Apotheek apothekers witte jas

ToFA-Predict studie

Veel mensen met artritis psoriatica moeten meerdere geneesmiddelen proberen voordat er een behandeling is gevonden die goed aanslaat en geen bijwerkingen geeft. Met dit onderzoek willen we in de toekomst kunnen 'voorspellen' welk geneesmiddel het beste zal werken bij de individuele cliënten. De medicijnen die gebruikt worden in het onderzoek zijn methotrexaat, etanercept en het nieuwere geneesmiddel tofacitinib. Het kan zijn dat sommige mensen goed reageren op de gebruikelijke behandeling. Het kan ook zijn dat sommige mensen meer baat hebben als ze starten met tofacitinib.

Vooraf en tijdens het onderzoek zullen we bloedmonsters afnemen om het bloed te bestuderen met nieuwe laboratoriumtechnieken. Om het effect van de behandeling nauwkeurig te kunnen voorspellen, zullen we vooraf ook scans van de gewrichten maken (röntgenfoto’s, PET(CT) scan van het hele lichaam en MRI-scan van de enkels). Met deze onderzoeken hopen we de voorspellers ('biomarkers') te vinden van het best werkende geneesmiddel, zodat mensen met met artritis psoriatica in de toekomst een behandeling op maat kunnen krijgen.

Het onderzoek duurt in totaal 3 maanden, waarin je vier keer de polikliniek bezoekt.

Ja, deelnemen is mogelijk. Vraag hiervoor een verwijzing via jouw reumatoloog.

De Biobank werkt nauw samen met de onderzoeker van de studie waaraan je deelneemt. Nadat je schriftelijke toestemming hebt gegeven voor het desbetreffende onderzoek wordt er wat extra bloed geprikt. Soms kan ook naar urine gevraagd worden. Deze materialen worden door de Biobank voor een langere periode ingevroren in grote vriezers. Op aanvraag van de onderzoeker kan er materiaal uit de vriezers gehaald worden om extra laboratoriumonderzoek mee te doen. Dit onderzoek kan voor jou leiden tot verbetering van de behandeling waardoor je mogelijk minder klachten ervaart.

In het onderzoek zijn twee 'armen'. Voor beide armen zijn we op zoek naar mensen met artritis psoriatica met een leeftijd tussen de 18 en 75 jaar, waarbij er twee of meer gewrichten pijnlijk en gezwollen zijn.

In arm 1 kunnen cliënten deelnemen die nog geen behandeling met medicatie krijgen voor de artritis psoriatica en nog niet eerder zijn behandeld met zogenoemde biologicals of reumaremmende medicatie.

In arm 2 kunnen cliënten deelnemen die de standaard behandeling van methotrexaat, leflunomide of sulfasalazine op de hoogst verdraagbare dosering hebben en daarbij de artritis toch opspeelt. In deze arm is eerdere behandeling met maximaal 1 biological of reumaremmend medicijn toegestaan.

Heb je nog vragen?

Reade Service & Planning

Heb je een vraag? Stuur ons een e-mail.
Wij streven ernaar je mail binnen 3 werkdagen te beantwoorden.
Telefonisch (020 - 242 10 00) zijn we bereikbaar op maandag tot en met vrijdag. Van 8 uur 's ochtends tot 12 uur 's middags. (08.00 - 12.00 uur).

Heb je acute pijn en daarom direct contact nodig?
Bel dan tussen 08.00 en 17.00 uur naar 020 - 242 10 00.

Wil je je afspraak verzetten of annuleren?
Kan je echt niet naar de afspraak komen en wil je deze verzetten of annuleren? Wees bewust dat het enkele weken tot maanden duurt voor een afspraak kan worden gemaakt. Als je zonder geldige reden niet op je afspraak verschijnt of je niet op tijd afmeldt, kunnen wij kosten in rekening brengen voor de gemiste behandeling (no show tarief).

Al onze adressen vind je op de contactpagina.

Tips voor de website?