2023_HERO_Reade-revalidant-voor-raam-2

Preventie van overgewicht bij mensen met een dwarslaesie

Overgewicht en obesitas zijn een groot probleem bij mensen met een dwarslaesie.

Een eerdere studie liet zien dat de ‘body mass index’ (BMI: gewicht / lengte2) geleidelijk toeneemt bij mensen met een dwarslaesie tijdens de klinische revalidatie en er een significante toename in de BMI is in het jaar na ontslag van klinische revalidatie. Het percentage mensen met een dwarslaesie dat overgewicht had of obees was (BMI ≥ 22 kg/m2) nam significant toe van 56% tot 75%.

Binnen Reade wordt er met behulp van verschillende projecten aandacht besteed aan dit onderwerp. Om overgewicht bij mensen met een dwarslaesie te bestuderen, is het van belang om een valide, betrouwbaar en praktisch meetinstrument te hebben om de lichaamssamenstelling te bepalen. Daarnaast is het van belang om het energieverbruik te meten of een goede schatting daarvan te krijgen. Tevens is de energiebalans (inname vs. verbruik) een heel belangrijk aspect dat meer studie behoeft in deze groep. Het effect van bijvoorbeeld het toepassen van elektrostimulatie op het energieverbruik en uiteindelijk de lichaamssamenstelling is een van de onderwerpen dat in het kader van overgewicht bij mensen met een dwarslaesie binnen Reade wordt onderzocht.

Preventie van overgewicht bij mensen met een dwarslaesie.

Energieverbruik en lichaamssamenstelling worden gemeten en effect van interventie wordt geëvalueerd.

Hoofdonderzoekers

  • Yiming Ma (promovendus VU)
  • Suzanne Romviel (onderzoeker Reade)
  • Sonja de Groot (senior onderzoeker Reade).


Onderzoeker(s)/ betrokken professionals

  • Dr. Sonja de Groot (senior onderzoeker Reade / Universitair hoofddocenct VU)
  • Prof. Dr. Thomas Janssen (hoogleraar Reade / VU)
  • Prof. Dr. Peter Weijs (hoogleraar VUmc / Lector HvA)

Heb je nog vragen?

Onderzoekers

Over dit onderzoek

Img 0101 510x295x1

Uitreiking Grant en stimuleringsbeurzen door de Reade Foundation

  1. 13 mei 2022

Gisteren was het eindelijk zover; hét jaarlijkse Reade Foundation event waar Grant- en beursontvangers van 2020-2021 in het zonnetje werden gezet (omdat dit de afgelopen 2 jaren helaas niet live kon) en de Grant en stimuleringsbeurzen van 2022 feestelijk zijn uitgereikt.

Reade Service & Planning

Heb je een vraag? Stuur ons een e-mail.
Wij streven ernaar je mail binnen 3 werkdagen te beantwoorden.
Telefonisch (020 - 242 10 00) zijn we bereikbaar op maandag tot en met vrijdag. Van 8 uur 's ochtends tot 12 uur 's middags. (08.00 - 12.00 uur).

Heb je acute pijn en daarom direct contact nodig?
Bel dan tussen 08.00 en 17.00 uur naar 020 - 242 10 00.

Wil je je afspraak verzetten of annuleren?
Kan je echt niet naar de afspraak komen en wil je deze verzetten of annuleren? Wees bewust dat het enkele weken tot maanden duurt voor een afspraak kan worden gemaakt. Als je zonder geldige reden niet op je afspraak verschijnt of je niet op tijd afmeldt, kunnen wij kosten in rekening brengen voor de gemiste behandeling (no show tarief).

Al onze adressen vind je op de contactpagina.

Tips voor de website?