Promotie Linda Hartman

Promotie Linda Hartman

Linda Hartman is 4 oktober gepromoveerd met haar proefschrift Low-dose glucocorticoids as add-on treatment in rheumatoid arthritis: effects, safety, costs, and medication adherence"

Er zijn verschillende goede behandelingen voor reumatoïde artritis (RA), maar bij veel ouderen is de ziekte vaak toch niet helemaal rustig. Een mogelijke behandeling is het gebruik van prednisolon als toevoeging aan andere reumamedicijnen. Een lage dosis prednisolon (5 mg/dag) is een medicijn dat effectief is voor de behandeling van RA omdat patiënten al snel minder ontstekingen in de gewrichten krijgen waardoor de pijn minder wordt en het dagelijks functioneren beter gaat. Het nadeel is dat veel patiënten, maar ook dokters, bang zijn voor bijwerkingen die vaak voorkomen bij het gebruik van een hoge dosis prednisolon. Daarom hebben we onderzoek gedaan naar de effectiviteit en veiligheid van een behandeling met twee jaar een lage dosis prednisolon als toevoeging aan de standaardbehandeling bij oudere patiënten met RA.

Amsterdam UMC nam het voortouw in het grote internationale GLORIA (afkorting van Glucocorticoid Low-dose Outcome in Rheumatoid Arthritis) onderzoek dat werd gefinancierd door Horizon 2020 van de Europese Unie. Het onderzoek is uitgevoerd bij 451 patiënten uit 28 ziekenhuizen en centra in 7 Europese landen. De meeste deelnemende patiënten kwamen uit Nederland. Reade was één van de centra waaruit patiënten tussen 2016 en 2020 hebben meegedaan aan het GLORIA onderzoek. Via loting werd bepaald of patiënten prednisolon of een placebo kregen.

We vonden dat een lage dosis prednisolon in aanvulling op de standaardmedicatie de ziekteactiviteit en gewrichtsschade bij oudere patiënten met RA vermindert. Patiënten die prednisolon kregen hadden iets vaker bijwerkingen, zoals een milde tot matige infectie, dan patiënten die een placebo (60 versus 49%) kregen, maar dit lijkt acceptabel.

De resultaten zijn direct te gebruiken in de praktijk. Ons onderzoek voegt voldoende bewijs toe om veilig een chronische behandeling met een lage dosis prednisolon in aanvulling op de standaardmedicatie voor een patiënt met RA voor te schrijven: een aanvullende behandeling met chronische prednisolon van 5 mg/dag gedurende maximaal twee jaar vermindert de ziekteactiviteit en gewrichtsschade, en de bijwerkingen van prednisolon vallen mee. Een behandeling met prednisolon kan voorkomen of uitstellen dat patiënten met dure reumamedicijnen, zoals biologicals, behandeld moeten worden.

Daarnaast hebben we onderzoek gedaan naar therapietrouw, dat is de mate waarin iemand de medicatie inneemt zoals door de dokter is voorgeschreven. Vaak wordt gezegd dat iemand therapietrouw is als minimaal 80% van de voorgeschreven medicijnen wordt ingenomen. We hebben therapietrouw in de GLORIA trial gemeten door het tellen van het aantal teruggebrachte pillen en met ‘elektronische monitordoppen’. Elektronische monitordoppen registreren elke opening en sluiting van het medicijnpotje, waarbij één opening gelijk is aan de inname van één capsule. De meerderheid van de patiënten (90%) was therapietrouw volgens het tellen van de pillen, maar volgens de elektronische monitordoppen was slechts 20% van de patiënten therapietrouw. Dit kwam bijvoorbeeld doordat het medicijnpotje niet dagelijks werd geopend omdat het potje moeilijk dicht ging of er in één keer een voorraad voor een week uit het potje werd gehaald. Op basis van de resultaten uit ons onderzoek bevelen we het gebruik van deze medicijnpotjes met elektronische monitordoppen bij oudere patiënten met RA niet aan om therapietrouw te meten.

Meer nieuws

Rapenburgrace

Zwem je ook mee met team Reade voor dwarslaesie-onderzoek?

  1. 23 mei 2024

Zaterdag 14 september is het weer zover: de Rapenburg Race. Onder het motto “dwars door Leiden” zwemmen honderden mensen 800 meter door de mooiste gracht van Leiden. Dit alles is om geld op te halen om de levenskwaliteit van mensen met een dwarslaesie te verbeteren.

Apotheek

Storing medicatie aanvragen

  1. 23 mei 2024

Sinds dinsdag 21 mei hebben we te maken met een storing in het proces voor medicatieaanvragen. Het kan daardoor zijn dat het recept niet bij jouw eigen apotheek of de apotheek van Reade binnen is gekomen.

Schermafbeelding 2024 05 20 om 17 26 46

NOS nieuws: Dwarslaesie-cliënten krijgen meer kracht en controle met elektrische stimulans

  1. 20 mei 2024

Doorbraak in dwarslaesieonderzoek: innovatief onderzoek voor mensen met een hoge dwarslaesie laat bemoedigende resultaten zien in verbetering van de hand- en armfunctie dankzij de revolutionaire ARC-EX® therapie.

Readeabroad ZA10

Kinderproject Reade Abroad in Zuid-Afrika

  1. 16 mei 2024

Eind april vertrokken Eva, Ingrid, Lia en Liesbeth voor Reade Abroad naar het Rehabilitation Centre in Bloempoort, Zuid-Afrika. De Ndlovu Care Group heeft in het township Bloempoort een Rehabilitation Centre opgezet voor kinderen met een handicap. Hier komen kinderen met een Cerebrale Parese en jongeren met een verstandelijke en/of lichamelijke handicap.

20240423 140353

Pilot ervaringsdeskundigheid met Dwarslaesie Organisatie Nederland

  1. 30 apr. 2024

De inzet van ervaringsdeskundigen tijdens het klinische revalidatietraject is ontzettend waardevol. Maar hoe zit dat als je weer thuis bent? Ondersteuning van een ervaringsdeskundige kan ook dan van grote betekenis zijn. We zijn daarom vorige week gestart met een pilot in samenwerking met Dwarslaesie Organisatie Nederland (DON).

Whats App Image 2024 04 09 at 08 07 26

Reade Abroad verbetert revalidatiezorg in Nepal

  1. 22 apr. 2024

Echt een verschil maken, dat is wat Ria, Mireille, Karin en Sjoeke van Reade Abroad hebben gedaan. Eind maart vertrokken zij naar Nepal om in het Greenpastures Hospital 15 zorgprofessionals te trainen op het gebied van revalidatiezorg.

Foto Reinder

Promotie Reinder Raadsen

  1. 16 apr. 2024

Reinder Raadsen gaat op maandag 17 juni om 11:45 uur zijn proefschrift 'Epidemiology and predictors of cardiovascular diseases in rheumatoid arthritis' verdedigen in het Auditorium van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Readefoundation

Ambassadeurs Reade Foundation op bezoek

  1. 9 apr. 2024

Afgelopen week mocht Reade Foundation Job Cohen, Viggo Waas en Peter Heerschop bij Reade op de Overtoom verwelkomen om hier wat meer te delen over diverse indrukwekkende projecten.

Aangepast fietsen1

Informatiemiddag om aangepaste fietsen uit te proberen

  1. 9 apr. 2024

Kom jij ook verschillende aangepaste fietsen (met uitzondering van handbikes) in onze sporthal bekijken en uitproberen? Je bent van harte welkom! Aanmelden is niet nodig.

Toon meer nieuws over promotie linda hartman Toon minder nieuws

Reade Service & Planning

Heb je een vraag? Stuur ons een e-mail.
Wij streven ernaar je mail binnen 3 werkdagen te beantwoorden.
Telefonisch (020 - 242 10 00) zijn we bereikbaar op maandag tot en met vrijdag. Van 8 uur 's ochtends tot 12 uur 's middags. (08.00 - 12.00 uur).


Wil je je afspraak verzetten of annuleren?
Kan je echt niet naar de afspraak komen en wil je deze verzetten of annuleren? Wees bewust dat het enkele weken tot maanden duurt voor een afspraak kan worden gemaakt. Als je zonder geldige reden niet op je afspraak verschijnt of je niet op tijd afmeldt, kunnen wij kosten in rekening brengen voor de gemiste behandeling (no show tarief).

Al onze adressen vind je op de contactpagina.

Tips voor de website?