Plants for joints

Nieuwe studie toont aan dat plantaardig eten, meer bewegen en ontspannen effectief is in de behandeling van artrose

Uit het onderzoek "Plants for Joints" door Reade en Amsterdam UMC is gebleken dat plantaardig eten, regelmatig bewegen en leren omgaan met stress kan helpen bij het verminderen van pijn en ongemak bij mensen die last hebben van artrose. Dit nieuwe onderzoek biedt hoopvolle behandelmogelijkheden voor de groeiende groep mensen met artrose in Nederland. Al meer dan 1,5 miljoen Nederlanders hebben last van artrose, en in de komende jaren zullen er nog eens 1 miljoen bijkomen.

Het Plants for Joints onderzoek is één van de eerste studies naar het nut van een afwisselende leefstijl op de ziekteactiviteit bij mensen met reumatische aandoeningen. Al eerder werd bekendgemaakt dat het Plants for Joints programma effectief is voor mensen met reumatoïde artritis. De nieuwe resultaten laten zien dat het leefstijlprogramma ook helpt bij artrose. Mensen met artrose hebben beperkte behandelmogelijkheden: pijnmedicatie, oefentherapie en uiteindelijk een gewrichtsvervangende operatie. Daar kan nu verandering in komen. De resultaten van de artrose-studie, die onlangs zijn gepubliceerd in Osteoarthritis and Cartilage, pleiten voor het leefstijlprogramma als onderdeel van de artrose-behandeling.

Leefstijlinterventie onderzocht

Tijdens het onderzoek werden 64 mensen bestudeerd. De helft van hen nam deel aan een programma van 16 weken. Ze leerden over gezonde levensstijl, met nadruk op het eten van meer plantaardig voedsel, regelmatig bewegen, en het beheersen van stress en slaap. Tijdens deze programma's werkten 6-12 mensen samen in groepen van 10 bijeenkomsten, waar ze actief bezig waren met deze vier gezonde levensstijl onderdelen. Ze kregen ook informatie, video's, oefeningen om thuis te doen, recepten, weekmenu's en persoonlijke hulp wanneer dat nodig was, om hen te helpen hun levensstijl te verbeteren. De andere 32 mensen in het onderzoek kregen gewone medische zorg.

Vermindering ziektelast bij artrose

Om het effect te meten, vulden deelnemers regelmatig een vragenlijst in over de ervaren pijn, stijfheid en lichamelijk functioneren. Deze vragenlijst wordt internationaal in onderzoek gebruikt om na te gaan of een interventie effectief is voor artrose. Hieruit bleek dat er een significante afname was van pijn, stijfheid en verbetering van fysiek functioneren. Bij de groep die de leefstijlinterventie volgde was ook - vergeleken met de controlegroep - sprake van significant meer gewichtsverlies, vetmassa en buikomvang en verbetering van bloedwaarden voor ontsteking, bloedsuiker en cholesterol.

Behandeling met alleen maar positieve bijwerkingen

“Deelnemers geven het programma een dikke 9. Alle resultaten uit het onderzoek laten zien dat we hier iets mee moeten”, aldus Wendy Walrabenstein (diëtist-onderzoeker). Eerder werd al bekend dat de leefstijlinterventie ook bij mensen met reumatoïde artritis zorgt voor een opvallende vermindering van de ziekteactiviteit en verbetering van gewicht, vetmassa en diverse bloedwaarden. Daarom is het streven van de onderzoeker om het leefstijlprogramma vanaf begin 2024 als Plants for Health aan te bieden. In eerste instantie voor mensen met reumatoïde artritis en artrose, later ook voor andere ziektebeelden. Bezoek voor meer informatie de website plants-for-health.nl. Mensen die interesse hebben om deel te nemen aan het programma of mensen die het programma willen aanbieden, kunnen zich hier alvast aanmelden. Zij zullen als eerste worden uitgenodigd om te kijken of zij mee kunnen doen.

Meer nieuws

Readefoundation

Ambassadeurs Reade Foundation op bezoek

  1. 2024-04-09

Afgelopen week mocht Reade Foundation Job Cohen, Viggo Waas en Peter Heerschop bij Reade op de Overtoom verwelkomen om hier wat meer te delen over diverse indrukwekkende projecten.

Aangepast fietsen1

Informatiemiddag om aangepaste fietsen uit te proberen

  1. 2024-04-09

Kom jij ook verschillende aangepaste fietsen (met uitzondering van handbikes) in onze sporthal bekijken en uitproberen? Je bent van harte welkom! Aanmelden is niet nodig.

Radiologie 2

Verwerkingstijd aanvragen radiologie beelden

  1. 2024-04-02

Het opvragen van radiologie beelden duurt momenteel langer dan je gewend bent. We streven ernaar om aanvragen binnen 5 werkdagen te verwerken.

Radiologie 2

Verwerkingstijd aanvragen radiologie beelden

  1. 2024-04-02

Het opvragen van radiologie beelden duurt momenteel langer dan je gewend bent. We streven ernaar om aanvragen binnen 5 werkdagen te verwerken.

Heading voorjaarsfeestdagen

Deze voorjaarsfeestdagen is Reade gesloten

  1. 2024-03-28

De poliklinieken, röntgenafdeling, apotheek, laboratoria en de afdeling service en planning zijn gesloten op de voorjaarsfeestdagen:

Schermafbeelding 2024 03 26 om 16 50 55

Werkzaamheden A7, brug bij Purmerend

  1. 2024-03-26

Vanaf 5 april a.s. start Rijkswaterstaat met het versterken van de brug in de A7 bij Purmerend. De werkzaamheden zullen tot 1 september duren.

Reade overtoom revalidatie reumazorg

Werkzaamheden rondom Reade locatie Overtoom

  1. 2024-03-26

Vanaf dinsdag 2 april tot en met vrijdag 12 april 2024 zal er gewerkt worden aan het vervangen van het tramspoor op de kruising Overtoom – Eerste Constantijn Huygensstraat. Om dit te bewerkstelligen, zal de kruising tijdelijk niet volledig gebruikt kunnen worden en zijn er officiële omleidingsroutes voor het verkeer ingesteld.

Foto 1 symposium

Workshop ‘Infecties en vaccinatie bij immuungecompromitteerden’ bij Reade

  1. 2024-03-26

Afgelopen vrijdag 22 maart vond in het Auditorium van Reade de workshop ‘Infecties en vaccinatie bij immuungecompromitteerden’ plaats, die georganiseerd werd in het kader van de recente promotie van Laura Boekel. Prof. Mike Nurmohamed fungeerde als dagvoorzitter en leidde de discussies die aansluitend op de presentaties en tijdens de paneldiscussies van het ochtend- en middagprogramma.

Reade Abroad Nepal

Reade Abroad vertrekt naar Nepal!

  1. 2024-03-20

Mireille, Sjoeke, Karin en Ria van Reade Abroad vertrokken 20 maart om een 2-weekse training te geven in Green Pastures Hospital in Nepal aan 15 zorgprofessionals.

Handen reuma

Dankzij onderzoek is advies van Zorginstituut Nederland: vergoed langdurige oefentherapie bij ernstige reumatoïde artritis

  1. 2024-03-19

Mensen met ernstige reumatoïde artritis (RA) functioneren beter in hun dagelijks leven dankzij langdurige persoonlijke actieve oefentherapie. Dat blijkt uit de landelijke L-EXTRA studie naar effectiviteit van langdurige oefentherapie bij mensen met RA en ernstige beperkingen.

Toon meer nieuws over nieuwe studie toont aan dat plantaardig eten, meer bewegen en ontspannen effectief is in de behandeling van artrose Toon minder nieuws

Reade Service & Planning

Heb je een vraag? Stuur ons een e-mail.
Wij streven ernaar je mail binnen 3 werkdagen te beantwoorden.
Telefonisch (020 - 242 10 00) zijn we bereikbaar op maandag tot en met vrijdag. Van 8 uur 's ochtends tot 12 uur 's middags. (08.00 - 12.00 uur).


Wil je je afspraak verzetten of annuleren?
Kan je echt niet naar de afspraak komen en wil je deze verzetten of annuleren? Wees bewust dat het enkele weken tot maanden duurt voor een afspraak kan worden gemaakt. Als je zonder geldige reden niet op je afspraak verschijnt of je niet op tijd afmeldt, kunnen wij kosten in rekening brengen voor de gemiste behandeling (no show tarief).

Al onze adressen vind je op de contactpagina.

Tips voor de website?