Laura 4

Cum laude promotie Laura Boekel

COVID-19 bij patiënten met immuungemedieerde inflammatoire aandoeningen

Aan de Vrije Universiteit in Amsterdam is vandaag Laura Boekel cum laude gepromoveerd met haar proefschrift getiteld: 'COVID-19 in patients with immune-mediated inflammatory diseases’.

De COVID-19 pandemie veroorzaakte grote zorgen onder de bevolking en des te meer onder zg. kwetsbaren, zoals patiënten met reumatische aandoeningen. Toen dat nodig was, is er binnen een indrukwekkend tijdsbestek bij Reade en ARC (Amsterdam Rheumatology and Immunology Center) een grootschalig onderzoek opgezet om COVID-19 gerelateerde uitkomsten te vergelijken tussen reumapatiënten en gezonde controles, om urgente vragen onder deze doelgroep te kunnen beantwoorden. De resultaten hiervan hebben bijgedragen aan nationale beleidsvorming en behandelrichtlijnen voor patiënten met reumatische aandoeningen en is nu al effectieve een blauwdruk gebleken voor toekomstig onderzoek.

‘Dankzij de steun van Reade Foundation konden we in de eerste maanden van de COVID-19 pandemie een research platform opzetten waarmee we de risico’s van COVID-19 voor patiënten met reumatische aandoeningen konden onderzoeken’ vertelt Laura.

Nauwe samenwerking met deelnemers
Patiënten van Reade en het Amsterdam UMC werden onder de noemer “Samen Testen Tegen Corona” per e-mail uitgenodigd voor de studie en gevraagd zelf een gezonde controle deelnemer aan te melden. Binnen enkele maanden deden ruim 3.000 patiënten en 1.000 gezonde controles mee aan het onderzoek. Door middel van digitale vragenlijsten werd informatie verzameld over onder andere de medische voorgeschiedenis, medicijngebruik en corona-infecties. Daarnaast werd er bloed afgenomen om de aanwezigheid van antistoffen tegen het coronavirus te onderzoeken. Voor de bloedafnames konden deelnemers kiezen tussen een reguliere bloedafname bij Reade en een vingerprik die naar het huisadres gestuurd werd. Dankzij de actieve betrokkenheid van deelnemers was dit onderzoek zo succesvol.

Efficiënt en praktisch

De combinatie van digitale vragenlijsten en vingerprikken maakte dat alle gegevens zeer efficiënt verzameld konden worden, waardoor het onderzoeksteam kon anticiperen en reageren op veranderingen in de pandemie. Laura: ‘Hierdoor hebben we tal van relevante vragen tijdig kunnen beantwoorden op een moment dat de behoefte aan informatie hoog was. Dat heeft bijgedragen aan aanpassing van behandelrichtlijnen en het vervroegd beschikbaar komen van een extra vaccinatie voor patiënten die behandeld werden met B-cel remmende therapie (vb. Rituximab). Bovendien konden we met onze resultaten veel patiënten geruststellen over de risico’s van COVID-19 en bijwerkingen van coronavaccinaties, en patiënten informeren over het effect van reumamedicatie op de effectiviteit van coronavaccinaties.’

De belangrijkste bevindingen van het onderzoek zijn:

• Anti-CD20 therapie, zoals Rituximab, verhoogt het risico op een ernstig beloop van COVID-19 zowel voor als na vaccinatie tegen het coronavirus;

• Anti-CD20 therapie vermindert sterk de ontwikkeling van antistoffen na een eerste én tweede coronavaccinatie;

• Coronavaccinaties worden goed verdragen door reumapatiënten;

• TNF-blokkers, methotrexaat en prednison hebben geen negatieve invloed op de ontwikkeling van antistoffen na coronavaccinaties;

• Actief benadrukken van het belang van coronavaccinaties door reumatologen tijdens het spreekuur heeft bijgedragen aan het verbeteren van de vaccinatiebereidheid van reumapatiënten.

Wetenschappelijke publicaties

Het onderzoeksteam heeft de afgelopen jaren haar resultaten mogen presenteren op nationale en internationale congressen voor reumatologie, met als hoogtepunt het congres van de EULAR in Milaan waar Laura Boekel de studentenprijs heeft gewonnen.

Tot dusver heeft het onderzoek een indrukwekkend aantal wetenschappelijke publicaties opgeleverd:

https://www.thelancet.com/journals/lanrhe/article/PIIS2665-9913(20)30286-1/fulltext
https://www.thelancet.com/journals/lanrhe/article/PIIS2665-9913(21)00037-0/fulltext
https://www.thelancet.com/journals/lanrhe/article/PIIS2665-9913(21)00181-8/fulltext
https://www.thelancet.com/journals/lanrhe/article/PIIS2665-9913(21)00222-8/fulltext
https://arthritis-research.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13075-021-02574-z
https://rmdopen.bmj.com/content/8/1/e002035.long
https://www.thelancet.com/journals/lanrhe/article/PIIS2665-9913(22)00009-1/fulltext
https://www.thelancet.com/journals/lanrhe/article/PIIS2665-9913(22)00102-3/fulltext
https://www.thelancet.com/journals/lanrhe/article/PIIS2665-9913(22)00221-1/fulltext
https://www.thelancet.com/journals/lanrhe/article/PIIS2665-9913(23)00127-3/fulltext

Laura: ‘Concluderend hebben we laten zien dat het concept van dit onderzoek, namelijk het over de tijd volgen van een grote groep reumapatiënten en gezonde controles met een digitaal platform en vingerprikken, zich heel goed leent voor epidemiologisch onderzoek. Het kan dan ook gebruikt worden als blauwdruk voor pandemische paraatheid voor kwetsbare groepen en biedt daarnaast veel mogelijkheden voor toekomstig epidemiologisch onderzoek binnen de reumatologie.

Dat blijkt nu al bij ons onderzoek naar herpes zoster (gordelroos)-vaccinaties onder reumapatiënten met een verhoogd risico op gordelroos. Onze onderzoeksresultaten kunnen bijdragen om deze vaccinatie in de toekomst standaard vergoed te krijgen door de verzekeraar.

Door, voor en samen met deelnemers
Het succes van deze werkwijze zetten dr. Gertjan Wolbink (hoofdonderzoeker) en dr. Laura Boekel nu voort, met de ondersteuning van Reade Foundation, om reuma-gerelateerde vragen te kunnen blijven beantwoorden.

Bovendien biedt het mogelijkheden om de interactie met de deelnemers verder vorm te geven en hen zo een actievere rol in waardevol en praktisch wetenschappelijk onderzoek te geven.


We feliciteren dr. Laura Boekel van harte met deze mooie prestatie.

"Ik had niet gedacht dat ik zenuwachtiger zou zijn voor mijn promotie dan voor het NK atletiek, maar net zoals op de atletiekbaan de zenuwen verdwijnen bij het afgaan van het startschot, verdwenen deze nu ook met het beginnen van de verdediging en heb ik enorm genoten van de mooie discussies met de opponenten.

Nb: Headerfoto: Dr. Laura Boekel en Prof. Dr. M.T. Nurmohamed


Laura 3
Laura 1
Laura 4
Dr. Laura Boekel en Prof. Dr. M.T. Nurmohamed

Meer nieuws

Readefoundation

Ambassadeurs Reade Foundation op bezoek

  1. 2024-04-09

Afgelopen week mocht Reade Foundation Job Cohen, Viggo Waas en Peter Heerschop bij Reade op de Overtoom verwelkomen om hier wat meer te delen over diverse indrukwekkende projecten.

Aangepast fietsen1

Informatiemiddag om aangepaste fietsen uit te proberen

  1. 2024-04-09

Kom jij ook verschillende aangepaste fietsen (met uitzondering van handbikes) in onze sporthal bekijken en uitproberen? Je bent van harte welkom! Aanmelden is niet nodig.

Radiologie 2

Verwerkingstijd aanvragen radiologie beelden

  1. 2024-04-02

Het opvragen van radiologie beelden duurt momenteel langer dan je gewend bent. We streven ernaar om aanvragen binnen 5 werkdagen te verwerken.

Radiologie 2

Verwerkingstijd aanvragen radiologie beelden

  1. 2024-04-02

Het opvragen van radiologie beelden duurt momenteel langer dan je gewend bent. We streven ernaar om aanvragen binnen 5 werkdagen te verwerken.

Heading voorjaarsfeestdagen

Deze voorjaarsfeestdagen is Reade gesloten

  1. 2024-03-28

De poliklinieken, röntgenafdeling, apotheek, laboratoria en de afdeling service en planning zijn gesloten op de voorjaarsfeestdagen:

Schermafbeelding 2024 03 26 om 16 50 55

Werkzaamheden A7, brug bij Purmerend

  1. 2024-03-26

Vanaf 5 april a.s. start Rijkswaterstaat met het versterken van de brug in de A7 bij Purmerend. De werkzaamheden zullen tot 1 september duren.

Reade overtoom revalidatie reumazorg

Werkzaamheden rondom Reade locatie Overtoom

  1. 2024-03-26

Vanaf dinsdag 2 april tot en met vrijdag 12 april 2024 zal er gewerkt worden aan het vervangen van het tramspoor op de kruising Overtoom – Eerste Constantijn Huygensstraat. Om dit te bewerkstelligen, zal de kruising tijdelijk niet volledig gebruikt kunnen worden en zijn er officiële omleidingsroutes voor het verkeer ingesteld.

Foto 1 symposium

Workshop ‘Infecties en vaccinatie bij immuungecompromitteerden’ bij Reade

  1. 2024-03-26

Afgelopen vrijdag 22 maart vond in het Auditorium van Reade de workshop ‘Infecties en vaccinatie bij immuungecompromitteerden’ plaats, die georganiseerd werd in het kader van de recente promotie van Laura Boekel. Prof. Mike Nurmohamed fungeerde als dagvoorzitter en leidde de discussies die aansluitend op de presentaties en tijdens de paneldiscussies van het ochtend- en middagprogramma.

Reade Abroad Nepal

Reade Abroad vertrekt naar Nepal!

  1. 2024-03-20

Mireille, Sjoeke, Karin en Ria van Reade Abroad vertrokken 20 maart om een 2-weekse training te geven in Green Pastures Hospital in Nepal aan 15 zorgprofessionals.

Handen reuma

Dankzij onderzoek is advies van Zorginstituut Nederland: vergoed langdurige oefentherapie bij ernstige reumatoïde artritis

  1. 2024-03-19

Mensen met ernstige reumatoïde artritis (RA) functioneren beter in hun dagelijks leven dankzij langdurige persoonlijke actieve oefentherapie. Dat blijkt uit de landelijke L-EXTRA studie naar effectiviteit van langdurige oefentherapie bij mensen met RA en ernstige beperkingen.

Toon meer nieuws over cum laude promotie laura boekel Toon minder nieuws

Reade Service & Planning

Heb je een vraag? Stuur ons een e-mail.
Wij streven ernaar je mail binnen 3 werkdagen te beantwoorden.
Telefonisch (020 - 242 10 00) zijn we bereikbaar op maandag tot en met vrijdag. Van 8 uur 's ochtends tot 12 uur 's middags. (08.00 - 12.00 uur).


Wil je je afspraak verzetten of annuleren?
Kan je echt niet naar de afspraak komen en wil je deze verzetten of annuleren? Wees bewust dat het enkele weken tot maanden duurt voor een afspraak kan worden gemaakt. Als je zonder geldige reden niet op je afspraak verschijnt of je niet op tijd afmeldt, kunnen wij kosten in rekening brengen voor de gemiste behandeling (no show tarief).

Al onze adressen vind je op de contactpagina.

Tips voor de website?