
Nieuwe studie toont aan dat plantaardig eten, meer bewegen en ontspannen effectief is in de behandeling van artrose
Uit het onderzoek "Plants for Joints" door Reade en Amsterdam UMC is gebleken dat plantaardig eten, regelmatig bewegen en leren omgaan met stress kan helpen bij het verminderen van pijn en ongemak bij mensen die last hebben van artrose. Dit nieuwe onderzoek biedt hoopvolle behandelmogelijkheden voor de groeiende groep mensen met artrose in Nederland. Al meer dan 1,5 miljoen Nederlanders hebben last van artrose, en in de komende jaren zullen er nog eens 1 miljoen bijkomen.
Het Plants for Joints onderzoek is één van de eerste studies naar het nut van een afwisselende leefstijl op de ziekteactiviteit bij mensen met reumatische aandoeningen. Al eerder werd bekendgemaakt dat het Plants for Joints programma effectief is voor mensen met reumatoïde artritis. De nieuwe resultaten laten zien dat het leefstijlprogramma ook helpt bij artrose. Mensen met artrose hebben beperkte behandelmogelijkheden: pijnmedicatie, oefentherapie en uiteindelijk een gewrichtsvervangende operatie. Daar kan nu verandering in komen. De resultaten van de artrose-studie, die onlangs zijn gepubliceerd in Osteoarthritis and Cartilage, pleiten voor het leefstijlprogramma als onderdeel van de artrose-behandeling.
Leefstijlinterventie onderzocht
Tijdens het onderzoek werden 64 mensen bestudeerd. De helft van hen nam deel aan een programma van 16 weken. Ze leerden over gezonde levensstijl, met nadruk op het eten van meer plantaardig voedsel, regelmatig bewegen, en het beheersen van stress en slaap. Tijdens deze programma's werkten 6-12 mensen samen in groepen van 10 bijeenkomsten, waar ze actief bezig waren met deze vier gezonde levensstijl onderdelen. Ze kregen ook informatie, video's, oefeningen om thuis te doen, recepten, weekmenu's en persoonlijke hulp wanneer dat nodig was, om hen te helpen hun levensstijl te verbeteren. De andere 32 mensen in het onderzoek kregen gewone medische zorg.
Vermindering ziektelast bij artrose
Om het effect te meten, vulden deelnemers regelmatig een vragenlijst in over de ervaren pijn, stijfheid en lichamelijk functioneren. Deze vragenlijst wordt internationaal in onderzoek gebruikt om na te gaan of een interventie effectief is voor artrose. Hieruit bleek dat er een significante afname was van pijn, stijfheid en verbetering van fysiek functioneren. Bij de groep die de leefstijlinterventie volgde was ook - vergeleken met de controlegroep - sprake van significant meer gewichtsverlies, vetmassa en buikomvang en verbetering van bloedwaarden voor ontsteking, bloedsuiker en cholesterol.
Behandeling met alleen maar positieve bijwerkingen
“Deelnemers geven het programma een dikke 9. Alle resultaten uit het onderzoek laten zien dat we hier iets mee moeten”, aldus Wendy Walrabenstein (diëtist-onderzoeker). Eerder werd al bekend dat de leefstijlinterventie ook bij mensen met reumatoïde artritis zorgt voor een opvallende vermindering van de ziekteactiviteit en verbetering van gewicht, vetmassa en diverse bloedwaarden. Daarom is het streven van de onderzoeker om het leefstijlprogramma vanaf begin 2024 als Plants for Health aan te bieden. In eerste instantie voor mensen met reumatoïde artritis en artrose, later ook voor andere ziektebeelden. Bezoek voor meer informatie de website plants-for-health.nl. Mensen die interesse hebben om deel te nemen aan het programma of mensen die het programma willen aanbieden, kunnen zich hier alvast aanmelden. Zij zullen als eerste worden uitgenodigd om te kijken of zij mee kunnen doen.
Meer nieuws

Prik tegen Gordelroos voor mensen met reuma
- 28 mrt. 2025
Mensen met reuma die een biological of een JAK remmer gebruiken hebben een verhoogde kans op een gordelroosinfectie. Dat risico neemt toe met de leeftijd. De overheid heeft besloten om vaccinatie (prik) met het gordelroosvaccin te vergoeden voor deze mensen.

Neem ruim de tijd voor parkeren op locatie Jan van Breemen
- 26 mrt. 2025
Er is momenteel beperkte parkeergelegenheid.

Let op: E-mailspoofing met Reade als vervalst afzenderadres
- 27 feb. 2025
Wat is E-mailspoofing?Via E-mailspoofing sturen oplichters een e-mail waarvan het lijkt of die uit naam van Reade verzonden wordt. De afzender van de e-mail wordt dus vervalst. Op deze manier worden vaak valse facturen of phishing-mails verspreid. Door het sturen van deze e-mails wordt geprobeerd om geld of inloggegevens te stelen of je computer te hacken.

Vergoeding voor zorg bij chronische (aanhoudende) pijn blijft voorlopig hetzelfde
- 23 jan. 2025
Er was de afgelopen tijd veel onzekerheid over de vergoeding van zorg voor mensen met aanhoudende pijn. Het Zorginstituut Nederland (ZIN) twijfelde of deze zorg goed genoeg helpt. Dit bericht gaf veel onrust. Na overleg tussen het ZIN en verschillende partijen, waaronder de VRA, zijn de belangrijkste zorgen weggenomen: de vergoeding blijft voorlopig bestaan en er is ruimte voor verder onderzoek en gesprekken over de effectiviteit van deze zorg.

Overstappen zorgverzekering
- 9 jan. 2025
Heb je per 1 januari 2025 een nieuwe zorgverzekeraar? Geef dit dan door aan Reade! Dit kan via MijnReade of via een e-mail aan de afdeling Service & Planning.

Radiologie-afspraken nu zichtbaar in MijnReade
- 10 dec. 2024
Goed nieuws! Vanaf nu kun je de radiologie-afspraken bekijken in MijnReade - Reade, ons cliëntenportaal. Hier vind je alle relevante informatie over jouw afspraken op één plek.

Lonneke de Lau nieuwe bestuurder bij Reade
- 8 nov. 2024
Met ingang van 1 februari 2025 is Lonneke de Lau benoemd als bestuurder bij Reade. Samen met Suzan Vernie zal zij de nieuwe raad van bestuur vormen. Deze benoeming volgt op het vertrek van Katja Hoorn, die in september afscheid nam van Reade.

Reade en AVL versterken samenwerking op het gebied van oncologische revalidatie
- 22 okt. 2024
Reade en het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AVL) verlengen hun samenwerking op het gebied van revalidatiezorg voor mensen met kanker. De komende vijf jaar zullen beide organisaties hun krachten bundelen om mensen tijdens of na een kankerbehandeling nog beter te ondersteunen in hun revalidatieproces.


Reade en Sint Maartenskliniek werken samen in reumatologie
- 26 aug. 2024
Reade en de Sint Maartenskliniek hebben de handen ineengeslagen om de digitale reumazorg in Nederland naar een hoger niveau te tillen. Met de ondertekening van een intentieovereenkomst zetten beide organisaties een belangrijke stap in hun samenwerking om mensen met reuma door het hele land betere, toekomstbestendige zorg te bieden.