Dagbehandeling-reuma-verpleegkundigen
PDF

Tocilizumab

De reumatoloog heeft Tocilizumab (RoActemra®) voorgeschreven voor de behandeling van jouw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat je er een aantal dingen over weet. Lees daarom naast deze informatie ook de bijsluiter van dit geneesmiddel.

Met medicijnen kan de oorzaak van reumatische aandoeningen niet worden weggenomen. Wel zijn er medicijnen die de ontstekingen in de gewrichten kunnen onderdrukken. Deze medicijnen noemen we reumaremmers. Na enige tijd kunnen hierdoor klachten zoals pijn, vermoeidheid, stijfheid en zwelling van de gewrichten verminderen. Bovendien kunnen reumaremmers gewrichtsschade voorkomen of sterk afremmen. De meeste mensen reageren goed op een behandeling met (een combinatie van) reumaremmers, de zogenaamde DMARD’s, zoals methotrexaat, leflunomide, sulfasalazine en hydroxychloroquine. Als dit onvoldoende werkt, wordt er gekozen voor een biological. Tocilizumab is zo'n medicijn.

Tocilizumab blokkeert de werking van een specifiek eiwit (interleukine 6) dat betrokken is bij het ontstekingsproces in jouw lichaam. Uit onderzoek is gebleken dat dit kan leiden tot snelle verbetering van de klachten en een remmend effect kan hebben op de ontwikkeling van gewrichtsschade.

Als tocilizumab een gunstig effect heeft, kun je het in principe gedurende langere tijd blijven gebruiken. Als na 6 maanden geen duidelijke verbetering is opgetreden en/of je te veel last hebt van bijwerkingen, zal de reumatoloog kunnen besluiten het gebruik van tocilizumab te stoppen.

Als je al pijnstillers gebruikt, kun je deze blijven gebruiken. Tocilizumab kan meestal samen met andere geneesmiddelen worden gebruikt. Toch is het verstandig om met je behandelend arts te overleggen over het gelijktijdig gebruik van andere medicijnen. Informeer altijd uw huisarts, apotheker en specialist over uw medicatie. Neem altijd een medicatieoverzicht mee.

Wijze van toediening

Tocilizumab kan op twee manieren worden toegediend. Via een infuus of via een injectie.

Om de behandeling zo goed mogelijk te laten werken, is het erg belangrijk dat je je therapie trouw volgt. Als je je medicatie bent vergeten, dien je de injectie toe zodra je eraan denkt. Als het meer dan 24 uur is uitgesteld, neem dan contact op met je apotheker, reumatoloog of reumaverpleegkundige.

Injectie

Tocilizumab wordt 1x per week via een injectie onder de huid toegediend. Dit kan jezelf doen of het op de verpleegpost van Reade door de doktersassistente laten doen.

Infuus

Tocilizumab wordt 1x per 4 weken via het infuus toegediend op de dagbehandeling van Reade locatie Jan van Breemen. De behandeling duurt ongeveer 2 uur in totaal.

Tocilizumab verzwakt jouw afweersysteem, waardoor je vatbaarder bent voor infecties. Infecties kunnen sneller en ernstiger optreden. Bij hoge koorts of tekenen van infectie moet je direct jouw arts of apotheker raadplegen. Veelvoorkomende infecties zijn (bovenste) luchtweginfecties, urineweginfecties en herpes simplex (koortslip). Andere bijwerkingen van Tocilizumab zijn verhoogd cholesterol en hoge bloeddruk.

Bij injecties kunnen reacties op de injectieplaats en/of overgevoeligheidsreacties optreden. Huidreacties verdwijnen meestal na enkele weken. Verkoeling van de huid kan verlichting bieden.

Bij infuustoediening kunnen infuusreacties voorkomen. Deze overgevoeligheidsreacties zijn meestal mild en veroorzaken symptomen zoals hoofdpijn, duizeligheid, rillingen, benauwdheid, blozen, hoesten, jeuk en huiduitslag. Ernstige allergische reacties zijn zeldzaam.

Na het infuus, als je klachten krijgt, dien je tijdens kantoortijden contact op te nemen met Reade. Buiten kantoortijden met (spoedeisende) klachten, neem je contact op met de dienstdoende reumatoloog in het VUmc. Vergeet niet om jouw reumatoloog op de hoogte te stellen, zodat zij de relatie met de behandeling met Tocilizumab kan beoordelen.

Voordat je met dit medicijn kunt beginnen, bepaalt jouw reumatoloog hoe actief jouw ziekte is en worden andere infecties zoals tuberculose gecontroleerd. Bloedafname zal plaatsvinden vóór aanvang. Indien nodig wordt er een röntgenfoto van jouw longen gemaakt en een Mantoux (huidtest) uitgevoerd om actieve tuberculose uit te sluiten.

Injectie
Voor elke injectie neem je de checklist met contra-indicaties voor biologicals door. Als je één of meerdere vragen met ja beantwoordt, moet je eerst contact opnemen met Reade om te overleggen of je tocilizumab mag toedienen.

Infuus
Een dag voor het infuus dien je de checklist met contra-indicaties voor biologicals door te nemen. Als je één of meerdere vragen met ja beantwoordt, dien je contact op te nemen met de dagbehandeling. Tijdens de behandeling zal een verpleegkundige jouw bloeddruk, hartslag en temperatuur controleren. Bovendien word je voor elk infuus gewogen, omdat de dosering afhankelijk is van jouw gewicht. De verpleegkundige informeert ook naar eventuele ziektes of infecties die je hebt gehad. Als alles in orde is, wordt het infuus geplaatst

Omdat er onvoldoende gegevens bekend zijn over gebruik van tocilizumab tijdens de zwangerschap en borstvoeding, adviseren wij deze medicijnen niet te gebruiken tijdens de zwangerschap en borstvoeding. Het is daarom van belang jouw reumatoloog tijdig te informeren als je een zwangerschap overweegt of al zwanger bent.

Reizen
Bespreek je reisplannen met je reumatoloog voordat je begint met de behandeling met tocilizumab. Als je van plan bent om op reis te gaan, controleer dan of er vaccinaties nodig zijn (bij de GGD in je woonplaats). Vaccinaties met een levend of verzwakt virus* mogen niet worden gegeven tijdens de behandeling met abatacept en tot ten minste drie maanden na het stoppen van de behandeling. Op de biopoli is een Engelstalige reisbrief beschikbaar.

*Vaccinaties met een levend of verzwakt virus zijn vaccins die een levend, maar verzwakt virus of een verzwakte versie van het virus bevatten. Deze vaccins helpen het immuunsysteem om een beschermende reactie op te bouwen zonder dat je ernstig ziek wordt. Voorbeelden van vaccins met een levend of verzwakt virus zijn onder andere het BMR-vaccin (bof, mazelen, rodehond) en het gelekoortsvaccin. Bij het gebruik van tocilizumab wordt het afgeraden om dergelijke vaccinaties te ontvangen vanwege een verminderde respons op de vaccinatie en een mogelijk verhoogd risico op infectie.

Griepvaccinatie

Het jaarlijkse griepvaccin kan worden toegediend.

Bewaaradvies
Bewaar het in de koelkast tussen 2 graden Celsius en 8 graden Celsius, niet in de vriezer. Bewaar de voorgevulde spuit in de buitenverpakking ter bescherming tegen licht.

Als je tocilizumab via injectie gebruikt, ontvang je je eerste dosis van het medicijn bij Apotheek Reade. Voordat je begint, bespreek je tijdens een farmaceutisch consult informatie over de werking, mogelijke bijwerkingen, belangrijke aandachtspunten met betrekking tot je TNF-blokker. Natuurlijk kun je ook je vragen en zorgen bespreken.

We controleren en actualiseren je medicatiegegevens om ervoor te zorgen dat je veilig kunt beginnen met het gebruik. Na je bezoek aan de specialist keer je terug naar Apotheek Reade om het medicijn daadwerkelijk op te halen. We bereiden het medicijn voor je voor en je neemt het mee naar kamer A9. Hier vertelt de doktersassistente over hoe je de injectie moet toedienen. Als de eerste instructie voldoende voor je is en je ervoor kiest om in de toekomst thuis zelf te injecteren, kun je een volgende levering ontvangen via Apotheek Reade.

De planning en levering worden afgehandeld door onze logistieke partner Alcura. Als je een nieuwe levering nodig hebt, zullen zij contact met je opnemen. Zij zullen dan een geschikt moment plannen met Apotheek Reade en jou. Je kunt hen ook zelf bellen op 088-1040188.

Afspraak maken

met reumatoloog of reumaverpleegkundige
Bel voor het maken van een telefonische afspraak met de reumatoloog of een doorverwijzing naar de reumaverpleegkundige naar afdeling Service & Planning.

Contact met de dagbehandeling

Voor behandeling via infuus

Voor contact met de dagbehandeling kan je
bellen (dinsdag, woensdag en donderdag van 8:00 tot 16:30 uur) of een e-mail sturen.

Contact met reumatoloog / reumaverpleegkundige

Bel voor contact met de reumatoloog of reumaverpleegkundige.

Spoedgeval tijdens kantooruren

Tijdens kantooruren (08.30 - 17.00 uur) kunt u wanneer u een medisch spoedgevoel hebt en u dezelfde dag (telefonisch) contact wilt hebben met uw arts of zijn/haar vervanger bellen naar onderstaand telefoonnummer. T 020 - 242 15 00

Spoedgeval buiten kantooruren

Voor spoedgevallen buiten kantooruren (spoedeisende klachten) kunt u bellen naar de dienstdoende reumatoloog van VUmc via onderstaand telefoonnummer. T 020 - 444 44 44

Reade Service & Planning

Heb je een vraag? Stuur ons een e-mail.
Wij streven ernaar je mail binnen 3 werkdagen te beantwoorden.
Telefonisch (020 - 242 10 00) zijn we bereikbaar op maandag tot en met vrijdag. Van 8 uur 's ochtends tot 12 uur 's middags. (08.00 - 12.00 uur).


Wil je je afspraak verzetten of annuleren?
Kan je echt niet naar de afspraak komen en wil je deze verzetten of annuleren? Wees bewust dat het enkele weken tot maanden duurt voor een afspraak kan worden gemaakt. Als je zonder geldige reden niet op je afspraak verschijnt of je niet op tijd afmeldt, kunnen wij kosten in rekening brengen voor de gemiste behandeling (no show tarief).

Al onze adressen vind je op de contactpagina.

Tips voor de website?