Afspraak voorbereiden - Dagbehandeling Infliximab
-
Een geldig identiteitsbewijs
-
Je zorgpas
-
Voor het eerste infuus vragen we je eerst naar de apotheek te gaan. De apotheek heeft een recent medicatie overzicht nodig. Dit vraag je op bij je eigen apotheek.
-
Tijdens het onderzoek mag je een mobiel zonder geluid gebruiken. Op de dagbehandeling is wifi beschikbaar.
-
Tijdens de behandeling bieden wij je een kopje thee of koffie aan. Je mag zelf eten voor bij de lunch meenemen.
-
Voor je verblijf
Een dag voor het infuus neem je de checklist contra indicaties biologicals door. Beantwoord je één of meerdere vragen met ja? Neem dan contact op met de dagbehandeling.
Als je je één of enkele dagen voor de afspraak niet lekker voelt, een infectie hebt of twijfelt of het verstandig is om te komen, neem dan contact op met de verpleegkundige van de dagbehandeling.
Voor aanvang zal er bloed worden afgenomen. Indien noodzakelijk zal een röntgenfoto van de longen worden gemaakt en een Mantoux (huidtest) worden gezet om actieve tuberculose uit te sluiten.
Als je iets privé wilt bespreken over je behandeling, raden wij aan om vooraf contact op te nemen met de dagbehandeling. Ze kunnen daar geen privé gesprekken houden als er nog meer mensen aanwezig zijn.
Ga eerst langs de apotheek met jouw recente lijst van medicijnen (op te vragen bij je eigen apotheek) Hier is geen aparte afspraak voor nodig.
Over het algemeen kun je infliximab, net als etanercept, adalimumab, golimumab en certolizumab, in combinatie met bijna alle geneesmiddelen gebruiken. Overleg toch altijd voor de zekerheid met je behandelend arts om te bepalen of het gelijktijdig gebruik van andere medicijnen is toegestaan.
Als je denkt dat je zwanger bent of van plan bent om zwanger te worden, vertel dit dan snel aan de dokter die verantwoordelijk is voor je behandeling.
-
Tijdens je verblijf
Neem je samen met de reuma verpleegkundige de vragenlijst door.
Voorafgaand aan het infuus stelt de verpleegkundige vragen en voert zo nodig metingen uit, zoals bijvoorbeeld bloeddruk, hartslag en temperatuur.
Daarnaast wegen we je 2x per jaar, omdat de dosering afhankelijk is van jouw gewicht.
De verpleegkundige brengt een infuus in. Een infuus is een klein kunststof slangetje (canule), dat we met een naald in de bloedbaan inbrengen. Een infuus wordt geplaatst in een ader op de handrug, de onderarm of elleboogplooi.
De verpleegkundige zal de medicatie bereiden en vervolgens toedienen via het infuus.
Als je klachten krijgt tijdens het infuus, laat dit dan direct weten aan de verpleegkundige. Op deze manier kunnen we het beste handelen.
-
Na je verblijf
Als alles in orde is en je voelt je goed, verwijdert de verpleegkundige het infuus en mag je naar huis.
Mogelijke bijwerkingen
TNF blokkerende medicijnen kunnen het afweersysteem verzwakken. Hierdoor kan je gevoeliger zijn voor infecties, een infectie kan sneller optreden en heftiger verlopen. Bij hoge koorts of tekenen van een infectie neem je contact op met jouw arts en/of apotheker. De meest voorkomende infecties zijn (bovenste) luchtweginfecties, urineweginfecties en herpes simplex (koortslip).Bij toediening via injecties kan er een reactie op de injectieplaats en/of een overgevoeligheidsreactie optreden. Vaak verdwijnen deze huidreacties binnen 12 dagen. Koelen van de huid ter plaatse kan verlichting geven.
Als het medicijn via een infuus gegeven wordt, kan er een reactie op het infuus ontstaan. Vaak zijn deze reacties mild en vertonen symptomen zoals hoofdpijn, duizeligheid, rillingen, benauwdheid, hoesten, jeuk en/of huiduitslag. Ernstige allergische reacties zijn zeer zeldzaam.
Mocht je na het infuus klachten krijgen, verzoeken wij tijdens kantoortijden contact op te nemen met Reade. Bij (spoedeisende) klachten buiten kantoortijden neem je contact op met de dienstdoende reumatoloog in het VUmc. Daarnaast is het advies jouw reumatoloog te informeren, zodat hij/zij kan inventariseren in hoeverre dit met de behandeling met het TNF-blokkerend geneesmiddel te maken kan hebben.
Overige bijwerkingen
Voor etanercept, adalimumab, golimumab en certolizumab zijn onder andere hoofdpijn, buikklachten en huiduitslag gemeld. Voor infliximab, etanercept en adalimumab zijn leverfunctiestoornissen en stoornissen in de bloedaanmaak gerapporteerd. In het algemeen zijn de bijwerkingen bij kinderen dezelfde als bij volwassenenDe verpleegkundige zal samen met jou een afspraak maken voor het volgend infuus.
Meer informatie
Waar moet ik zijn?
Jan van Breemen
Amsterdam