Reade_kind-jeugd-sporten-bewegen-revalideren-1

Heen en Weer Schoolboekje

Een jong kind met juveniele idiopathische artritis (JIA, jeugdreuma) kan op school problemen ervaren met taken zoals schrijven of activiteiten zoals buiten spelen met leeftijdsgenoten of lessen lichamelijke opvoeding. Vermoeidheid kan de voortzetting van de schooldag in de weg staan. Mensen zien aan de buitenkant meestal niet dat een kind juveniele artritis heeft.

Jonge kinderen hebben daarom steun van hun ouders en leerkrachten nodig om deze problemen aan te pakken, vooral in de schoolsituatie. Communicatie over de juveniele artritis is belangrijk bij het gezamenlijk beheersen van deze ziekte. Het Heen en Weer Schoolboekje bevordert de communicatie en samenwerking bij het beheersen van symptomen op school.

Het schoolboekje maakt deel uit van de revalidatiebehandeling voor kinderen met juveniele artritis.

Het Heen en Weer Schoolboekje is ontwikkeld in samenwerking met kinderen en hun ouders tijdens een project voor Zelfmanagement bij juveniele artritis in september 2015. De 2e editie werd in 2017 gepubliceerd na evaluatie door cliënten en therapeuten. In 2019 is de toepasbaarheid en effectiviteit onderzocht in een pilot haalbaarheidsonderzoek. Het Heen en Weer Schoolboekje is een toepasbaar instrument ter ondersteuning van een persoonlijk gedeeld managementplan van kinderen met JIA met hun ouders/verzorgers en de leerkracht.
Voor toekomstige edities wordt geld ingezameld. Het is niet bedoeld als een commercieel product.

Introductie van het Heen en Weer School Boekje

Jeugdreuma boekje

Een jong kind met juveniele idiopathische artritis kan op school problemen ervaren met taken zoals schrijven of activiteiten zoals buiten spelen met leeftijdsgenoten of lessen lichamelijke opvoeding. Vermoeidheid kan de voortzetting van de schooldag in de weg staan. Mensen zien aan de buitenkant meestal niet dat een kind juveniele artritis heeft. Jonge kinderen hebben daarom steun van hun ouders en leerkrachten nodig om deze problemen aan te pakken, vooral in de schoolsituatie. Communicatie over de juveniele artritis is belangrijk bij het gezamenlijk beheersen van deze ziekte. Het Heen en Weer Schoolboekje bevordert de communicatie en samenwerking bij het beheersen van symptomen op school.

Hoe werkt het Heen en Weer Schoolboekje?

Schermafbeelding 2023 12 13 om 13 46 08

Het kind wordt gevraagd naar zijn of haar mening over oplossingen, evenals de leraar en ouders. Alternatieven voor beperkte activiteiten staan in het boekje op de pagina met 'goede pplossingen'. Met steun van ouders en leerkrachten ontwikkelt het kind vaardigheden als doseren, hulp vragen en pauzeren.

Wanneer kan het Heen en Weer boekje worden gebruikt?

Schermafbeelding 2023 12 13 om 13 46 39

Wanneer een jong kind met juveniele artritis beperkingen ervaart op school en dit niet aan de leerkrachten laat zien of vertellen. Ook wanneer leraren niet goed weten hoe ze het kind kunnen helpen om met hun symptomen om te gaan in de schoolsituatie. Het doel van het Heen en Weer Schoolboekje is dat leerkrachten rekening kunnen houden met de juveniele artritis en het kind het schoolprogramma zo optimaal mogelijk kan volgen.

Over de auteur

Jeannette cappon

Jeannette Cappon is kinderfysiotherapeut, Msc. Sinds 2002 werkt ze in een multidisciplinair team voor kinderen en jongeren in Reade. Ze zet zich in om de zorg te verbeteren en de gezondheid en het welzijn van kinderen met reumatische aandoeningen en vele andere diagnoses te verbeteren. Ze deelt deze missie met de Pediatric Rheumatology European Society (PRes), die de gezondheidswerkers vertegenwoordigt in de PReS-raad.

Klantenservice

Heb je een vraag? Stuur ons een e-mail.
Wij streven ernaar je mail op werkdagen binnen 24 uur te beantwoorden.
Telefonisch (020 - 242 10 00) zijn we bereikbaar op maandag tot en met vrijdag. Van 8 uur 's ochtends tot 12 uur 's middags. (08.00 - 12.00 uur).


Wil je je afspraak verzetten of annuleren?
Kan je echt niet naar de afspraak komen en wil je deze verzetten of annuleren? Wees bewust dat het enkele weken tot maanden duurt voor een afspraak kan worden gemaakt. Als je zonder geldige reden niet op je afspraak verschijnt of je niet op tijd afmeldt, kunnen wij kosten in rekening brengen voor de gemiste behandeling (no show tarief).

Al onze adressen vind je op de contactpagina.

Tips voor de website?