Promotie Linda Hartman

Promotie Linda Hartman

Linda Hartman is 4 oktober gepromoveerd met haar proefschrift Low-dose glucocorticoids as add-on treatment in rheumatoid arthritis: effects, safety, costs, and medication adherence"

Er zijn verschillende goede behandelingen voor reumatoïde artritis (RA), maar bij veel ouderen is de ziekte vaak toch niet helemaal rustig. Een mogelijke behandeling is het gebruik van prednisolon als toevoeging aan andere reumamedicijnen. Een lage dosis prednisolon (5 mg/dag) is een medicijn dat effectief is voor de behandeling van RA omdat patiënten al snel minder ontstekingen in de gewrichten krijgen waardoor de pijn minder wordt en het dagelijks functioneren beter gaat. Het nadeel is dat veel patiënten, maar ook dokters, bang zijn voor bijwerkingen die vaak voorkomen bij het gebruik van een hoge dosis prednisolon. Daarom hebben we onderzoek gedaan naar de effectiviteit en veiligheid van een behandeling met twee jaar een lage dosis prednisolon als toevoeging aan de standaardbehandeling bij oudere patiënten met RA.

Amsterdam UMC nam het voortouw in het grote internationale GLORIA (afkorting van Glucocorticoid Low-dose Outcome in Rheumatoid Arthritis) onderzoek dat werd gefinancierd door Horizon 2020 van de Europese Unie. Het onderzoek is uitgevoerd bij 451 patiënten uit 28 ziekenhuizen en centra in 7 Europese landen. De meeste deelnemende patiënten kwamen uit Nederland. Reade was één van de centra waaruit patiënten tussen 2016 en 2020 hebben meegedaan aan het GLORIA onderzoek. Via loting werd bepaald of patiënten prednisolon of een placebo kregen.

We vonden dat een lage dosis prednisolon in aanvulling op de standaardmedicatie de ziekteactiviteit en gewrichtsschade bij oudere patiënten met RA vermindert. Patiënten die prednisolon kregen hadden iets vaker bijwerkingen, zoals een milde tot matige infectie, dan patiënten die een placebo (60 versus 49%) kregen, maar dit lijkt acceptabel.

De resultaten zijn direct te gebruiken in de praktijk. Ons onderzoek voegt voldoende bewijs toe om veilig een chronische behandeling met een lage dosis prednisolon in aanvulling op de standaardmedicatie voor een patiënt met RA voor te schrijven: een aanvullende behandeling met chronische prednisolon van 5 mg/dag gedurende maximaal twee jaar vermindert de ziekteactiviteit en gewrichtsschade, en de bijwerkingen van prednisolon vallen mee. Een behandeling met prednisolon kan voorkomen of uitstellen dat patiënten met dure reumamedicijnen, zoals biologicals, behandeld moeten worden.

Daarnaast hebben we onderzoek gedaan naar therapietrouw, dat is de mate waarin iemand de medicatie inneemt zoals door de dokter is voorgeschreven. Vaak wordt gezegd dat iemand therapietrouw is als minimaal 80% van de voorgeschreven medicijnen wordt ingenomen. We hebben therapietrouw in de GLORIA trial gemeten door het tellen van het aantal teruggebrachte pillen en met ‘elektronische monitordoppen’. Elektronische monitordoppen registreren elke opening en sluiting van het medicijnpotje, waarbij één opening gelijk is aan de inname van één capsule. De meerderheid van de patiënten (90%) was therapietrouw volgens het tellen van de pillen, maar volgens de elektronische monitordoppen was slechts 20% van de patiënten therapietrouw. Dit kwam bijvoorbeeld doordat het medicijnpotje niet dagelijks werd geopend omdat het potje moeilijk dicht ging of er in één keer een voorraad voor een week uit het potje werd gehaald. Op basis van de resultaten uit ons onderzoek bevelen we het gebruik van deze medicijnpotjes met elektronische monitordoppen bij oudere patiënten met RA niet aan om therapietrouw te meten.

Meer nieuws

Cva

Symposium 'Passende zorg voor mensen met een CVA/NAH'

Afgelopen vrijdag waren meerdere collega's van Reade aanwezig op het symposium 'Passende zorg voor mensen met een CVA/NAH' van het kennisnetwerk CVA.

Liesbeth van vulpen

Subsidie voor de Power2Walk studie

Samen met het Amsterdam UMC, Adelante revalidatie en Maastricht UMC hebben we subsidie gekregen voor de Power2Walk studie van de KNGF en de Hersenstichting. Harm van Ormel, KNGF, kwam de cheque persoonlijk overhandigen waarna hij enthousiast heeft meegetraind met de kinderen van de Mega Power groep. Liesbeth van Vulpen, fysiotherapeut en onderzoeker, ontving de cheque namens Reade.

Sarah dekker

Sarah Dekker wint met project GAIT.SCRIPT de Revalidatie Jaarprijs voor innovatieve patiëntenzorg 2022

Wat zijn we trots! Op het DCRM Congres werd de Revalidatie Jaaprijs voor innovatie patiëntenzorg 2022 uitgereikt aan Sarah. Het project GAIT.SCRIPT betreft de ontwikkeling van een webbased applicatie voor de interpretatie van klinische gangbeeldanalyse van kinderen met cerebrale parese.

Pennsylvania

Reade op ACR Convergence 2022 in Philadelphia

Van 10 tot 14 november vindt het ACR Convergence 2022 plaats in het Pennsylvania Convention Center in Philadelphia. Tijdens deze eerste reumatologie 'experience' is Reade goed vertegenwoordigd.

Loopruimte

Reade opent unieke loopruimte

Lopen is een belangrijk onderdeel van de revalidatie. Zowel binnen de behandeling als onderzoek. Om dit te professionaliseren en te centraliseren is er bij Reade een nieuwe loopruimte gecreëerd. De loopruimte biedt mogelijkheden voor een optimale looptraining en biedt plaats voor nieuwe technologische ontwikkelingen.

Gvb

Reade locatie Dr. Jan van Breemenstraat tijdelijk minder goed bereikbaar

Tot en met 28 november a.s. werkt GVB aan de trambaan Jan Evertsenstraat (tussen de Admiraal Helfrichstraat en de Jan Tooropstraat). Hierdoor is Reade locatie Dr. Jan van Breemenstraat minder goed bereikbaar.

Foto nerass congres

Reade spreekt 9 december op NERASS Najaarscongres 'Over belasting'

Dankzij onze botten, banden en gewrichten, aangestuurd door onze hersenen, staan wij dagelijks fier op onze benen en bewegen wij ons door de dag. Maar wat als één van de onderdelen van ons houdings- en bewegingsapparaat faalt of overbelast raakt? Als onze botten breken door osteoporose of een stressfractuur? Als onze gewrichten falen door tendinopathie of te lakse banden? Of als we doorgaan zonder te luisteren naar de signalen van overbelasting en er uiteindelijk chronische pijn ontstaat? Het NERASS Najaarscongres 'Over Belasting' behandelt o.a. osteoporose en de nieuwe aanpak volgens de nieuwste richtlijn, mechanismen van ontstaan van chronische pijn, hypermobiliteit van handgewrichten, tendinopathieën, consequenties van adipositas en meer. Deze onderwerpen en ook wat er aan te doen is, zullen op 9 december vanuit de perspectieven van de orthopeed, revalidatiearts, plastisch chirurg, sportarts, psycholoog, radioloog en endocrinoloog besproken worden. Het congres is voor artsen, physician assistants en verpleegkundig specialisten.

Wimhof RM okt2022 3 1024x683

Wim Hof-methode geeft Nico meer vertrouwen in zijn gekwetste lichaam

Een grotere longfunctie, minder stress, pijn met minder pieken. Het zijn opmerkelijke resultaten van een pilot bij Reade. Vier weken trainden revalidanten met een dwarslaesie, waaronder Nico Jonk daar hun ademhaling. ‘Dit heeft mijn herstel een enorme boost gegeven.’

Locatie overtoom

Corona maatregelen bij Reade

In Reade gelden onderstaande maatregelen. Dit doen we om onze kwetsbare cliënten te beschermen.

Kinderteam neemt virtueel deel

Paediatric Rheumatology European Society (PReS) Congres in Praag

Afgelopen maand vond het jaarlijkse Europese Kinderreuma congres plaats in Praag. Na 2 virtuele congressen in 2020 en 2021 werd het een inspirerend congres zowel qua inhoud als ontmoeting met health professionals (HP) vanuit de hele wereld die toegewijd zijn aan de zorg voor kinderen met een reumatische aandoening zoals jeugdreuma, juveniele dermatomyostitis of SLE. Van de 1100 deelnemers is 5% health professional. Zij ontmoetten elkaar in een health professional kick off meeting, waarin de rol van de health professional in de treat to target (T2T) strategie werd bediscussieerd.

Toon meer nieuws over promotie linda hartman Toon minder nieuws

Klantenservice

Heb je een vraag over Reade? Onze klantenservice helpt je verder.

Tips voor de website?