Foto Laura Boekel

Promotie Laura Boekel

Op woensdag 28 februari promoveert Laura Boekel met haar proefschrift getiteld: 'COVID-19 in patients with immune-mediated inflammatory diseases'. Laura promoveert in het Auditorium van de Vrije Universiteit om 09:45 uur.

Laura vat zelf haar proefschrift samen:

De COVID-19 pandemie veroorzaakte grote zorgen voor patiënten met reumatische aandoeningen, maar bood tegelijkertijd unieke kansen om het infectierisico van reumapatiënten en het gebruik van afweerremmende medicatie te onderzoeken. Binnen het Amsterdam Rheumatology and Immunology Center (ARC) hebben we daarom een grootschalig onderzoek opgezet om COVID-19 gerelateerde uitkomsten te vergelijken tussen reumapatiënten en gezonde controles. We maakten gebruik van een digitaal onderzoeksplatform en vingerprikken om efficiënt klinische en serologische data van ruim 3000 reumapatiënten en 1000 gezonde controles te kunnen verzamelen. Dankzij de hoge efficiëntie waarmee data kon worden verzameld en verwerkt konden we inspelen op veranderingen in de pandemie en zo steeds nieuw opgekomen relevantie vragen voor reumapatiënten beantwoorden op een moment dat de behoefte aan informatie hoog was. De belangrijkste bevindingen van het onderzoek zijn:

 • Anti-CD20 therapie, zoals Rituximab, verhoogt het risico op een ernstig beloop van COVID-19 zowel voor als na vaccinatie tegen het coronavirus;
 • Anti-CD20 therapie vermindert sterk de ontwikkeling van antistoffen na een eerste én tweede coronavaccinatie;
 • Coronavaccinaties worden goed verdragen door reumapatiënten;
 • TNF-blokkers, methotrexaat en prednison hebben geen negatieve invloed op de ontwikkeling van antistoffen na coronavaccinaties;
 • Actief benadrukken van het belang van coronavaccinaties door reumatologen tijdens het spreekuur heeft bijgedragen aan het verbeteren van de vaccinatiebereidheid van reumapatiënten.

Met dit onderzoek hebben we actief kunnen bijdragen aan het informeren en geruststellen van reumapatiënten gedurende de pandemie. Bovendien hebben onze resultaten bijgedragen aan het vervroegd beschikbaar komen voor een extra coronavaccinatie voor patiënten die worden behandeld met anti-CD20 therapie en het aanpassen van nationale behandelrichtlijnen voor rituximab binnen de reumatologie. Concluderend hebben we laten zien dat het concept van dit onderzoek, namelijk het over de tijd volgen van een grote groep reumapatiënten en gezonde controles met een digitaal platform en vingerprikken, zich heel goed leent voor epidemiologisch onderzoek. Het concept kan dan ook gebruikt worden als blauwdruk voor pandemische paraatheid voor kwetsbare groepen, en biedt daarnaast veel mogelijkheden voor toekomstig epidemiologisch onderzoek binnen de reumatologie.

De promotie is fysiek te bezoeken maar ook te volgen via een livestream via de website van de VU, zie hiervoor 'Zet de promotie in je agenda'.

Meer nieuws

Kinderteam6

Meld je aan voor de NExTpertise netwerkavond

 1. 18 jun. 2024

Ben jij fysio-, ergo- of oefentherapeut en werk jij met kinderen met jeugdreuma, niet-aangeboren hersenletsel en/of DCD? Meld je dan nu aan voor de gratis NExTpertise netwerkavond op dinsdag 25 juni!

Tuin opknappen1

Vrijwilligers knappen tuin Reade Overtoom op!

 1. 18 jun. 2024

Afgelopen donderdag mochten we op de Overtoom een groep vrijwilligers ontvangen die via Stichting Zin Reade had gevonden en de handen uit de mouwen stak onder de noemer van een “zinvol bedrijfsuitje”. En zinvol was het zeker!

Wimhof RM okt2022 3 1024x683

Deelnemers gezocht voor onderzoek naar de Wim Hof Methode bij mensen met een dwarslaesie

 1. 4 jun. 2024

De eerste pilot met de Wim Hof Methode was veelbelovend. Deelnemers merkten verbetering in longfunctie, stemming, stressgerelateerde klachten en een afname in ongemak als gevolg van spasticiteit. Gezien de resultaten van de pilot is een grotere studie opgezet waarbij ook het effect van blootstelling aan de kou wordt onderzocht. We zoeken nog nieuwe deelnemers.

Voeten lijntekening

E-learning Reumapodotherapie

 1. 4 jun. 2024

Ben je een reumaverpleegkundige en wil je cliënten met voetklachten op een juiste wijze adviseren en doorverwijzen? De Nederlandse Health Professionals in de Reumatologie (NHPR) heeft in samenwerking met Saxion, Fontys en Reade een e-learning ontwikkeld. Vraag de e-learning hier aan: https://lnkd.in/em4AwjwN

Esaote news eular 2024

ARC vertegenwoordiging op EULAR Congres 2024

 1. 30 mei 2024

Van 12 t/m 15 juni vindt het EULAR Congres plaats in Wenen. EULAR is een Europese samenwerking tussen wetenschappelijke verenigingen, zorgorganisaties en nationale patiëntenorganisaties. Tijdens dit grootse internationale congres wisselen wetenschappers, artsen, behandelaars en patiënten de nieuwste inzichten en ontwikkelingen met elkaar uit over de bestrijding en behandeling van de diverse vormen van reuma.

Rapenburgrace

Zwem je ook mee met team Reade voor dwarslaesie-onderzoek?

 1. 23 mei 2024

Zaterdag 14 september is het weer zover: de Rapenburg Race. Onder het motto “dwars door Leiden” zwemmen honderden mensen 800 meter door de mooiste gracht van Leiden. Dit alles is om geld op te halen om de levenskwaliteit van mensen met een dwarslaesie te verbeteren.

Schermafbeelding 2024 05 20 om 17 26 46

NOS nieuws: Dwarslaesie-cliënten krijgen meer kracht en controle met elektrische stimulans

 1. 20 mei 2024

Doorbraak in dwarslaesieonderzoek: innovatief onderzoek voor mensen met een hoge dwarslaesie laat bemoedigende resultaten zien in verbetering van de hand- en armfunctie dankzij de revolutionaire ARC-EX® therapie.

Readeabroad ZA10

Kinderproject Reade Abroad in Zuid-Afrika

 1. 16 mei 2024

Eind april vertrokken Eva, Ingrid, Lia en Liesbeth voor Reade Abroad naar het Rehabilitation Centre in Bloempoort, Zuid-Afrika. De Ndlovu Care Group heeft in het township Bloempoort een Rehabilitation Centre opgezet voor kinderen met een handicap. Hier komen kinderen met een Cerebrale Parese en jongeren met een verstandelijke en/of lichamelijke handicap.

20240423 140353

Pilot ervaringsdeskundigheid met Dwarslaesie Organisatie Nederland (DON)

 1. 30 apr. 2024

De inzet van ervaringsdeskundigen tijdens het klinische revalidatietraject is ontzettend waardevol. Maar hoe zit dat als je weer thuis bent? Ondersteuning van een ervaringsdeskundige kan ook dan van grote betekenis zijn. We zijn daarom vorige week gestart met een pilot in samenwerking met Dwarslaesie Organisatie Nederland (DON).

Toon meer nieuws over promotie laura boekel Toon minder nieuws

Reade Service & Planning

Heb je een vraag? Stuur ons een e-mail.
Wij streven ernaar je mail binnen 3 werkdagen te beantwoorden.
Telefonisch (020 - 242 10 00) zijn we bereikbaar op maandag tot en met vrijdag. Van 8 uur 's ochtends tot 12 uur 's middags. (08.00 - 12.00 uur).

Heb je acute pijn en daarom direct contact nodig?
Bel dan tussen 08.00 en 17.00 uur naar 020 - 242 10 00.

Wil je je afspraak verzetten of annuleren?
Kan je echt niet naar de afspraak komen en wil je deze verzetten of annuleren? Wees bewust dat het enkele weken tot maanden duurt voor een afspraak kan worden gemaakt. Als je zonder geldige reden niet op je afspraak verschijnt of je niet op tijd afmeldt, kunnen wij kosten in rekening brengen voor de gemiste behandeling (no show tarief).

Al onze adressen vind je op de contactpagina.

Tips voor de website?