PDF

Hydrodilatatie bij Frozen shoulder

Bij een Frozen shoulder, capsulitis adhesiva ofwel vastzittende schouder, is het schoudergewricht in alle bewegingsrichtingen beperkt en pijnlijk door een irritatie van het gewrichtskapsel. Dit gewrichtskapsel is hierdoor verdikt en minder soepel. Wanneer er na een doorgemaakte Frozen shoulder bewegingsbeperking blijft kan er hydrodilatatie worden verricht om het gewrichtskapsel op te rekken. Hydrodilatatie heeft niet bij iedereen hetzelfde effect. De meeste mensen hebben er baat bij, maar er zijn ook mensen bij wie de behandeling weinig effect heeft op de lange termijn.

De drie fases bij een Frozen shoulder

  1. Bevriezende fase. Pijn door Irritatie (ontsteking) van het gewrichtskapsel staat op de voorgrond, waardoor er een toenemende stijfheid van de schouder is. Veelal is er ook nachtelijke pijn. Deze fase kan 2 tot 9 maanden duren.
  2. Bevroren fase. De bewegingsbeperking, het stijve gevoel, staat op de voorgrond. De pijn wordt minder. Deze fase kan 4 tot 12 maanden duren.
  3. Ontdooiende fase. De schouderfunctie komt steeds meer terug en de pijn neemt nog verder af. Soms blijft er toch een geringe functiebeperking bestaan. Deze fase kan 12 tot 42 maanden duren.

Het doorlopen van deze verschillende fasen kan variëren van gemiddeld 1 tot 3 jaar.

Behandelingen die de afdeling Radiologie biedt

  • In de eerste fase, injectie in het schoudergewricht om de pijn te doen verminderen. (echogeleide injectie).
  • In de tweede of derde fase, hydrodilatatie om de beweeglijkheid van de schouder te verbeteren wanneer er nog enige restbeperking is na de doorgemaakte Frozen shoulder. Er wordt onder echogeleide vloeistof in het schoudergewricht gebracht om het kapsel op te rekken.

De hydrodilatatie behandeling kan alleen als de schouder geen pijn meer doet, wanneer het kapsel van het schoudergewricht niet meer geïrriteerd is.

Hoe verloopt mijn afspraak?

In dit stappenplan leggen we uit hoe de afspraak bij Reade verloopt.

  • Voor de afspraak
    • Het is niet verstandig om na de behandeling alleen naar huis te gaan of om zelf auto te rijden. Regel daarom vooraf vervoer naar huis.

    • Twee dagen na de hydrodilatatie doe je oefeningen met de fysiotherapeut. Zorg ervoor dat er voor de behandeling bij ons al een afspraak met een fysiotherapeut is gemaakt.

    • Graag melden aan de behandelend arts of radioloog indien je het Syndroom van Cushing, Diabetes Mellitus (suikerziekte), of asthma hebt of bloedverdunners / antistollingsmedicatie, antibiotica, of HIV medicatie of medicatie voor epilepsie gebruikt.

    • Ben je allergisch voor corticosteroïden/prednison of lidocaïne? Laat dit aan de behandelend arts weten of geef dit aan bij de afdeling Radiologie.

    • Tijdens de afspraak
      • De radioloog voert het onderzoek uit. Er wordt gevraagd de schouder te ontbloten en plaats te nemen op een onderzoekstafel.

      • Met de echo wordt het schoudergewricht in beeld gebracht waarna onder echogeleide het schoudergewricht wordt aangeprikt. Vocht (fysiologisch zout) en verdoving worden in het gewricht gebracht waardoor het gewrichtskapsel wordt opgerekt. Via dezelfde naald wordt ook een ontstekingsremmer (corticosteroïd) in het gewricht achtergelaten.

      • Het onderzoek duurt 15 tot 30 minuten.

      • Na de afspraak
        • De corticosteroïden kunnen soms na 6-8 uur een plaatselijke ontstekingsreactie geven.

        • Na afloop van de behandeling kan er napijn optreden. Hiervoor kan je paracetamol 500 mg maximaal 6 tabletten per dag nemen.

        • Probeer het gewricht minder te belasten, maar juist wel te bewegen. De eerste 2 dagen na de procedure kan de schouder extra gevoelig zijn. De eerste 3 dagen mag je niet zwaar tillen of de arm heel intensief gebruiken. Wel kan je normale bewegingen van de schouder doen. Geef de schouder voldoende rust.

        • Je kunt een kleine opvlieger hebben tijdens de eerste week.

        • Indien je insuline spuit vanwege suikerziekte, dien je na de Corticosteroïden injectie de bloedsuikers de eerste vijf dagen vaker te controleren.

        • Een infectie na hydrodilatatie komt zelden voor, wanneer de plek waar behandeld is warm, rood en dik wordt, of bij koorts, neem dan contact op met de dienstdoende reumatoloog van Reade of in het weekend de dienstdoende reumatoloog van het Amsterdam UMC.

        • Start binnen 2 dagen na de behandeling met fysiotherapie.

Nog even dit.... Voor jou is een bepaalde tijd gereserveerd. Het is dus van belang dat je op de afgesproken tijd komt. Als je een gemaakte afspraak niet kunt nakomen, bel dan even af op telefoonnummer: (020)2421900. In die tijd kunnen wij iemand anders onderzoeken.

Vragen?
Indien je nog vragen hebt kan je contact opnemen met de afdeling Radiologie van Reade: (020) 2421900. Heb je in de weken na de behandeling meer pijn of andere klachten neem dan contact op met jouw behandelend arts.

Waar moet ik zijn?

Je afspraak is op locatie Jan van Breemen.
Bekijk hieronder meer informatie over deze locatie of klik door naar de locatiepagina.

Locatie jvb reade

Admiraal Helfrichstraat 1

1056 AA Amsterdam

Meer over deze locatie

Reade Service & Planning

Heb je een vraag? Stuur ons een e-mail.
Wij streven ernaar je mail op werkdagen binnen 24 uur te beantwoorden.
Telefonisch (020 - 242 10 00) zijn we bereikbaar op maandag tot en met vrijdag. Van 8 uur 's ochtends tot 12 uur 's middags. (08.00 - 12.00 uur).


Wil je je afspraak verzetten of annuleren?
Kan je echt niet naar de afspraak komen en wil je deze verzetten of annuleren? Wees bewust dat het enkele weken tot maanden duurt voor een afspraak kan worden gemaakt. Als je zonder geldige reden niet op je afspraak verschijnt of je niet op tijd afmeldt, kunnen wij kosten in rekening brengen voor de gemiste behandeling (no show tarief).

Al onze adressen vind je op de contactpagina.

Tips voor de website?