Promotie Linda Hartman

Promotie Linda Hartman

Linda Hartman is 4 oktober gepromoveerd met haar proefschrift Low-dose glucocorticoids as add-on treatment in rheumatoid arthritis: effects, safety, costs, and medication adherence"

Er zijn verschillende goede behandelingen voor reumatoïde artritis (RA), maar bij veel ouderen is de ziekte vaak toch niet helemaal rustig. Een mogelijke behandeling is het gebruik van prednisolon als toevoeging aan andere reumamedicijnen. Een lage dosis prednisolon (5 mg/dag) is een medicijn dat effectief is voor de behandeling van RA omdat patiënten al snel minder ontstekingen in de gewrichten krijgen waardoor de pijn minder wordt en het dagelijks functioneren beter gaat. Het nadeel is dat veel patiënten, maar ook dokters, bang zijn voor bijwerkingen die vaak voorkomen bij het gebruik van een hoge dosis prednisolon. Daarom hebben we onderzoek gedaan naar de effectiviteit en veiligheid van een behandeling met twee jaar een lage dosis prednisolon als toevoeging aan de standaardbehandeling bij oudere patiënten met RA.

Amsterdam UMC nam het voortouw in het grote internationale GLORIA (afkorting van Glucocorticoid Low-dose Outcome in Rheumatoid Arthritis) onderzoek dat werd gefinancierd door Horizon 2020 van de Europese Unie. Het onderzoek is uitgevoerd bij 451 patiënten uit 28 ziekenhuizen en centra in 7 Europese landen. De meeste deelnemende patiënten kwamen uit Nederland. Reade was één van de centra waaruit patiënten tussen 2016 en 2020 hebben meegedaan aan het GLORIA onderzoek. Via loting werd bepaald of patiënten prednisolon of een placebo kregen.

We vonden dat een lage dosis prednisolon in aanvulling op de standaardmedicatie de ziekteactiviteit en gewrichtsschade bij oudere patiënten met RA vermindert. Patiënten die prednisolon kregen hadden iets vaker bijwerkingen, zoals een milde tot matige infectie, dan patiënten die een placebo (60 versus 49%) kregen, maar dit lijkt acceptabel.

De resultaten zijn direct te gebruiken in de praktijk. Ons onderzoek voegt voldoende bewijs toe om veilig een chronische behandeling met een lage dosis prednisolon in aanvulling op de standaardmedicatie voor een patiënt met RA voor te schrijven: een aanvullende behandeling met chronische prednisolon van 5 mg/dag gedurende maximaal twee jaar vermindert de ziekteactiviteit en gewrichtsschade, en de bijwerkingen van prednisolon vallen mee. Een behandeling met prednisolon kan voorkomen of uitstellen dat patiënten met dure reumamedicijnen, zoals biologicals, behandeld moeten worden.

Daarnaast hebben we onderzoek gedaan naar therapietrouw, dat is de mate waarin iemand de medicatie inneemt zoals door de dokter is voorgeschreven. Vaak wordt gezegd dat iemand therapietrouw is als minimaal 80% van de voorgeschreven medicijnen wordt ingenomen. We hebben therapietrouw in de GLORIA trial gemeten door het tellen van het aantal teruggebrachte pillen en met ‘elektronische monitordoppen’. Elektronische monitordoppen registreren elke opening en sluiting van het medicijnpotje, waarbij één opening gelijk is aan de inname van één capsule. De meerderheid van de patiënten (90%) was therapietrouw volgens het tellen van de pillen, maar volgens de elektronische monitordoppen was slechts 20% van de patiënten therapietrouw. Dit kwam bijvoorbeeld doordat het medicijnpotje niet dagelijks werd geopend omdat het potje moeilijk dicht ging of er in één keer een voorraad voor een week uit het potje werd gehaald. Op basis van de resultaten uit ons onderzoek bevelen we het gebruik van deze medicijnpotjes met elektronische monitordoppen bij oudere patiënten met RA niet aan om therapietrouw te meten.

Meer nieuws

Zon Mw MOOI bijeenkomst

MOOI in beweging bij Reade

  1. 2023-03-23

Als groot promotor van een gezonde leefstijl, bewegen & sporten, openden we op 22 maart jl. maar al te graag de deuren van ons auditorium op JvB voor een waardevolle bijeenkomst van ZonMw. Hier werd gepassioneerd gesproken over sport en bewegen als onderdeel van (preventieve) behandeling en zorg.

Rolstoel in beweging

Stand van zaken contractering zorgverzekeraars 2023

  1. 2023-03-23

Reade is al langere tijd in gesprek met zorgverzekeraars over de contracten voor 2023. Er is nog veel onzekerheid over de financiële steun, die zorginstellingen nodig hebben in verband met de stijgende kosten. Op landelijk niveau worden gesprekken gevoerd over deze financiële steun.

Team seksuele gezondheid1

Expertiseteam Seksuele Gezondheid in Dwarslaesie Magazine

  1. 2023-03-16

Reade heeft een team van specialisten die vanuit hun eigen disciplines met allerlei verschillende vragen op seksueel gebied te maken krijgen. Het team bestaat uit bekkenfysiotherapeut Ellen van Binsbergen, verpleegkundige met aandachtsveld seksualiteit Maaike Blom, ervaringsdeskundige Reda Haouam, seksuoloog Mirjam Hemker en consulent seksuele gezondheid Floor van Lambalgen.

Petra

Petra van Dam start 16 maart 2023 als interim bestuurder bij Reade

  1. 2023-03-16

Eind maart nemen we afscheid van Toine Vogels als lid Raad van Bestuur. Tot een vaste invulling van de ontstane vacature is gerealiseerd, neemt Petra van Dam als interim bestuurder het stokje van Toine Vogels over. Parallel is het wervingsproces voor een vaste bestuurder gestart, met een verwachte looptijd van 6 tot 9 maanden.

Brains

Grote subsidie voor onderzoek naar een beter herstel na een beroerte

  1. 2023-03-14

De Hartstichting en Hersenstichting hebben € 4 miljoen geïnvesteerd in een groot onderzoek om de kans op goed herstel na een beroerte te vergroten. Het CONTRAST-consortium is een unieke samenwerking tussen alle Nederlandse ziekenhuizen.

Image00064

Viggo Waas en Peter Heerschop presenteren boek 'Infarct' bij Reade

  1. 2023-03-09

Viggo Waas en Peter Heerschop presenteerden dinsdag hun nieuwe boek 'Infarct'. Een eerlijk en ontroerend verslag van Viggo en Peter over de weg terug na een herseninfarct en een weergave van een prachtige vriendschap.

Bewegen op muziek CP

Deelnemers gezocht voor wetenschappelijk onderzoek Moving, Music & CP

  1. 2023-03-08

Onderzoek naar het effect van bewegen en muziek bij cerebrale parese door drs. Jule Zuiderbaan en prof. dr. Erik Schreider.

Wetenschaps en innovatieprijs bokaal zonder jaartal 611x406px

Voorgedragen onderzoeken Wetenschaps- en innovatieprijs 2023

  1. 2023-03-07

Trots vermelden we dat bij twee van de voorgedragen onderzoeken voor de Wetenschaps- en innovatieprijs 2023 collega's van Reade betrokken zijn!

Toine

Lid Raad van Bestuur Toine Vogels verlaat Reade

  1. 2023-03-02

Toine Vogels, bestuurder van Reade, heeft aangekondigd per 1 april 2023 afscheid te nemen van Reade. Toine was 26 jaar in dienst bij Reade en haar voorganger het Revalidatiecentrum Amsterdam, waarvan de laatste 10 jaar als lid van de Raad van Bestuur.

Voedingscentrum op bezoek bij Reade

Voedingscentrum op bezoek bij Reade

  1. 2023-02-23

Gisteren was het Voedingscentrum bij ons op bezoek. In het netwerk Goede Zorg Proef Je was Reade vorig jaar een van de sprekers over het veranderingsproces van de voedingsconcepten van Reade. Hierbij was het Voedingscentrum ook aanwezig. Vanuit het Voedingscentrum houden ze zich ook bezig om zoveel mogelijk ondersteuning te geven aan zorg, onderwijs en bedrijven op het gebied van voeding en gedrag. Ze bezoeken hiervoor in de zorg diverse instellingen voor best practises en learnings. Het veranderingsproces naar goede voeding bij Reade is een mooi voorbeeld voor andere zorgorganisaties.

Toon meer nieuws over promotie linda hartman Toon minder nieuws

Klantenservice

Heb je een vraag over Reade? Onze klantenservice helpt je verder.
Telefonisch zijn we bereikbaar van 8 uur 's ochtends tot 5 uur 's middags. (08.00 - 17.00 uur).

Tips voor de website?