Team Passend Onderwijs

Team Passend Onderwijs

Afgelopen jaar werd er vanuit de Parel, een school voor Speciaal Onderwijs in Haarlem waar ook therapeuten en artsen vanuit Reade werkzaam zijn, Team Passend Onderwijs ontwikkeld. Een expertise dienst vanuit de school, om onderwijs zo passend mogelijk te maken voor ieder kind. Merel en Lonneke, ergotherapeuten, maken deel uit van het kernteam.

Voor kinderen met een motorische beperking, handicap of chronische ziekte, is het extra belangrijk om zich sociaal te kunnen ontwikkelen. Dat lukt vaak het beste bij een ‘gewone’ basisschool in de buurt. Team Passend Onderwijs zet zich dan ook in om deze leerlingen zoveel mogelijk binnen het reguliere onderwijs te houden.

Het kernteam van Team Passend Onderwijs bestaat uit een coördinator, twee onderwijsdeskundigen en twee ergotherapeuten. De therapeuten zijn onderdeel van het revalidatieteam van Reade op De Parel; een school voor Speciaal Onderwijs in Haarlem, en Merel Sikma is een van hen. Enthousiast vertelt zij over de werkwijze van Team Passend Onderwijs, die altijd start bij de hulpvraag van een school. Zo’n vraag kan heel divers zijn en bijvoorbeeld te maken hebben met concentratieproblemen of de zithouding van een leerling. Wij brengen na de inventarisatie van de hulpvraag eerst een bezoek aan de school voor een observatie. We kijken waar de leerling tegenaan loopt en welke hulp nodig is. Soms nemen we wat testen af en als het nodig is kunnen we ook de medewerking inschakelen van een andere professional van De Parel, zoals een fysiotherapeut, gymleraar of een verpleegkundige. Vervolgens komen we als kernteam samen en stellen we een rapport op met aanpassingen. Zo kunnen we altijd een volledig advies leveren.”

“We brengen vaardigheden over die direct toepasbaar zijn in de dagelijkse onderwijspraktijk. Daar profiteert iedereen op school van.”
Merel

Ook Lonneke Snel maakt onderdeel uit van het kernteam. Zij werkt als ergotherapeut op De Parel en doet gemiddeld één dag per week observaties bij scholen met een hulpvraag. “Omdat elk kind, elke hulpvraag en ook elke school anders is, geeft maatwerk het beste resultaat. Een mooi voorbeeld daarvan was de casus van een meisje uit groep 3 met Epidermolysis bullosa (Vlinderziekte), een zeldzame ziekte waarbij de huid blaren vormt en snel beschadigd raakt. De hulpvraag ging over aangepast schrijfmateriaal, maar tijdens de observatie zagen we dat ze bij het buitenspelen naast de juf bleef staan tot de pauze over was. Behalve aangepaste schrijfmaterialen, hebben we in ons rapport daarom een buitentafel geadviseerd, zodat het meisje tijdens de pauze met kleurtjes en Lego kon spelen. Dat bleken meer kinderen leuk te vinden, dus ze was niet meer alleen tijdens de pauzes. Ook hebben we een speciaal stoeltje geadviseerd met een drukverdelend kussen, waardoor ze een betere werkhouding kreeg en geen pijn meer had bij het zitten.”

Behalve gerichte adviezen bij hulpvragen, levert Team Passend Onderwijs ook workshops en cursussen voor leerkrachten, klassenassistenten en ib-ers. Merel: “We vinden het belangrijk om onze kennis over te dragen. Kennis die niet alleen gebruikt kan worden voor als er dingen mis gaan, maar ook preventief ingezet kan worden. Waar kun je als leerkracht mee te maken krijgen, waar moet je rekening mee houden en hoe doe je dat? We hebben workshops over motoriek, over plannen en organisatie, over prikkelverwerking. Zo brengen we vaardigheden over die direct toepasbaar zijn in de dagelijkse onderwijspraktijk. Daar profiteert iedereen op school van en past perfect bij de schoolbrede aanpak die basisscholen nastreven.”

Meer nieuws

Frank nico wim hof

Publicatie pilotonderzoek Wim Hof Methode bij mensen met een dwarslaesie

  1. 2023-09-26

In 2015 volgde Frank Ettema, fysiotherapeut binnen de dwarslaesie afdeling van Reade, in de Poolse winter de cursus van Wim Hof. In de methode van Wim Hof wordt gebruikgemaakt van ademhalingsoefeningen, trainen van mindset, concentratie en graduele blootstelling aan kou. Frank vroeg zich af of deze methode ook iets kon betekenen voor mensen met een dwarslaesie en startte, na twee introductiesessies van Wim Hof, een pilot binnen Reade samen met collega's, waaronder onderzoekers. De pilot startte in het voorjaar van 2023 en is inmiddels succesvol afgerond.

Kwaliteitsprijs kinderteam 2022

Kwaliteitsprijs Reade 2022 gaat naar het kinderrevalidatieteam

  1. 2023-09-25

Op 14 september 2023 reikte Katja Hoorn, lid Raad van Bestuur, en Krista Bongers, manager strategische programma’s, de Kwaliteitsprijs 2022 uit aan het kinderrevalidatieteam. Zij kregen de prijs voor het ontwikkelen van een introductiemodule voor ouders van jonge kinderen binnen de kinderrevalidatie.

Themadag: Jij doet Er Toe, de krachtige invloed van de verpleegkundige en verzorgende in de revalidatie

Themadag: Jij doet Er Toe, de krachtige invloed van de verpleegkundige en verzorgende in de revalidatie

  1. 2023-09-25

Vrijdag 22 september 2023 organiseerde Studio GRZ in samenwerking met V&VN, Amstel Academie, Reade en Klimmendaal de Themadag: Jij doet Er Toe, de krachtige invloed van de verpleegkundige en verzorgende in de revalidatie.

Zwem foto

Nagenieten van de Rapenburg Race 2023!

  1. 2023-09-18

De Rapenburg Race was weer een groot succes dit jaar! Deze bijzondere dag heeft meer dan €100.000 opgeleverd voor dwarslaesieonderzoek.

Arts onderzoeker Reinder Raadsen 300 300

Laat een belletje rinkelen bij nieuw gediag­nosti­ceerde RA-cliën­ten

  1. 2023-09-13

Mannen met reumatoïde artritis hebben een hoger cardiovasculair risico dan vrouwen. Een betere samenwerking tussen reumatologen en huisartsen kan dit risico mitigeren, zegt arts-onderzoeker Reinder Raadsen. “Ondanks de richtlijnen wordt er nog steeds te weinig gescreend op hart- en vaatziekten binnen deze cliëntengroep.”

Foto wheelen marathon intranet

Even voorstellen: Margriet, sportconsulente bij ons Sport- & Leefstijlloket

  1. 2023-09-08

"Ik wil me via deze weg graag voorstellen! Ik ben Margriet van den Broek, sinds november 2022 werkzaam als sportconsulent bij het Sport- en Leefstijlloket van Reade op locatie Dr. Jan van Breemen."

Seksuele gezondheid

Week van de seksuele gezondheid

  1. 2023-09-04

Vandaag - maandag 4 september - is het World Sexual Health Day. Deze dag - in het leven geroepen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) - staat in het teken van seksuele gezondheid. Over de hele wereld wordt deze dag aangegrepen om sociale en culturele taboes rond seksualiteit te doorbreken en positieve aandacht te besteden aan seksuele gezondheid. Dit is een missie waar we bij Reade graag bij aansluiten! Want een goede seksuele gezondheid is onlosmakelijk verbonden met een goede algemene gezondheid en met welzijn. Seksuele gezondheid is bovendien relevant in alle stadia van het leven: van de adolescentie tot de oude dag, voor gezonde mensen maar óók voor mensen met een chronische ziekte, aandoening of beperking.

Cardiorheumatologycourse

CardioRheumatology Course bij Reade

  1. 2023-08-30

Op 24 augustus werd de CardioRheumatology Course georganiseerd in het auditorium van Reade, voor aanvang van het vierdaagse European Society for Cardiology (ESC) Congres.

Plants for joints

Nieuwe studie toont aan dat plantaardig eten, meer bewegen en ontspannen effectief is in de behandeling van artrose

  1. 2023-08-24

Uit het onderzoek "Plants for Joints" door Reade en Amsterdam UMC is gebleken dat plantaardig eten, regelmatig bewegen en leren omgaan met stress kan helpen bij het verminderen van pijn en ongemak bij mensen die last hebben van artrose. Dit nieuwe onderzoek biedt hoopvolle behandelmogelijkheden voor de groeiende groep mensen met artrose in Nederland. Al meer dan 1,5 miljoen Nederlanders hebben last van artrose, en in de komende jaren zullen er nog eens 1 miljoen bijkomen.

Reade portret Renske Hebing

Promotie Renske Hebing

  1. 2023-08-21

Vrijdag 15 september om 11.45 uur promoveert Renske Hebing aan de VU met haar proefschrift: “Optimisation of methotrexate treatment in rheumatoid arthritis: current reflections on a personalised approach” Kan je met behulp van methotrexaat-bloedspiegels preciezer bepalen hoeveel methotrexaat iemand nodig heeft en of iemand er überhaupt baat bij heeft? En in welke cellen moet je dan meten, rode of witte bloedcellen? Zegt de hoeveelheid methotrexaat in het bloed iets over therapietrouw? En hoe zit het met de therapietrouw van andere reumaremmers zoals biologische geneesmiddelen? Is die therapietrouw te beïnvloeden door feedback te geven? Deze vragen zijn in dit proefschrift beantwoord.

Toon meer nieuws over team passend onderwijs Toon minder nieuws

Klantenservice

Telefonisch zijn we bereikbaar op maandag tot en met vrijdag. Van 8 uur 's ochtends tot 5 uur 's middags. (08.00 - 17.00 uur). Of
stuur ons een e-mail. Wij streven ernaar je mail op werkdagen binnen 24 uur te beantwoorden.
Al onze adressen vind je op de contactpagina.

Tips voor de website?