Kopie van Kopie van WIS Bord PA

De week van de PA

Physician assistants (PA's) zijn al 12,5 jaar actief binnen Reade. Dit beroep wordt nog steeds niet altijd (h)erkend. Hoe is dit beroep verankerd en wat maakt dit zo'n mooie functie? We vroegen het ze!

Onno en Bettina zijn de PA's van het eerste uur bij Reade. Hoe hebben ze dit ervaren?

"In 2007 begonnen wij als eersten vanuit Reade aan de opleiding Physician Assistant, toen de derde landelijke lichting. In die periode was eigenlijk voor niemand nog duidelijk wat een PA was, wat we konden betekenen en wat we wel en niet mochten. Dat maakte de opleiding en de eerste jaren een groot avontuur.

Het is mede te danken aan de revalidatieartsen en managers destijds, die met toekomstvisie en lef dit experiment met deze nieuwe beroepsgroep hebben gefaciliteerd, dat we hebben kunnen inburgeren in het medisch domein. Het positioneren en het verankeren van het beroep in de eigen instelling zijn speerpunten geweest. Ook voor de teamleden was het een ontdekkingstocht welke vragen ze ons konden stellen. De ruimte die zij ons geboden hebben en bereidwilligheid om mee te denken is ondersteunend en cruciaal geweest voor onze rolontwikkeling.

De PA heeft zijn plek binnen Reade gevonden. Het is nu nog moeilijk voor te stellen hoe ingewikkeld dit is geweest in de beginfase. We zijn dan ook trots dat er inmiddels 7 PA’s zijn in Reade, waarbij we goed zijn ingebed in het medische domein en onze rol en meerwaarde steeds beter zichtbaar wordt."


De nieuwste PA bij Reade, Vivian, vertelt:


“Na een aantal jaar als fysiotherapeut gewerkt te hebben bij Reade, wilde ik graag meer verdieping en mezelf verder ontwikkelen. Toen ik Onno ontmoette kwam ik voor het eerst in aanraking met het beroep PA. Het leek mij een mooie combinatie van mijn bestaande paramedische kennis aangevuld met medische kennis. Dat bleek precies wat ik zocht! Toen er een opleidingsplek vrij kwam, heb ik dus gelijk gesolliciteerd.

Ik ben de eerste PA die volledig in de kliniek gaat werken, alle andere PA’s werken op de polikliniek. Ik neem taken over van de revalidatiearts. Mijn afgebakende takenpakket voer ik zelfstandig uit en als het nodig is kan ik altijd ruggenspraak houden met mijn supervisor.

Het allerleukste aan mijn werk vind ik dat ik de grotere lijnen van het revalidatietraject overzie. Je geeft meer sturing aan het revalidatieproces, uiteraard samen met het team. Als fysiotherapeut was ik één van de roeiers op de boot en nu voel ik me meer een kapitein. Je zorgt er samen voor dat de boot vaart, maar je hebt meer overzicht. Als PA ben je de continue factor op de afdeling. De spin in het web tussen de verpleging, de behandelaren en de artsen. Omdat ik als fysiotherapeut heb gewerkt, kan ik me beter inleven in wat behandelaren zeggen. Dat kan ik goed samenbrengen met wat de patiënt wil en de behandeling vanuit medisch oogpunt.”

Meer nieuws

Cva

Symposium 'Passende zorg voor mensen met een CVA/NAH'

Afgelopen vrijdag waren meerdere collega's van Reade aanwezig op het symposium 'Passende zorg voor mensen met een CVA/NAH' van het kennisnetwerk CVA.

Liesbeth van vulpen

Subsidie voor de Power2Walk studie

Samen met het Amsterdam UMC, Adelante revalidatie en Maastricht UMC hebben we subsidie gekregen voor de Power2Walk studie van de KNGF en de Hersenstichting. Harm van Ormel, KNGF, kwam de cheque persoonlijk overhandigen waarna hij enthousiast heeft meegetraind met de kinderen van de Mega Power groep. Liesbeth van Vulpen, fysiotherapeut en onderzoeker, ontving de cheque namens Reade.

Sarah dekker

Sarah Dekker wint met project GAIT.SCRIPT de Revalidatie Jaarprijs voor innovatieve patiëntenzorg 2022

Wat zijn we trots! Op het DCRM Congres werd de Revalidatie Jaaprijs voor innovatie patiëntenzorg 2022 uitgereikt aan Sarah. Het project GAIT.SCRIPT betreft de ontwikkeling van een webbased applicatie voor de interpretatie van klinische gangbeeldanalyse van kinderen met cerebrale parese.

Pennsylvania

Reade op ACR Convergence 2022 in Philadelphia

Van 10 tot 14 november vindt het ACR Convergence 2022 plaats in het Pennsylvania Convention Center in Philadelphia. Tijdens deze eerste reumatologie 'experience' is Reade goed vertegenwoordigd.

Loopruimte

Reade opent unieke loopruimte

Lopen is een belangrijk onderdeel van de revalidatie. Zowel binnen de behandeling als onderzoek. Om dit te professionaliseren en te centraliseren is er bij Reade een nieuwe loopruimte gecreëerd. De loopruimte biedt mogelijkheden voor een optimale looptraining en biedt plaats voor nieuwe technologische ontwikkelingen.

Gvb

Reade locatie Dr. Jan van Breemenstraat tijdelijk minder goed bereikbaar

Tot en met 28 november a.s. werkt GVB aan de trambaan Jan Evertsenstraat (tussen de Admiraal Helfrichstraat en de Jan Tooropstraat). Hierdoor is Reade locatie Dr. Jan van Breemenstraat minder goed bereikbaar.

Foto nerass congres

Reade spreekt 9 december op NERASS Najaarscongres 'Over belasting'

Dankzij onze botten, banden en gewrichten, aangestuurd door onze hersenen, staan wij dagelijks fier op onze benen en bewegen wij ons door de dag. Maar wat als één van de onderdelen van ons houdings- en bewegingsapparaat faalt of overbelast raakt? Als onze botten breken door osteoporose of een stressfractuur? Als onze gewrichten falen door tendinopathie of te lakse banden? Of als we doorgaan zonder te luisteren naar de signalen van overbelasting en er uiteindelijk chronische pijn ontstaat? Het NERASS Najaarscongres 'Over Belasting' behandelt o.a. osteoporose en de nieuwe aanpak volgens de nieuwste richtlijn, mechanismen van ontstaan van chronische pijn, hypermobiliteit van handgewrichten, tendinopathieën, consequenties van adipositas en meer. Deze onderwerpen en ook wat er aan te doen is, zullen op 9 december vanuit de perspectieven van de orthopeed, revalidatiearts, plastisch chirurg, sportarts, psycholoog, radioloog en endocrinoloog besproken worden. Het congres is voor artsen, physician assistants en verpleegkundig specialisten.

Wimhof RM okt2022 3 1024x683

Wim Hof-methode geeft Nico meer vertrouwen in zijn gekwetste lichaam

Een grotere longfunctie, minder stress, pijn met minder pieken. Het zijn opmerkelijke resultaten van een pilot bij Reade. Vier weken trainden revalidanten met een dwarslaesie, waaronder Nico Jonk daar hun ademhaling. ‘Dit heeft mijn herstel een enorme boost gegeven.’

Locatie overtoom

Corona maatregelen bij Reade

In Reade gelden onderstaande maatregelen. Dit doen we om onze kwetsbare cliënten te beschermen.

Kinderteam neemt virtueel deel

Paediatric Rheumatology European Society (PReS) Congres in Praag

Afgelopen maand vond het jaarlijkse Europese Kinderreuma congres plaats in Praag. Na 2 virtuele congressen in 2020 en 2021 werd het een inspirerend congres zowel qua inhoud als ontmoeting met health professionals (HP) vanuit de hele wereld die toegewijd zijn aan de zorg voor kinderen met een reumatische aandoening zoals jeugdreuma, juveniele dermatomyostitis of SLE. Van de 1100 deelnemers is 5% health professional. Zij ontmoetten elkaar in een health professional kick off meeting, waarin de rol van de health professional in de treat to target (T2T) strategie werd bediscussieerd.

Toon meer nieuws over de week van de pa Toon minder nieuws

Klantenservice

Heb je een vraag over Reade? Onze klantenservice helpt je verder.

Tips voor de website?