Mantouxtest

Tuberculose (TBC) onderzoek

Je hebt met jouw behandelend arts besproken om te gaan starten met medicatie (biologicals of JAK-remmer). Voordat je hiermee start is het belangrijk om te weten of je in contact bent geweest met een tuberculose bacterie. Dit onderzoek wordt gedaan door de doktersassistenten van de verpleegpost A9 bij Reade, locatie Jan van Breemen.

Wat houdt het onderzoek in?

  1. De doktersassistente neemt een vragenlijst met je door. Uit de vragenlijst komt of je een hoog of laag risico heeft om met TBC in aanraking te zijn geweest. Bij hoog risico wordt er een mantouxtest gedaan worden (zie uitleg hieronder). Bij laag risicio is dit niet nodig.
  2. De doktersassistente vraagt een longfoto aan, behalve als deze de binnen de afgelopen 6 maanden al is gemaakt. Je kunt dezelfde dag de röntgenfoto laten maken.
  3. De doktersassistente vraagt een labformulier voor je aan. Je kunt dezelfde dag bloed laten prikken.
  4. De uitslagen van de röntgenfoto en het bloedprikken worden besproken met de biological arts waarmee je een afspraak hebt om te gaan starten met de medicatie. het is dus belangrijk dat eerst deze screening gedaan en afgerond is, voordat je een afspraak krijgt bij de biological arts. Als je ook een mantouxtest krijgt, dan is het belangrijk dat deze is afgelezen vóór de afspraak bij de biological arts plaatsvindt.

Mantouxtest

Met de mantouxtest wordt onderzocht of je in aanraking bent geweest met de tuberculose bacterie. De test wordt gedaan door de doktersassistenten van de verpleegpost A9 op bij Reade, locatie Jan van Breemen.

De test is vergelijkbaar met een allergietest: een kleine hoeveelheid tuberculine (een tubercolose-eiwit, dat geen infectie kan veroorzaken) wordt in de huid van de onderarm (strekzijde, bovenzijde) gespoten. De test is niet gevaarlijk. Na minimaal 3 dagen (72 uur) tot maximaal 5 dagen wordt gecontroleerd of het lichaam hierop gereageerd heeft.

Wanneer het lichaam als gevolg van een contact met de TBC-bacterie afweerstoffen heeft aangemaakt, is er een verdikking in de huid te voelen en meestal wordt de huid ook rood.

De uitslag van de mantouxtest is dan positief. Wanneer er een verdikking is ontstaan, wordt de grootte van de verdikking opgemeten in mm in 2 richtingen. Wij meten deze eerst zelf op; vervolgens wordt de behandelend (of waarnemend) arts gevraagd om een tweede meting te doen.

Bij een negatieve testuitslag is geen verdikking in de huid voelbaar, maar de huid kan wel een beetje rood zijn.

Een positieve mantouxtest kan betekenen dat de TBC-bacterie ergens in jouw lichaam zit. Het starten met een biological kan hierdoor gevaarlijk zijn en mogelijk tuberculose opwekken. Dit moet vooraf behandeld worden. Jouw reumatoloog gaat dit verder met jou bespreken.

Als je 65 jaar of ouder bent of 10 mg prednison of meer gebruikt moet de mantouxtest 2 keer gedaan worden. Als de eerste test negatief is, moet na 2 weken weer een mantouxtest gedaan worden. De tweede test wordt op de andere arm uitgevoerd. De tweede uitslag is dan bepalend. Dit betekent dat je pas na het aflezen van de tweede test een afspraak krijgt bij jouw biological arts.

De verpleegpost op kamer A9, is geopend van 8.30 tot 16.30 uur. Tussen 12.30 tot 13.00 uur zijn ze gesloten.

Reade Service & Planning

Heb je een vraag? Stuur ons een e-mail.
Mailadres: klantenservice@reade.nl. Wij streven ernaar je mail binnen 3 werkdagen te beantwoorden.
Telefonisch (020 - 242 10 00) zijn we bereikbaar op maandag tot en met vrijdag. Van 8 uur 's ochtends tot 12 uur 's middags. (08.00 - 12.00 uur).


Heb je acute pijn en daarom direct contact nodig?
Bel dan tussen 08.00 en 17.00 uur naar 020 - 242 10 00.


Wil je je afspraak verzetten of annuleren?
Kan je echt niet naar de afspraak komen en wil je deze verzetten of annuleren? Wees bewust dat het enkele weken tot maanden duurt voor een afspraak kan worden gemaakt. Als je zonder geldige reden niet op je afspraak verschijnt of je niet op tijd afmeldt, kunnen wij kosten in rekening brengen voor de gemiste behandeling (no show tarief).

Al onze adressen vind je op de contactpagina.

Tips voor de website?