Team Passend Onderwijs

Team Passend Onderwijs

Afgelopen jaar werd er vanuit de Parel, een school voor Speciaal Onderwijs in Haarlem waar ook therapeuten en artsen vanuit Reade werkzaam zijn, Team Passend Onderwijs ontwikkeld. Een expertise dienst vanuit de school, om onderwijs zo passend mogelijk te maken voor ieder kind. Merel en Lonneke, ergotherapeuten, maken deel uit van het kernteam.

Voor kinderen met een motorische beperking, handicap of chronische ziekte, is het extra belangrijk om zich sociaal te kunnen ontwikkelen. Dat lukt vaak het beste bij een ‘gewone’ basisschool in de buurt. Team Passend Onderwijs zet zich dan ook in om deze leerlingen zoveel mogelijk binnen het reguliere onderwijs te houden.

Het kernteam van Team Passend Onderwijs bestaat uit een coördinator, twee onderwijsdeskundigen en twee ergotherapeuten. De therapeuten zijn onderdeel van het revalidatieteam van Reade op De Parel; een school voor Speciaal Onderwijs in Haarlem, en Merel Sikma is een van hen. Enthousiast vertelt zij over de werkwijze van Team Passend Onderwijs, die altijd start bij de hulpvraag van een school. Zo’n vraag kan heel divers zijn en bijvoorbeeld te maken hebben met concentratieproblemen of de zithouding van een leerling. Wij brengen na de inventarisatie van de hulpvraag eerst een bezoek aan de school voor een observatie. We kijken waar de leerling tegenaan loopt en welke hulp nodig is. Soms nemen we wat testen af en als het nodig is kunnen we ook de medewerking inschakelen van een andere professional van De Parel, zoals een fysiotherapeut, gymleraar of een verpleegkundige. Vervolgens komen we als kernteam samen en stellen we een rapport op met aanpassingen. Zo kunnen we altijd een volledig advies leveren.”

“We brengen vaardigheden over die direct toepasbaar zijn in de dagelijkse onderwijspraktijk. Daar profiteert iedereen op school van.”
Merel

Ook Lonneke Snel maakt onderdeel uit van het kernteam. Zij werkt als ergotherapeut op De Parel en doet gemiddeld één dag per week observaties bij scholen met een hulpvraag. “Omdat elk kind, elke hulpvraag en ook elke school anders is, geeft maatwerk het beste resultaat. Een mooi voorbeeld daarvan was de casus van een meisje uit groep 3 met Epidermolysis bullosa (Vlinderziekte), een zeldzame ziekte waarbij de huid blaren vormt en snel beschadigd raakt. De hulpvraag ging over aangepast schrijfmateriaal, maar tijdens de observatie zagen we dat ze bij het buitenspelen naast de juf bleef staan tot de pauze over was. Behalve aangepaste schrijfmaterialen, hebben we in ons rapport daarom een buitentafel geadviseerd, zodat het meisje tijdens de pauze met kleurtjes en Lego kon spelen. Dat bleken meer kinderen leuk te vinden, dus ze was niet meer alleen tijdens de pauzes. Ook hebben we een speciaal stoeltje geadviseerd met een drukverdelend kussen, waardoor ze een betere werkhouding kreeg en geen pijn meer had bij het zitten.”

Behalve gerichte adviezen bij hulpvragen, levert Team Passend Onderwijs ook workshops en cursussen voor leerkrachten, klassenassistenten en ib-ers. Merel: “We vinden het belangrijk om onze kennis over te dragen. Kennis die niet alleen gebruikt kan worden voor als er dingen mis gaan, maar ook preventief ingezet kan worden. Waar kun je als leerkracht mee te maken krijgen, waar moet je rekening mee houden en hoe doe je dat? We hebben workshops over motoriek, over plannen en organisatie, over prikkelverwerking. Zo brengen we vaardigheden over die direct toepasbaar zijn in de dagelijkse onderwijspraktijk. Daar profiteert iedereen op school van en past perfect bij de schoolbrede aanpak die basisscholen nastreven.”

Meer nieuws

Kinderteam6

Meld je aan voor de NExTpertise netwerkavond

  1. 18 jun. 2024

Ben jij fysio-, ergo- of oefentherapeut en werk jij met kinderen met jeugdreuma, niet-aangeboren hersenletsel en/of DCD? Meld je dan nu aan voor de gratis NExTpertise netwerkavond op dinsdag 25 juni!

Tuin opknappen1

Vrijwilligers knappen tuin Reade Overtoom op!

  1. 18 jun. 2024

Afgelopen donderdag mochten we op de Overtoom een groep vrijwilligers ontvangen die via Stichting Zin Reade had gevonden en de handen uit de mouwen stak onder de noemer van een “zinvol bedrijfsuitje”. En zinvol was het zeker!

Wimhof RM okt2022 3 1024x683

Deelnemers gezocht voor onderzoek naar de Wim Hof Methode bij mensen met een dwarslaesie

  1. 4 jun. 2024

De eerste pilot met de Wim Hof Methode was veelbelovend. Deelnemers merkten verbetering in longfunctie, stemming, stressgerelateerde klachten en een afname in ongemak als gevolg van spasticiteit. Gezien de resultaten van de pilot is een grotere studie opgezet waarbij ook het effect van blootstelling aan de kou wordt onderzocht. We zoeken nog nieuwe deelnemers.

Voeten lijntekening

E-learning Reumapodotherapie

  1. 4 jun. 2024

Ben je een reumaverpleegkundige en wil je cliënten met voetklachten op een juiste wijze adviseren en doorverwijzen? De Nederlandse Health Professionals in de Reumatologie (NHPR) heeft in samenwerking met Saxion, Fontys en Reade een e-learning ontwikkeld. Vraag de e-learning hier aan: https://lnkd.in/em4AwjwN

Esaote news eular 2024

ARC vertegenwoordiging op EULAR Congres 2024

  1. 30 mei 2024

Van 12 t/m 15 juni vindt het EULAR Congres plaats in Wenen. EULAR is een Europese samenwerking tussen wetenschappelijke verenigingen, zorgorganisaties en nationale patiëntenorganisaties. Tijdens dit grootse internationale congres wisselen wetenschappers, artsen, behandelaars en patiënten de nieuwste inzichten en ontwikkelingen met elkaar uit over de bestrijding en behandeling van de diverse vormen van reuma.

Rapenburgrace

Zwem je ook mee met team Reade voor dwarslaesie-onderzoek?

  1. 23 mei 2024

Zaterdag 14 september is het weer zover: de Rapenburg Race. Onder het motto “dwars door Leiden” zwemmen honderden mensen 800 meter door de mooiste gracht van Leiden. Dit alles is om geld op te halen om de levenskwaliteit van mensen met een dwarslaesie te verbeteren.

Schermafbeelding 2024 05 20 om 17 26 46

NOS nieuws: Dwarslaesie-cliënten krijgen meer kracht en controle met elektrische stimulans

  1. 20 mei 2024

Doorbraak in dwarslaesieonderzoek: innovatief onderzoek voor mensen met een hoge dwarslaesie laat bemoedigende resultaten zien in verbetering van de hand- en armfunctie dankzij de revolutionaire ARC-EX® therapie.

Readeabroad ZA10

Kinderproject Reade Abroad in Zuid-Afrika

  1. 16 mei 2024

Eind april vertrokken Eva, Ingrid, Lia en Liesbeth voor Reade Abroad naar het Rehabilitation Centre in Bloempoort, Zuid-Afrika. De Ndlovu Care Group heeft in het township Bloempoort een Rehabilitation Centre opgezet voor kinderen met een handicap. Hier komen kinderen met een Cerebrale Parese en jongeren met een verstandelijke en/of lichamelijke handicap.

20240423 140353

Pilot ervaringsdeskundigheid met Dwarslaesie Organisatie Nederland (DON)

  1. 30 apr. 2024

De inzet van ervaringsdeskundigen tijdens het klinische revalidatietraject is ontzettend waardevol. Maar hoe zit dat als je weer thuis bent? Ondersteuning van een ervaringsdeskundige kan ook dan van grote betekenis zijn. We zijn daarom vorige week gestart met een pilot in samenwerking met Dwarslaesie Organisatie Nederland (DON).

Toon meer nieuws over team passend onderwijs Toon minder nieuws

Reade Service & Planning

Heb je een vraag? Stuur ons een e-mail.
Wij streven ernaar je mail binnen 3 werkdagen te beantwoorden.
Telefonisch (020 - 242 10 00) zijn we bereikbaar op maandag tot en met vrijdag. Van 8 uur 's ochtends tot 12 uur 's middags. (08.00 - 12.00 uur).

Heb je acute pijn en daarom direct contact nodig?
Bel dan tussen 08.00 en 17.00 uur naar 020 - 242 10 00.

Wil je je afspraak verzetten of annuleren?
Kan je echt niet naar de afspraak komen en wil je deze verzetten of annuleren? Wees bewust dat het enkele weken tot maanden duurt voor een afspraak kan worden gemaakt. Als je zonder geldige reden niet op je afspraak verschijnt of je niet op tijd afmeldt, kunnen wij kosten in rekening brengen voor de gemiste behandeling (no show tarief).

Al onze adressen vind je op de contactpagina.

Tips voor de website?