Reade_amputatie-revalidatie-bewegen-met-prothese-1

Stap voorwaarts richting de digitale zorg en het centraal stellen van de cliënt

Het afgelopen jaar is er binnen en buiten Reade hard gewerkt aan het Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional (VIPP5). De focus lag daarbij op de Persoonlijke Gezondheidsomgeving, wat nog volop in ontwikkeling is.

De meerwaarde van een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) is dat cliënten medische gegevens van verschillende zorgaanbieders op één plek kunnen verzamelen in een app of website. Daarmee staat de cliënt centraal die meer inzicht in en regie over de eigen gezondheid krijgt.

Met een PGO heb je gegevens handig bij elkaar en kun je die op elk moment delen met jouw verschillende zorgverleners bij uiteenlopende zorginstellingen. Ook kun je in een PGO je medische gegevens zelf aanvullen, bijvoorbeeld via zelfmetingen, een dagboekfunctie en koppelingen met leefstijlapps zoals een stappenteller. Allemaal voor een vollediger beeld van jouw gezondheidssituatie.

Er zijn meerdere PGO’s om uit te kiezen en ze zijn nog volop in ontwikkeling. De laatste paar maanden zijn er veel verbeteringen doorgevoerd, mede dankzij de feedback van NVZ, Patiëntenfederatie en Sigra -waar Reade nauw bij betrokken is geweest. Met veel dank aan Wouter Bos en Jolien van Velzen als CMIO’s (Chief Medical Information Officer) , programmamanager Silvia Pintabona, natuurlijk ook ICT en de werkgroepleden Gino Govaert, Guido Veldkamp, Petra Esteje, Coosje van Zwol, Shereen Kalloe-Goercharan en Suzan Verwer.

Wat is er afgelopen tijd gedaan?

 • Technisch in staat op gegevens bij Reade op te halen vanuit PGO
 • Eerste audit gehaald op 13 oktober 2022
 • Ingevulde vragenlijsten en resultaten e-health op te halen via PGO
 • Intern en externe communicatie
 • Scholing medewerkers met direct cliëntcontact via aangeboden e-learning
 • Tweede audit gepland voor 15 juni 2023

Toekomst

De potentiële meerwaarde is onveranderd groot. We houden de ontwikkelingen dan ook nauwlettend in de gaten en blijven deze delen. De ambitie van de minister is helder: dat iedereen in 2025 beschikt over een goedwerkende en goedgevulde PGO die van meerwaarde is. Het is duidelijk dat de PGO zal blijven, waarbij het belangrijk is dat dit goed geborgd wordt in de organisatie.

“VIPP 5 gaat absoluut bijdragen aan een cultuuromslag waarbij digitale zorg het nieuwe normaal wordt!”
Wouter Bos, Reumatoloog/Chief Medical Information Officer

Groter geheel

De PGO is een onderdeel van het VIPP 5 programma waarbij instellingen van medisch specialistische zorg extra stappen kunnen zetten in de digitale informatie-uitwisseling. Tussen cliënt en instelling via een PGO, maar ook tussen instellingen onderling.

Komend jaar wordt er verder gewerkt aan de digitale uitwisseling tussen zorginstellingen onderling, wat grote, positieve impact zal hebben. Hierbij zullen de bekende en minder bekende uitdagingen van het werken met verschillende EPD’s (elektronische patiëntendossier) de revue passeren. Alle betrokkenen onderstrepen het belang van verbeteringen op dit vlak en gaan er alles aan doen om hier een succes van te maken.

Meer nieuws

Frank nico wim hof

Publicatie pilotonderzoek Wim Hof Methode bij mensen met een dwarslaesie

 1. 2023-09-26

In 2015 volgde Frank Ettema, fysiotherapeut binnen de dwarslaesie afdeling van Reade, in de Poolse winter de cursus van Wim Hof. In de methode van Wim Hof wordt gebruikgemaakt van ademhalingsoefeningen, trainen van mindset, concentratie en graduele blootstelling aan kou. Frank vroeg zich af of deze methode ook iets kon betekenen voor mensen met een dwarslaesie en startte, na twee introductiesessies van Wim Hof, een pilot binnen Reade samen met collega's, waaronder onderzoekers. De pilot startte in het voorjaar van 2023 en is inmiddels succesvol afgerond.

Kwaliteitsprijs kinderteam 2022

Kwaliteitsprijs Reade 2022 gaat naar het kinderrevalidatieteam

 1. 2023-09-25

Op 14 september 2023 reikte Katja Hoorn, lid Raad van Bestuur, en Krista Bongers, manager strategische programma’s, de Kwaliteitsprijs 2022 uit aan het kinderrevalidatieteam. Zij kregen de prijs voor het ontwikkelen van een introductiemodule voor ouders van jonge kinderen binnen de kinderrevalidatie.

Themadag: Jij doet Er Toe, de krachtige invloed van de verpleegkundige en verzorgende in de revalidatie

Themadag: Jij doet Er Toe, de krachtige invloed van de verpleegkundige en verzorgende in de revalidatie

 1. 2023-09-25

Vrijdag 22 september 2023 organiseerde Studio GRZ in samenwerking met V&VN, Amstel Academie, Reade en Klimmendaal de Themadag: Jij doet Er Toe, de krachtige invloed van de verpleegkundige en verzorgende in de revalidatie.

Zwem foto

Nagenieten van de Rapenburg Race 2023!

 1. 2023-09-18

De Rapenburg Race was weer een groot succes dit jaar! Deze bijzondere dag heeft meer dan €100.000 opgeleverd voor dwarslaesieonderzoek.

Arts onderzoeker Reinder Raadsen 300 300

Laat een belletje rinkelen bij nieuw gediag­nosti­ceerde RA-cliën­ten

 1. 2023-09-13

Mannen met reumatoïde artritis hebben een hoger cardiovasculair risico dan vrouwen. Een betere samenwerking tussen reumatologen en huisartsen kan dit risico mitigeren, zegt arts-onderzoeker Reinder Raadsen. “Ondanks de richtlijnen wordt er nog steeds te weinig gescreend op hart- en vaatziekten binnen deze cliëntengroep.”

Foto wheelen marathon intranet

Even voorstellen: Margriet, sportconsulente bij ons Sport- & Leefstijlloket

 1. 2023-09-08

"Ik wil me via deze weg graag voorstellen! Ik ben Margriet van den Broek, sinds november 2022 werkzaam als sportconsulent bij het Sport- en Leefstijlloket van Reade op locatie Dr. Jan van Breemen."

Seksuele gezondheid

Week van de seksuele gezondheid

 1. 2023-09-04

Vandaag - maandag 4 september - is het World Sexual Health Day. Deze dag - in het leven geroepen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) - staat in het teken van seksuele gezondheid. Over de hele wereld wordt deze dag aangegrepen om sociale en culturele taboes rond seksualiteit te doorbreken en positieve aandacht te besteden aan seksuele gezondheid. Dit is een missie waar we bij Reade graag bij aansluiten! Want een goede seksuele gezondheid is onlosmakelijk verbonden met een goede algemene gezondheid en met welzijn. Seksuele gezondheid is bovendien relevant in alle stadia van het leven: van de adolescentie tot de oude dag, voor gezonde mensen maar óók voor mensen met een chronische ziekte, aandoening of beperking.

Cardiorheumatologycourse

CardioRheumatology Course bij Reade

 1. 2023-08-30

Op 24 augustus werd de CardioRheumatology Course georganiseerd in het auditorium van Reade, voor aanvang van het vierdaagse European Society for Cardiology (ESC) Congres.

Plants for joints

Nieuwe studie toont aan dat plantaardig eten, meer bewegen en ontspannen effectief is in de behandeling van artrose

 1. 2023-08-24

Uit het onderzoek "Plants for Joints" door Reade en Amsterdam UMC is gebleken dat plantaardig eten, regelmatig bewegen en leren omgaan met stress kan helpen bij het verminderen van pijn en ongemak bij mensen die last hebben van artrose. Dit nieuwe onderzoek biedt hoopvolle behandelmogelijkheden voor de groeiende groep mensen met artrose in Nederland. Al meer dan 1,5 miljoen Nederlanders hebben last van artrose, en in de komende jaren zullen er nog eens 1 miljoen bijkomen.

Reade portret Renske Hebing

Promotie Renske Hebing

 1. 2023-08-21

Vrijdag 15 september om 11.45 uur promoveert Renske Hebing aan de VU met haar proefschrift: “Optimisation of methotrexate treatment in rheumatoid arthritis: current reflections on a personalised approach” Kan je met behulp van methotrexaat-bloedspiegels preciezer bepalen hoeveel methotrexaat iemand nodig heeft en of iemand er überhaupt baat bij heeft? En in welke cellen moet je dan meten, rode of witte bloedcellen? Zegt de hoeveelheid methotrexaat in het bloed iets over therapietrouw? En hoe zit het met de therapietrouw van andere reumaremmers zoals biologische geneesmiddelen? Is die therapietrouw te beïnvloeden door feedback te geven? Deze vragen zijn in dit proefschrift beantwoord.

Toon meer nieuws over stap voorwaarts richting de digitale zorg en het centraal stellen van de cliënt Toon minder nieuws

Klantenservice

Telefonisch zijn we bereikbaar op maandag tot en met vrijdag. Van 8 uur 's ochtends tot 5 uur 's middags. (08.00 - 17.00 uur). Of
stuur ons een e-mail. Wij streven ernaar je mail op werkdagen binnen 24 uur te beantwoorden.
Al onze adressen vind je op de contactpagina.

Tips voor de website?