TNF-blokkerende medicijnen kunnen het afweersysteem verzwakken, waardoor je gevoeliger kunt zijn voor infecties. Een infectie kan sneller optreden en ernstiger verlopen. Als je last hebt van hoge koorts of tekenen van een infectie, neem dan contact op met je arts en/of apotheker. De meest voorkomende infecties zijn (bovenste) luchtweginfecties, urineweginfecties en herpes simplex (koortslip).
Bij injecties kunnen er reacties optreden op de injectieplaats en/of overgevoeligheidsreacties. Deze huidreacties verdwijnen meestal binnen 12 dagen. Het koelen van de huid op de injectieplaats kan verlichting bieden.
Bij infuusbehandeling kan er een infuusreactie optreden. Meestal zijn deze overgevoeligheidsreacties mild en gaan ze gepaard met symptomen zoals hoofdpijn, duizeligheid, rillingen, benauwdheid, blozen, hoesten, jeuk en/of huiduitslag. Ernstige allergische reacties zijn zeer zeldzaam. Als je tijdens het infuus klachten krijgt, meld dit dan direct aan de verpleegkundige. Op die manier kunnen we zo goed mogelijk reageren.
Als je na het infuus klachten krijgt, neem dan tijdens kantoortijden contact op met Reade. Bij (spoedeisende) klachten buiten kantoortijden kun je contact opnemen met de dienstdoende reumatoloog in het VUmc, zie onderaan deze informatie. Daarnaast is het raadzaam om je reumatoloog op de hoogte te stellen, zodat hij/zij kan beoordelen of dit verband houdt met de behandeling met het TNF-blokkerende geneesmiddel.
Andere bijwerkingen die gemeld zijn bij etanercept, adalimumab, golimumab en certolizumab zijn onder andere hoofdpijn, buikklachten en huiduitslag. Voor infliximab, etanercept en adalimumab zijn leverfunctiestoornissen en stoornissen in de bloedaanmaak gerapporteerd. Over het algemeen zijn de bijwerkingen bij kinderen hetzelfde als bij volwassenen.