Dagbehandeling-reuma-verpleegkundigen
PDF

Abatacept

De reumatoloog heeft abatacept voorgeschreven voor de behandeling van jouw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat je er een aantal dingen over weet. Lees daarom naast deze informatie ook de bijsluiter van dit geneesmiddel.

Met medicijnen kunnen we de oorzaak van reumatische aandoeningen niet wegnemen. Maar er zijn medicijnen die de ontstekingen in je gewrichten onderdrukken. We noemen deze medicijnen reumaremmers. Na een tijdje kunnen ze de klachten zoals pijn, vermoeidheid, stijfheid en zwelling van je gewrichten verminderen. Bovendien kunnen reumaremmers het ontstaan van gewrichtsschade voorkomen of vertragen. De meeste mensen reageren goed op een behandeling met reumaremmers, ook wel bekend als DMARD's, zoals methotrexaat, leflunomide, sulfasalazine en hydroxychloroquine.

Als deze behandeling onvoldoende werkt, kiezen we voor een biological. Abatacept is zo'n medicijn. Met abatacept wordt de activiteit van 'T-cellen' (bepaalde witte bloedcellen) onderdrukt. Als T-cellen geactiveerd worden, starten ze een reeks reacties. Bij een reumatische aandoening zorgen geactiveerde T-cellen voor ontsteking in je lichaam en gewrichten. Uit onderzoek is gebleken dat het remmen van T-celactivatie door abatacept leidt tot vermindering van reumaklachten.

Over het algemeen kan je abatacept meestal samen met bijna alle andere geneesmiddelen gebruiken. Toch is het verstandig om met je behandelend arts te overleggen of het gelijktijdig gebruik van andere medicijnen is toegestaan. Het is belangrijk om altijd aan je huisarts, apotheker en specialist te vertellen welke geneesmiddelen je gebruikt en om altijd een medicijnoverzicht bij je te hebben.

Als je al pijnstillers gebruikt, kun je hiermee doorgaan. Als abatacept een gunstig effect heeft, kun je het in principe jarenlang blijven gebruiken. Als er na 6 maanden geen duidelijke verbetering optreedt en/of als je te veel last hebt van bijwerkingen, kan de reumatoloog besluiten te stoppen met het gebruik van abatacept.

Wijze van toediening

Abatacept kan op twee manieren worden toegediend. Via een infuus of via een injectie.

Om de behandeling zo goed mogelijk te laten werken, is het erg belangrijk dat je je therapie trouw volgt. Als je je medicatie bent vergeten, dien je de injectie toe zodra je eraan denkt. Als het meer dan 24 uur is uitgesteld, neem dan contact op met je apotheker, reumatoloog of reumaverpleegkundige.

Injectie

Abatacept wordt 1x per week via een injectie onder de huid toegediend. Dit kan jezelf doen of het op de verpleegpost van Reade door de doktersassistente laten doen.

Infuus

Abatacept

Abatacept wordt 1x per 4 weken via het infuus toegediend op de dagbehandeling van Reade locatie Jan van Breemen. De behandeling duurt ongeveer 1,5 uur in totaal. In de eerste maand krijg je een opstartschema bestaande uit 3x een infuus, steeds om de 2 weken (week 0, 2 en 4).


De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, misselijkheid, blozen, infecties van de keel, neus of bijholten.

Abatacept kan je afweersysteem verzwakken, waardoor je gevoeliger kunt zijn voor infecties. Infecties kunnen sneller optreden en heftiger verlopen. De meest voorkomende infecties zijn (bovenste) luchtweginfecties, urineweginfecties en herpes simplex (koortslip). Bij verschijnselen van infecties zoals koorts, griep, hoesten, keelpijn, ernstige kortademigheid en/of steenpuisten, is overleg met de (huis)arts of reumaverpleegkundige raadzaam.

Bij injecties kan er een reactie op de injectieplaats en/of een overgevoeligheidsreactie optreden. Deze huidreacties verdwijnen meestal na enkele weken. Het koelen van de huid kan verlichting bieden.

Bij infuustoediening kan er een infuusreactie optreden. Meestal zijn deze overgevoeligheidsreacties mild en vertonen symptomen zoals hoofdpijn, duizeligheid, rillingen, benauwdheid, blozen, hoesten, jeuk en/of huiduitslag. Ernstige allergische reacties zijn zeer zeldzaam.

Voordat je met dit medicijn kunt beginnen, bepaalt je reumatoloog hoe actief je ziekte is. Er wordt ook gekeken naar andere infecties zoals tuberculose. Voordat je start, zal er bloed worden afgenomen. Indien nodig wordt er een röntgenfoto van je longen gemaakt en een Mantoux (huidtest) uitgevoerd om actieve tuberculose uit te sluiten.

Injectie
Voor elke injectie neem je de checklijst contra-indicatie biologicals door. Als je één of meer vragen met ja beantwoordt, neem dan eerst contact op met Reade om te overleggen of je abatacept mag toedienen.

Infuus
Een dag voor het infuus neem je de checklijst contra-indicatie biologicals door. Als je één of meer vragen met ja beantwoordt, neem dan contact op met de dagbehandeling. Tijdens de behandeling zal een verpleegkundige je bloeddruk, hartslag en temperatuur controleren. De verpleegkundige zal ook vragen of je ziek bent geweest of infecties hebt gehad. Als alles in orde is, wordt het infuus ingebracht en wordt de abatacept via het infuus toegediend.

Omdat er onvoldoende gegevens bekend zijn over gebruik van abatacept tijdens de zwangerschap en borstvoeding, adviseren wij deze medicijnen niet te gebruiken tijdens de zwangerschap en borstvoeding. Het is daarom van belang jouw reumatoloog tijdig te informeren als je een zwangerschap overweegt of al zwanger bent.

Reizen
Bespreek je reisplannen met je reumatoloog voordat je begint met de behandeling met abatacept. Als je van plan bent om op reis te gaan, controleer dan of er vaccinaties nodig zijn (bij de GGD in je woonplaats). Vaccinaties met een levend of verzwakt virus* mogen niet worden gegeven tijdens de behandeling met abatacept en tot ten minste drie maanden na het stoppen van de behandeling. Op de biopoli is een Engelstalige reisbrief beschikbaar.

*Vaccinaties met een levend of verzwakt virus zijn vaccins die een levend, maar verzwakt virus of een verzwakte versie van het virus bevatten. Deze vaccins helpen het immuunsysteem om een beschermende reactie op te bouwen zonder dat je ernstig ziek wordt. Voorbeelden van vaccins met een levend of verzwakt virus zijn onder andere het BMR-vaccin (bof, mazelen, rodehond) en het gelekoortsvaccin. Bij het gebruik van abatacept, een medicijn dat het immuunsysteem onderdrukt, wordt het afgeraden om dergelijke vaccinaties te ontvangen vanwege een verminderde respons op de vaccinatie en een mogelijk verhoogd risico op infectie.

Griepvaccinatie

Het jaarlijkse griepvaccin kan worden toegediend. Bewaar het in de koelkast tussen 2 graden Celsius en 8 graden Celsius, niet in de vriezer. Bewaar de voorgevulde spuit in de buitenverpakking ter bescherming tegen licht.

Bij het gebruik van abatacept via injectie krijg je je medicijn bij Apotheek Reade. Tijdens het farmaceutisch consult bespreek je de werking, bijwerkingen en aandachtspunten met de apotheker. Controleer je medicatiegegevens voor veilig gebruik. Na het specialistenbezoek haal je je medicijn op bij Apotheek Reade. Je neemt het mee naar kamer A9 voor prikinstructies van de doktersassistent. Bij voldoende instructies kun je thuis blijven prikken en een volgende levering krijgen. De planning en levering worden geregeld met onze logistieke partner Alcura. Ze bellen als je een nieuwe levering nodig hebt. Bel hen op 088-1040188.

Afspraak maken

met reumatoloog of reumaverpleegkundige
Bel voor het maken van een telefonische afspraak met de reumatoloog of een doorverwijzing naar de reumaverpleegkundige naar de afdeling Service & Planning.

Contact met de dagbehandeling

Voor behandeling via infuus

Voor contact met de dagbehandeling kan je
bellen (dinsdag, woensdag en donderdag van 8:00 tot 16:30 uur) of een e-mail sturen.

Contact met reumatoloog / reumaverpleegkundige

Bel voor contact met de reumatoloog of reumaverpleegkundige.

Reade Service & Planning

Heb je een vraag? Stuur ons een e-mail.
Mailadres vind je onderaan elke pagina. Wij streven ernaar je mail binnen 3 werkdagen te beantwoorden.
Telefonisch (020 - 242 10 00) zijn we bereikbaar op maandag tot en met vrijdag. Van 8 uur 's ochtends tot 12 uur 's middags. (08.00 - 12.00 uur).


Heb je acute pijn en daarom direct contact nodig?
Bel dan tussen 08.00 en 17.00 uur naar 020 - 242 10 00.


Wil je je afspraak verzetten of annuleren?
Kan je echt niet naar de afspraak komen en wil je deze verzetten of annuleren? Wees bewust dat het enkele weken tot maanden duurt voor een afspraak kan worden gemaakt. Als je zonder geldige reden niet op je afspraak verschijnt of je niet op tijd afmeldt, kunnen wij kosten in rekening brengen voor de gemiste behandeling (no show tarief).

Al onze adressen vind je op de contactpagina.

Tips voor de website?