2023_HERO_Reade-revalidant-voor-raam-2

Zenuw en Plexus letsel

Zenuwletsel komt vaak voor. Het ontstaat door verwonding met een scherp voorwerp. Door rek of druk, een ontstekingsreactie, bestraling of vitaminetekort. Daarnaast kan het ook komen door medicijnen of bijvoorbeeld suikerziekte.

Een zenuw is te vergelijken met een stroomkabel. Ze verbindt de hersenen en het ruggenmerg met bijvoorbeeld de spieren en de huid. Als zenuwen beschadigen kunnen spieren verlamd of verzwakt raken. Ook kan het gevoel verminderen of zelfs verdwijnen.

De kans op herstel bij zenuwletsel hangt af van de oorzaak van de schade, de plek en de mate van beschadiging. Spontaan herstel is mogelijk, maar soms is er sprake van blijvend letsel. In specifieke gevallen kunnen beschadigde zenuwen chirurgisch opnieuw met elkaar verbonden worden.

Waardoor komt het?

De plexus brachialis voorziet vanuit de nek de armen. Letsel van de plexus brachialis ontstaat meestal door een rektrauma. Waarbij de hoek tussen schouder en nek vergroot wordt. Bijvoorbeeld door een val op de schouder bij een motorongeval. Maar ook de algemene oorzaken zoals hierboven genoemd kunnen een rol spelen.

Een bijzonder letsel is het obstetrisch plexus brachialis letsel. Dit wordt veroorzaakt doordat bij de geboorte de schouder van het kindje achter het schaambeen van de moeder blijft haken en er hierdoor rek op de plexus brachialis ontstaat.

Een andere specifieke oorzaak is neuralgische amyotrofie (NA), een al dan niet erfelijke neuromusculaire aandoening waarbij een periode van hevige pijn door een ontsteking aan de zenuwen gevolgd wordt door een verlamming.

De plexus lumbosacralis voorziet vanuit de lage rug de benen. Letsel van de plexus lumbosacralis komt minder vaak voor.

Revalidatie bij Zenuw en Plexus letsel

Binnen de revalidatie richten we ons met name op de mogelijkheden van herstel én het leren omgaan met de beperkingen.

Bij plexusletsel is een poliklinische revalidatiebehandeling mogelijk op verschillende locaties van Reade. Afhankelijk van de ernst en uitval revalideer je bij het poliklinische neuroteam op locatie Overtoom, op locatie OLVG Oost of bij ons team in Ziekenhuis Amstelland. Vaak vindt de behandeling plaats bij het NMA-team op locatie Overtoom. Op de locatie Jan van Breemen zijn we gespecialiseerd in handrevalidatie.

Het team van behandelaren bestaat onder andere uit:

  • Revalidatiearts of physician assistant (PA);
  • Fysiotherapeut;
  • Ergotherapeut;
  • Maatschappelijk werker;
  • (Neuro)psycholoog;
  • Ervaringsdeskundige;
  • Logopedist;
  • Diëtist.

Ondersteunende zorg

Locatie Zenuw en Plexus letsel

Reade overtoom revalidatie reumazorg

Overtoom

Amsterdam

Locatie jvb reade

Jan van Breemen

Amsterdam

Olvg gevel

OLVG, locatie oost

Amsterdam

Olvg west 2

OLVG, locatie West

Amsterdam

Reade Service & Planning

Heb je een vraag? Stuur ons een e-mail.
Wij streven ernaar je mail binnen 3 werkdagen te beantwoorden.
Telefonisch (020 - 242 10 00) zijn we bereikbaar op maandag tot en met vrijdag. Van 8 uur 's ochtends tot 12 uur 's middags. (08.00 - 12.00 uur).

Heb je acute pijn en daarom direct contact nodig?
Bel dan tussen 08.00 en 17.00 uur naar 020 - 242 10 00.

Wil je je afspraak verzetten of annuleren?
Kan je echt niet naar de afspraak komen en wil je deze verzetten of annuleren? Wees bewust dat het enkele weken tot maanden duurt voor een afspraak kan worden gemaakt. Als je zonder geldige reden niet op je afspraak verschijnt of je niet op tijd afmeldt, kunnen wij kosten in rekening brengen voor de gemiste behandeling (no show tarief).

Al onze adressen vind je op de contactpagina.

Tips voor de website?