Foto Laura Boekel

Promotie Laura Boekel

Op woensdag 28 februari promoveert Laura Boekel met haar proefschrift getiteld: 'COVID-19 in patients with immune-mediated inflammatory diseases'. Laura promoveert in het Auditorium van de Vrije Universiteit om 09:45 uur.

Laura vat zelf haar proefschrift samen:

De COVID-19 pandemie veroorzaakte grote zorgen voor patiënten met reumatische aandoeningen, maar bood tegelijkertijd unieke kansen om het infectierisico van reumapatiënten en het gebruik van afweerremmende medicatie te onderzoeken. Binnen het Amsterdam Rheumatology and Immunology Center (ARC) hebben we daarom een grootschalig onderzoek opgezet om COVID-19 gerelateerde uitkomsten te vergelijken tussen reumapatiënten en gezonde controles. We maakten gebruik van een digitaal onderzoeksplatform en vingerprikken om efficiënt klinische en serologische data van ruim 3000 reumapatiënten en 1000 gezonde controles te kunnen verzamelen. Dankzij de hoge efficiëntie waarmee data kon worden verzameld en verwerkt konden we inspelen op veranderingen in de pandemie en zo steeds nieuw opgekomen relevantie vragen voor reumapatiënten beantwoorden op een moment dat de behoefte aan informatie hoog was. De belangrijkste bevindingen van het onderzoek zijn:

 • Anti-CD20 therapie, zoals Rituximab, verhoogt het risico op een ernstig beloop van COVID-19 zowel voor als na vaccinatie tegen het coronavirus;
 • Anti-CD20 therapie vermindert sterk de ontwikkeling van antistoffen na een eerste én tweede coronavaccinatie;
 • Coronavaccinaties worden goed verdragen door reumapatiënten;
 • TNF-blokkers, methotrexaat en prednison hebben geen negatieve invloed op de ontwikkeling van antistoffen na coronavaccinaties;
 • Actief benadrukken van het belang van coronavaccinaties door reumatologen tijdens het spreekuur heeft bijgedragen aan het verbeteren van de vaccinatiebereidheid van reumapatiënten.

Met dit onderzoek hebben we actief kunnen bijdragen aan het informeren en geruststellen van reumapatiënten gedurende de pandemie. Bovendien hebben onze resultaten bijgedragen aan het vervroegd beschikbaar komen voor een extra coronavaccinatie voor patiënten die worden behandeld met anti-CD20 therapie en het aanpassen van nationale behandelrichtlijnen voor rituximab binnen de reumatologie. Concluderend hebben we laten zien dat het concept van dit onderzoek, namelijk het over de tijd volgen van een grote groep reumapatiënten en gezonde controles met een digitaal platform en vingerprikken, zich heel goed leent voor epidemiologisch onderzoek. Het concept kan dan ook gebruikt worden als blauwdruk voor pandemische paraatheid voor kwetsbare groepen, en biedt daarnaast veel mogelijkheden voor toekomstig epidemiologisch onderzoek binnen de reumatologie.

De promotie is fysiek te bezoeken maar ook te volgen via een livestream via de website van de VU, zie hiervoor 'Zet de promotie in je agenda'.

Meer nieuws

2021 Fotografie Reade Overtoom SJ RE 883 0006

Versterking samenwerking dwarslaesierevalidatie

 1. 2024-02-19

De bestuurders van acht centra voor dwarslaesierevalidatie hebben afspraken gemaakt om hun samenwerking te versterken met als doel: dwarslaesierevalidatie goed, toegankelijk én betaalbaar houden op de lange termijn. De samenwerking krijgt in 2024 concreet vorm en sluit aan op de opgaven uit het Integraal Zorgakkoord (IZA).

Aangepaste telefonische bereikbaarheid Klantenservice

 1. 2024-02-08

We houden de telefoonlijn vanaf 12.00 uur open voor spoedgevallen en verwijzers. Klantenservice is en blijft 's middags beschikbaar via de e-mail. Stuur ons gerust een e-mail.

OC Jet en Jill

Verbeterde communicatie: OC-Kernwoordenkaarten helpt kinderen hun stem te vinden

 1. 2024-02-07

Verschillende logopedisten van het kinderteam maken regelmatig gebruik van Ondersteunende Communicatie, kortweg OC. Dit delen zij graag om ouders en andere zorgverleners te inspireren.

Suzan vernie

Suzan Vernie gestart als Lid Raad van Bestuur Reade

 1. 2024-02-01

Suzan Vernie is op 1 februari 2024 gestart als Lid van de Raad van Bestuur van Reade, waar ze samen met bestuursvoorzitter Katja Hoorn de Raad van Bestuur zal vormen. Petra van Dam nam op 31 januari afscheid als interim bestuurslid.

2022 HERO revalidatie reumazorg overtoom amsterdam

UPDATE: Stroomstoring Overtoom is verholpen

 1. 2024-01-22

De stroomstoring op locatie Overtoom is verholpen.

VIPP

Digitale uitwisseling van cliëntgegevens tussen zorginstellingen is nu mogelijk!

 1. 2024-01-18

Bij Reade hebben we succesvol de derde fase van VIPP 5 afgerond, dat inhoudt dat de digitale uitwisseling van medische gegevens tussen verschillende zorginstellingen nu mogelijk is! Hierdoor zijn gezondheidsgegevens niet meer verspreid over verschillende plekken, maar bewegen ze mee met de verschillende zorginstellingen van de cliënt.

Het gebruik van het medicijn Hydroxychloroquine/Plaquenil bij reuma is veilig

 1. 2024-01-12

Deze week is er bericht geweest in de media over de extreme onveiligheid van het gebruik van Hydroxychloroquine gedurende de Covid pandemie. Deze studie is alleen gerelateerd aan Hydroxychloroquine gebruik bij covid. En gaat niet over het gebruik bij reuma.

Tijdelijk langere wachttijden bij onze klantenservice

 1. 2023-12-01

Momenteel zullen de wachttijden via onze klantenservice, door omstandigheden, langer zijn dan je van ons gewend bent. Zowel via de e-mail als telefonisch.

Foto nerass congres

Vrijdag 1 december: NERASS Najaarscongress bij Reade!

 1. 2023-11-23

Op vrijdag 1 december vindt het NERASS Najaarscongres plaats op de Reade locatie Jan van Breemen, met als thema 'Zorg(en) voor de toekomst'. Een evenement waar dieper wordt ingegaan op vraagstukken die zowel de reumatologie als de revalidatietak aangaan.

Samen meer mogelijk maken | een video reportage over de HandbikeBattle 2023

 1. 2023-11-16

Sinds 2012 staat Reade met Handbiketeam Capital aan de start van het spectaculaire event, de HandbikeBattle in Oostenrijk.

Toon meer nieuws over promotie laura boekel Toon minder nieuws

Klantenservice

Heb je een vraag? Stuur ons een e-mail.
Wij streven ernaar je mail op werkdagen binnen 24 uur te beantwoorden.
Telefonisch (020 - 242 10 00) zijn we bereikbaar op maandag tot en met vrijdag. Van 8 uur 's ochtends tot 12 uur 's middags. (08.00 - 12.00 uur).


Wil je je afspraak verzetten of annuleren?
Kan je echt niet naar de afspraak komen en wil je deze verzetten of annuleren? Wees bewust dat het enkele weken tot maanden duurt voor een afspraak kan worden gemaakt. Als je zonder geldige reden niet op je afspraak verschijnt of je niet op tijd afmeldt, kunnen wij kosten in rekening brengen voor de gemiste behandeling (no show tarief).

Al onze adressen vind je op de contactpagina.

Tips voor de website?