Dagbehandeling-reuma-verpleegkundigen
PDF

Rituximab

De reumatoloog heeft Rituximab voorgeschreven voor de behandeling van jouw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat je er een aantal dingen over weet. Lees daarom naast deze informatie ook de bijsluiter van dit geneesmiddel.

Met medicijnen gaan de oorzaken van reumatische aandoeningen niet weg. Er zijn echter medicijnen die de ontstekingen in de gewrichten kunnen verminderen. Deze medicijnen worden reumaremmers genoemd. Na verloop van tijd kunnen ze de symptomen zoals pijn, vermoeidheid, stijfheid en zwelling van de gewrichten verminderen. De meeste mensen reageren goed op een behandeling met reumaremmers, ook wel DMARD's genoemd, zoals methotrexaat, leflunomide, sulfasalazine en hydroxychloroquine. Als deze behandeling onvoldoende effect heeft, kan er worden gekozen voor een medicijn van biologische oorsprong, zoals rituximab.

Rituximab zorgt ervoor dat een specifieke soort afweercellen (B-lymfocyten) minder aanwezig is in het bloed. Bij reumatoïde artritis veroorzaken deze afweercellen ontstekingen in jouw gewrichten. Door alleen deze afweercellen af te remmen, kan de ontsteking verminderen zonder dat jouw andere afweercellen worden beïnvloed.

Als je pijnstillers gebruikt, kan je daarmee doorgaan. Als rituximab een positief effect heeft, kan je het in principe gedurende een langere periode blijven gebruiken. Als er na 6 maanden geen duidelijke verbetering optreedt en/of als je te veel last hebt van bijwerkingen, kan de reumatoloog besluiten om te stoppen met het gebruik van rituximab.


Als je al pijnstillers gebruikt, kun je deze blijven gebruiken. Rituximab kan meestal samen met andere geneesmiddelen worden gebruikt. Toch is het verstandig om met je behandelend arts te overleggen over het gelijktijdig gebruik van andere medicijnen. Informeer altijd jouw huisarts, apotheker en specialist over je medicatie. Neem altijd een medicatieoverzicht mee.

Wijze van toediening

Rituximab wordt via een infuus toegediend op de dagbehandeling van Reade, locatie Jan van Breemen. De behandeling zal tijdens het eerste infuus in totaal ongeveer 5,5 uur duren.


Als het eerste infuus zonder problemen is verlopen zal de behandeling tijdens volgende infusen totaal ongeveer 4 uur duren. Voorafgaand aan de infusen wordt medicatie (paracetamol, levoceterizine en solumedrol) toegediend om een allergische reactie te voorkomen.

Na het eerste infuus zal de reumatoloog bepalen wanneer je in aanmerking komt voor een volgend infuus, er zit minimaal 6 maanden tussen.

Rituximab verzwakt jouw afweersysteem, waardoor je vatbaarder bent voor infecties. Infecties kunnen sneller en ernstiger optreden. Bij hoge koorts of tekenen van infectie moet je direct jouw arts of apotheker raadplegen.

Veelvoorkomende infecties zijn (bovenste) luchtweginfecties, urineweginfecties en herpes simplex (koortslip).

Bij infuustoediening kunnen infuusreacties voorkomen. Deze overgevoeligheidsreacties zijn meestal mild en veroorzaken symptomen zoals hoofdpijn, duizeligheid, rillingen, benauwdheid, blozen, hoesten, jeuk en huiduitslag. Ernstige allergische reacties zijn zeldzaam.

Na het infuus, als je klachten krijgt, dien je tijdens kantoortijden contact op te nemen met Reade. Buiten kantoortijden met (spoedeisende) klachten, neem je contact op met de dienstdoende reumatoloog in het VUmc. Vergeet niet om jouw reumatoloog op de hoogte te stellen, zodat zij de relatie met de behandeling met Tocilizumab kan beoordelen.

Voordat je met dit medicijn kunt beginnen, bepaalt jouw reumatoloog hoe actief jouw ziekte is en worden andere infecties zoals tuberculose gecontroleerd. Bloedafname zal plaatsvinden vóór aanvang. Indien nodig wordt er een röntgenfoto van jouw longen gemaakt en een Mantoux (huidtest) uitgevoerd om actieve tuberculose uit te sluiten.

Een dag voor het infuus dien je de checklist met contra-indicaties voor biologicals door te nemen. Als je één of meerdere vragen met ja beantwoordt, dien je contact op te nemen met de dagbehandeling. Tijdens de behandeling zal een verpleegkundige jouw bloeddruk, hartslag en temperatuur controleren. De verpleegkundige informeert ook naar eventuele ziektes of infecties die je hebt gehad. Als alles in orde is, wordt het infuus geplaatst

Omdat er onvoldoende gegevens bekend zijn over gebruik van tocilizumab tijdens de zwangerschap en borstvoeding, adviseren wij deze medicijnen niet te gebruiken tijdens de zwangerschap en borstvoeding. Het is daarom van belang jouw reumatoloog tijdig te informeren als je een zwangerschap overweegt of al zwanger bent.

Reizen
Bespreek je reisplannen met je reumatoloog voordat je begint met de behandeling met tocilizumab. Als je van plan bent om op reis te gaan, controleer dan of er vaccinaties nodig zijn (bij de GGD in je woonplaats). Vaccinaties met een levend of verzwakt virus* mogen niet worden gegeven tijdens de behandeling met abatacept en tot ten minste drie maanden na het stoppen van de behandeling. Op de biopoli is een Engelstalige reisbrief beschikbaar.

*Vaccinaties met een levend of verzwakt virus zijn vaccins die een levend, maar verzwakt virus of een verzwakte versie van het virus bevatten. Deze vaccins helpen het immuunsysteem om een beschermende reactie op te bouwen zonder dat je ernstig ziek wordt. Voorbeelden van vaccins met een levend of verzwakt virus zijn onder andere het BMR-vaccin (bof, mazelen, rodehond) en het gelekoortsvaccin. Bij het gebruik van tocilizumab wordt het afgeraden om dergelijke vaccinaties te ontvangen vanwege een verminderde respons op de vaccinatie en een mogelijk verhoogd risico op infectie.

Griepvaccinatie

Het jaarlijkse griepvaccin kan worden toegediend.

Bewaaradvies
Bewaar het in de koelkast tussen 2 graden Celsius en 8 graden Celsius, niet in de vriezer. Bewaar de voorgevulde spuit in de buitenverpakking ter bescherming tegen licht.

Als je tocilizumab via injectie gebruikt, ontvang je je eerste dosis van het medicijn bij Apotheek Reade. Voordat je begint, bespreek je tijdens een farmaceutisch consult informatie over de werking, mogelijke bijwerkingen, belangrijke aandachtspunten met betrekking tot je TNF-blokker. Natuurlijk kun je ook je vragen en zorgen bespreken.

We controleren en actualiseren je medicatiegegevens om ervoor te zorgen dat je veilig kunt beginnen met het gebruik. Na je bezoek aan de specialist keer je terug naar Apotheek Reade om het medicijn daadwerkelijk op te halen. We bereiden het medicijn voor je voor en je neemt het mee naar kamer A9. Hier vertelt de doktersassistente over hoe je de injectie moet toedienen. Als de eerste instructie voldoende voor je is en je ervoor kiest om in de toekomst thuis zelf te injecteren, kun je een volgende levering ontvangen via Apotheek Reade.

De planning en levering worden afgehandeld door onze logistieke partner Alcura. Als je een nieuwe levering nodig hebt, zullen zij contact met je opnemen. Zij zullen dan een geschikt moment plannen met Apotheek Reade en jou. Je kunt hen ook zelf bellen op 088-1040188.

Afspraak maken

met reumatoloog of reumaverpleegkundige
Bel voor het maken van een telefonische afspraak met de reumatoloog of een doorverwijzing naar de reumaverpleegkundige naar de afdeling Service & Planning.

Contact met de dagbehandeling

Voor behandeling via infuus

Voor contact met de dagbehandeling kan je
bellen (dinsdag, woensdag en donderdag van 8:00 tot 16:30 uur) of een e-mail sturen.

Contact met reumatoloog / reumaverpleegkundige

Bel voor contact met de reumatoloog of reumaverpleegkundige.

Spoedgeval tijdens kantooruren

Tijdens kantooruren (08.30 - 17.00 uur) kunt u wanneer u een medisch spoedgevoel hebt en u dezelfde dag (telefonisch) contact wilt hebben met uw arts of zijn/haar vervanger bellen naar onderstaand telefoonnummer. T 020 - 242 15 00

Spoedgeval buiten kantooruren

Voor spoedgevallen buiten kantooruren (spoedeisende klachten) kunt u bellen naar de dienstdoende reumatoloog van VUmc via onderstaand telefoonnummer. T 020 - 444 44 44

Reade Service & Planning

Heb je een vraag? Stuur ons een e-mail.
Wij streven ernaar je mail binnen 3 werkdagen te beantwoorden.
Telefonisch (020 - 242 10 00) zijn we bereikbaar op maandag tot en met vrijdag. Van 8 uur 's ochtends tot 12 uur 's middags. (08.00 - 12.00 uur).

Heb je acute pijn en daarom direct contact nodig?
Bel dan tussen 08.00 en 17.00 uur naar 020 - 242 10 00.

Wil je je afspraak verzetten of annuleren?
Kan je echt niet naar de afspraak komen en wil je deze verzetten of annuleren? Wees bewust dat het enkele weken tot maanden duurt voor een afspraak kan worden gemaakt. Als je zonder geldige reden niet op je afspraak verschijnt of je niet op tijd afmeldt, kunnen wij kosten in rekening brengen voor de gemiste behandeling (no show tarief).

Al onze adressen vind je op de contactpagina.

Tips voor de website?