Kopie van Kopie van WIS Bord PA

De week van de PA

Physician assistants (PA's) zijn al 12,5 jaar actief binnen Reade. Dit beroep wordt nog steeds niet altijd (h)erkend. Hoe is dit beroep verankerd en wat maakt dit zo'n mooie functie? We vroegen het ze!

Onno en Bettina zijn de PA's van het eerste uur bij Reade. Hoe hebben ze dit ervaren?

"In 2007 begonnen wij als eersten vanuit Reade aan de opleiding Physician Assistant, toen de derde landelijke lichting. In die periode was eigenlijk voor niemand nog duidelijk wat een PA was, wat we konden betekenen en wat we wel en niet mochten. Dat maakte de opleiding en de eerste jaren een groot avontuur.

Het is mede te danken aan de revalidatieartsen en managers destijds, die met toekomstvisie en lef dit experiment met deze nieuwe beroepsgroep hebben gefaciliteerd, dat we hebben kunnen inburgeren in het medisch domein. Het positioneren en het verankeren van het beroep in de eigen instelling zijn speerpunten geweest. Ook voor de teamleden was het een ontdekkingstocht welke vragen ze ons konden stellen. De ruimte die zij ons geboden hebben en bereidwilligheid om mee te denken is ondersteunend en cruciaal geweest voor onze rolontwikkeling.

De PA heeft zijn plek binnen Reade gevonden. Het is nu nog moeilijk voor te stellen hoe ingewikkeld dit is geweest in de beginfase. We zijn dan ook trots dat er inmiddels 7 PA’s zijn in Reade, waarbij we goed zijn ingebed in het medische domein en onze rol en meerwaarde steeds beter zichtbaar wordt."


De nieuwste PA bij Reade, Vivian, vertelt:


“Na een aantal jaar als fysiotherapeut gewerkt te hebben bij Reade, wilde ik graag meer verdieping en mezelf verder ontwikkelen. Toen ik Onno ontmoette kwam ik voor het eerst in aanraking met het beroep PA. Het leek mij een mooie combinatie van mijn bestaande paramedische kennis aangevuld met medische kennis. Dat bleek precies wat ik zocht! Toen er een opleidingsplek vrij kwam, heb ik dus gelijk gesolliciteerd.

Ik ben de eerste PA die volledig in de kliniek gaat werken, alle andere PA’s werken op de polikliniek. Ik neem taken over van de revalidatiearts. Mijn afgebakende takenpakket voer ik zelfstandig uit en als het nodig is kan ik altijd ruggenspraak houden met mijn supervisor.

Het allerleukste aan mijn werk vind ik dat ik de grotere lijnen van het revalidatietraject overzie. Je geeft meer sturing aan het revalidatieproces, uiteraard samen met het team. Als fysiotherapeut was ik één van de roeiers op de boot en nu voel ik me meer een kapitein. Je zorgt er samen voor dat de boot vaart, maar je hebt meer overzicht. Als PA ben je de continue factor op de afdeling. De spin in het web tussen de verpleging, de behandelaren en de artsen. Omdat ik als fysiotherapeut heb gewerkt, kan ik me beter inleven in wat behandelaren zeggen. Dat kan ik goed samenbrengen met wat de patiënt wil en de behandeling vanuit medisch oogpunt.”

Meer nieuws

Zon Mw MOOI bijeenkomst

MOOI in beweging bij Reade

  1. 2023-03-23

Als groot promotor van een gezonde leefstijl, bewegen & sporten, openden we op 22 maart jl. maar al te graag de deuren van ons auditorium op JvB voor een waardevolle bijeenkomst van ZonMw. Hier werd gepassioneerd gesproken over sport en bewegen als onderdeel van (preventieve) behandeling en zorg.

Rolstoel in beweging

Stand van zaken contractering zorgverzekeraars 2023

  1. 2023-03-23

Reade is al langere tijd in gesprek met zorgverzekeraars over de contracten voor 2023. Er is nog veel onzekerheid over de financiële steun, die zorginstellingen nodig hebben in verband met de stijgende kosten. Op landelijk niveau worden gesprekken gevoerd over deze financiële steun.

Team seksuele gezondheid1

Expertiseteam Seksuele Gezondheid in Dwarslaesie Magazine

  1. 2023-03-16

Reade heeft een team van specialisten die vanuit hun eigen disciplines met allerlei verschillende vragen op seksueel gebied te maken krijgen. Het team bestaat uit bekkenfysiotherapeut Ellen van Binsbergen, verpleegkundige met aandachtsveld seksualiteit Maaike Blom, ervaringsdeskundige Reda Haouam, seksuoloog Mirjam Hemker en consulent seksuele gezondheid Floor van Lambalgen.

Petra

Petra van Dam start 16 maart 2023 als interim bestuurder bij Reade

  1. 2023-03-16

Eind maart nemen we afscheid van Toine Vogels als lid Raad van Bestuur. Tot een vaste invulling van de ontstane vacature is gerealiseerd, neemt Petra van Dam als interim bestuurder het stokje van Toine Vogels over. Parallel is het wervingsproces voor een vaste bestuurder gestart, met een verwachte looptijd van 6 tot 9 maanden.

Brains

Grote subsidie voor onderzoek naar een beter herstel na een beroerte

  1. 2023-03-14

De Hartstichting en Hersenstichting hebben € 4 miljoen geïnvesteerd in een groot onderzoek om de kans op goed herstel na een beroerte te vergroten. Het CONTRAST-consortium is een unieke samenwerking tussen alle Nederlandse ziekenhuizen.

Image00064

Viggo Waas en Peter Heerschop presenteren boek 'Infarct' bij Reade

  1. 2023-03-09

Viggo Waas en Peter Heerschop presenteerden dinsdag hun nieuwe boek 'Infarct'. Een eerlijk en ontroerend verslag van Viggo en Peter over de weg terug na een herseninfarct en een weergave van een prachtige vriendschap.

Bewegen op muziek CP

Deelnemers gezocht voor wetenschappelijk onderzoek Moving, Music & CP

  1. 2023-03-08

Onderzoek naar het effect van bewegen en muziek bij cerebrale parese door drs. Jule Zuiderbaan en prof. dr. Erik Schreider.

Wetenschaps en innovatieprijs bokaal zonder jaartal 611x406px

Voorgedragen onderzoeken Wetenschaps- en innovatieprijs 2023

  1. 2023-03-07

Trots vermelden we dat bij twee van de voorgedragen onderzoeken voor de Wetenschaps- en innovatieprijs 2023 collega's van Reade betrokken zijn!

Toine

Lid Raad van Bestuur Toine Vogels verlaat Reade

  1. 2023-03-02

Toine Vogels, bestuurder van Reade, heeft aangekondigd per 1 april 2023 afscheid te nemen van Reade. Toine was 26 jaar in dienst bij Reade en haar voorganger het Revalidatiecentrum Amsterdam, waarvan de laatste 10 jaar als lid van de Raad van Bestuur.

Voedingscentrum op bezoek bij Reade

Voedingscentrum op bezoek bij Reade

  1. 2023-02-23

Gisteren was het Voedingscentrum bij ons op bezoek. In het netwerk Goede Zorg Proef Je was Reade vorig jaar een van de sprekers over het veranderingsproces van de voedingsconcepten van Reade. Hierbij was het Voedingscentrum ook aanwezig. Vanuit het Voedingscentrum houden ze zich ook bezig om zoveel mogelijk ondersteuning te geven aan zorg, onderwijs en bedrijven op het gebied van voeding en gedrag. Ze bezoeken hiervoor in de zorg diverse instellingen voor best practises en learnings. Het veranderingsproces naar goede voeding bij Reade is een mooi voorbeeld voor andere zorgorganisaties.

Toon meer nieuws over de week van de pa Toon minder nieuws

Klantenservice

Heb je een vraag over Reade? Onze klantenservice helpt je verder.
Telefonisch zijn we bereikbaar van 8 uur 's ochtends tot 5 uur 's middags. (08.00 - 17.00 uur).

Tips voor de website?