
Team Passend Onderwijs
Afgelopen jaar werd er vanuit de Parel, een school voor Speciaal Onderwijs in Haarlem waar ook therapeuten en artsen vanuit Reade werkzaam zijn, Team Passend Onderwijs ontwikkeld. Een expertise dienst vanuit de school, om onderwijs zo passend mogelijk te maken voor ieder kind. Merel en Lonneke, ergotherapeuten, maken deel uit van het kernteam.
Voor kinderen met een motorische beperking, handicap of chronische ziekte, is het extra belangrijk om zich sociaal te kunnen ontwikkelen. Dat lukt vaak het beste bij een ‘gewone’ basisschool in de buurt. Team Passend Onderwijs zet zich dan ook in om deze leerlingen zoveel mogelijk binnen het reguliere onderwijs te houden.
Het kernteam van Team Passend Onderwijs bestaat uit een coördinator, twee onderwijsdeskundigen en twee ergotherapeuten. De therapeuten zijn onderdeel van het revalidatieteam van Reade op De Parel; een school voor Speciaal Onderwijs in Haarlem, en Merel Sikma is een van hen. Enthousiast vertelt zij over de werkwijze van Team Passend Onderwijs, die altijd start bij de hulpvraag van een school. Zo’n vraag kan heel divers zijn en bijvoorbeeld te maken hebben met concentratieproblemen of de zithouding van een leerling. Wij brengen na de inventarisatie van de hulpvraag eerst een bezoek aan de school voor een observatie. We kijken waar de leerling tegenaan loopt en welke hulp nodig is. Soms nemen we wat testen af en als het nodig is kunnen we ook de medewerking inschakelen van een andere professional van De Parel, zoals een fysiotherapeut, gymleraar of een verpleegkundige. Vervolgens komen we als kernteam samen en stellen we een rapport op met aanpassingen. Zo kunnen we altijd een volledig advies leveren.”
“We brengen vaardigheden over die direct toepasbaar zijn in de dagelijkse onderwijspraktijk. Daar profiteert iedereen op school van.”Merel
Ook Lonneke Snel maakt onderdeel uit van het kernteam. Zij werkt als ergotherapeut op De Parel en doet gemiddeld één dag per week observaties bij scholen met een hulpvraag. “Omdat elk kind, elke hulpvraag en ook elke school anders is, geeft maatwerk het beste resultaat. Een mooi voorbeeld daarvan was de casus van een meisje uit groep 3 met Epidermolysis bullosa (Vlinderziekte), een zeldzame ziekte waarbij de huid blaren vormt en snel beschadigd raakt. De hulpvraag ging over aangepast schrijfmateriaal, maar tijdens de observatie zagen we dat ze bij het buitenspelen naast de juf bleef staan tot de pauze over was. Behalve aangepaste schrijfmaterialen, hebben we in ons rapport daarom een buitentafel geadviseerd, zodat het meisje tijdens de pauze met kleurtjes en Lego kon spelen. Dat bleken meer kinderen leuk te vinden, dus ze was niet meer alleen tijdens de pauzes. Ook hebben we een speciaal stoeltje geadviseerd met een drukverdelend kussen, waardoor ze een betere werkhouding kreeg en geen pijn meer had bij het zitten.”
Behalve gerichte adviezen bij hulpvragen, levert Team Passend Onderwijs ook workshops en cursussen voor leerkrachten, klassenassistenten en ib-ers. Merel: “We vinden het belangrijk om onze kennis over te dragen. Kennis die niet alleen gebruikt kan worden voor als er dingen mis gaan, maar ook preventief ingezet kan worden. Waar kun je als leerkracht mee te maken krijgen, waar moet je rekening mee houden en hoe doe je dat? We hebben workshops over motoriek, over plannen en organisatie, over prikkelverwerking. Zo brengen we vaardigheden over die direct toepasbaar zijn in de dagelijkse onderwijspraktijk. Daar profiteert iedereen op school van en past perfect bij de schoolbrede aanpak die basisscholen nastreven.”
Meer nieuws

Prik tegen Gordelroos voor mensen met reuma
- 28 mrt. 2025
Mensen met reuma die een biological of een JAK remmer gebruiken hebben een verhoogde kans op een gordelroosinfectie. Dat risico neemt toe met de leeftijd. De overheid heeft besloten om vaccinatie (prik) met het gordelroosvaccin te vergoeden voor deze mensen.

Neem ruim de tijd voor parkeren op locatie Jan van Breemen
- 26 mrt. 2025
Er is momenteel beperkte parkeergelegenheid.

Let op: E-mailspoofing met Reade als vervalst afzenderadres
- 27 feb. 2025
Wat is E-mailspoofing?Via E-mailspoofing sturen oplichters een e-mail waarvan het lijkt of die uit naam van Reade verzonden wordt. De afzender van de e-mail wordt dus vervalst. Op deze manier worden vaak valse facturen of phishing-mails verspreid. Door het sturen van deze e-mails wordt geprobeerd om geld of inloggegevens te stelen of je computer te hacken.

Vergoeding voor zorg bij chronische (aanhoudende) pijn blijft voorlopig hetzelfde
- 23 jan. 2025
Er was de afgelopen tijd veel onzekerheid over de vergoeding van zorg voor mensen met aanhoudende pijn. Het Zorginstituut Nederland (ZIN) twijfelde of deze zorg goed genoeg helpt. Dit bericht gaf veel onrust. Na overleg tussen het ZIN en verschillende partijen, waaronder de VRA, zijn de belangrijkste zorgen weggenomen: de vergoeding blijft voorlopig bestaan en er is ruimte voor verder onderzoek en gesprekken over de effectiviteit van deze zorg.

Overstappen zorgverzekering
- 9 jan. 2025
Heb je per 1 januari 2025 een nieuwe zorgverzekeraar? Geef dit dan door aan Reade! Dit kan via MijnReade of via een e-mail aan de afdeling Service & Planning.

Radiologie-afspraken nu zichtbaar in MijnReade
- 10 dec. 2024
Goed nieuws! Vanaf nu kun je de radiologie-afspraken bekijken in MijnReade - Reade, ons cliëntenportaal. Hier vind je alle relevante informatie over jouw afspraken op één plek.

Lonneke de Lau nieuwe bestuurder bij Reade
- 8 nov. 2024
Met ingang van 1 februari 2025 is Lonneke de Lau benoemd als bestuurder bij Reade. Samen met Suzan Vernie zal zij de nieuwe raad van bestuur vormen. Deze benoeming volgt op het vertrek van Katja Hoorn, die in september afscheid nam van Reade.

Reade en AVL versterken samenwerking op het gebied van oncologische revalidatie
- 22 okt. 2024
Reade en het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AVL) verlengen hun samenwerking op het gebied van revalidatiezorg voor mensen met kanker. De komende vijf jaar zullen beide organisaties hun krachten bundelen om mensen tijdens of na een kankerbehandeling nog beter te ondersteunen in hun revalidatieproces.


Reade en Sint Maartenskliniek werken samen in reumatologie
- 26 aug. 2024
Reade en de Sint Maartenskliniek hebben de handen ineengeslagen om de digitale reumazorg in Nederland naar een hoger niveau te tillen. Met de ondertekening van een intentieovereenkomst zetten beide organisaties een belangrijke stap in hun samenwerking om mensen met reuma door het hele land betere, toekomstbestendige zorg te bieden.