Zorgpad Axiale spondyloartritis
Axiale spondyloartritis
Bij axiale spondyloartritis staan klachten aan je bekken en je wervelkolom op de voorgrond. Typerend is dat bij bewegen de pijnklachten geleidelijk aan kunnen verbeteren.
Start zorgpad AxSpa
-
1e afspraak na de diagnose
Reumaverpleegkundige (duur 60 minuten)
Je krijgt informatie over je aandoening en de medicijnen die je moet nemen. Tijdens de afspraak meten we je bloeddruk, lengte en gewicht. We brengen ook jouw klachten in kaart (BASDAI en ASDAS). Als het nodig is, nemen we bloed af. Daarnaast bespreken we samen de vragenlijst over je gezondheid.-
2e afspraak na 4 weken
Reumaverpleegkundige (duur 30 minuten)
Samen met de reumaverpleegkundige bespreek je hoe het met je reuma gaat. Je krijgt extra informatie over je aandoening en medicijnen. Er is ook tijd om vragen te stellen. Als het nodig is, nemen we bloed af. Daarnaast bespreken we samen de vragenlijst over je gezondheid.We doen ook een voorscreening op hart- en vaatziekten. Met drie vragen bepalen we of een uitgebreide screening voor jou nodig is. Als dat zo is, wordt er een labformulieren klaargezet in MijnReade voor een bloedonderzoek bij je volgende afspraak.
-
3e afspraak na 3 maanden
Reumatoloog (duur 15 minuten)
Samen met de reumatoloog bespreek je de behandeling van jouw reuma. De reumatoloog bespreekt met jou onder andere de uitslagen van de vragenlijsten, de uitslagen van onderzoek en het effect van de medicatie. Ook geeft de reumatoloog opnieuw recepten mee.-
4e afspraak na 6 maanden
Reumaverpleegkundige (duur 30 minuten)
De reumaverpleegkundige bespreekt samen jou hoe het met je gaat. We kijken hoe actief je ziekte is (BASDAI en ASDAS) en nemen bloed af. We bespreken of je nog vragen hebt en of je extra ondersteuning nodig hebt.Als je gescreend bent op hart- en vaatziekten dan wordt de uitslag naar jou en jouw huisarts opgestuurd, zodat deze zo nodig een behandeling kan starten.
-
5e afspraak na 9 maanden
Reumatoloog (duur 15 minuten)
Samen met de reumatoloog bespreek je de behandeling. De reumatoloog bespreekt de uitslagen van de BASDAI en ASDAS, de vragenlijst over je gezondheid, de onderzoeksresultaten en het effect van de medicatie. Ook krijg je nieuwe recepten mee.-
6° afspraak na 12 maanden
Reumaverpleegkundige (duur 30 minuten)
Samen met de reumaverpleegkundige bespreek je hoe het met je gaat. Tijdens deze afspraak meten we je bloeddruk, lengte en gewicht. We kijken ook naar je klachten (BASDAI en ASDAS). Als het nodig is, nemen we bloed af. We bespreken of je nog vragen hebt en of je extra ondersteuning nodig hebt.
Na het eerste jaar
Na het eerste jaar van ziekte wordt het zorgpad afgerond. Je bezoekt als je ziekte rustig is, de reumatoloog meestal één keer per jaar de reumatoloog.
Wat is belangrijk te weten over de medicatie?
Reumarevalidatie
Reumarevalidatie richt zich op de gevolgen van jouw reumatische aandoening. Het biedt revalidatietrajecten gericht op verantwoord bewegen en/of het gebruik van hulpmiddelen en het vinden van een goed evenwicht in jouw leven om zo jouw gezondheid te bevorderen. Bespreek de mogelijkheden met jouw reumatoloog of reumaverpleegkundige.