws

2022 HERO kinder jongeren revalidatie kracht

Jaaroverzicht 2023

  1. 2 jul. 2024

Met trots presenteren wij ons jaaroverzicht 2023. Waar het afgelopen jaar, bij Reade, in beeld wordt gebracht. Zorg, Wetenschap en Onderwijs komen hierin weer mooi samen.

Kinderteam6

Meld je aan voor de NExTpertise netwerkavond

  1. 18 jun. 2024

Ben jij fysio-, ergo- of oefentherapeut en werk jij met kinderen met jeugdreuma, niet-aangeboren hersenletsel en/of DCD? Meld je dan nu aan voor de gratis NExTpertise netwerkavond op dinsdag 25 juni!

Tuin opknappen1

Vrijwilligers knappen tuin Reade Overtoom op!

  1. 18 jun. 2024

Afgelopen donderdag mochten we op de Overtoom een groep vrijwilligers ontvangen die via Stichting Zin Reade had gevonden en de handen uit de mouwen stak onder de noemer van een “zinvol bedrijfsuitje”. En zinvol was het zeker!

Wimhof RM okt2022 3 1024x683

Deelnemers gezocht voor onderzoek naar de Wim Hof Methode bij mensen met een dwarslaesie

  1. 4 jun. 2024

De eerste pilot met de Wim Hof Methode was veelbelovend. Deelnemers merkten verbetering in longfunctie, stemming, stressgerelateerde klachten en een afname in ongemak als gevolg van spasticiteit. Gezien de resultaten van de pilot is een grotere studie opgezet waarbij ook het effect van blootstelling aan de kou wordt onderzocht. We zoeken nog nieuwe deelnemers.

Voeten lijntekening

E-learning Reumapodotherapie

  1. 4 jun. 2024

Ben je een reumaverpleegkundige en wil je cliënten met voetklachten op een juiste wijze adviseren en doorverwijzen? De Nederlandse Health Professionals in de Reumatologie (NHPR) heeft in samenwerking met Saxion, Fontys en Reade een e-learning ontwikkeld. Vraag de e-learning hier aan: https://lnkd.in/em4AwjwN

Esaote news eular 2024

ARC vertegenwoordiging op EULAR Congres 2024

  1. 30 mei 2024

Van 12 t/m 15 juni vindt het EULAR Congres plaats in Wenen. EULAR is een Europese samenwerking tussen wetenschappelijke verenigingen, zorgorganisaties en nationale patiëntenorganisaties. Tijdens dit grootse internationale congres wisselen wetenschappers, artsen, behandelaars en patiënten de nieuwste inzichten en ontwikkelingen met elkaar uit over de bestrijding en behandeling van de diverse vormen van reuma.

Rapenburgrace

Zwem je ook mee met team Reade voor dwarslaesie-onderzoek?

  1. 23 mei 2024

Zaterdag 14 september is het weer zover: de Rapenburg Race. Onder het motto “dwars door Leiden” zwemmen honderden mensen 800 meter door de mooiste gracht van Leiden. Dit alles is om geld op te halen om de levenskwaliteit van mensen met een dwarslaesie te verbeteren.

Schermafbeelding 2024 05 20 om 17 26 46

NOS nieuws: Dwarslaesie-cliënten krijgen meer kracht en controle met elektrische stimulans

  1. 20 mei 2024

Doorbraak in dwarslaesieonderzoek: innovatief onderzoek voor mensen met een hoge dwarslaesie laat bemoedigende resultaten zien in verbetering van de hand- en armfunctie dankzij de revolutionaire ARC-EX® therapie.

Toon meer nieuws over kinderteam reade op joint conference on brain injury in new york Toon minder nieuws

Reade Service & Planning

Heb je een vraag? Stuur ons een e-mail.
Wij streven ernaar je mail binnen 3 werkdagen te beantwoorden.
Telefonisch (020 - 242 10 00) zijn we bereikbaar op maandag tot en met vrijdag. Van 8 uur 's ochtends tot 12 uur 's middags. (08.00 - 12.00 uur).

Heb je acute pijn en daarom direct contact nodig?
Bel dan tussen 08.00 en 17.00 uur naar 020 - 242 10 00.

Wil je je afspraak verzetten of annuleren?
Kan je echt niet naar de afspraak komen en wil je deze verzetten of annuleren? Wees bewust dat het enkele weken tot maanden duurt voor een afspraak kan worden gemaakt. Als je zonder geldige reden niet op je afspraak verschijnt of je niet op tijd afmeldt, kunnen wij kosten in rekening brengen voor de gemiste behandeling (no show tarief).

Al onze adressen vind je op de contactpagina.

Tips voor de website?