Kopie van Kopie van WIS Bord PA

Het beroep van de Physician Assistant

Physician assistants (PA's) zijn al 12,5 jaar actief binnen Reade. Dit beroep wordt nog steeds niet altijd (h)erkend. Hoe is dit beroep verankerd en wat maakt dit zo'n mooie functie? We vroegen het ze!

Onno en Bettina zijn de PA's van het eerste uur bij Reade. Hoe hebben ze dit ervaren?

"In 2007 begonnen wij als eersten vanuit Reade aan de opleiding Physician Assistant, toen de derde landelijke lichting. In die periode was eigenlijk voor niemand nog duidelijk wat een PA was, wat we konden betekenen en wat we wel en niet mochten. Dat maakte de opleiding en de eerste jaren een groot avontuur.

Het is mede te danken aan de revalidatieartsen en managers destijds, die met toekomstvisie en lef dit experiment met deze nieuwe beroepsgroep hebben gefaciliteerd, dat we hebben kunnen inburgeren in het medisch domein. Het positioneren en het verankeren van het beroep in de eigen instelling zijn speerpunten geweest. Ook voor de teamleden was het een ontdekkingstocht welke vragen ze ons konden stellen. De ruimte die zij ons geboden hebben en bereidwilligheid om mee te denken is ondersteunend en cruciaal geweest voor onze rolontwikkeling.

De PA heeft zijn plek binnen Reade gevonden. Het is nu nog moeilijk voor te stellen hoe ingewikkeld dit is geweest in de beginfase. We zijn dan ook trots dat er inmiddels 7 PA’s zijn in Reade, waarbij we goed zijn ingebed in het medische domein en onze rol en meerwaarde steeds beter zichtbaar wordt."


De nieuwste PA bij Reade, Vivian, vertelt:


“Na een aantal jaar als fysiotherapeut gewerkt te hebben bij Reade, wilde ik graag meer verdieping en mezelf verder ontwikkelen. Toen ik Onno ontmoette kwam ik voor het eerst in aanraking met het beroep PA. Het leek mij een mooie combinatie van mijn bestaande paramedische kennis aangevuld met medische kennis. Dat bleek precies wat ik zocht! Toen er een opleidingsplek vrij kwam, heb ik dus gelijk gesolliciteerd.

Ik ben de eerste PA die volledig in de kliniek gaat werken, alle andere PA’s werken op de polikliniek. Ik neem taken over van de revalidatiearts. Mijn afgebakende takenpakket voer ik zelfstandig uit en als het nodig is kan ik altijd ruggenspraak houden met mijn supervisor.

Het allerleukste aan mijn werk vind ik dat ik de grotere lijnen van het revalidatietraject overzie. Je geeft meer sturing aan het revalidatieproces, uiteraard samen met het team. Als fysiotherapeut was ik één van de roeiers op de boot en nu voel ik me meer een kapitein. Je zorgt er samen voor dat de boot vaart, maar je hebt meer overzicht. Als PA ben je de continue factor op de afdeling. De spin in het web tussen de verpleging, de behandelaren en de artsen. Omdat ik als fysiotherapeut heb gewerkt, kan ik me beter inleven in wat behandelaren zeggen. Dat kan ik goed samenbrengen met wat de patiënt wil en de behandeling vanuit medisch oogpunt.”

Meer nieuws

Stroke rehabilitation and recovery

International Stroke Rehabilitation & Recovery Conference 2023

  1. 2023-09-28

Een beroerte is een belangrijke oorzaak van ernstige langdurige invaliditeit en beperkt de mobiliteit van meer dan de helft van de getroffen mensen van 65 jaar en ouder. Korte- en langetermijneffecten omvatten problemen met mobiliteit, spraak, dagelijkse activiteiten en invloed op het denken en voelen.

Wimhof pilot publicatie

Publicatie pilotonderzoek Wim Hof Methode bij mensen met een dwarslaesie

  1. 2023-09-26

In 2015 volgde Frank Ettema, fysiotherapeut binnen de dwarslaesie afdeling van Reade, in de Poolse winter de cursus van Wim Hof. In de methode van Wim Hof wordt gebruikgemaakt van ademhalingsoefeningen, trainen van mindset, concentratie en graduele blootstelling aan kou. Frank vroeg zich af of deze methode ook iets kon betekenen voor mensen met een dwarslaesie en startte, na twee introductiesessies van Wim Hof, een pilot binnen Reade samen met collega's, waaronder onderzoekers. De pilot startte in het voorjaar van 2023 en is inmiddels succesvol afgerond.

Kwaliteitsprijs kinderteam 2022

Kwaliteitsprijs Reade 2022 gaat naar het kinderrevalidatieteam

  1. 2023-09-25

Op 14 september 2023 reikte Katja Hoorn, lid Raad van Bestuur, en Krista Bongers, manager strategische programma’s, de Kwaliteitsprijs 2022 uit aan het kinderrevalidatieteam. Zij kregen de prijs voor het ontwikkelen van een introductiemodule voor ouders van jonge kinderen binnen de kinderrevalidatie.

Themadag: Jij doet Er Toe, de krachtige invloed van de verpleegkundige en verzorgende in de revalidatie

Themadag: Jij doet Er Toe, de krachtige invloed van de verpleegkundige en verzorgende in de revalidatie

  1. 2023-09-25

Vrijdag 22 september 2023 organiseerde Studio GRZ in samenwerking met V&VN, Amstel Academie, Reade en Klimmendaal de Themadag: Jij doet Er Toe, de krachtige invloed van de verpleegkundige en verzorgende in de revalidatie.

Zwem foto

Nagenieten van de Rapenburg Race 2023!

  1. 2023-09-18

De Rapenburg Race was weer een groot succes dit jaar! Deze bijzondere dag heeft meer dan €100.000 opgeleverd voor dwarslaesieonderzoek.

Arts onderzoeker Reinder Raadsen 300 300

Laat een belletje rinkelen bij nieuw gediag­nosti­ceerde RA-cliën­ten

  1. 2023-09-13

Mannen met reumatoïde artritis hebben een hoger cardiovasculair risico dan vrouwen. Een betere samenwerking tussen reumatologen en huisartsen kan dit risico mitigeren, zegt arts-onderzoeker Reinder Raadsen. “Ondanks de richtlijnen wordt er nog steeds te weinig gescreend op hart- en vaatziekten binnen deze cliëntengroep.”

Foto wheelen marathon intranet

Even voorstellen: Margriet, sportconsulente bij ons Sport- & Leefstijlloket

  1. 2023-09-08

"Ik wil me via deze weg graag voorstellen! Ik ben Margriet van den Broek, sinds november 2022 werkzaam als sportconsulent bij het Sport- en Leefstijlloket van Reade op locatie Dr. Jan van Breemen."

Seksuele gezondheid

Week van de seksuele gezondheid

  1. 2023-09-04

Vandaag - maandag 4 september - is het World Sexual Health Day. Deze dag - in het leven geroepen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) - staat in het teken van seksuele gezondheid. Over de hele wereld wordt deze dag aangegrepen om sociale en culturele taboes rond seksualiteit te doorbreken en positieve aandacht te besteden aan seksuele gezondheid. Dit is een missie waar we bij Reade graag bij aansluiten! Want een goede seksuele gezondheid is onlosmakelijk verbonden met een goede algemene gezondheid en met welzijn. Seksuele gezondheid is bovendien relevant in alle stadia van het leven: van de adolescentie tot de oude dag, voor gezonde mensen maar óók voor mensen met een chronische ziekte, aandoening of beperking.

Cardiorheumatologycourse

CardioRheumatology Course bij Reade

  1. 2023-08-30

Op 24 augustus werd de CardioRheumatology Course georganiseerd in het auditorium van Reade, voor aanvang van het vierdaagse European Society for Cardiology (ESC) Congres.

Plants for joints

Nieuwe studie toont aan dat plantaardig eten, meer bewegen en ontspannen effectief is in de behandeling van artrose

  1. 2023-08-24

Uit het onderzoek "Plants for Joints" door Reade en Amsterdam UMC is gebleken dat plantaardig eten, regelmatig bewegen en leren omgaan met stress kan helpen bij het verminderen van pijn en ongemak bij mensen die last hebben van artrose. Dit nieuwe onderzoek biedt hoopvolle behandelmogelijkheden voor de groeiende groep mensen met artrose in Nederland. Al meer dan 1,5 miljoen Nederlanders hebben last van artrose, en in de komende jaren zullen er nog eens 1 miljoen bijkomen.

Toon meer nieuws over het beroep van de physician assistant Toon minder nieuws

Klantenservice

Telefonisch zijn we bereikbaar op maandag tot en met vrijdag. Van 8 uur 's ochtends tot 5 uur 's middags. (08.00 - 17.00 uur). Of
stuur ons een e-mail. Wij streven ernaar je mail op werkdagen binnen 24 uur te beantwoorden.
Al onze adressen vind je op de contactpagina.

Tips voor de website?