Kopie van Kopie van WIS Bord PA

Het beroep van de Physician Assistant

Physician assistants (PA's) zijn al 12,5 jaar actief binnen Reade. Dit beroep wordt nog steeds niet altijd (h)erkend. Hoe is dit beroep verankerd en wat maakt dit zo'n mooie functie? We vroegen het ze!

Onno en Bettina zijn de PA's van het eerste uur bij Reade. Hoe hebben ze dit ervaren?

"In 2007 begonnen wij als eersten vanuit Reade aan de opleiding Physician Assistant, toen de derde landelijke lichting. In die periode was eigenlijk voor niemand nog duidelijk wat een PA was, wat we konden betekenen en wat we wel en niet mochten. Dat maakte de opleiding en de eerste jaren een groot avontuur.

Het is mede te danken aan de revalidatieartsen en managers destijds, die met toekomstvisie en lef dit experiment met deze nieuwe beroepsgroep hebben gefaciliteerd, dat we hebben kunnen inburgeren in het medisch domein. Het positioneren en het verankeren van het beroep in de eigen instelling zijn speerpunten geweest. Ook voor de teamleden was het een ontdekkingstocht welke vragen ze ons konden stellen. De ruimte die zij ons geboden hebben en bereidwilligheid om mee te denken is ondersteunend en cruciaal geweest voor onze rolontwikkeling.

De PA heeft zijn plek binnen Reade gevonden. Het is nu nog moeilijk voor te stellen hoe ingewikkeld dit is geweest in de beginfase. We zijn dan ook trots dat er inmiddels 7 PA’s zijn in Reade, waarbij we goed zijn ingebed in het medische domein en onze rol en meerwaarde steeds beter zichtbaar wordt."


De nieuwste PA bij Reade, Vivian, vertelt:


“Na een aantal jaar als fysiotherapeut gewerkt te hebben bij Reade, wilde ik graag meer verdieping en mezelf verder ontwikkelen. Toen ik Onno ontmoette kwam ik voor het eerst in aanraking met het beroep PA. Het leek mij een mooie combinatie van mijn bestaande paramedische kennis aangevuld met medische kennis. Dat bleek precies wat ik zocht! Toen er een opleidingsplek vrij kwam, heb ik dus gelijk gesolliciteerd.

Ik ben de eerste PA die volledig in de kliniek gaat werken, alle andere PA’s werken op de polikliniek. Ik neem taken over van de revalidatiearts. Mijn afgebakende takenpakket voer ik zelfstandig uit en als het nodig is kan ik altijd ruggenspraak houden met mijn supervisor.

Het allerleukste aan mijn werk vind ik dat ik de grotere lijnen van het revalidatietraject overzie. Je geeft meer sturing aan het revalidatieproces, uiteraard samen met het team. Als fysiotherapeut was ik één van de roeiers op de boot en nu voel ik me meer een kapitein. Je zorgt er samen voor dat de boot vaart, maar je hebt meer overzicht. Als PA ben je de continue factor op de afdeling. De spin in het web tussen de verpleging, de behandelaren en de artsen. Omdat ik als fysiotherapeut heb gewerkt, kan ik me beter inleven in wat behandelaren zeggen. Dat kan ik goed samenbrengen met wat de patiënt wil en de behandeling vanuit medisch oogpunt.”

Meer nieuws

2021 Fotografie Reade Overtoom SJ RE 883 0006

Versterking samenwerking dwarslaesierevalidatie

  1. 2024-02-19

De bestuurders van acht centra voor dwarslaesierevalidatie hebben afspraken gemaakt om hun samenwerking te versterken met als doel: dwarslaesierevalidatie goed, toegankelijk én betaalbaar houden op de lange termijn. De samenwerking krijgt in 2024 concreet vorm en sluit aan op de opgaven uit het Integraal Zorgakkoord (IZA).

Foto Laura Boekel

Promotie Laura Boekel

  1. 2024-02-08

Op woensdag 28 februari promoveert Laura Boekel met haar proefschrift getiteld: 'COVID-19 in patients with immune-mediated inflammatory diseases'. Laura promoveert in het Auditorium van de Vrije Universiteit om 09:45 uur.

Aangepaste telefonische bereikbaarheid Klantenservice

  1. 2024-02-08

We houden de telefoonlijn vanaf 12.00 uur open voor spoedgevallen en verwijzers. Klantenservice is en blijft 's middags beschikbaar via de e-mail. Stuur ons gerust een e-mail.

OC Jet en Jill

Verbeterde communicatie: OC-Kernwoordenkaarten helpt kinderen hun stem te vinden

  1. 2024-02-07

Verschillende logopedisten van het kinderteam maken regelmatig gebruik van Ondersteunende Communicatie, kortweg OC. Dit delen zij graag om ouders en andere zorgverleners te inspireren.

Suzan vernie

Suzan Vernie gestart als Lid Raad van Bestuur Reade

  1. 2024-02-01

Suzan Vernie is op 1 februari 2024 gestart als Lid van de Raad van Bestuur van Reade, waar ze samen met bestuursvoorzitter Katja Hoorn de Raad van Bestuur zal vormen. Petra van Dam nam op 31 januari afscheid als interim bestuurslid.

2022 HERO revalidatie reumazorg overtoom amsterdam

UPDATE: Stroomstoring Overtoom is verholpen

  1. 2024-01-22

De stroomstoring op locatie Overtoom is verholpen.

VIPP

Digitale uitwisseling van cliëntgegevens tussen zorginstellingen is nu mogelijk!

  1. 2024-01-18

Bij Reade hebben we succesvol de derde fase van VIPP 5 afgerond, dat inhoudt dat de digitale uitwisseling van medische gegevens tussen verschillende zorginstellingen nu mogelijk is! Hierdoor zijn gezondheidsgegevens niet meer verspreid over verschillende plekken, maar bewegen ze mee met de verschillende zorginstellingen van de cliënt.

Het gebruik van het medicijn Hydroxychloroquine/Plaquenil bij reuma is veilig

  1. 2024-01-12

Deze week is er bericht geweest in de media over de extreme onveiligheid van het gebruik van Hydroxychloroquine gedurende de Covid pandemie. Deze studie is alleen gerelateerd aan Hydroxychloroquine gebruik bij covid. En gaat niet over het gebruik bij reuma.

Tijdelijk langere wachttijden bij onze klantenservice

  1. 2023-12-01

Momenteel zullen de wachttijden via onze klantenservice, door omstandigheden, langer zijn dan je van ons gewend bent. Zowel via de e-mail als telefonisch.

Foto nerass congres

Vrijdag 1 december: NERASS Najaarscongress bij Reade!

  1. 2023-11-23

Op vrijdag 1 december vindt het NERASS Najaarscongres plaats op de Reade locatie Jan van Breemen, met als thema 'Zorg(en) voor de toekomst'. Een evenement waar dieper wordt ingegaan op vraagstukken die zowel de reumatologie als de revalidatietak aangaan.

Toon meer nieuws over het beroep van de physician assistant Toon minder nieuws

Klantenservice

Heb je een vraag? Stuur ons een e-mail.
Wij streven ernaar je mail op werkdagen binnen 24 uur te beantwoorden.
Telefonisch (020 - 242 10 00) zijn we bereikbaar op maandag tot en met vrijdag. Van 8 uur 's ochtends tot 12 uur 's middags. (08.00 - 12.00 uur).


Wil je je afspraak verzetten of annuleren?
Kan je echt niet naar de afspraak komen en wil je deze verzetten of annuleren? Wees bewust dat het enkele weken tot maanden duurt voor een afspraak kan worden gemaakt. Als je zonder geldige reden niet op je afspraak verschijnt of je niet op tijd afmeldt, kunnen wij kosten in rekening brengen voor de gemiste behandeling (no show tarief).

Al onze adressen vind je op de contactpagina.

Tips voor de website?