
Ontwikkelingsstoornissen (DCD)
Wanneer jouw kind onhandig beweegt en moeite heeft om bewegingen te maken, bestaat de kans dat zij/ hij last heeft van DCD. DCD staat voor Developmental Coordination Disorder.
DCD is een verzamelnaam voor een aantal kenmerken van (licht) gestoorde motorische functies. Zoals problemen hebben met aankleden, schrijven, bestek gebruiken, buitenspelen of sport en als het nog jong is met leren kruipen, zitten of lopen. De problemen kunnen apart voorkomen, maar komen vaker in combinatie van klachten voor. DCD lijkt voor te komen bij 5 tot 10 % van de schoolgaande kinderen. Het komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes.
Behandeling
Bij de meeste kinderen met DCD is de intelligentie normaal en zijn er medisch gezien geen problemen. Door motorisch onhandigheid kosten de dagelijkse activiteiten meer moeite en energie. De aandoening beïnvloedt dan ook zichtbaar de schoolprestaties en/of algemene dagelijkse activiteiten. Jouw kind kan bijvoorbeeld problemen hebben met aankleden, schrijven, bestek gebruiken, buitenspelen of sport en als het nog jong is met leren kruipen, zitten of lopen.
Reade biedt een compleet aanbod aan voor kinderen met DCD. Eerst brengen we de mogelijkheden, beperkingen en wensen in kaart. Op basis daarvan stellen wij samen met ouders/verzorgers en het kind het revalidatieprogramma vast. Het doel van de revalidatiebehandeling is dat het kind het leven zo goed en zelfstandig mogelijk kan inrichten.
Behandelaars
De behandeling is vaak multidisciplinair en wordt uitgevoerd onder leiding van een revalidatiearts.
Jouw behandelteam kan bestaan uit
- revalidatiearts
- ergotherapeut
- fysiotherapeut
- logopedist
- maatschappelijk werker
- psycholoog – orthopedagoog.
- pedagogisch medewerker
Verder kunnen betrokken worden:
- Revalidatietechnicus
- Diëtist
- Sportloket
- Kinder/ jeugd psychiater
- Bewegingsagoog / sportmedewerker.
Behandelmodules:
Er worden diverse behandelmodules in groepsvorm gegeven:
- Balvaardigheidsgroep
- Dit ben ik, handicapbeleving
- Hydrotherapie