Team Passend Onderwijs

Team Passend Onderwijs

Afgelopen jaar werd er vanuit de Parel, een school voor Speciaal Onderwijs in Haarlem waar ook therapeuten en artsen vanuit Reade werkzaam zijn, Team Passend Onderwijs ontwikkeld. Een expertise dienst vanuit de school, om onderwijs zo passend mogelijk te maken voor ieder kind. Merel en Lonneke, ergotherapeuten, maken deel uit van het kernteam.

Voor kinderen met een motorische beperking, handicap of chronische ziekte, is het extra belangrijk om zich sociaal te kunnen ontwikkelen. Dat lukt vaak het beste bij een ‘gewone’ basisschool in de buurt. Team Passend Onderwijs zet zich dan ook in om deze leerlingen zoveel mogelijk binnen het reguliere onderwijs te houden.

Het kernteam van Team Passend Onderwijs bestaat uit een coördinator, twee onderwijsdeskundigen en twee ergotherapeuten. De therapeuten zijn onderdeel van het revalidatieteam van Reade op De Parel; een school voor Speciaal Onderwijs in Haarlem, en Merel Sikma is een van hen. Enthousiast vertelt zij over de werkwijze van Team Passend Onderwijs, die altijd start bij de hulpvraag van een school. Zo’n vraag kan heel divers zijn en bijvoorbeeld te maken hebben met concentratieproblemen of de zithouding van een leerling. Wij brengen na de inventarisatie van de hulpvraag eerst een bezoek aan de school voor een observatie. We kijken waar de leerling tegenaan loopt en welke hulp nodig is. Soms nemen we wat testen af en als het nodig is kunnen we ook de medewerking inschakelen van een andere professional van De Parel, zoals een fysiotherapeut, gymleraar of een verpleegkundige. Vervolgens komen we als kernteam samen en stellen we een rapport op met aanpassingen. Zo kunnen we altijd een volledig advies leveren.”

“We brengen vaardigheden over die direct toepasbaar zijn in de dagelijkse onderwijspraktijk. Daar profiteert iedereen op school van.”
Merel

Ook Lonneke Snel maakt onderdeel uit van het kernteam. Zij werkt als ergotherapeut op De Parel en doet gemiddeld één dag per week observaties bij scholen met een hulpvraag. “Omdat elk kind, elke hulpvraag en ook elke school anders is, geeft maatwerk het beste resultaat. Een mooi voorbeeld daarvan was de casus van een meisje uit groep 3 met Epidermolysis bullosa (Vlinderziekte), een zeldzame ziekte waarbij de huid blaren vormt en snel beschadigd raakt. De hulpvraag ging over aangepast schrijfmateriaal, maar tijdens de observatie zagen we dat ze bij het buitenspelen naast de juf bleef staan tot de pauze over was. Behalve aangepaste schrijfmaterialen, hebben we in ons rapport daarom een buitentafel geadviseerd, zodat het meisje tijdens de pauze met kleurtjes en Lego kon spelen. Dat bleken meer kinderen leuk te vinden, dus ze was niet meer alleen tijdens de pauzes. Ook hebben we een speciaal stoeltje geadviseerd met een drukverdelend kussen, waardoor ze een betere werkhouding kreeg en geen pijn meer had bij het zitten.”

Behalve gerichte adviezen bij hulpvragen, levert Team Passend Onderwijs ook workshops en cursussen voor leerkrachten, klassenassistenten en ib-ers. Merel: “We vinden het belangrijk om onze kennis over te dragen. Kennis die niet alleen gebruikt kan worden voor als er dingen mis gaan, maar ook preventief ingezet kan worden. Waar kun je als leerkracht mee te maken krijgen, waar moet je rekening mee houden en hoe doe je dat? We hebben workshops over motoriek, over plannen en organisatie, over prikkelverwerking. Zo brengen we vaardigheden over die direct toepasbaar zijn in de dagelijkse onderwijspraktijk. Daar profiteert iedereen op school van en past perfect bij de schoolbrede aanpak die basisscholen nastreven.”

Meer nieuws

2021 Fotografie Reade Overtoom SJ RE 883 0006

Versterking samenwerking dwarslaesierevalidatie

  1. 2024-02-19

De bestuurders van acht centra voor dwarslaesierevalidatie hebben afspraken gemaakt om hun samenwerking te versterken met als doel: dwarslaesierevalidatie goed, toegankelijk én betaalbaar houden op de lange termijn. De samenwerking krijgt in 2024 concreet vorm en sluit aan op de opgaven uit het Integraal Zorgakkoord (IZA).

Foto Laura Boekel

Promotie Laura Boekel

  1. 2024-02-08

Op woensdag 28 februari promoveert Laura Boekel met haar proefschrift getiteld: 'COVID-19 in patients with immune-mediated inflammatory diseases'. Laura promoveert in het Auditorium van de Vrije Universiteit om 09:45 uur.

Aangepaste telefonische bereikbaarheid Klantenservice

  1. 2024-02-08

We houden de telefoonlijn vanaf 12.00 uur open voor spoedgevallen en verwijzers. Klantenservice is en blijft 's middags beschikbaar via de e-mail. Stuur ons gerust een e-mail.

OC Jet en Jill

Verbeterde communicatie: OC-Kernwoordenkaarten helpt kinderen hun stem te vinden

  1. 2024-02-07

Verschillende logopedisten van het kinderteam maken regelmatig gebruik van Ondersteunende Communicatie, kortweg OC. Dit delen zij graag om ouders en andere zorgverleners te inspireren.

Suzan vernie

Suzan Vernie gestart als Lid Raad van Bestuur Reade

  1. 2024-02-01

Suzan Vernie is op 1 februari 2024 gestart als Lid van de Raad van Bestuur van Reade, waar ze samen met bestuursvoorzitter Katja Hoorn de Raad van Bestuur zal vormen. Petra van Dam nam op 31 januari afscheid als interim bestuurslid.

2022 HERO revalidatie reumazorg overtoom amsterdam

UPDATE: Stroomstoring Overtoom is verholpen

  1. 2024-01-22

De stroomstoring op locatie Overtoom is verholpen.

VIPP

Digitale uitwisseling van cliëntgegevens tussen zorginstellingen is nu mogelijk!

  1. 2024-01-18

Bij Reade hebben we succesvol de derde fase van VIPP 5 afgerond, dat inhoudt dat de digitale uitwisseling van medische gegevens tussen verschillende zorginstellingen nu mogelijk is! Hierdoor zijn gezondheidsgegevens niet meer verspreid over verschillende plekken, maar bewegen ze mee met de verschillende zorginstellingen van de cliënt.

Het gebruik van het medicijn Hydroxychloroquine/Plaquenil bij reuma is veilig

  1. 2024-01-12

Deze week is er bericht geweest in de media over de extreme onveiligheid van het gebruik van Hydroxychloroquine gedurende de Covid pandemie. Deze studie is alleen gerelateerd aan Hydroxychloroquine gebruik bij covid. En gaat niet over het gebruik bij reuma.

Tijdelijk langere wachttijden bij onze klantenservice

  1. 2023-12-01

Momenteel zullen de wachttijden via onze klantenservice, door omstandigheden, langer zijn dan je van ons gewend bent. Zowel via de e-mail als telefonisch.

Foto nerass congres

Vrijdag 1 december: NERASS Najaarscongress bij Reade!

  1. 2023-11-23

Op vrijdag 1 december vindt het NERASS Najaarscongres plaats op de Reade locatie Jan van Breemen, met als thema 'Zorg(en) voor de toekomst'. Een evenement waar dieper wordt ingegaan op vraagstukken die zowel de reumatologie als de revalidatietak aangaan.

Toon meer nieuws over team passend onderwijs Toon minder nieuws

Klantenservice

Heb je een vraag? Stuur ons een e-mail.
Wij streven ernaar je mail op werkdagen binnen 24 uur te beantwoorden.
Telefonisch (020 - 242 10 00) zijn we bereikbaar op maandag tot en met vrijdag. Van 8 uur 's ochtends tot 12 uur 's middags. (08.00 - 12.00 uur).


Wil je je afspraak verzetten of annuleren?
Kan je echt niet naar de afspraak komen en wil je deze verzetten of annuleren? Wees bewust dat het enkele weken tot maanden duurt voor een afspraak kan worden gemaakt. Als je zonder geldige reden niet op je afspraak verschijnt of je niet op tijd afmeldt, kunnen wij kosten in rekening brengen voor de gemiste behandeling (no show tarief).

Al onze adressen vind je op de contactpagina.

Tips voor de website?