
I-LIN: een nieuwe manier van leren en werken
Het Leer- en Innovatie Netwerk (LIN), dat in 2020 bij Reade van start ging, is vorig jaar uitgebreid. Aan het succesvolle project voor verpleegkundestudenten, zijn nu ook de disciplines ergo- en fysiotherapie toegevoegd. LIN is daarmee interdisciplinair geworden en omgedoopt tot I-LIN.
Een waardevolle toevoeging voor Reade
Een van de initiatiefnemers van het LIN-project is Karin Dul (51). Als opleidingscoördinator bij Reade heeft zij het projectplan geschreven en hier interne steun voor verworven bij de verschillende afdelingen en het bestuur. “Toen ik in 2019 in dienst kwam bij Reade, lag er al een plannetje voor een leertraject, maar dat was nog niet concreet. Door mijn achtergrond als docent bij Inholland, waar meer van dergelijke trajecten liepen, had ik ervaren hoe goed samenwerkingsverbanden tussen opleiding en praktijk kunnen uitpakken. Een dergelijk project voor Reade leek me dan ook een waardevolle toevoeging.”
Meer aandacht voor revalidatiezorg
Revalidatiezorg is maar een klein onderdeel van de opleiding tot verpleegkundige, maar dankzij I-LIN is hier meer aandacht voor gekomen, vertelt Karin. “We wilden een grotere groep studenten in aanraking laten komen met deze specifieke tak van zorg, en dat lukt. Waar er voorheen hooguit een of twee stagiaires rondliepen op afdeling 3, zijn dat er inmiddels gemiddeld vijf. Ook loopt er om de week een docent mee, waarmee de band tussen school en werkplek nog hechter is geworden. Het wordt voor de opleiding duidelijker wat wij verwachten van afgestudeerden en de praktische kennis die leerlingen opdoen nemen zij weer mee naar school. Bovendien is binnen I-LIN veel aandacht voor onderzoek en na elke stageperiode volgt een uitgebreide evaluatie, wat weer leidt tot verbetering en innovatie. Zo worden praktijk en theorie over en weer versterkt.”
Verantwoordelijkheid bij stagiaires
Er is binnen I-LIN veel aandacht voor de zelfstandige verantwoordelijkheid van stagiaires voor werkprocessen en de uitvoering daarvan. Die is niet altijd vanzelfsprekend, vertelt Karin. “Voorheen lag de verantwoordelijkheid meer bij de werkbegeleiders, maar we willen dat zij meer gaan loslaten en er steeds meer op gaan vertrouwen dat stagiaires taken zelfstandig uit kunnen voeren. Pas als de werkbegeleider meer op de achtergrond opereert, kunnen stagiaires tegen problemen aanlopen en leren om die zelf op te lossen. Dat kost tijd en investering, maar ik zie dat dit steeds beter gaat en dat stagiaires steeds meer praktijkkennis op doen. We kunnen met I-LIN dus zeker spreken van een succes. Zozeer zelfs, dat er inmiddels plannen liggen om het leertraject na de zomer uit te breiden met de disciplines logopedie en geneeskunde.”
Meer nieuws

Publicatie pilotonderzoek Wim Hof Methode bij mensen met een dwarslaesie
- 2023-09-26
In 2015 volgde Frank Ettema, fysiotherapeut binnen de dwarslaesie afdeling van Reade, in de Poolse winter de cursus van Wim Hof. In de methode van Wim Hof wordt gebruikgemaakt van ademhalingsoefeningen, trainen van mindset, concentratie en graduele blootstelling aan kou. Frank vroeg zich af of deze methode ook iets kon betekenen voor mensen met een dwarslaesie en startte, na twee introductiesessies van Wim Hof, een pilot binnen Reade samen met collega's, waaronder onderzoekers. De pilot startte in het voorjaar van 2023 en is inmiddels succesvol afgerond.

Kwaliteitsprijs Reade 2022 gaat naar het kinderrevalidatieteam
- 2023-09-25
Op 14 september 2023 reikte Katja Hoorn, lid Raad van Bestuur, en Krista Bongers, manager strategische programma’s, de Kwaliteitsprijs 2022 uit aan het kinderrevalidatieteam. Zij kregen de prijs voor het ontwikkelen van een introductiemodule voor ouders van jonge kinderen binnen de kinderrevalidatie.

Themadag: Jij doet Er Toe, de krachtige invloed van de verpleegkundige en verzorgende in de revalidatie
- 2023-09-25
Vrijdag 22 september 2023 organiseerde Studio GRZ in samenwerking met V&VN, Amstel Academie, Reade en Klimmendaal de Themadag: Jij doet Er Toe, de krachtige invloed van de verpleegkundige en verzorgende in de revalidatie.

Nagenieten van de Rapenburg Race 2023!
- 2023-09-18
De Rapenburg Race was weer een groot succes dit jaar! Deze bijzondere dag heeft meer dan €100.000 opgeleverd voor dwarslaesieonderzoek.

Laat een belletje rinkelen bij nieuw gediagnosticeerde RA-cliënten
- 2023-09-13
Mannen met reumatoïde artritis hebben een hoger cardiovasculair risico dan vrouwen. Een betere samenwerking tussen reumatologen en huisartsen kan dit risico mitigeren, zegt arts-onderzoeker Reinder Raadsen. “Ondanks de richtlijnen wordt er nog steeds te weinig gescreend op hart- en vaatziekten binnen deze cliëntengroep.”

Even voorstellen: Margriet, sportconsulente bij ons Sport- & Leefstijlloket
- 2023-09-08
"Ik wil me via deze weg graag voorstellen! Ik ben Margriet van den Broek, sinds november 2022 werkzaam als sportconsulent bij het Sport- en Leefstijlloket van Reade op locatie Dr. Jan van Breemen."

Week van de seksuele gezondheid
- 2023-09-04
Vandaag - maandag 4 september - is het World Sexual Health Day. Deze dag - in het leven geroepen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) - staat in het teken van seksuele gezondheid. Over de hele wereld wordt deze dag aangegrepen om sociale en culturele taboes rond seksualiteit te doorbreken en positieve aandacht te besteden aan seksuele gezondheid. Dit is een missie waar we bij Reade graag bij aansluiten! Want een goede seksuele gezondheid is onlosmakelijk verbonden met een goede algemene gezondheid en met welzijn. Seksuele gezondheid is bovendien relevant in alle stadia van het leven: van de adolescentie tot de oude dag, voor gezonde mensen maar óók voor mensen met een chronische ziekte, aandoening of beperking.

CardioRheumatology Course bij Reade
- 2023-08-30
Op 24 augustus werd de CardioRheumatology Course georganiseerd in het auditorium van Reade, voor aanvang van het vierdaagse European Society for Cardiology (ESC) Congres.

Nieuwe studie toont aan dat plantaardig eten, meer bewegen en ontspannen effectief is in de behandeling van artrose
- 2023-08-24
Uit het onderzoek "Plants for Joints" door Reade en Amsterdam UMC is gebleken dat plantaardig eten, regelmatig bewegen en leren omgaan met stress kan helpen bij het verminderen van pijn en ongemak bij mensen die last hebben van artrose. Dit nieuwe onderzoek biedt hoopvolle behandelmogelijkheden voor de groeiende groep mensen met artrose in Nederland. Al meer dan 1,5 miljoen Nederlanders hebben last van artrose, en in de komende jaren zullen er nog eens 1 miljoen bijkomen.

Promotie Renske Hebing
- 2023-08-21
Vrijdag 15 september om 11.45 uur promoveert Renske Hebing aan de VU met haar proefschrift: “Optimisation of methotrexate treatment in rheumatoid arthritis: current reflections on a personalised approach” Kan je met behulp van methotrexaat-bloedspiegels preciezer bepalen hoeveel methotrexaat iemand nodig heeft en of iemand er überhaupt baat bij heeft? En in welke cellen moet je dan meten, rode of witte bloedcellen? Zegt de hoeveelheid methotrexaat in het bloed iets over therapietrouw? En hoe zit het met de therapietrouw van andere reumaremmers zoals biologische geneesmiddelen? Is die therapietrouw te beïnvloeden door feedback te geven? Deze vragen zijn in dit proefschrift beantwoord.