2022-HERO-reumazorg-radiologie-bloedbank-3

Systeemziekten

Systeemziekten (Sjögren, SLE, Sclerodermie en Behçet) zijn aandoeningen die ontstaan doordat het eigen afweersysteem het lichaam aanvalt (auto-immuunziekten). Hierbij zijn vaak meerdere organen en weefsels aangedaan.

Omdat bij systeemziekten vaak meerdere organen betrokken zijn, verloopt de behandeling in overleg met verschillende medisch specialisten. Bij systeemziekten kunnen verschillende soorten klachten optreden. Soms kunnen systeemziekten die het hele lichaam aantasten zich laten zien door algemene klachten, zoals koorts, gewichtsverlies of vermoeidheid.

Voorbeelden van deze ziekten zijn:

SLE is een auto-immuunziekte die de huid, gewrichten en interne organen kan aantasten.

Het Syndroom van Sjögren is een auto-immuunziekte, waarbij vooral traan- en speekselklieren ontstoken raken. Hierdoor ontstaan droge ogen en een droge mond. Ook vermoeidheid en gewrichtsklachten komen vaak voor.

Sclerodermie is een ziekte waarbij het bindweefsel steeds stugger wordt. Sclerodermie geeft vaak klachten van huidverstrakking en het fenomeen van Raynaud. Bij het Fenomeen van Raynaud vernauwen de bloedvaten in de vingers zich en verkleuren bij kou de vingers van wit naar blauw tot rood.

De Ziekte van Behçet is een chronische aandoening met ontstekingen die steeds terugkeren. Kenmerkend voor de ziekte zijn de zweertjes in de mond en op de geslachtsdelen. Ook in andere delen van het lichaam kunnen ontstekingen ontstaan.

MCTD heeft kenmerken van enkele andere bindweefselziekten. Daarom het deze ziekte “gemengde” bindweefselziekte. Deze ziekten zijn ook reumatische auto-immuunziekten.

Behandelaars

  • Reumaverpleegkundige
  • Radioloog
  • Podotherapeut
  • Fysiotherapeut
  • Ergotherapeut
  • Maatschappelijk werk
  • Psycholoog

Locatie Systeemziekten

Locatie jvb reade

Jan van Breemen

Amsterdam

Relevant onderzoek

Reade Service & Planning

Heb je een vraag? Stuur ons een e-mail.
Wij streven ernaar je mail binnen 3 werkdagen te beantwoorden.
Telefonisch (020 - 242 10 00) zijn we bereikbaar op maandag tot en met vrijdag. Van 8 uur 's ochtends tot 12 uur 's middags. (08.00 - 12.00 uur).


Wil je je afspraak verzetten of annuleren?
Kan je echt niet naar de afspraak komen en wil je deze verzetten of annuleren? Wees bewust dat het enkele weken tot maanden duurt voor een afspraak kan worden gemaakt. Als je zonder geldige reden niet op je afspraak verschijnt of je niet op tijd afmeldt, kunnen wij kosten in rekening brengen voor de gemiste behandeling (no show tarief).

Al onze adressen vind je op de contactpagina.

Tips voor de website?