Kinderen tegel

Ontwikkelingsproblemen bij jonge kinderen (0-4 jaar)

Maak je je zorgen over de ontwikkeling van je kindje? Zie je dat leeftijdsgenootjes sneller zijn met bijvoorbeeld leren lopen, praten, spelen en contact maken met andere kinderen?

Soms is al vanaf de geboorte duidelijk dat er iets aan de hand is, soms ontstaan de zorgen later.

Voor wie hebben wij behandelingen?

Kinderen van 0 tot ongeveer 4 jaar waarbij zorgen bestaan over in ieder geval de motorische ontwikkeling. Vaak zijn er ook zorgen over bijvoorbeeld contact maken, communiceren of spelen.

Soms is er een diagnose bekend, zoals bijvoorbeeld cerebrale parese of een aangeboren aandoening. Soms is de diagnose (nog) niet bekend. Dat is niet erg. Ook zonder diagnose kunnen we met jullie meedenken.

Reade kan meedenken over de volgende onderwerpen

  • Door observatie in kaart brengen van de ontwikkeling van het kind. Dit gebeurt onder leiding van de revalidatiearts en samen met meerde professionals van het kinderrevalidatieteam, zoals een fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, psycholoog of maatschappelijk werk.
  • Adviseren over de aangewezen behandeling. Soms gebeurt dit bij Reade, maar we werken samen met een groot zorgnetwerk in de regio. We denken mee over wat het beste bij jullie past.
  • Meedenken over alles wat dit vraagt van jullie gezin: wat doet deze situatie met je, hoe combineer je alle afspraken met het gezinsleven of een baan, hoe vinden jullie samen je draai?

Behandelaanbod voor kinderen (0-4 jaar) met ontwikkelingsproblemen

Het eerste contact is vaak een intake gesprek met de revalidatiearts op de polikliniek van Reade.
Soms is het uit de verwijsbrief meteen al duidelijk dat een bredere observatie nodig is en wordt meteen een ‘vroegscreening’ ingepland. Binnen 2-4 weken krijgen jullie dan een aantal afspraken met verschillende behandelaren uit het revalidatieteam, waarna een planbespreking volgt. Tijdens de planbespreking bespreken we samen onze bevindingen en bepalen we wat er verder nodig is.

Gedurende 6 bijeenkomsten van 45 minuten wordt aandacht besteed aan onderwerpen waar ouders van jonge kinderen met ontwikkelingsproblemen tegenaan lopen. Zo wordt aandacht besteed aan de impact die de situatie kan hebben op het gezin en wordt informatie gegeven over hoe je je kindje kunt helpen met ontwikkelen; bewegen, communiceren, spelen en eten/drinken.

Als je poliklinisch revalideert, kom je regelmatig naar Reade toe voor één of meerdere afspraken op een dag. Na de intake bij de revalidatiearts of vroegscreening wordt, afhankelijk van jouw doelen, een behandelplan opgesteld. Meestal worden voor een periode van enkele weken tot maanden afspraken gepland, met nadien een planbespreking. Tijdens die planbespreking wordt samen met jou besproken of je doelen behaald zijn en of voortzetten van de behandeling nodig is. Als er op dat moment geen revalidatiedoelen zijn, wordt de behandeling afgesloten. Soms wordt een controle afspraak bij de revalidatiearts gepland. Als er dan nieuwe doelen zijn, wordt opnieuw gekeken welke behandeling daarbij past.

Een effectieve manier om ontwikkeling en gebruik van de aangedane arm te stimuleren bij eenzijdig aangedane kinderen.

Op de therapeutische peutergroep is vergelijkbaar met een peuterspeelzaal, waarbij de revalidatiebehandeling wordt geïntegreerd in het programma. Reade heeft 3 therapeutische peutergroepen: 2 op locatie dr. Jan van Breemen en 1 op verpleegkundig kinderdagcentrum Zigzag. Ben je benieuwd of dit iets is voor jouw kindje? Dan kun je dit bespreken met je revalidatiearts en behandelteam.

Samenwerking met kinderdagcentra voor kinderen met een ernstig meervoudige handicap Omega en Nifterlake. Een voltallig revalidatieteam is op beide locaties aanwezig.

Locatie Ontwikkelingsproblemen bij jonge kinderen (0-4 jaar)

Locatie jvb reade

Jan van Breemen

Amsterdam

Netwerklocatie Omega

Kinderdagcentrum Stichting Omega

Amsterdam

Reade Nifterlake

Kinderdienstencentrum Nifterlake

Amstelveen

82 EDDDEC F7 A6 4 EF7 BC96 266 B9 A011 A96

ZigZag Verpleegkundige kinderzorg

Amsterdam

Reade Service & Planning

Heb je een vraag? Stuur ons een e-mail.
Wij streven ernaar je mail binnen 3 werkdagen te beantwoorden.
Telefonisch (020 - 242 10 00) zijn we bereikbaar op maandag tot en met vrijdag. Van 8 uur 's ochtends tot 12 uur 's middags. (08.00 - 12.00 uur).

Heb je acute pijn en daarom direct contact nodig?
Bel dan tussen 08.00 en 17.00 uur naar 020 - 242 10 00.

Wil je je afspraak verzetten of annuleren?
Kan je echt niet naar de afspraak komen en wil je deze verzetten of annuleren? Wees bewust dat het enkele weken tot maanden duurt voor een afspraak kan worden gemaakt. Als je zonder geldige reden niet op je afspraak verschijnt of je niet op tijd afmeldt, kunnen wij kosten in rekening brengen voor de gemiste behandeling (no show tarief).

Al onze adressen vind je op de contactpagina.

Tips voor de website?