Kopie van Kopie van WIS Bord PA

Het beroep van de Physician Assistant

Physician assistants (PA's) zijn al 12,5 jaar actief binnen Reade. Dit beroep wordt nog steeds niet altijd (h)erkend. Hoe is dit beroep verankerd en wat maakt dit zo'n mooie functie? We vroegen het ze!

Onno en Bettina zijn de PA's van het eerste uur bij Reade. Hoe hebben ze dit ervaren?

"In 2007 begonnen wij als eersten vanuit Reade aan de opleiding Physician Assistant, toen de derde landelijke lichting. In die periode was eigenlijk voor niemand nog duidelijk wat een PA was, wat we konden betekenen en wat we wel en niet mochten. Dat maakte de opleiding en de eerste jaren een groot avontuur.

Het is mede te danken aan de revalidatieartsen en managers destijds, die met toekomstvisie en lef dit experiment met deze nieuwe beroepsgroep hebben gefaciliteerd, dat we hebben kunnen inburgeren in het medisch domein. Het positioneren en het verankeren van het beroep in de eigen instelling zijn speerpunten geweest. Ook voor de teamleden was het een ontdekkingstocht welke vragen ze ons konden stellen. De ruimte die zij ons geboden hebben en bereidwilligheid om mee te denken is ondersteunend en cruciaal geweest voor onze rolontwikkeling.

De PA heeft zijn plek binnen Reade gevonden. Het is nu nog moeilijk voor te stellen hoe ingewikkeld dit is geweest in de beginfase. We zijn dan ook trots dat er inmiddels 7 PA’s zijn in Reade, waarbij we goed zijn ingebed in het medische domein en onze rol en meerwaarde steeds beter zichtbaar wordt."


De nieuwste PA bij Reade, Vivian, vertelt:


“Na een aantal jaar als fysiotherapeut gewerkt te hebben bij Reade, wilde ik graag meer verdieping en mezelf verder ontwikkelen. Toen ik Onno ontmoette kwam ik voor het eerst in aanraking met het beroep PA. Het leek mij een mooie combinatie van mijn bestaande paramedische kennis aangevuld met medische kennis. Dat bleek precies wat ik zocht! Toen er een opleidingsplek vrij kwam, heb ik dus gelijk gesolliciteerd.

Ik ben de eerste PA die volledig in de kliniek gaat werken, alle andere PA’s werken op de polikliniek. Ik neem taken over van de revalidatiearts. Mijn afgebakende takenpakket voer ik zelfstandig uit en als het nodig is kan ik altijd ruggenspraak houden met mijn supervisor.

Het allerleukste aan mijn werk vind ik dat ik de grotere lijnen van het revalidatietraject overzie. Je geeft meer sturing aan het revalidatieproces, uiteraard samen met het team. Als fysiotherapeut was ik één van de roeiers op de boot en nu voel ik me meer een kapitein. Je zorgt er samen voor dat de boot vaart, maar je hebt meer overzicht. Als PA ben je de continue factor op de afdeling. De spin in het web tussen de verpleging, de behandelaren en de artsen. Omdat ik als fysiotherapeut heb gewerkt, kan ik me beter inleven in wat behandelaren zeggen. Dat kan ik goed samenbrengen met wat de patiënt wil en de behandeling vanuit medisch oogpunt.”

Meer nieuws

Kinderteam6

Meld je aan voor de NExTpertise netwerkavond

  1. 18 jun. 2024

Ben jij fysio-, ergo- of oefentherapeut en werk jij met kinderen met jeugdreuma, niet-aangeboren hersenletsel en/of DCD? Meld je dan nu aan voor de gratis NExTpertise netwerkavond op dinsdag 25 juni!

Tuin opknappen1

Vrijwilligers knappen tuin Reade Overtoom op!

  1. 18 jun. 2024

Afgelopen donderdag mochten we op de Overtoom een groep vrijwilligers ontvangen die via Stichting Zin Reade had gevonden en de handen uit de mouwen stak onder de noemer van een “zinvol bedrijfsuitje”. En zinvol was het zeker!

Wimhof RM okt2022 3 1024x683

Deelnemers gezocht voor onderzoek naar de Wim Hof Methode bij mensen met een dwarslaesie

  1. 4 jun. 2024

De eerste pilot met de Wim Hof Methode was veelbelovend. Deelnemers merkten verbetering in longfunctie, stemming, stressgerelateerde klachten en een afname in ongemak als gevolg van spasticiteit. Gezien de resultaten van de pilot is een grotere studie opgezet waarbij ook het effect van blootstelling aan de kou wordt onderzocht. We zoeken nog nieuwe deelnemers.

Voeten lijntekening

E-learning Reumapodotherapie

  1. 4 jun. 2024

Ben je een reumaverpleegkundige en wil je cliënten met voetklachten op een juiste wijze adviseren en doorverwijzen? De Nederlandse Health Professionals in de Reumatologie (NHPR) heeft in samenwerking met Saxion, Fontys en Reade een e-learning ontwikkeld. Vraag de e-learning hier aan: https://lnkd.in/em4AwjwN

Esaote news eular 2024

ARC vertegenwoordiging op EULAR Congres 2024

  1. 30 mei 2024

Van 12 t/m 15 juni vindt het EULAR Congres plaats in Wenen. EULAR is een Europese samenwerking tussen wetenschappelijke verenigingen, zorgorganisaties en nationale patiëntenorganisaties. Tijdens dit grootse internationale congres wisselen wetenschappers, artsen, behandelaars en patiënten de nieuwste inzichten en ontwikkelingen met elkaar uit over de bestrijding en behandeling van de diverse vormen van reuma.

Rapenburgrace

Zwem je ook mee met team Reade voor dwarslaesie-onderzoek?

  1. 23 mei 2024

Zaterdag 14 september is het weer zover: de Rapenburg Race. Onder het motto “dwars door Leiden” zwemmen honderden mensen 800 meter door de mooiste gracht van Leiden. Dit alles is om geld op te halen om de levenskwaliteit van mensen met een dwarslaesie te verbeteren.

Schermafbeelding 2024 05 20 om 17 26 46

NOS nieuws: Dwarslaesie-cliënten krijgen meer kracht en controle met elektrische stimulans

  1. 20 mei 2024

Doorbraak in dwarslaesieonderzoek: innovatief onderzoek voor mensen met een hoge dwarslaesie laat bemoedigende resultaten zien in verbetering van de hand- en armfunctie dankzij de revolutionaire ARC-EX® therapie.

Readeabroad ZA10

Kinderproject Reade Abroad in Zuid-Afrika

  1. 16 mei 2024

Eind april vertrokken Eva, Ingrid, Lia en Liesbeth voor Reade Abroad naar het Rehabilitation Centre in Bloempoort, Zuid-Afrika. De Ndlovu Care Group heeft in het township Bloempoort een Rehabilitation Centre opgezet voor kinderen met een handicap. Hier komen kinderen met een Cerebrale Parese en jongeren met een verstandelijke en/of lichamelijke handicap.

20240423 140353

Pilot ervaringsdeskundigheid met Dwarslaesie Organisatie Nederland (DON)

  1. 30 apr. 2024

De inzet van ervaringsdeskundigen tijdens het klinische revalidatietraject is ontzettend waardevol. Maar hoe zit dat als je weer thuis bent? Ondersteuning van een ervaringsdeskundige kan ook dan van grote betekenis zijn. We zijn daarom vorige week gestart met een pilot in samenwerking met Dwarslaesie Organisatie Nederland (DON).

Toon meer nieuws over het beroep van de physician assistant Toon minder nieuws

Reade Service & Planning

Heb je een vraag? Stuur ons een e-mail.
Wij streven ernaar je mail binnen 3 werkdagen te beantwoorden.
Telefonisch (020 - 242 10 00) zijn we bereikbaar op maandag tot en met vrijdag. Van 8 uur 's ochtends tot 12 uur 's middags. (08.00 - 12.00 uur).

Heb je acute pijn en daarom direct contact nodig?
Bel dan tussen 08.00 en 17.00 uur naar 020 - 242 10 00.

Wil je je afspraak verzetten of annuleren?
Kan je echt niet naar de afspraak komen en wil je deze verzetten of annuleren? Wees bewust dat het enkele weken tot maanden duurt voor een afspraak kan worden gemaakt. Als je zonder geldige reden niet op je afspraak verschijnt of je niet op tijd afmeldt, kunnen wij kosten in rekening brengen voor de gemiste behandeling (no show tarief).

Al onze adressen vind je op de contactpagina.

Tips voor de website?