
Systeemziekten
Systeemziekten (Sjögren, SLE, Sclerodermie en Behçet) zijn aandoeningen die ontstaan doordat het eigen afweersysteem het lichaam aanvalt (auto-immuunziekten). Hierbij zijn vaak meerdere organen en weefsels aangedaan.
Omdat bij systeemziekten vaak meerdere organen betrokken zijn, verloopt de behandeling in overleg met verschillende medisch specialisten. Bij systeemziekten kunnen verschillende soorten klachten optreden. Soms kunnen systeemziekten die het hele lichaam aantasten zich laten zien door algemene klachten, zoals koorts, gewichtsverlies of vermoeidheid.
Voorbeelden van deze ziekten zijn:
SLE is een auto-immuunziekte die de huid, gewrichten en interne organen kan aantasten.
Het Syndroom van Sjögren is een auto-immuunziekte, waarbij vooral traan- en speekselklieren ontstoken raken. Hierdoor ontstaan droge ogen en een droge mond. Ook vermoeidheid en gewrichtsklachten komen vaak voor.
Sclerodermie is een ziekte waarbij het bindweefsel steeds stugger wordt. Sclerodermie geeft vaak klachten van huidverstrakking en het fenomeen van Raynaud. Bij het Fenomeen van Raynaud vernauwen de bloedvaten in de vingers zich en verkleuren bij kou de vingers van wit naar blauw tot rood.
De Ziekte van Behçet is een chronische aandoening met ontstekingen die steeds terugkeren. Kenmerkend voor de ziekte zijn de zweertjes in de mond en op de geslachtsdelen. Ook in andere delen van het lichaam kunnen ontstekingen ontstaan.
MCTD heeft kenmerken van enkele andere bindweefselziekten. Daarom het deze ziekte “gemengde” bindweefselziekte. Deze ziekten zijn ook reumatische auto-immuunziekten.
Behandelaars
- Reumaverpleegkundige
- Radioloog
- Podotherapeut
- Fysiotherapeut
- Ergotherapeut
- Maatschappelijk werk
- Psycholoog