Promotie Linda Hartman

Promotie Linda Hartman

Linda Hartman is 4 oktober gepromoveerd met haar proefschrift Low-dose glucocorticoids as add-on treatment in rheumatoid arthritis: effects, safety, costs, and medication adherence"

Er zijn verschillende goede behandelingen voor reumatoïde artritis (RA), maar bij veel ouderen is de ziekte vaak toch niet helemaal rustig. Een mogelijke behandeling is het gebruik van prednisolon als toevoeging aan andere reumamedicijnen. Een lage dosis prednisolon (5 mg/dag) is een medicijn dat effectief is voor de behandeling van RA omdat patiënten al snel minder ontstekingen in de gewrichten krijgen waardoor de pijn minder wordt en het dagelijks functioneren beter gaat. Het nadeel is dat veel patiënten, maar ook dokters, bang zijn voor bijwerkingen die vaak voorkomen bij het gebruik van een hoge dosis prednisolon. Daarom hebben we onderzoek gedaan naar de effectiviteit en veiligheid van een behandeling met twee jaar een lage dosis prednisolon als toevoeging aan de standaardbehandeling bij oudere patiënten met RA.

Amsterdam UMC nam het voortouw in het grote internationale GLORIA (afkorting van Glucocorticoid Low-dose Outcome in Rheumatoid Arthritis) onderzoek dat werd gefinancierd door Horizon 2020 van de Europese Unie. Het onderzoek is uitgevoerd bij 451 patiënten uit 28 ziekenhuizen en centra in 7 Europese landen. De meeste deelnemende patiënten kwamen uit Nederland. Reade was één van de centra waaruit patiënten tussen 2016 en 2020 hebben meegedaan aan het GLORIA onderzoek. Via loting werd bepaald of patiënten prednisolon of een placebo kregen.

We vonden dat een lage dosis prednisolon in aanvulling op de standaardmedicatie de ziekteactiviteit en gewrichtsschade bij oudere patiënten met RA vermindert. Patiënten die prednisolon kregen hadden iets vaker bijwerkingen, zoals een milde tot matige infectie, dan patiënten die een placebo (60 versus 49%) kregen, maar dit lijkt acceptabel.

De resultaten zijn direct te gebruiken in de praktijk. Ons onderzoek voegt voldoende bewijs toe om veilig een chronische behandeling met een lage dosis prednisolon in aanvulling op de standaardmedicatie voor een patiënt met RA voor te schrijven: een aanvullende behandeling met chronische prednisolon van 5 mg/dag gedurende maximaal twee jaar vermindert de ziekteactiviteit en gewrichtsschade, en de bijwerkingen van prednisolon vallen mee. Een behandeling met prednisolon kan voorkomen of uitstellen dat patiënten met dure reumamedicijnen, zoals biologicals, behandeld moeten worden.

Daarnaast hebben we onderzoek gedaan naar therapietrouw, dat is de mate waarin iemand de medicatie inneemt zoals door de dokter is voorgeschreven. Vaak wordt gezegd dat iemand therapietrouw is als minimaal 80% van de voorgeschreven medicijnen wordt ingenomen. We hebben therapietrouw in de GLORIA trial gemeten door het tellen van het aantal teruggebrachte pillen en met ‘elektronische monitordoppen’. Elektronische monitordoppen registreren elke opening en sluiting van het medicijnpotje, waarbij één opening gelijk is aan de inname van één capsule. De meerderheid van de patiënten (90%) was therapietrouw volgens het tellen van de pillen, maar volgens de elektronische monitordoppen was slechts 20% van de patiënten therapietrouw. Dit kwam bijvoorbeeld doordat het medicijnpotje niet dagelijks werd geopend omdat het potje moeilijk dicht ging of er in één keer een voorraad voor een week uit het potje werd gehaald. Op basis van de resultaten uit ons onderzoek bevelen we het gebruik van deze medicijnpotjes met elektronische monitordoppen bij oudere patiënten met RA niet aan om therapietrouw te meten.

Meer nieuws

Stroke rehabilitation and recovery

International Stroke Rehabilitation & Recovery Conference 2023

  1. 2023-09-28

Een beroerte is een belangrijke oorzaak van ernstige langdurige invaliditeit en beperkt de mobiliteit van meer dan de helft van de getroffen mensen van 65 jaar en ouder. Korte- en langetermijneffecten omvatten problemen met mobiliteit, spraak, dagelijkse activiteiten en invloed op het denken en voelen.

Wimhof pilot publicatie

Publicatie pilotonderzoek Wim Hof Methode bij mensen met een dwarslaesie

  1. 2023-09-26

In 2015 volgde Frank Ettema, fysiotherapeut binnen de dwarslaesie afdeling van Reade, in de Poolse winter de cursus van Wim Hof. In de methode van Wim Hof wordt gebruikgemaakt van ademhalingsoefeningen, trainen van mindset, concentratie en graduele blootstelling aan kou. Frank vroeg zich af of deze methode ook iets kon betekenen voor mensen met een dwarslaesie en startte, na twee introductiesessies van Wim Hof, een pilot binnen Reade samen met collega's, waaronder onderzoekers. De pilot startte in het voorjaar van 2023 en is inmiddels succesvol afgerond.

Kwaliteitsprijs kinderteam 2022

Kwaliteitsprijs Reade 2022 gaat naar het kinderrevalidatieteam

  1. 2023-09-25

Op 14 september 2023 reikte Katja Hoorn, lid Raad van Bestuur, en Krista Bongers, manager strategische programma’s, de Kwaliteitsprijs 2022 uit aan het kinderrevalidatieteam. Zij kregen de prijs voor het ontwikkelen van een introductiemodule voor ouders van jonge kinderen binnen de kinderrevalidatie.

Themadag: Jij doet Er Toe, de krachtige invloed van de verpleegkundige en verzorgende in de revalidatie

Themadag: Jij doet Er Toe, de krachtige invloed van de verpleegkundige en verzorgende in de revalidatie

  1. 2023-09-25

Vrijdag 22 september 2023 organiseerde Studio GRZ in samenwerking met V&VN, Amstel Academie, Reade en Klimmendaal de Themadag: Jij doet Er Toe, de krachtige invloed van de verpleegkundige en verzorgende in de revalidatie.

Zwem foto

Nagenieten van de Rapenburg Race 2023!

  1. 2023-09-18

De Rapenburg Race was weer een groot succes dit jaar! Deze bijzondere dag heeft meer dan €100.000 opgeleverd voor dwarslaesieonderzoek.

Arts onderzoeker Reinder Raadsen 300 300

Laat een belletje rinkelen bij nieuw gediag­nosti­ceerde RA-cliën­ten

  1. 2023-09-13

Mannen met reumatoïde artritis hebben een hoger cardiovasculair risico dan vrouwen. Een betere samenwerking tussen reumatologen en huisartsen kan dit risico mitigeren, zegt arts-onderzoeker Reinder Raadsen. “Ondanks de richtlijnen wordt er nog steeds te weinig gescreend op hart- en vaatziekten binnen deze cliëntengroep.”

Foto wheelen marathon intranet

Even voorstellen: Margriet, sportconsulente bij ons Sport- & Leefstijlloket

  1. 2023-09-08

"Ik wil me via deze weg graag voorstellen! Ik ben Margriet van den Broek, sinds november 2022 werkzaam als sportconsulent bij het Sport- en Leefstijlloket van Reade op locatie Dr. Jan van Breemen."

Seksuele gezondheid

Week van de seksuele gezondheid

  1. 2023-09-04

Vandaag - maandag 4 september - is het World Sexual Health Day. Deze dag - in het leven geroepen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) - staat in het teken van seksuele gezondheid. Over de hele wereld wordt deze dag aangegrepen om sociale en culturele taboes rond seksualiteit te doorbreken en positieve aandacht te besteden aan seksuele gezondheid. Dit is een missie waar we bij Reade graag bij aansluiten! Want een goede seksuele gezondheid is onlosmakelijk verbonden met een goede algemene gezondheid en met welzijn. Seksuele gezondheid is bovendien relevant in alle stadia van het leven: van de adolescentie tot de oude dag, voor gezonde mensen maar óók voor mensen met een chronische ziekte, aandoening of beperking.

Cardiorheumatologycourse

CardioRheumatology Course bij Reade

  1. 2023-08-30

Op 24 augustus werd de CardioRheumatology Course georganiseerd in het auditorium van Reade, voor aanvang van het vierdaagse European Society for Cardiology (ESC) Congres.

Plants for joints

Nieuwe studie toont aan dat plantaardig eten, meer bewegen en ontspannen effectief is in de behandeling van artrose

  1. 2023-08-24

Uit het onderzoek "Plants for Joints" door Reade en Amsterdam UMC is gebleken dat plantaardig eten, regelmatig bewegen en leren omgaan met stress kan helpen bij het verminderen van pijn en ongemak bij mensen die last hebben van artrose. Dit nieuwe onderzoek biedt hoopvolle behandelmogelijkheden voor de groeiende groep mensen met artrose in Nederland. Al meer dan 1,5 miljoen Nederlanders hebben last van artrose, en in de komende jaren zullen er nog eens 1 miljoen bijkomen.

Toon meer nieuws over promotie linda hartman Toon minder nieuws

Klantenservice

Telefonisch zijn we bereikbaar op maandag tot en met vrijdag. Van 8 uur 's ochtends tot 5 uur 's middags. (08.00 - 17.00 uur). Of
stuur ons een e-mail. Wij streven ernaar je mail op werkdagen binnen 24 uur te beantwoorden.
Al onze adressen vind je op de contactpagina.

Tips voor de website?